Last news in Fakti

18 Март, 2024 10:15 1 066 5

Днес започва Великият пост, какво трябва да знаем

  • великденски пост-
  • великия пост-
  • пости-
  • великден-
  • традиции

Великденският пост е един от най-важните пости в православната християнска църква

Днес започва Великият пост, какво трябва да знаем - 1
Снимка: Shutterstock

Великденският пост е един от най-важните пости в православната християнска църква. Този период не е по едно и също време всяка година, а подвижен, като започва в понеделник и завършва на Велика неделя, която е първият ден на Великден.

През 2024 г. Великият пост започва на 18 март и продължава до 5 май. Великият пост е период на подготовка за най-важния християнски празник - Великден. Продължава 40 дни и напомня за изпитанията, които е преживял Иисус Христос. Целта на Великденския пост е да подготви християните духовно за големия празник на Възкресението.

През този период, православните християни се въздържат не само от определена храна, но и се стремят към духовно възвишение и освобождаване от пороците. Това включва отказ от лоши навици и стремеж към по-здравословен начин на живот, както и духовно обогатяване чрез молитва и добри дела.

Смисълът на Великденския пост не се свежда само до ограничаване на храната, а по-скоро до изследване на смисъла на живота и духовното обновление. Затова е важно християните да не се ограничават само до физическото отказване от храна, но да се стремят към постижения на вътрешен мир и духовно съвършенство.

По време на Великденския пост, християните се въздържат от консумация на определени видове храни, като месо, яйца, мляко и млечни продукти, сладкиши и други. Това е символичен жест на отказ от светски наслади и посвещение на духовни практики, пише actualno.com.

Великден е време за радост и обновление, когато строгият пост приключва и християните се радват на богата трапеза. След края на поста, християните постепенно се връщат към обичайния си начин на хранене, като съблюдават принципите на умереност и благодарност към Бога за всички дарове.

Така, Великденският пост представлява не само физическо отказване от храна, но и време за духовно развитие и подготовка за един от най-важните християнски празници. Вярата, самоконтрол и милосърдие са основният акценти на този период, който създава възможност за вътрешно преобразяване и възраждане на духа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    7 0 Отговор
    Пожелавам на всички православни християни, които ще спазват поста - лек, душеполезен и спасителен пост!

    Бог да ни помага и укрепва!

    Коментиран от #2

  • 2 между другото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Мъдрият, може ли един въпрос за постите? Позволени ли са храни като бисквити, халва или локум, които не съдържат животински мазнини и белтъчини?

    Коментиран от #3

  • 3 Мъдрият

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "между другото":

    Локумът е 100% позволен дори и през най-строгите дни на поста - като първата и последната седмица.

    Халвата, ако спазваш строгият вариант на поста - първата и последна седмица да постиш без олио, - тогава, през тези две седмици - не! Защото тя съдържа олио.
    Иначе по принцип халвата е постна и става за през поста.

    Бисквити, зависи от състава, защото някои съдържат суроватка на прах или сухо мляко, трябва да четеш какви са продуктите, но аз бисквити избягвам през поста, защото дори обикновените често съдържат тези неща.

    Сега това, разбира се, са детайли и те не са най-важното. Много по-важно е по принцип да се прекара този период във въздържание, относно храната: освен, че не трябва да се ядат храни, съдържащи животински мазнини и белтъчини, трябва да се спазва умереност и в количеството: да ставаш леко гладен от масата, като казват Светите отци.

    Това се прави с цел тялото да се ограничи(да не бъде водещото), за да може духът да вземе връх над него! И по този начин ще имаш духовни сили - да съблюдаваш и духовната част на поста: да не осъждаш никого, да избягваш увеселителни зрелища и забавления, да четеш Житията на Светиите, Библията, Псалтира и други православни духовни книги, да посещаваш максимално често Богослуженията в храма - особено сега първата седмица всяка вечер на вечернята се чете Покайния канон на Свети Андрей Критски, петък има Богородичен акатист. Събота и неделя трябва да участваме в Светите Литургии, да се подготвим за изповед и

    Коментиран от #4

  • 4 Мъдрият

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    (Продължавам, че не се събра.)

    Събота и неделя трябва да участваме в Светите Литургии, да се подготвим за изповед и причастие...
    Да живеем Богоугодно като вършим добри дела.
    И пазим внимателно всичките си сетива от съблазни.

    Това е накратко същността на поста!

    Коментиран от #5

  • 5 между другото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Благодаря за изчерпателния отговор!