Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 12:56 950 18

Защо хората вярват на врачки и суеверия?

  • врачки-
  • гледачки-
  • медиум-
  • суеверия-
  • суеверие-
  • ясновидка-
  • вярвания

Психологът проф. Пламен Димитров обясни защо хората търсят услугите на врачки и вярват на "предсказанията" им

Защо хората вярват на врачки и суеверия? - 1
Снимка: Shutterstock

75% от българското население в определен момент прибягва до суеверия, за да се справи с трудни житейски ситуации.

Това каза проф. Пламен Димитров в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Той работи по противоречивата тема от 30 г. Специалистът е медицински психолог и екзистенциален терапевт с 40-годишен международен стаж в областта на психологичното и организационното консултиране, индивидуалната и групова психотерапия, кризисната интервенция.

Проф. Димитров коментира скорошна измама, свързана с гледачка, която изнудва доверила ѝ се жена с голи снимки, които жената е пратила на "гадателката“.



“Такива феномени се наблюдават непрестанно. Суеверието е дълбоко заложено в човешката култура в цял свят. Гледачките са периферна, изметна част от нещо, което суеверието прави с хората. То е проникнало и в корпоративното мислене, базира се на човешките потребности за сигурност, контрол и справяне с неизвестното. Ако видите програмите на действащи политически партии, ще видите, че те са базирани на пожелателно, не на критично мислене и наука.

Доверяването на магическите форми е свързано със защитните механизми на тревожната психика. Искаме да изследваме мистерията на живота. Когато човек не познава научните методи, прибягва до интуитивното мислене, характерно за детската възраст. Всяко дете преминава естествено през тази фаза – затова приказките са изключително важни", обясни подробно проф. Димитров.

“Целта е да се избегнат емоции, пораждани от трудни ситуации. Суеверието е свръх устойчиво – това са дисфункционални убеждения, които, веднъж формирани, се затвърждават много силно у нас. Хороскопите, астрологията са примери за това. Рекламите – също. Ако се доверяваш на идеологии, които не почиват на доказателствени изследвания, на псевдопрактики, коучинг, почиваш върху суеверни мисли. Те намират смисъл в неистини - обслужват субективното ни желание по лесен начин, на къс пас с живота", каза експертът.

Двата стълба, върху които стои суеверието, са невежеството и липсата на критично мислене, другото е страх. Трудни за овладяване емоционални състояния водят към опити за преодоляването им чрез магичното, добави проф. Димитров.

“Фройд смята, че религията и суеверието имат общ знаменател: "Всяка религия е масова невроза, всяка невроза е лична религия“. Тя почива на несигурност и неинформираност. Човек има нужда да си обясни света и тогава става реактивен, субективен. Така можем да осмислим лъжите и налудностите, част от тях се откриват в религиозните системи", разширява темата специалистът.

“Критичното мислене, откриването на причинно-следствените връзки е плод на науката, на когнитивно-поведенческата терапия. Това са антидотите да суеверието, смята Димитров. Връзваме си мартеници – това е защитно-компенсаторен механизъм, който се опитва да контролира сили, които са неконтролируеми.

Когато има масова манипулация обаче, българите са по-скептични. Ние сме в състояние на съмнение, непрестанно. Ако се сравним с другите европейски държави, ще видите, че и по отношение на ваксините обществото ни се съмнява дори когато му се представят доказателства за ползите. Това е добър сигнал за защитен механизъм и белег за болезнен минал опит", отчете проф. Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    11 1 Отговор
    Защото тъпотията ходи по хората а не в гората
  • 2 Идън

    9 1 Отговор
    Това за ваксините НЯМА НИЩО ОБЩО С ТЕМАТА.
  • 3 Боро

    9 2 Отговор
    Когато липсва истинската вяра, на власт идва суеверието.
  • 4 Роза

    3 0 Отговор
    Защото трудните ситуации в живота са много,а има хитреци,които умело се възползват от тях с користни цели!Спомням си ,че само веднъж съм ходила при гадателка преди много години.Вярно,тя вземаше толкова пари,колкото пожелаеш да и оставиш,но не ми предсказа нищо съществено по проблема,само общи приказки.Когато отидеш при гадател,той може да ти предскаже нещо лошо,което влияе негативно и обезсърчаващо.Тези ,които действително имат дарба,са един-два процента.
  • 5 суеверията са породени от

    0 0 Отговор
    логически последователности с повече митове . около 30-40 процента са истина . има едни гадателки по тв ги даваха . една помага на полисманите , а друга е креслива и налучква , познава , но и греши . имала сила помагала на народа , и ето го суеверието отстраняват еврото , и народа щастлие . Демек след разказите за кинти и схеми , същите остават да си работят , но вече чесно . Удрят божанеца и пак излизат едни дъра дъра рекети схеми , решаване на дела . и народа суеверен ето помага ни нещо и сега тея хора ще работят чесно . това е суеверието . ползи няма . и кръста да държим е същото . реформите сами си стават .
  • 6 Първо

    6 2 Отговор
    Психолозите печелят като експлоатират човешките страхове и тревоги по гнусно и от врачките , и второ - не всички врачки и суеверия са фалшиви !
  • 7 Защо ли...

    8 2 Отговор
    Прост, глупав, наивен и опростачен народ
  • 8 Мъдрият

    5 3 Отговор
    Откъде пък го измислихте това! Пълна лъжа!

    В България има 83% православни християни!

    Но проблемите на съвременни хора идват главно от това, че са се отдалечили от Бога!

    И проблемът се задълбочава, когато човек не се доверява на Бога и не отива при православния свещеник, а се доверява на суеверия!

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Защо

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    Да ходи човек при православния свещеник ? За да му вземе сто лева , та да му прочете нещо от книжлето ли ?!
  • 10 Идън

    7 2 Отговор
    И това за мартеничките не е суеверие- това е традиция! Също както и червеният конец- с него са връзвали китки при сватбите- връзвали са на ръчичката на бебето. Това са неща, които могат да помогнат- не да навредят. Те се дават от обич и за здраве.Нищо не е случайно- старите хора са живяли без психолози и са били по- мъдри.
  • 11 Вандо

    5 3 Отговор
    Във врачки, гледачки, зодии...вярват хора с лабилна психика, неспособни да се справят с проблемите си.

    Коментиран от #15

  • 12 Маг

    6 1 Отговор
    Няма суеверия ! Това което наричате суеверие , е нещо като аксиома. Вашите деди хиляди години са наблюдавали и установили връзка между някои неща , но няма доказателства защо става така !
  • 13 Идън

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    Ако човек вярва в Бог- не са му нужни посредници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Вандо":

    Не вярвате в Бог, но още чакате мумията от мавзолея да стане...

    Коментиран от #17

  • 16 ха, ха

    5 0 Отговор
    Кабеларката Евроком има цял набор от такива шарлатани гадатели,баячки и ги пробутва настойчиво и целенасочено всяка вечер.То като цяло 90% в кабеларката са откачалки от отминали години и там са се събрали накуп.Кой ли я спонсорира се чудя.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.