Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 16:45 1 130 5

Жаба с размерите на грахово зърно е най-малкото гръбначно животно в света (СНИМКА)

  • жаба-
  • най-малко гръбначно животно-
  • грахово зърно

Жабата е със среден размер едва 7,1 мм

Жаба с размерите на грахово зърно е най-малкото гръбначно животно в света (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени, ръководени от д-р Мирко Соле от Университета в Санта Крус, откриха в Бразилия жаба с размерите на грахово зърно, която може да е най-малкото гръбначно животно в света, съобщи "Дейли мейл".

Жабата е със среден размер едва 7,1 мм. За да го определят, специалистите са измерили 46 екземпляра от миниатюрното земноводно, намерени в горските му местообитания на хълмове в южната част на щата Баия.

Гърбът на малката жаба се слива със заобикалящата я среда в "землист цвят", за разлика от много от яркожълтите или оранжевите жаби в подобни местности.

Мъжките от вида Brachycephalus pulex са по-малки от женските, чийто размер е средно 8,15 mm, или съвсем малко по-големи от предишния рекордьор - жабата Paedophryne amauensis от Папуа Нова Гвинея.

Макар че този вид жаби са идентифицирани още през 2011 г., рекордно малкият им размер е потвърден чак след сегашното изследване на 46 екземпляра. За него е било необходимо и да бъде потвърдено, че събраните спесимени са на възрастни земноводни. Това се постига с пряко наблюдение на половите жлези и други белези за полова зрялост, в случая наличие на гласови прорези в гърлото - характеристика, която имат само мъжките екземпляри на вида.

Видът обитава само два гористи хълма в южната част на щата Баия.

В изследването са участвали херпетолози и от други бразилски и германски университети.

Резултатите са "абсолютно ясни", уверява Марк Шерц, куратор по херпетология в Природонаучния музей в Копенхаген, който не е участвал в изследването.

Статия за изследването е публикувана в сп. Zoologica Scripta, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кон Дом

    4 4 Отговор
    Стига обиждали генерал Наско
  • 2 Фен

    5 5 Отговор
    Зеленски!?🤔 Ма той е безгръбначно...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 фенке

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    твоя гръбнак ще стане на сол
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 колхоз

    1 0 Отговор
    това е нашето вожд Питин