21 Януари, 2023 12:12 4 282 2

Откриха тръстикова жаба с гигантски размери в Австралия (СНИМКА+ВИДЕО)

  • жаба-
  • гигант-
  • рекорд-
  • размер-
  • тегло-
  • австралия

Огромният екземпляр тежи рекордните 2,7 килограма

Откриха тръстикова жаба с гигантски размери в Австралия (СНИМКА+ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Австралийските рейнджъри се натъкнаха на рекордно голяма гигантска жаба дълбоко в тропическа гора на северния щат Куинсланд, предава NOVA.

Наречена „Жабозила“, тръстиковата жаба е била забелязана от парковия рейнджър Кайли Грей по време на рутинен патрул в националния парк Конуей. Грей и нейните колеги претеглили жабата и установили, че тежи цели 2,7 килограма.

Световният рекорд на "Гинес" за най-голямата крастава жаба е регистриран през 1991 г. с 2,65 килограма, поставен от домашна жаба в Швеция.

Колегата на Грей - старши рейнджър на парка Бари Нолан, каза, че животното е било евтаназирано, като част от борбата за премахване на инвазивния вид в Австралия.

Тръстиковите жаби са въведени за първи път в Австралия през 1935 г. за контрол на тръстиковите бръмбари и други вредители, но това от своя страна създало неблагоприятния ефект от експлозия на популацията на тръстиковите жаби.

„Женската тръстикова жаба би могла да снесе до 35 000 яйца. Така че способността им да се възпроизвеждат е доста зашеметяваща“, каза Нолан.

Като се има предвид рядкостта на находката, тялото на "Жабозила" е дарено на музея в Куинсланд за по-нататъшни изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минго

    3 0 Отговор
    Какви бръмбари, бе? Това яде по десет врабчета!
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Това е Васко жабата оригиналът