Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 18:12 2 425 2

Как да разпознаем алкохолизма при близък човек?

  • алкохол-
  • алкохолик-
  • консумация на алкохол-
  • пиене-
  • симптоми

Лекар изброява симптомите на алкохолизъм, за които можем да следим

Как да разпознаем алкохолизма при близък човек? - 1
Снимка: Shutterstock

Разстройството, свързано с прекомерната употребата на алкохол, или алкохолизъм, попада в спектър от леки, умерени или тежки форми и се характеризира с "нарушена способност за спиране или контролиране на употребата на алкохол въпреки неблагоприятните социални, професионални или здравословни последици", гласи определението на Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ. То обхваща състояния, които често се наричат злоупотреба с алкохол, алкохолна зависимост или алкохолизъм.

Но как можете да разберете дали някой приятел или член на семейството може да се нуждае от помощ?

Ванеса Кенеди, директор по психология в Driftwood Recovery, казва, че някои от критериите за разстройство, свързано с употребата на алкохол, са явни сигнали, за които трябва да внимавате, включително:

  • Толерантност към алкохола, при която лицето трябва да пие повече, за да постигне желания ефект;
  • Симптоми на абстиненция, като изпотяване или треперене;
  • Силно желание за пиене;
  • Трудности при ограничаване на употребата на алкохол;
  • Проблеми със спазването на социални, домашни или служебни задължения;
  • проблеми със здравето, настроението или взаимоотношенията;
  • Физически опасно поведение при консумация на алкохол.

Какво можем да направим?

"Отричането често е свързано с попадането на човек в категорията на високофункциониращ или леко до умерено тежко състояние, защото поведението му може да попада в сивата зона и може да се разглежда като до голяма степен социално приемливо," казва Кенеди, но добавя, "дори и човек да може да върши повечето си задължение, проблемите с алкохола засягат определени области от живота и здравето на човека по вреден начин и навикът трябва да бъде изкоренен."

Ако смятате да споделите с някого притесненията си, има няколко неща, които трябва да имате предвид:

Времето е от значение: Обикновено е по-добре да не започвате разговора, докато човекът е в нетрезво състояние, казва Кенеди.

"Най-добрият начин да подходите и да разговаряте с някого, който отрича проблема си с алкохола, е да говорите с него, когато е трезвен, и да водите разговор с любов," предлага тя.

Избягвайте осъждането: "Опитайте се да избегнете да нападате характера или да ги осъждате, а по-скоро изразете директно емоциите и притесненията си," казва тя, като предлага да изразите намеренията си, като кажете нещо от рода на: "Чувствам се притеснена и разтревожена, когато пиеш твърде много, защото не искам да пропуснеш да отпразнуваш важните моменти с децата/внуците."

Поставете граници, ако е необходимо: Кенеди казва, че можете ясно да определите границите си, като кажете нещо като: "Толкова съм загрижен за пиенето ти, че не искам да давам възможност за това поведение, затова няма да ти купувам алкохол или да те прикривам, когато избягваш семейни събирания."

За да ви помогне да се ориентирате в чувствителния характер на темата и евентуалната защитна реакция, можете да изберете да проведете разговора с професионалист, добавя тя.

Безопасността на първо място: Има основателна причина да не отваряте темата, докато човекът е все още в нетрезво състояние: Безопасност — за самия него и за другите, включително ако той стане агресивен, хаотичен или загуби съзнание.

"Може да се наложи да го пренасочите към други хора, които да ви подкрепят, за да запазите безопасността на човека и останалите," казва Кенеди. "Това може да изглежда като нещо, което да гарантира, че той няма да шофират, да го приютите на сигурно място и да му дадете необходимите храна и вода, за да възвърне силите и разума си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дедо

    2 0 Отговор
    Ако пие всеки ден алкохол,и яростно отрича че има някакъв проблем с пиенето. Значи е 100 % алкохолик. Половината Българи са в това положение уви!