Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 11:45 1 427 15

Учени откриха антитяло – противоотрова срещу много видове змии

  • антитяло-
  • противоотрова-
  • змии

Повече от 100 000 души годишно, предимно в Азия и Африка, умират от ухапване от змия

Учени откриха антитяло – противоотрова срещу много видове змии - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени откриха антитяло, което може да блокира действието на смъртоносните токсини в отровите на много от змиите, срещащи се в Африка, Азия и Австралия, съобщи електронното издание "Юрикалърт", цитирано от БТА.

Антитялото, което защитава мишки от отровата на змии, включително на черни мамби и кралски кобри, е описано в изданието "Сайънс транслейшънъл медисин".

Разработката е дело на специалисти от изследователския център "Скрипс" в Калифорния.

В новото проучване са използвани лабораторно създадени форми на токсините, за да се изследват милиарди различни човешки антитела и да се идентифицира едно, което може да блокира активността на токсините.

Това е голяма стъпка към създаването на универсална противоотрова, която да е ефективна срещу всички змии, отбелязват учените.

"Това антитяло действа срещу един от основните токсини, открити в множество видове змии, допринесли за десетки хиляди смъртни случаи всяка година", казва водещият автор Джоузеф Джардийн, доцент по имунология и микробиология в института "Скрипс".

Повече от 100 000 души годишно, предимно в Азия и Африка, умират от ухапване от змия - по-смъртоносно от повечето пренебрегвани тропически болести.

Противоотрови сега се правят чрез имунизиране на животни със змийска отрова и обикновено действат само срещу един вид змии. Това означава, че трябва да се произвеждат много различни противоотрови, за да се лекуват ухапвания от змии в различните региони.

В хода на изследването си учените откриват антитяло, което се откроява с най-силно взаимодействие с всички варианти на токсин. То е наречено 95Mat5.

Специалистите тестват 95Mat5 върху мишки, инжектирани с токсини от многолентов крайт, индийска кобра, черна мамба и кралска кобра. Във всички случаи мишките, на които едновременно е инжектирано антитялото, се оказват защитени не само от смърт, но и от парализа.

Оказва се, че 95Mat5 е ефективно срещу отровата на всички елапиди, но не блокира тази на усойниците - втора група отровни змии.

Екипът на Джардийн се е заел да търси неутрализиращи антитела срещу друг токсин при елапидите, както и срещу два токсина на усойници. Те подозират, че комбинирането на 95Mat5 с тези други антитела може да осигури защита срещу много, дори всички, змийски отрови. Според учените коктейл от тези четири антитела потенциално би могъл да работи като универсална противоотрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    3 3 Отговор
    Няма ли кой да пусне няколко такива като този сладур от снимката в Парламента.

    Коментиран от #5

  • 2 Ко ми са фукат тея американци!

    5 6 Отговор
    Пък в Русия изобретиха свръхмощна бомба с която да взривят планетата.
    Нъц, нъц, нъц. Пукнете са от яд.
  • 3 Соваж бейби

    4 3 Отговор
    Змията е едно от най отвратителните същества на планетата от рептилската раса .Още от истинските египтяни извънземни не земляните които са обитавали това парче земя .

    Коментиран от #6

  • 4 НаПраво

    3 2 Отговор
    Направо да правят ваксини и България ще поръча едно 50 млн. такива - да има, после ще се чудум, на кой да ги подаряваме ... щом един номер е минал веднъж, ще мине пак...
  • 5 мойто

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абдул от Кабул":

    бочи бази къдя си
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Маг

    1 1 Отговор
    "Глина от строеж ти ще донесеш и глината ти ще очистиш, от донесената глина фигура
    на змия ще направиш, до главата на болния ще я поставиш.
    Мангал с пламък ти ще разпалиш, нож ще пъхнеш вътре, 3 дни
    до главата на болния ще я поставиш. На третия ден, по залез
    слънце ти ще я изнесеш и с ножа ще я удариш. В ъгъла на град-
    ската стена ще я погребеш, с брашнена вода ще я обкръжиш и
    зад теб няма да поглеждаш "
    Ето ви едно много древно заклинание , за помощ на ухапани от змия !

    Коментиран от #9

  • 8 Кандидат Милионер

    1 0 Отговор
    Очакваме противоотрова срещу " ухапвания "на Тъща- Кобра...Съска,хапе и се не трае....Пробвах с няколко анти тела - сливови,гроздови,кайсиеви ...По- зле става...
  • 9 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маг":

    Това са глупости,преди векове хората са носили парчета необработен камък серпентин и като амолети против змии .Имало е и хора които са робували на такива ритуали ама е било в епохата на невежество.Да пази Бог бързо бягаш в болница или си носиш лекарство ,спринцовки ,противоотрова в раницата хора в природата далеко от болница

    Коментиран от #10

  • 10 Маг

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Е , имате пълното право , да вярвате , или не ! Но не очаквайте да знаете всичко , а това , което не знаете , да определяте като глупости. И до ден днешен в България има от така наречените баячки , които с подобни ритуали лекуват нелечими от съвременната медицина болести. Шамани от Сибир и Южна Америка също лекуват редица нелечими болести , с магия и заклинания. Ако сега сте права за противозмийските серуми , знайте , че има магьосници , които могат да концентрират отново отровата на едно място , и буквално да я накарат да изпръска през раната , и да напусне тялото на човека!

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Маг":

    Знам че има такива създания , голяма част българите си робуват на такива неща ама това не е хвалба или геройство.Трябва чистка за такива

    Коментиран от #12

  • 12 Маг

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Странно ! Самата вие имахте интереси към магията , а сега сте обърнала палачинката! Но , както казах , вие си решавате ! Избийте когото искате !

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Маг":

    Това че съм чела,имам познания ,знам за ритуали и заклинания не значе че съм веща в материала и имам нужда да блравя с магия никога не ме привличала ,грешно сте ме разбрал ,за да мога да се предпазая естественно че трябва да съм наясно с тази материя и какво я обезсилва . Специалисти по паранлрмални явления например също знаят много това не значе че се занимават с магия.Вещерството не е хубаво нещо ,не може за лична изгода или мъст да контролираш други хора,да си играеш с тяхната съдба и чувства ако има временно постигната победа от магия в един момент се връща като бумеранг и става страшно .Ако имах силата щях да унищожа всички такива хора занимаващи се с вещерство.Лечител и доктор е съвсем друго .

    Коментиран от #14

  • 14 Маг

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Интересно ! Да не сте порериденият велик инквизитор ? Значи , щяхте да убиете и мен !? Но , без да знаете защо , а според филми и романи , които са формирали вашето знание. Значи сте жесток човек , и склонна към насилие. Но без да знаете защо. Проповядвахте хуманистични идеи , и помислих , че сте добър човек. Приличахте на много ценно нещо. Обичах вашата компания. Но , вие имате право да правите всичко което си поискате , разбира се !

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.