Last news in Fakti

2 Март, 2024 10:18 1 420 4

Mодната икона Айрис Апфел почина на 102 години

  • айрис апфел-
  • модна икона-
  • почина

Не е посочена причина за смъртта

Mодната икона Айрис Апфел почина на 102 години - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 102 г. почина Айрис Апфел, експерт по текстил, интериорен дизайнер и модна знаменитост, известна с ексцентричния си стил, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Смъртта ѝ бе потвърдена от търговския ѝ агент Лори Сейл, която нарече Апфел "необикновена". Не е посочена причина за смъртта. Тя беше обявена и на нейната страница в Инстаграм в петък.

View this post on Instagram

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Родена на 29 август 1921 г., Апфел беше известна с непочтителните си, привличащи вниманието тоалети, в които смесваше висша мода и огромна бижутерия. Класическата визия на Апфел например съчетаваше боа от пера с нанизи от огромни мъниста, гривни и сако, украсено с индиански мъниста.

С големите си кръгли очила с черни рамки, яркочервено червило и къса бяла коса тя се открояваше на всяко модно ревю, на което присъстваше.

Стилът ѝ е обект на музейни изложби и документалния филм "Ирис" на режисьора Албърт Мейзълс.

"Не съм красива и никога няма да бъда красива, но това няма значение", каза веднъж тя. "Имам нещо много по-добро. Имам стил."

В края на живота си Апфел се радва на слава в социалните медии, като събира близо 3 милиона последователи в Инстаграм, където профилът ѝ обявява: "Повече е повече, по-малко е скучно." В TиkTok тя привлече 215 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Срамно е да пишете, че не знаете от каквоне починала!
    ОчевАдно е, че смъртта е естествена, като се има впредвид възрастта!

    Коментиран от #2

  • 2 Сексуален Козирог

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Срамно е да не знаеш, че се пише има предвид!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    1 2 Отговор
    Всяко куку се мисли за извънземно със стил...