20 Май, 2024 10:56 692 11

Създадоха алгоритъм, който разпознава сарказма и иронията

  • алгоритъм-
  • сарказъм-
  • ирония-
  • разпознава-
  • реч-
  • текст

Алгоритъмът ще разпознава похватите в човешката реч, а след това ще ги изписва в текст

Създадоха алгоритъм, който разпознава сарказма и иронията - 1
Снимка: Shutterstock

Екип от университета в Гронинген е създал алгоритъм, който анализира речта на човека, за да разбере дали използва ирония или сарказъм, съобщава Мейл онлайн.

Алгоритъмът изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта, а след това я транскрибира в текст, за да бъде анализирана допълнително за езикови сигнали, обяснява БТА.

„Извлякохме акустични параметри като височина на тона, скорост на говорене и енергия от речта, след което използвахме автоматично разпознаване на речта, за да я транскрибираме в текст за анализ на настроенията”, казва авторката Сиюен Гао. “След това приписахме емотикони на всеки сегмент от речта, отразяващи емоционалното му съдържание. Чрез интегрирането на тези мултимодални сигнали в алгоритъм за машинно обучение нашият подход използва комбинираните предимства на слуховата и текстовата информация заедно с емотиконите за цялостен анализ”.

Сарказмът, който Оскар Уайлд някога е описал като най-ниската форма на остроумие, но най-висшата форма на интелигентност, е известен с това, че е трудно да се предаде чрез текст, а дори и на живо може лесно да бъде изтълкуван погрешно.

Научният екип заяви, че е оптимистично настроен за работата на своя алгоритъм, но все още работи по подобряването и усъвършенстването му.

“Съществуват множество изрази и жестове, които хората използват, за да подчертаят саркастичните елементи в речта”, добави г-жа Гао. Според нея те трябва да бъдат по-добре интегрирани в проекта им. "Освен това бихме искали да включим повече езици и да усвоим развиващи се техники за разпознаване на сарказъм”, отбеляза тя.

Анализът на настроенията, който се фокусира върху текст, вече се използва за откриване на онлайн реч на омразата и за събиране на мнения на клиенти. Същевременно разпознаването на емоции, базирано на реч, може да се приложи в здравеопазването, подпомагано от изкуствен интелект, казват изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    8 1 Отговор
    Няма такъв алгоритъм! Между другото, обадете се, когато измислят и алгоритъм за произволен избор!
  • 2 Кире Тъбото

    5 2 Отговор
    Е сигурно ще има и алгоритъм да ни казва къде и защо да се смеем на вицовете.
  • 3 Създадоха алгоритъм, който разпознава

    5 3 Отговор
    кифленските табиети на надуващи се моми за вдигане на акциите пред лапни шараните

    Коментиран от #7

  • 4 Бъдеще

    4 2 Отговор
    Песимистът казал:
    - По-лошо не може да стане.
    Оптимистът казал:
    - Може, може...

    Коментиран от #6

  • 5 АйТий

    3 1 Отговор
    Популярното приложение с дигитален тъпомер е много по-добре познато у нас. Ползва се докато гледате телевизия или предизборни клипчета в нетя.
  • 6 Вярвам в бъдещето

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдеще":

    Не вярвам на фейк новини!
  • 7 кифла

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Създадоха алгоритъм, който разпознава":

    Кис май стокс!📈🚀
  • 8 Слушайте, тъпаци неграмотни

    1 1 Отговор
    Човек може да си преправя говора и интонацията както си иска, и с лекота да заблуди вашият "алгоритъм", дето познавал всичко. Същото прехвалено менте, като "детектора на лъжата".

    Коментиран от #9

  • 9 Гротеска

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Слушайте, тъпаци неграмотни":

    Може да ползва и вокодер.
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    И се сещам за филмът с Мат Деймън Илизиум, където роботизираният оператор разпозна сърказма му и го глоби за непристойно поведение. Ще се усетим ли навреме или?.....
  • 11 Име

    0 0 Отговор
    Оскар Уайлд не е модел за подражание, но всеки си има вкус!