Last news in Fakti

25 Май, 2024 10:39 2 900 12

Аномалия под земята: Откриха скрити помещения под пирамидите в Гиза

  • пирамиди-
  • гиза-
  • египет-
  • тайни-
  • тайно помещение-
  • тайна стая-
  • аномалия

Тайното място, което учените определили като аномалия, те открили с помощта на георадар

Аномалия под земята: Откриха скрити помещения под пирамидите в Гиза - 1
Снимка: Shutterstock

В света на археологията малко инструменти са предизвикали революция в откритията от миналото, както георадарът. Тази геофизична техника използва радарни импулси за изобразяване на земните недра. С помощта на подобни техники са откривани дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и дори цели римски градове, без да се налага да се забива лопата в земята.

Сега георадарът отново даде резултат в близост до един от най-разкопаните обекти в света - Големите пирамиди в Гиза, съобщи Popular Mechanics.

С помощта на георадар - заедно с метод, известен като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ), международен екип от изследователи, ръководен от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри това, което се описва като "Г-образна аномалия" в западното гробище близо до световноизвестните пирамиди. Според изследователския доклад на екипа, публикуван в списание Archeological Prospection, структурата се намира на дълбочина от около 6,5 метра, дълга е 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите, пише Телеграф.

"Западното гробище в Гиза е известно като важно място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първоначалното проучване с георадар и ЕСТ открихме аномалия в северната част на мястото на проучването. Площта на аномалията можеше да бъде установена приблизително, но структурата и местоположението ѝ бяха неясни", се казва в доклада.

Под тази Г-образна структура е имало аномалия, разположена на дълбочина от 16 до 33 фута, която изследователите описват като "силно електросъпротивителна". Подобна аномалия би могла да има няколко обяснения, но екипът идентифицира две основни възможности - смес от пясък и чакъл или "редки разстояния с въздушни кухини". Макар да знаем, че околният район е изпълнен с гробници с плосък покрив, известни на арабски като мастаба, пясъчният участък, където е открита аномалията, не е бил толкова интензивно разкопан, до голяма степен защото в района няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено проучване.

Какво точно може да представлява тази Г-образна структура и нейната долна аномалия?

Сато твърди, че структурата вероятно не е естествена, тъй като формата е твърде остра. "Възможно е тя да е била вход към по-дълбока структура", пишат Сато и колегите му в статията. Тази по-дълбока структура подозрително прилича на гробница. "Смятаме, че приемствеността на плитката структура и дълбоката голяма структура е важна. От резултатите от проучването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, но е възможно това да е голяма подземна археологическа структура".

За да даде категоричен отговор на въпроса какво се намира под пирамидите, екипът ще трябва да започне и истинските разкопки съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 5 Отговор
    Тайното Маке место под пирамидите е тва!
  • 2 Маг

    5 2 Отговор
    Казах ви го ! Още ще се учудвате тази година !

    Коментиран от #11

  • 3 Левада

    4 9 Отговор
    Няма ли най после да ги наводнят тия тунели !?! Смерт за Хамас !!!
  • 4 Коко Н

    5 6 Отговор
    Нищо ново!
    Още през осемдесетте години на миналия век,се използваше успешно методът заедно със сътрудници на БАН.
  • 5 То и под едната лапа на Сфинкса

    2 2 Отговор
    са открили по същия начин някакво помещение преди няколко години, но египтяните забраняват разкопки.
  • 6 Харон

    4 3 Отговор
    Един светъл ден когато новите техники почнат да оспорват основите на египетската ортодоксия Доктор Захи Хавасс ще забрани каквито и нови машинки да ровят, снимат около пирамидите....Той от провала на професор Йошимура да построи пирамида с мащаб 12 метра висок само, но с канонизираните методи....Не позволява никакви експерти застрашаващи лъжите за пирамидите защото неуспешният опит показа, че така като и в момента се обяснява строежът....е невъзможен. Даже и при една 12 метра висока пирамидка.....
  • 7 Нека да пиша

    7 2 Отговор
    Там е била концертната зала ,където е пяла Лили Иванова. По нейните мемоари са е намерили .
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Не будете мумията, ще има апокалипсис
  • 9 Вълк

    6 2 Отговор
    Не ги разкопавайте ще ще излязат още български партизани,тези не можем да изгоним още
  • 10 херодот

    2 0 Отговор
    "От кога съм ви го написал ,ама няма кой да чете"....
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Маг":

    “…По различни оценки в Древен Египет са построени от 81 до 112 пирамиди. Според Лепсиус те са 67. Споровете за броя им се дължат на факта, че много от тях не са издържали на изпитанието на времето и са в плачевно състояние, като някои приличат на огромни купчини камъни. БТА…”
    Горната част на връх Голям Купен, поразително прилича на разрушена скална пирамида, с доста стръмни стени. Намира се над хижа "Физкултурник", в района на витошкия резерват "Бистришко бранище". Пирамидата се наблюдава добре от към Резньовете. От източните квартали на София, също има възможност да се наблюдава, особено при изгрев слънце в ясен зимен ден. Това е грамада /пирамида/ на височина около 50метрова, изцяло изградена от неоформени скални късове,доста неустойчиви. Една малка част от тях са паднали в подножието.Формата е пирамидална, четиристенна, без очертани ръбове. Самата връхна част, предполагам е разрушена и сега е със седловинна форма от посока изток-запад.
    От петрографска гледна точка, такова необичайно изветряване на интрузивни скални породи е малко вероятно.
    Какво по интересно може да се види?
    От юг, в подножието на върха се намира обширна, абсолютно равна площ с размери прибл. на футболно игрище. Близо до върха, надолу през резервата, се открива трасе на коларски път, вкопан с близо метър в земята.
    От върха очевидно е извличан скален материал за градежи в близките села.
    Целият връх е от скални парчета, много от които неустойчиви.
  • 12 Прометей с гащи от Скопие

    1 0 Отговор
    В тези древни помещения ,древните македонци са варили древна Северна ракия и то скришно за да не плащат акциз и ДДС на Фараона!