Last news in Fakti

31 Май, 2024 11:15 769 5

Върнаха книга в библиотека с 84 години закъснение

  • библиотека-
  • финландия-
  • книга

Историческият роман бил взет през 1939 г.

Върнаха книга в библиотека с 84 години закъснение - 1
Снимка: Shutterstock

Книга, заета от библиотека във Финландия, беше върната с 84 години закъснение, съобщи АФП, предава БТА.

Книгата е преводно издание на The Refugees ("Бежанците") - исторически роман на британския автор Артър Конан Дойл. Заета е през 1939 г. от централната библиотека в Хелзинки. Трябвало е да бъде върната на 26 декември 1939 г.

Обикновено закъснения от десетилетия се получават при смърт на читателите. Техните деца връщат книгите, коментира библиотекарката, приела забавената книга през тази седмица.

Обяснението за закъснението във връщането на книгата на Артър Конан Дойл е инвазията на Съветския съюз във Финландия през ноември 1939 г.



Връщане на книгите в библиотеката не е първото нещо, което човек прави в подобен момент, коментират от културната институция.

Войната между СССР и Финландия продължава до март 1940 г.

Действието в романа на Артър Конан Дойл се развива през 17-и век във Франция. Британецът, известен преди всичко с историите за Шерлок Холмс, публикува книгата си през 1893 г.

Според библиотекарите финландското издание от 1925 г. е запазено и в добро състояние. "Качеството на старите книги е доста по-добро от това на съвременните", коментират те.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лека

    0 1 Отговор
    КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
  • 2 дарк фючър

    6 2 Отговор
    Не е грябвало да я връщат! Глобалистите предвиждат да унищожат старите книги под предлог, че са "вредни за вашето здраве", но с истинска цел заличаване на информация и нейното преиначаване и поднасяне в електронен във вид, какъвто ТЕ решат и какъвто им изнася на "ценностите" за манипулация и контрол!
    „451 градуса по Фаренхайт“ не е конспирация, а пророческа книга!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мъдрият

    5 0 Отговор
    Аз скоро върнах книги с 30-40 години закъснение, които съм ги вземал като дете, защото ги намерих сред книгите ни.

    Но не са писали статия за мен, не че съм приритал за това!
  • 5 БРАВО

    0 0 Отговор
    Ама те не използват ли хартия за тоалетните или като подпалки на печките си. Чудни хора