Last news in Fakti

31 Май, 2024 11:49 1 559 4

Странен феномен: Защо реките в Аляска станаха оранжеви

  • аляска-
  • реки-
  • метали-
  • ръждясване

Реките и потоците сякаш са ръждясали

От прозрачно синьо реките и потоците в Аляска придобиха ярко оранжев цвят. Причината – токсични метали, които се отделят при топенето на зоната на вечната замръзналост. Това сочи ново проучване, цитирано от bTV.

Феноменът изненада стотици учени и изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис и Американската геологическа служба, които са взели проби от водите в планината Брукс в Аляска.

Според проучването реките и потоците в планинската верига сякаш са ръждясали. Станали са мътни и цветът им е оранжев. Тестовете установяват, че потъмняването е причинено от метали като желязо, цинк, мед и олово, които са били заключени в подпочвените ледове на Аляска в продължение на хиляди години.

Някои от тези метали обаче се явяват силно токсични и замърсяват реките, както и поточните екосистеми.

Свикнали сме да наблюдаваме този феномен в някои части от Калифорния, където в миналото е имало минни набези. Но е много стряскащо да го видиш, когато се намираш в най-отдалечените пустини, които са много далеч от минни източници“, споделя съавторът на изследването проф. Брет Пулин от Калифорнийския университет.

Изследванията сочат, че Арктика, където се намира и планинската система Брукс, се затопля четири пъти по-бързо от останалата част от света.

Това е една неочаквана последица от изменението и затоплянето на климата“, добавя професорът.

Оранжевият цвят на водите в Аляска е свързано и с драматичното намаляване на водните организми.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 море

    15 3 Отговор
    След 50 години са им се пробили варелите с ейджънт оринж от Виетнамската експедиция.

    Коментиран от #3

  • 2 хеви метъл

    7 0 Отговор
    Замърсяването не е причинено от токсични метали, желязо, цинк, мед и олово, а от техните съединения, които се разтварят във вода.
  • 3 едва ли

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "море":

    Не съм специалист по металургия, но на пръв поглед може да се предположи, че синята вода съдържа медни съединения, а оранжевата железни.
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Колко десетилетия 3ак0паваха бид0ни с 0пасни 0тпадъци под леда?