Last news in Fakti

3 Юни, 2024 10:45 893 12

Китайската сонда Chang’e-6 кацна на обратната страна на Луната (ВИДЕО)

  • китайска сонда-
  • луната

Апаратът беше изстрелян в началото на май

Китайската сонда Chang’e-6 кацна на обратната страна на Луната (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГЕНС

Сонда, изстреляна от Китай в началото на май, кацна на обратната страна на Луната, съобщиха световните осведомителни агенции. Целта на космическата мисия е събиране на проби.

Космическият апарат Chang’e-6 кацна в басейна на Южния полюс, съобщи агенция Синхуа.

53-дневната мисия, стартирала на 3 май, трябва да вземе първите проби от скритата и рядко изследвана страна на земния спътник. Предвидени са и научни експерименти в зоната на кацане.

Устройството разполага с бормашина и роботизирана ръка за улавяне на материал.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    20 3 Отговор
    Браво, това показва колко са напред като техника, нещо невероятно, а навремето са гонили врабчетата с пръчки по нивите, как успяха - докато ние тук си правехме - "реформите", "преходът от комунизъм".

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    А преди да периода с врабчетата и опиума и бандите, са били Поднебесната империя ;)
  • 3 Ватиран Мурзил

    6 13 Отговор
    То и Луна 25 на пусинка ...улучи Луната и то...със засилка, докато янките изпращаха марсоходи и картина от Марс.
    За Телескопите достигнали други Галактики ,да не говорим!

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 4 Госあ

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Навремето, като падна държавата 89г, са искали да ни купят 😂 Това сериозно, искали са да покрият всичките ни дългове и да инвестират в държавата като я държат като център на Балканите. Евроатлантиците ни взеха за без пари и изнесоха и унищожиха всичко което можаха.
  • 5 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ватиран Мурзил":

    Има и китайска картина от Марс, ама на наса от обратната страна на Луната - няма. Иначе, си заслужават да се споменат - Розета на ЕКА от добрите отминали времена на ес и Хаябуса 2 на Япония като технически сложни мисии за вземане на проби. А Путин, май с право заряза космоса за сметка на оръжието…въпреки че можеше и космическата програма да поддържа ако не крадеше толкова много (тук включая и кръговете около него)

    Коментиран от #6

  • 6 Наркос

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Такива като Путин и Си управляват успешно, защото мъже като Сталин и Мао свършиха мръсната работа и наложиха дисциплина.
    Да не коментирам останалите силни лидери на онова време Трюман, Мусолини, Адолф, Хирохито и тн. доста са за това имаше и "сблъсък" на характери. Нашите Димитров, Коларов, Червенков, Желев бяха нежни души, романтици...България нама да постигне нищо докато избира политици вместо лидери

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наркос":

    За Мао има особено мнение, но е приет като светиня и толкова. Никой не руши паметници. Обединител на нацията и човека изчистил страната от опиума и бандите. Но между другото, след реформите за много от висшестоящите около Мао, времената не са били никак добри. За Сталин е същото, времената са били такива и така е трябвало да действа. За Путин самият аз имам особено мнение, но напълно подкрепям СВО. Не може да се сравнява със Си, КСП не случайно направиха изключение от закона, който не разрешава на хора след 68г да бъдат върховни управляващи, Си тъкмо ги беше навършил, но направиха изключение за него. Той е представител на конфуцианската (националистическа) фракция, между другото. По добре от марксист или прозападен
  • 8 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наркос":

    Иначе, за дисциплината съм напълно съгласен ! Тая африканска свобода на джунглата, която се пръкна, не е свободата за развитие и съвършенство. Точно обратното - разпад и дехуманизация. Относно политиците, характери и силни политици ( пропусна дьо Гол, между другото) има в суверени. Когато има държавност. В тая аморфна маса в която превръщат света има само частни интереси на олигопола.
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ватиран Мурзил":

    Добре, че китайската не е кацнала в Морето на спокойствието. Щеше да се види, има ли там байрак на райета или не.

    Коментиран от #10

  • 10 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Естествено че няма, поне не и оставен от човек.
  • 11 Хехе

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ватиран Мурзил":

    Е чак па галактики, посмали малко. Чакат буци да асфалтира млечния път и тогава...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.