Last news in Fakti

16 Юни, 2024 22:00 1 517 9

Открити са необичайни планети от типа мини-Нептун

  • космос-
  • планети-
  • нептун

Повърхността им вероятно не е скалиста като земната

Учените са открили екзопланети от тип мини-Нептун около четири червени джуджета, които са разположени близо до техните родителски звезди и вероятно са в необичайни ексцентрични орбити, пише The Astronomical Journal.

Мини-Нептуните са планети, които са междинни по размер между Земята и Нептун и са относително често срещани извън Слънчевата система. Те представляват обещаващи обекти за изучаване на екзопланетни атмосфери с космическия телескоп Джеймс Уеб. Новите мини-Нептуни имат радиус приблизително 2-3 пъти по-голям от земния и орбитален период около звездите по-малък от осем дни.

Наблюденията са направени с помощта на редица наземни телескопи, оборудвани с астрономически камери MuSCAT за изследване на атмосферите на транзитни екзопланети. Радиалните скорости на звездите-домакини са измерени с помощта на IRD (InfraRed Doppler) спектрометър на телескопа Subaru. Измерванията показват, че горната граница на масите на тези планети е по-малка от 20 пъти от масата на Земята.

Връзката между измерените радиуси и масите на мини-Нептун показва, че те не са скалисти планети като Земята. Вътрешността им вероятно съдържа летливи вещества като кристали воден лед. Най-малко три планети — TOI-782 b, TOI-2120 b и TOI-2406 b — са разположени в ексцентрични орбити, което е необичайно за планети, обикалящи около червени джуджета. Обикновено орбитите на планетите с къс период трябва да са кръгли поради влиянието на приливните сили.

Едно от обясненията за този феномен е, че тяхната вътрешност, която прилича на вътрешността на Нептун, не е подложена на приливни влияния. Това позволява на планетите да поддържат ненулев ексцентрицитет в продължение на милиарди години.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фонфи

    4 1 Отговор
    И като са ги открили кво ще идат ли там ?
  • 2 Ученика

    4 2 Отговор
    Какво откриват не знам ама човек ако прочете 12-тата планета на Зекария Сичин и ще му стане ясно какви конски капаци имат учЕните...
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Очи пълни, ръце празни. Гроздето е много високо. Ех тия светлинни години!
  • 4 Космолог

    4 0 Отговор
    Още колко ще откриете не може да си го представите. Постоянно се търсят нови сходни на нашата планета с подобна текстура. За да се отиде там още е много рано, макар че се разработва такъв сценарии. Закакво се провеждат подобни формати по уж научнопопулярни телевизии и семенари, както и преса. Случайности не съществуват. Всичко се прави с цел да се намерят подходящите субекти за експеримента.
  • 5 Крумов

    2 5 Отговор
    Че няма друга населена планета - няма - всичко е милиарди години случайност. Невъзможно е това - дето "Аватар", "Пришълецът", няма дори логичност.

    Няма други във Вселената, най-малкото - няма разум. Най-много медузи. На практика сме сами, което не пречи да си пуснем по няколко ядрени бомби и - да демонстрираме превъзходството на Достоевски като руски писател, пред - Съмърсет Моъм и така. Англия - Русия.

    Въпросите са философски и са обсъждани, но и Дарвин е прав.

    Коментиран от #6

  • 6 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Крумов":

    Колко ти е ограничен кръгът на знанието! Но кръгът на незнанието ти е безкраен !

    Коментиран от #7

  • 7 Крумов

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Наистина ли вярваш в извънземните.

    Просто ми е интересно - не че е лудост.

    Коментиран от #8

  • 8 Космолог

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крумов":

    Всичко е теория на вероятностите. Нищо не е доказано нито отхвърлено.
  • 9 Кака Наска Байконурова

    1 2 Отговор
    Това на смиката е измислената планета Плутон, а не Нептун. Земята е ПЛОСКА.