Last news in Fakti

22 Юни, 2024 21:30 1 621 1

За първи път: Откриха двойка сливащи се древни квазари

  • квазари-
  • космос-
  • наука

Масата на всеки от тях е колкото 100 милиона слънчеви маси

Учени от университета Ехиме в Япония за първи път откриха двойка сливащи се древни квазари, пише The Astrophysical Journal Letters.

Квазарите, които са изключително активни и свръхсветещи галактически ядра, обикновено се срещат в самотно състояние. Уникалното откритие е направено с помощта на камерата и спектрографа за слаби обекти на Subaru Telescope и спектрографа Gemini Near-Infrared на телескопа Gemini North.

Двойката квазари навлязла в състояние на сливане "само" един милиард години след Големия взрив, по време на ерата на рейонизацията. Предполага се, че сливането на квазари е ставало постоянно през този период, но сред 300 квазара, открити на съответното разстояние, все още не са открити сдвоени обекти.

Квазарите в тази двойка имат маса от повече от 100 милиона слънчеви маси всеки. Те са свързани с газов мост, което показва мащабно сливане на две галактики. Процесът на сблъсък може да отнеме милиони или дори милиарди години. Учените предполагат, че подобни явления могат да играят ключова роля в създаването на структурата на съвременната Вселена поради йонизацията на гигантски облаци от водород.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гринго

    7 2 Отговор
    Космическо порно