Last news in Fakti

26 Юни, 2024 16:32 1 532 12

Марсоходът Perseverance откри необичаен камък на Марс (СНИМКИ)

  • марс-
  • марсоход-
  • пърсивиърънс-
  • откритие-
  • космос-
  • планета

Камъкът се отличава значително от заобикалящите го тъмни камъни, а това озадачи учените

Марсоходът Perseverance откри необичаен камък на Марс (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Марсоходът Perseverance на НАСА се натъкна на мистериозно откритие. На участък, наречен Маунт-Уошбърн, в кратер, апаратът откри странен светъл камък, който се откроява сред марсианския пейзаж с необичайната си текстура и състав.

Този обект, наречен "Atoko Point", привлече вниманието на учените с уникалните си характеристики. Камъкът с размери 45 на 35 сантиметра ярко се откроява на фона на тъмните камъни, които го заобикалят.

Изследвания с помощта на SuperCam и Mastcam-Z показаха, че камъкът е съставен от минерали пироксен и фелдшпат, което го отличава от другите скали в района.

Има спекулации, че Atoko Point може да е възникнал от подземно натрупване на магма, което в даден момент се е отворило на повърхността. Друга теория е, че камъкът може да е бил пренесен до сегашното си местоположение от древна река, течаща по повърхността на Марс.

Един от ръководителите на научната кампания Брад Гарчински изрази възторг от изненадващото откритие: „Разнообразието от текстури и състав в планината Уошбърн представлява колекция от геоложки дарове, донесени от ръба на кратера и може би отвъд него. Но сред всички тези различни камъни имаше един, който наистина привлече вниманието ни".

Екипът от учени е убеден, че това откритие ще помогне да се научи повече за древните геоложки процеси, които са формирали повърхността на Марс. Perseverance вече продължи по пътя си към следващата точка, наречена Bright Angel, където ще продължи да търси признаци на древен живот на Марс, пише Блиц.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    То се вижда че някой марсианец го е пренесъл там.
  • 2 Това

    3 1 Отговор
    Показва , че на Марс някога е имало високоразвита цивилизация , която също като нашата е добивала строителни материали от далече , и ги е транспортирала на огромни разстояния !

    Коментиран от #3

  • 3 Кака Наска Байконурова

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Кой е направил снимката на роувърчето?
  • 4 Живота е радост и тъга

    0 1 Отговор
    Едни се радват на камък НА Марс...
    Други НА ...скъпо ценни
    Камъни в етно къща на ...табак
  • 5 Соваж бейби

    0 1 Отговор
    Хмм камъка на Боговете суровият камък Перидот /оливин ..../само да не бъркам и Пироксен нищо не ми говори като име едно и сщо ли е любимият ми е ако е перидот необработен е повече от просто скъпоценен
    универсален и мощен , носи ясновидство и е идеален при вземане на важни решения .Египтяните били запленени от специалното излъчване на камъка, затова го нарекли камъка на слънцето и поставили войници с единствената цел да пазят тези камъни за да предотвратят опитите на някой да ги открадне/погрешно объркан с изумруд заради цвета му, някои историци днес смятат че известната колекция от изумруди на Клеопатра всъщност е била съставена от перидоти.
    /
    Гърчулята да не останат назаде какво са видели в Египет всичко копирали са използвали перидот за направата на орнаменти и скъпоценни бижута
    присъства и в хавайската култура представлява сълзите на богинята Пеле, все още почитана от населението на острова. В Кьолнската катедрала в Германия, където седи до тримата мъдреци,на много места по света...

    Коментиран от #7

  • 6 КондЮ

    1 1 Отговор
    Жълто паве е открил...
  • 7 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Да ви кажа , цветово много не ми прилича на Перидот, защото това е от малкото минерали , които не могат да бъдат видяни в различен цвят. Трябва да бъде зелен , със златисти отблясъци отблясъци , или накратко казано , с цвят на висококачествено маслиново масло , заради което е наречен и оливин. Най много се ценят бисерите и наситени цветово екземпляри, които наистина са много красиви. Наистина много полезен камък.

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Когато прочетох статията гадаех поне 20 мин.Пироксены намерих на руски това е казвам перидот .По късно ще търся статията на англ.,не да се заяждам момичето авторката да ме извини ,имена не само на камъни са различни написано на кирилица не съм на ясно защото в по късни години проявих интерес към камъните.Пише на места че е извъземен има го и в метеорити ,задавам си други въпроси знаеш че съм от фен клуба на уфолозите ..А самият камък сам ме избра после разбрах що за камък е когато го купих не говоря за бижу като пирамида имам форма с малки минерали зелено,черносиво,жълто..на нюанси ако се загледаш и Péridot pierre Brute погледни как изглежда

    Коментиран от #9

  • 9 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Значи като колекционер трябва да се поинтересувате кои камъни си пречат , и не трябва да стоят едни до друг , и кои се подсилват взаимно. Както и кога е добре да се носят и кога да се почива. Има значение също дали метала в който са обковани е сребро или злато. Трябва да изберете този , който е подходящ за вас. Обикновено за жените това е златото , но проверете все пак кое е точно за вас.

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    запозната съм разделени са на групи ,някой ги зареждам на пълнолуние освен пръчките тамян,зелен чай ,роза ,санд.дърво ..около моя Буда имам голям в къщи на вън ,на терасата срещу входната врата в салона има купол няма врата на голям олтар му викам наредени са около него само геоди и необработени камъни .Пустинната пясъчна роза нея от месеци не съм вадила на слънце но пеещите купи освен тамян вършат работа .Някой се мият с вода ,други изобщо не се докосват до вода,с четка махам прахта ,в кутии ,в купи ...знам и за отблъскването на камъните .По принцип злато или сребро не обичам , на тибетски мала ги харесвам повече или само камъни от бижт. магазин със сертификат. Като цяло всеки ден поне 5 часа нося от 108 мъниста огърлица с мъниста от 6 мм истински кристален матов оникс и мъниста от черен турмалин с кристална висулка от необработен черен турмалин бях го поръчала за мъжо онзи не може да понася нищо освен часовник .И започнах да я нося става и за жени ,на мен бях поръчала ботсвана агат почти не го слагам все турмалина ме тегли.И други мали от лазурит, амазонит...рядко съм с тях

    Коментиран от #11

  • 11 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Трябва да се погледнете отстрани , и съвсем безпристрастно да си определите същността на това , което сте. Да класирате положителните и отрицателните си качества. И тогава да напасвате камъните според вашите качества. Защото прекаленото не е добре. Например, рубина и черният ахат дават смелост. На пръв поглед е чудесно. Но ако вие безпристрастно определите, че сте смела жена, не трябва да прекалявате с рубин и черен ахат. Защото ще повишат смелостта ви до такава висини, че вместо смелост ще премине в безотговорност. А ако се определите като прекалено смела, никога не трябва да носите такива камъни, а например аметист , който успокоява душата и избистря възприятията. Това е произволен пример, които ще ви помогне да определите принципите по които да боравите с камъните! Като цвят, огнените камъни ( оранжеви, жълти, със златист оттенък... ) може да се носят най продължително без да показват негативни ефекти. Оливина за който говорехме е зелен, но има златист оттенък. Обратното - силните до неон отблясъци при изумруд, турмалин Параиба, сапфир Падпараджа показват, че това са камъни от които трябва да се почива!

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Не мисля за сила ,просто съм супер спокойна много трудно се ядосвам моите са холерични натура и тримата. Гледам им сеир как си тровят нервите за дреболии. Все бързат за каквото и да е,изобщо не ми пука и по ми върви,нищо не забравям тръгваме на път примерно спокойно оглеждам да не забравя нещо включено ,багаж моя вече нервен ама червен ще кажеш изтървал самолета и винаги забравя нещо ако разчитам на него.В магазина има случаи счупени неща в кутията не отваря ,бърза ...после връщам .Винаги си правя майтап ще си почиват в гроба, по час храна ,спане ...аз мразя такива неща кога и какво ми е кеф не може никой да ми определя