Last news in Fakti

1 Юли, 2024 11:32 1 126 6

Откриха запазени останки на древно животно, живяло преди милиони години (СНИМКИ)

  • древно животно-
  • животно-
  • трилобит-
  • фосил-
  • останки

Откривателите на фосила казват, че екземплярът е толкова добре запазен, че сякаш е умрял вчера

Откриха запазени останки на древно животно, живяло преди милиони години (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Трилобит, живял преди милиони години, е открит в изключително запазено състояние, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

Трилобитите населяват водните басейни на планетата преди 500 млн. години и измират след вулканично изригване. Д-р Грег Еджкомб, палеонтолог от природонаучния музей в Лондон споделя, че никога не е виждал екземпляр, запазен до степен, сякаш е умрял вчера.

Фосилите на трилобити са сред най-добре проучените останки на морски животни. През последните 200 години са идентифицирани 20 000 вида. Между отделните видове организми има и географски разлики, което прави фосилите индикатор за изчисляване на възрастта на скалите, пише БТА.

Добре запазените трилобити са рядкост заради бактериите и другите микроорганизми, водещи до разлагане. Настоящият трилобит, обвит във вулканична пепел, е с размери между 10 и 26 мм дължина и е намерен в Атласките планини в Мароко.

Наречен е от учените Трилобит Помпей, защото начинът, по който се е запазил, е подобен на този, по който до нас са достигнали останките на жителите на Помпей след изригването на Везувий. Скенерът показва добре запазени части на тялото, включително храносмилателната система.

Хари Бъркс от университета в Бристол казва, че детайлите на тялото на трилобита дават ясна картина за това как са се хранели тези организми. "Отлаганията на вулканичната пепел биха могли да бъдат фокус на следващите проучвания на древните животински видове", каза професор Абдеразак ел Албани от университета в Поатие, Франция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се занимавайте с

    2 2 Отговор
    пришелеца!
  • 2 Буха ха

    1 2 Отговор
    Доказателство че Бацо и Кики са далечни роднини с този общ прародител
  • 3 голямо животно

    0 1 Отговор
    подобни са изяли много Галери и Салове . Нещо като челюсти 7 . захапва и дърпа на дъното .
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор
    А днес ние умните започнахме да варим океаните и да печем сушата!
  • 5 Неподписан

    1 0 Отговор
    Значи затова Чарлз Лайъл не е написал дали е имало трилобити в Северна Македония(в онези древни времена само Македония),защото Охридското езеро е сладководно?
  • 6 Домашни любимци

    0 0 Отговор
    Това е на Лили Иванова пудела.