12 Юли, 2024 14:32 2 142 0

Най-добрите човешки храни, които са подходящи за кучета

  • куче-
  • кучета-
  • храна-
  • полезно-
  • домашен любимец

Вижте и кои са храните, които са изключително опасни за кучетата

Най-добрите човешки храни, които са подходящи за кучета - 1
Снимки: Shutterstock

Когато искате да се насладите на апетитно парче пица, домашният ви любимец маха умолително с опашка и ви моли с възможно най-милите очи да пуснете нещо от масата. Да му дадете хапка или да споделите остатъците от храната е изкушаващо, но кучетата не трябва да ядат човешка храна поради специфичните си хранителни нужди. Някои човешки храни са токсични и могат да навредят на здравето на вашето куче.

Например пицата; макар че е много мило да споделиш най-любимата храна на човека с най-добрия му приятел, пицата е опасна за здравето на кучето. Топинги като лук и чесън могат да причинят тежка диария и силно повръщане. Тестото съдържа мая, която е направо смъртоносна за вашето куче. Ако кучето ви се е уморило от обикновените гранули и гледа вашата храна, помислете за тези безопасни човешки храни вместо това. Както винаги, умереността е от ключово значение, а порциите храна трябва да се наблюдават.

Най-добрите човешки храни, които са подходящи за кучета

Плодове

Вместо пицата изберете по-здравословни варианти за вашия четириног приятел. Динята е безопасно и освежаващо лакомство за вашето куче; само не забравяйте да отстраните семките преди хранене. Бананите са друг безопасен избор. На всяка цена обаче избягвайте гроздето, тъй като при поглъщане то е свързано с бъбречна недостатъчност при кучетата.

Зеленчуци

Зеленият грах е подходящ за кучета и може да бъде включен в ежедневното им хранене, като осигурява ценни фибри и хранителни вещества. Морковите са друг добър вариант и могат да се ядат сурови след щателно измиване, като насърчават здравето на зъбите и служат като хрупкаво лакомство. Кучетата се наслаждават на зелен фасул, както сготвен, така и суров. Сладките картофи, царевицата и броколите също са безопасен избор. Лукът и чесънът обаче са отровни и могат да причинят анемия и други сериозни здравословни проблеми, ако бъдат погълнати.

Краставицата е безопасен хрупкав зеленчук за кучета поради нискокалоричното си съдържание и богатото си съдържание на витамини и минерали. Тя е и прохладна междинна закуска, която може да помогне за успокояването на кучето ви през лятото. За да предотвратите задавяне, нарежете краставицата на тънки филийки.

Зърнени храни

Умерените количества варен бял или кафяв ориз са щадящи за стомаха на кучето и полезни при чревни проблеми. Варените овес, ечемик и просо също са безопасни варианти за зърнени храни. Избягвайте храненето със суров ечемик или зърнени храни с подправки, тъй като много подправки съдържат съставки като чесън и лук, които са токсични за кучетата.

Млечни продукти

Ако кучето ви не страда от непоносимост към лактоза, можете да му предложите обикновено кисело мляко като източник на калций и протеини, което е полезно за храносмилателната му система благодарение на пробиотиците. Сготвените яйца, независимо дали са твърдо сварени, поширани или омлети, са хранителни, когато се дават в умерени количества. Кучетата могат да се насладят и на малки порции нискомаслени сирена като чедър и моцарела.

Опасните храни за кучетата

Подходящите закуски за хора включват удоволствието от пържени картофи и сладки изкушения като шоколад и сладолед. Пикантната, пържена храна причинява храносмилателни проблеми на кучетата. А обикновеното шоколадово блокче за удовлетворяване на захарния ви глад може да бъде изключително смъртоносно за вашето куче. Пикантните храни могат да причинят храносмилателни проблеми, а шоколадът съдържа метилксантини, които са отровни за кучетата и могат да доведат до повръщане, гърчове, ускорен сърдечен ритъм и дори смърт.

Освен това човешките сладки лакомства като бонбони, съдържащи ксилитол, са опасни, като влияят на нивата на кръвната захар и причиняват увреждане на черния дроб. Ядките макадамия и бадемите също трябва да се избягват напълно.

Така че бъдете предпазливи и хранете доброто си куче със здравословното лакомство, което то заслужава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА