30 Юли, 2024 07:19 1 015 1

Ботсвана е световната "столица" на слоновете с цели 130 хиляди екземпляра

  • слонове-
  • ботсвана-
  • лов

Западните природозащитници остро критикуват лова на слонове в Африка, но за местните едрите животни са напаст

Западните природозащитници остро критикуват лова на слонове, предаде NOVA.

В Африка това не се приема добре. Президентът на Ботсвана Масиси нарича това „бяла намеса”. „Кои са те да ни казват как да ги управляваме и да управляваме лова, когато сме толкова успешни в опазването им”, казва той. Ботсвана има повече слонове от всяка друга страна. Това е успешна история на консервация, но често носи драматични последици.

Ловът е страст за Леон Кахелхофер. Той обича приключенията, околната среда и тръпката. Ловците трябва да спазват определени правила. Техническо оборудване като дронове не е разрешено. Забранен е и ловът от превозни средства.

Кебафилве Фандани, знае добре какво унищожение могат да причинят слоновете. Говедарят живее със семейството си извън Маун. Слоновете редовно минават покрай входната им врата, понякога цели стада. Той постоянно трябва да сменя оградите си, когато са на пътя на слоновете.

„Те явно си мислят, че това е детска площадка. И могат да правят каквото си искат”, казва Бакай Мапаре, който е засадил дини в нивата си. Денят на прибиране на реколтата през май, група слонове внезапно пробили оградата и започвали да ядат дините. Бакай тича обратно в къщата за пушката си.

Изстрелях предупредително и случайно, уцелих един от слоновете. Но те не избягаха. Изстрелях още един и тогава един от слоновете ме нападна. Бакай е имал изключителен късмет. Атаките на слонове често са фатални. Мъжът е бил тежко ранен, но оцелял.

През 2018 г. природозащитникът Ои Ценава основава Обществото за защита на слоновете. Оттогава той насърчава мирното съжителство между хора и слонове. Конфликтът съществува главно защото хората превземат все повече местообитание на слонове.

„Те прекарват голямо част от времето си в търсене на храна и после трябва да се върнат до водопоя, така че се движат нагоре-надолу. Това означава, че ако поставите фермата си тук, ще имате проблем. Вижте какво става. Хората се заселват където си искат, и това прави бъркотия, защото не е лесно да ги овладеете. Не е лесно да ги контролирате.

Поне там, където има вода. С малко под три милиона души Ботсвана е доста рядко населена. Но пък има 130 хиляди слона, повече от всяка друга страна. Тъй като по-голямата част от Ботсвана е пустиня, хората и животните се конкурират все повече за вече оскъдните ресурси в страната.

Ловните туристи обикновено трябва да планират 10 дни, ако искат да отстрелят слон в Ботсвана. Те плащат около 50 хиляди щатски долара за пътуването, от които 20% отиват за държавата. Повечето ловци на трофеи идват от САЩ и Европа.

Кампания от активисти за правата на животните. Западните неправителствени организации призовават за премахване на трофейния лов. В Африка настояват за обща забрана за внос на ловни трофеи.

Този така наречен спорт третира дивите животни като ресурси, които да бъдат експлоатирани и убивани за търговски цели. Слоновете не са трофеи. Деби Пик отхвърля подобна реторика. Таксидермистът управлява компания в Маун с почти 40 служители. Те се грижат пълните трупове на дивеч или, избрани части на ловците, от преследвано животно, да бъдат запазени и подготвени за износ.

Бизнесът с ловни трофеи все още върви добре, особено в САЩ. Но бизнесдамата е силно загрижена, че повече държави могат да забранят носа на ловни трофеи. Белгия, Финландия и Нидерландия вече затегнаха законите си.

За местните ловци фокусът е върху приключенията и собствените им ловни умения. Всяка година в Ботсвана могат да се отстрелват до 400 слона. Това съответства на около 0,3% от цялото население.

Ловците, селяните, учените и дори местните природозащитници са съгласни с едно - тези, които живеят със слоновете, трябва да могат сами да решават дали и как да бъдат управлявани те, каквото и да казва Западът.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    4 2 Отговор
    Тия от цивилизацията, дето са избили цели популации, и са затрили сума ти видове, дават акъл на тия дето са запазили популации. Абе нема смисъл.