10 Август, 2024 09:47 3 495 15

Учени откриха златно съкровище на древен наемник в Турция

  • съкровище-
  • златно съкровище-
  • злато-
  • делва-
  • златни монети-
  • турция

По време на разкопки археолозите се натъкват на много предмети, сред които и гърне със злато

Археолози откриха делва, пълна с жълтици. Съкровището е на повече то 2000 години и според учените принадлежи на наемник от онова време.

Разкопки на древен град в Западна Турция извадиха на бял свят предмети и археологически останки, датиращи от пети век пр.н.е., включително делва, пълна със златни монети. Изследователите откриха скривалището в Notion, укрепен град, обитаван от шести век пр.н.е. до първи век сл.н.е. Златото било скрито под пода на къща от пети век пр. н. е. и разказва историята на живота на древен наемник през тези конфликтни времена, според университета в Мичиган.

„Такова ценно откритие при контролирани археологически разкопки е много рядко“, казва ръководителят на разкопките д-р Кристофър Рейт, професор по древно средиземноморско изкуство и археология.

„Човек никога не заравя такова съкровище от монети, особено златни монети, без намерението да ги извади. Само най-трудният сценарий и нещастието на собственика биха могли да обяснят запазването на такова съкровище“, казва Рате.

Мястото на разкопките съдържа обичайните характеристики на древен гръцки град, като театър, храмове, градски къщи и пазар.

Районът остава до голяма степен недокоснат в продължение на две хиляди години, докато преди около десет години, по време на процеса на въздушно наблюдение и картографиране на видимите останки от града, археолозите установяват, че това е селище от елинистическата епоха, предава "Телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракула от Делфи

    16 5 Отговор
    От Херодот знаем , че голяма част от Близкия изток зад Хелеспонта е била заселена с Тракийски народи ,
    това съкровище има монети , по които лесно би се определила годината и Държавата!
    "Мирише" да е тракийско!
    Дали не е от времето на Кимерийските нашествия по тези земи????

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е да де

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Оракула от Делфи":

    По принцип си прав, но според предполагаемото време и вида на монетите учените предполагат да са персийски. Този град Notion се е намирал в околностите на днешния турски град Измир и недалеч от древния град Ефес. Тези територии по това време са попадали периодично няколко пъти в пределите на Персийската империя. Статията ми се струва е написана малко тенденциозно, без да се споменават конкретни подробности, описани в оригиналната статия и имена на народи освен местонахождението в днешна Турция. За незапознатите това може да звучи и да внушава, че монетите са турски. Особено в България, а и в самата Турция повечето хората знаят, че държавата Турция е наследница на Османската империя, но не знаят, че Османската империя в началото на 14 век след н. е. все още не е била даже държава, а един от няколкото турски бейлици, с размерите на един от нашите окръзи, на територията на Византия в Мала Азия. А съкровището е датирано от 5 - 6 век преди н. е. и няма как турците да имат нещо общо с него.

    Коментиран от #4

  • 4 ами,

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е да де":

    Всичко което сте написали го знаят хора които се интересуват и четат различни източници.Не чакат някой сайт да им поднесе някаква смляна тенденциозна измишльотина.Всеки нормален читател знае,че на територията на днешна Турция която е държава от 29 октомври 1923г.са живели много и ралични народи които са имали своя растеж,развитие и упадък и нищо не започва от осмалиите.Похвално е обаче че в Турция има и здравомислещи хора които опазват това световно културно наследство защото то е такова.

    Коментиран от #6

  • 5 Опааа

    4 7 Отговор
    Златото на Вълчан войвода.
  • 6 Точно!

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "ами,":

    Жалкото е че на нашата територия също има огромен потенциал и не по малко подобни обекти за същата дейност, много от тях още неразкопани, но основно заради законите ни за подобна дейност, които са още от времето на социализма, няма нито кой да съхранява, нито кой да поддържа, нито кой да организира и да провежда така наречения културен туризъм, нито кой да финансира поне първоначално подобно начинание. Всичко е под шапката на едно министерство на културата с множество ангажименти и към различни от тази насока дейности, без позволението на което никой нищо не може да предприеме. То от своя страна само не е в състояние даже единствено да организира опазването и съхранението на подобни вече разкрити обекти, а след разкопките в някакъв момент биват изоставени да обрастват с всевъзможна растителност и да се саморазрушават. Във всички други държави това е отделен отрасъл, които е държавна политика, а дейностите се извършват от множество организации създадени за тази цел според законодателството на държавата. Така тези обекти се самофинансират и се поддържат в подходящия им вид за да представляват наистина интерес за туристите, като това е едно голямо перо за приходи в държавата. Какво има да се гледа на едни камъни, остатъци от древни строежи и едва видими от обраслата растителност ако няма кой да поясни на туриста какво представлява тази купчина камъни и как тя се вписва в историческото минало? Така вместо да съхраняваме тези изключителни археологически ценнос

    Коментиран от #7

  • 7 Точно!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Точно!":

    продължение
    Така вместо да съхраняваме тези изключителни археологически ценности ние на практика ги разрушаваме и няма да останат даже като наследство след нас.
  • 8 🍊🍋🇧🇬

    4 6 Отговор
    Западна Турция преди повече от 2 000 години е Римската Империя:
    Златото е използвано за Заплата Римски Легиони, или е било частното съкровище на някой Римски Пълководец или Патриций?

    Римската Империя
    27 пр. н. е. - 395 (унифициран)
    395-476 / 480 (Запад)
    395-1453 г. сл. Хр.
  • 9 🍊🍋🇧🇬

    1 2 Отговор
    По Римските монети може да се установи с точност от кой период е?

    Какви траки, какви пет лв.?

    Коментиран от #10

  • 10 Ами сега

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "🍊🍋🇧🇬":

    Тук се говори за 5 -6 век пр. Хр. Каква Римска империя в Мала Азия? Римляните тепърва едва стъпват на Балканите през 3 век пр. Хр. завладявайки само Панония и част от Илирия. Целите Балкани са завладени чак през първи век пр. Хр. от Марк Лициний Крас. В Мала Азия стъпват доста по късно. Какви римляни бълнуваш в Мала Азия преди 2500/2600 години?

    Коментиран от #12

  • 11 Оракулът от Додона

    5 3 Отговор
    Това е заплатата на наемника Бойко,пра пра пра дядо на наемника Бойко Борисов.Така,че банкянският гладиатор трябва да претендира да му го дадат.Тия дни конституционната специалистка Деса ще намери текст,според който всички на ергени златни съкровища принадлежат на Боко,защото неговият род е от 3 хиляди години пълководчески и винаги е печелил битки- срещу шумери,акадци,тюрки,турци и извънземни.Следобедът се очаква пресконференция на мъдреца и победител от Банкя.
  • 12 🍊🍋🇧🇬

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами сега":

    Да, съгласен, намерих няколко статии на англ. за археологическата находка, монетите са Персийски златни.

    Един Златен Дариус е Заплатата на един Войник за един месец.

    “Екип от изследователи, ръководен от археолог от Университета в Мичиган, е открил съкровище от златни монети, вероятно използвани за плащане на наемни войници, заровено в малък съд в древногръцкия град понятие в Западна Турция.

    Монетите показват фигура на коленичил стрелец, характерния дизайн на Персийския Дарик, вид златна монета, издадена от Персийската империя и вероятно отсечена в Сардис, на 60 мили североизточно от понятието, каза археологът от Университета Кристофър Ратé, професор по класически изследвания, уредник на Археологическия музей на Келси и директор на Археологическия проект понятие, проектът, който откри монетите.

    Съкровището, което екипът на Университета датира от пети век пр.н. е., ще предостави друга точка за данни, която може да разкаже на историците за времевата линия и историята на Персийския Дарик.

    "Откриването на такава ценна находка при контролирани археологически разкопки е много рядко", каза Ратé. "Никой никога не заравя съкровище от монети, особено монети от благородни метали, без да възнамерява да го вземе. Така че само най-тежкото нещастие може да обясни запазването на такова съкровище.”
  • 13 🍊🍋🇧🇬

    0 2 Отговор
    Археологът Кристофър Ратé записва архитектурни детайли от Храма на Атина в идея в Западна Турция. (Снимка с любезното съдействие на идея археологически проект, Университета на Мичиган)

    “Дариусите” са изсечени от края на шести век пр.н. е. до завладяването на Персийската империя от Александър Велики през 330 г. пр. н. е., а дизайнът на монетите остава същият, само с малки стилистични разлики. Изследователите са се опитали да подредят монетите в хронологична последователност, като анализират тези стилистични различия. Един от важните аспекти на новооткритото съкровище е, че то е независимо датирано от други артефакти, свързани със съкровището.

    "Това съкровище ще осигури твърда дата, която може да служи като котва, за да помогне да се определи хронологията на (цялата последователност от монети)", каза Ратé.

    Снимка на две древни златни монети
    Археолозите откриха гърне със златни персийски монети, наречено Дарик, в древния град на идеята в Турция. Монетите показват фигура на коленичил стрелец, характерен дизайн на Персийския Дарик, вид златна монета, издадена от Персийската империя. (Снимка с любезното съдействие на идея археологически проект, Университета на Мичиган)

    Според Андрю Медоус от Оксфордския университет, бивш уредник на монети в Британския музей и американското Нумизматично дружество, Археологическият контекст за съкровището вероятно е "ако може да бъде установен точно чрез други средства, за да ни позволи да прецизираме хронологията на
  • 14 🍊🍋🇧🇬

    2 1 Отговор
    Възможно е, Златните Дариуси да са “древен Войник/Наемник който в последствие е бил убит.”

    Коментиран от #15

  • 15 Ами сега

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "🍊🍋🇧🇬":

    Ами то и никъде не се посочва бройка или обем на "гърнето", което може да е колкото едно джезве или колкото кофа от 20 литра. Така, че не е ясно какво е количеството. И аз го четох това, за една монета месечна заплата на наемен войник, но няма как да спекулираме дали това е спестявания на войник или откраднато сериозно количество и затова скрито под пода на сградата.