21 Август, 2024 15:31 3 049 5

Проучване установи, че хората се състаряват по-бързо при достигането на 2 възрасти

  • възраст-
  • стареене-
  • остаряване-
  • състаряване-
  • години

Според изследователи, когато човек навърши 44 и 60 години, състаряването рязко се повишава

Проучване установи, че хората се състаряват по-бързо при достигането на 2 възрасти - 1
Снимка: Shutterstock

Преминаването на човешкото същество през живота може да се разглежда като предимно постепенна поредица от промени от яйцеклетката до гроба. Ако обаче се събудите някоя сутрин, погледнете се в огледалото и се запитате кога изведнъж сте остарели толкова много, може би не си въобразявате нещо.

Според нови изследвания на молекулярните промени, свързани със стареенето, хората преживяват два драстични скока в остаряването - единият на около 44 години, а другият - на около 60 години.

"Ние не просто се променяме постепенно с течение на времето - има някои наистина драматични промени," казва генетикът Майкъл Снайдър от Станфордския университет, старши автор на изследването.

"Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматични промени, както и началото на 60-те години. И това е вярно, без значение какъв клас молекули разглеждате."

Стареенето е сложен процес, свързан с нарастващи рискове от всякакви заболявания. Снайдър и колегите му изследват биологията на стареенето, за да разберат по-добре какви промени настъпват и как, с цел по-добро смекчаване и лечение на тези заболявания. За тази цел те наблюдават група от 108 възрастни, които в продължение на няколко години даряват биологични проби на всеки няколко месеца.

Те забелязали, че при някои заболявания, като например болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания, рискът не нараства постепенно с времето, а рязко ескалира след определена възраст. Затова те искали да разгледат по-отблизо биомаркерите на стареенето, за да видят дали могат да установят свързаните с тях промени.

Използвайки пробите от своето проучване, изследователите са проследили различни видове биомолекули. Различните изследвани молекули включват РНК, протеини, липиди и таксони на чревния, кожния, носния и устния микробиом, общо 135 239 биологични характеристики.

Всеки участник е представил средно 47 проби в продължение на 626 дни, като участникът с най-дълъг стаж е представил 367 проби. Това богатство от данни доведе до повече от 246 милиарда информационни точки, които изследователите след това обработиха, търсейки модели в промените.

Няколко предишни проучвания са установили нелинейни промени в молекулярното изобилие, които могат да бъдат свързани със стареенето при плъхове и хора. Изследвания на плодови мушици, мишки и зебри също са посочили поетапен процес на стареене при тези видове.

Снайдър и колегите му забелязали, че има много ясна промяна в изобилието на много различни видове молекули в човешкото тяло на два различни етапа. Около 81% от всички изследвани от тях молекули показват промени по време на единия или на двата етапа. Промените достигат своя връх в средата на 40-те години и отново в началото на 60-те години, като профилите им са малко по-различни.

Пикът в средата на 40-те години показал промени в молекулите, свързани с метаболизма на липидите, кофеина и алкохола, както и със сърдечносъдовите заболявания и дисфункциите в кожата и мускулите. Пикът в началото на 60-те години беше свързан с метаболизма на въглехидратите и кофеина, сърдечносъдовите заболявания, кожата и мускулите, имунната регулация и функциите на бъбреците.

Първият пик, средата на 40-те години, обикновено е времето, когато жените започват да претърпяват менопауза или перименопауза, но изследователите изключват това като основен фактор: мъжете също претърпяват значителни молекулярни промени на същата възраст.

"Това предполага, че макар менопаузата или перименопаузата да допринасят за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те години, вероятно има и други, по-значими фактори, които влияят на тези промени както при мъжете, така и при жените," обяснява метаболомистът и първи автор Сяотао Шен, преди това от Станфорд, а сега от Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

"Идентифицирането и изучаването на тези фактори трябва да бъде приоритет за бъдещи изследвания.", допълва изследователят.

Изследователите отбелязват, че размерът на тяхната извадка е доста малък и те са тествали ограничени биологични проби, от хора на възраст между 25 и 70 години. Бъдещите изследвания биха могли да помогнат за по-задълбочено изучаване на този феномен, като го изследват по-подробно, в по-широк кръг от субекти, за да се разбере по-добре как се променя човешкото тяло с течение на времето.

Изследването е публикувано в Nature Aging.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Енчева

    2 0 Отговор
    Не съм питала яйцеклетките ми,дали имат промени.
  • 2 ганю

    1 2 Отговор
    върху доброто състаряване работят активно сащ
    как да се тръшнете по качествено особено ако сте комунист
    с нано технологии и честоти
  • 3 Aлфа Bълкът

    9 4 Отговор
    Няма смисъл да го четете това, при хората състаряването започва на 55г, а при жените след 32г.
  • 4 попара

    2 0 Отговор
    Дали сте фашист,комунист,или империалист за нано -технологиите и високите честоти няма никакво значение. Честотите не избират, върху кого да се стоварят.
  • 5 абе,

    2 0 Отговор
    Събинке,колегата ти Миленчо още в ранни зори пусна същото материалче с друга снимка.Закъсняла си драга....