Last news in Fakti

17 Август, 2014 13:54 1 853 2

България и израелско-палестинската война

  • евреи-
  • араби-
  • конфликт-
  • българия

Има ли опасност ескалацията на близкоизточния конфликт да предизвика напрежения и в България? Какво е отражението върху живеещите в страната евреи и араби? Дойче веле потърси мнения от представители на двете общности.

България и израелско-палестинската война - 1
Разстонието между синагогата и джамията в София е по-малко от 100 метра
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две години след кървавия атентат на летището в Бургас всичко изглежда наред в отношенията между общността на българските евреи, наброяваща около 3000 души, и близо 15-те хиляди араби, пребиваващи постоянно или временно в страната. Недалеч от внушителната сграда на софийската синагога се развива обитаван от изселници от арабските страни голям жилищен квартал с множество магазинчета, закусвални и кафенета. Из сокаците на тази отдавна занемарена част от центъра на българската столица, известна като „Секторът Газа“, се чува предимно арабска реч, а бръснарниците и бакалиите с храни от Близкия изток оставят у минувачите впечатление, че са се озовали в някой забутан квартал на Дамаск или Кайро.

„Малките камъчета“ под колата на етническия мир

Главният секретар на еврейската организация „Шалом“ в София Йосиф Меламед твърди, че от страна на живеещите в България араби няма провокации – и преди, и след ескалацията на конфликта в Газа. „Положението е под контрол, но знае ли човек? Вземаме превантивни мерки. Неотдавна на софийската синагога български младежи от „агитките“ бяха написали „Смърт на евреите!“. Полицията изглежда е разкрила драскачите по направените видеозаписи“, разказва Меламед.

Атентатът през юли 2012 г. на бургаското летище е предизвикал тревога и възмущение сред еврейската общност в България, казва Алберта Алкалай от базирания в Бургас Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. “Три години преди трагедията бе подпалена синагогата в нашия град, но извършителите не бяха разкрити”, допълва Алкалай. Тя призовава Израел да реши конфликта в Газа с мирни средства и изразява дълбоката си загриженост за съдбата на гражданското население в ивицата. В компактно населените с мюсюлмани райони, каквато е Хасковска област, малката местна еврейска общност от 44 души не се чувства застрашена от когото и да било, свидетелства председателят на „Шалом“ в Хасково Йосиф Мешулам.

 

Мълчанието на арабите

Мехмед Юмер е главен редактор на излизащия на български и турски език вестник „Заман“. Той не вижда признаци на напрежение в отношението на мюсюлманите спрямо еврейската общност в България. „Острите нападки на Ердоган срещу Израел не доведоха до надигането на антиеврейски настроения в самата Турция. Там критиките срещу нападенията на Израел върху Газа се отнасят до нарушаването на човешките права и нямат общо с шовинизма. Враждебни настроения срещу евреите няма и сред българските мюсюлмани, още повече, че сред жертвите на атентата в Бургас имаше и един помак“, смята Юмер.

Иракският журналист Мохамед Халаф, който живее в България, е на мнение, че ако сред подкрепящата палестинците част от арабската общност в страната има антиизраелски и антиеврейски настроения, то те са дълбоко прикрити. "Както навсякъде по света, така и сред арабската общност в България има радикални и по-умерено настроени групи. Проблемът е, че досега не е направен нито един социологически сондаж, който би могъл да даде индикации за наличието на антиеврейски настроения сред живеещите в страната хора от арабските страни. Несъмнено сред тях има лица, свързани с терористични организации като шиитската Хизбула и воюващата с Израел в Газа сунитска групировка Хамас, които имат едни и същи цели спрямо Израел и евреите“, изтъква Халаф.

Спотаена заплаха

Каква е била реакцията на арабите в България към атентата на бургаското летище преди две години? „Трудно може да се отговори на този въпрос, посочва журналистът. За съжаление, като цяло арабите по целия свят се радват, когато има убити евреи. Още по-жалко е, че не се прави разлика между жертвите, независимо, че те са мирни граждани и военни, невинни или въвлечени в конфликта. Липсва разбирането, че нападенията и терористичните актове не могат да сложат край на конфликта в Близкия изток“, изтъква Мохамед Халаф.

Неговите наблюдения сочат, че много землячески организации от арабските страни в България имат добри отношения с екстремисти като партията на Волен Сидеров. Те харесват изявленията му срещу евреите. Популярни сред част от арабската общност са и нападките на Сидеров срещу Турция и САЩ. Йосиф Меламед от организацията „Шалом“ обаче отчита, че лидерът на „Атака“ по незнайни причини поне от две години пази мълчание по отношение на евреите и Израел.

Неизвестността по отношение на развоя и изхода на войната не само в ивицата Газа, но и в Сирия и други близкоизточни страни поражда много неизяснени въпроси в отношенията между арабските и еврейските общности както в България, така и в целия свят. Заплахата от повторение на кървавия атентат на бургаското летище не е отминала, твърдят и експертите по сигурността, и представители на двете общности в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Veselin Stanoev

    1 1 Отговор
    Колкото и да им се иска на някои хора да има конфликти тук в България на етническа основа,просто няма да стане.Хората предпочитат да живеят в мир и разбирателство и да си правят търговийката.А относно,че квартала недалеч от синагогата бил занемарен не отговаря на истината.
  • 2 Димитър

    0 0 Отговор
    Нека набъбне още Арабо-м...лската общност и пак ще правим оценки.