Last news in Fakti

16 Юли, 2015 14:34 1 973 1

Сривът на борсата в Шанхай не е сигнал за рецесия в Китай

  • шанхай-
  • борса-
  • китай-
  • икономика

Промяната от експортно-ориентирана към икономика, базирана на вътрешното потребление, се осъществява в Китай. Мултинационалните компании са едни от най-печелившите

Сривът на борсата в Шанхай не е сигнал за рецесия в Китай - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сривът на борсата в Шанхай не е сигнал за рецесия в Китай. Това заявиха за Факти.бг експерти от дирекция „Трежъри” на Първа инвестиционна банка (ПИБ). От там посочиха, че ако се използва дефиницията "две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж" за рецесия, то не очакваме подобно развитие за китайската икономика в средносрочен период. Все пак очакваме забавяне на темпа на растеж и съответно по-ниски стойности от заложените от управляващите в Китай 7%.

За периода 12.06.2015 - 07.07.2015 индексът SHANGHAI SE COMPOSITE заличи близо 1/3 от пазарната си капитализация. Не трябва да забравяме обаче, че от края на юли 2014 до 12.06.2015 поскъпването бе с над 150% и бе въпрос на време да се случи тази корекция, която не беше неочаквана.

Редица индикатори "алармираха" предварително за неустойчивия, почти параболичен ръст на китайските акции през 2015 г.

Предвид водещите характеристики на фондовите пазари относно състоянието на икономиката, то може да очакваме по-ниски стойности на макроикономическите показатели за китайската икономика в следващите шест до дванадесет месеца, отбелязват експертите от дирекция „Трежъри” на Първа инвестиционна банка в отговор на въпрос Какъв сигнал е кризата на борсата в Шанхай?.

Според тях могат да се очакват промени в борсовите регулации, породени от кризата в борсата в Шанхай. Властите в Китай предприеха редица мерки и стимули, за да върнат доверието на инвеститорите - забрана на мажоритарните акционери да продават за период от шест месеца както и разрешение за повече от половината публични компании да бъдат спрени от търговия. Сътресението на пазара от последния месец обаче повдигна въпроса относно това до колко властите в Китай са способни да контролират икономиката и пазарите, отбелязват от ПИБ.

Определено може да се очаква лек дефлационен натиск в региона на Югоизточна Азия. Безпрецедентните мерки на властите показват, че усилията са насочени към овладяване на вътрешните проблеми, което в средносрочен период по-скоро би ограничило експанзионистичната политика на Китай. Не виждаме пряк ефект от пазарните сътресения в Китай върху икономиката на България, прогнозират експертите от дирекция „Трежъри” на ПИБ.

Според тях макар и трудно, промяната от експортно-ориентирана към икономика, базирана на вътрешното потребление, се осъществява в Китай. Мултинационалните компании са едни от най-печелившите от подобна структурна промяна.

Не откриваме висока корелация между флуктуациите на борсата в Шанхай и курса на еврото. По-скоро други са факторите, оказващи по-голяма тежест върху стойността на единната валута.

Предвид, че Китай е един от най-големите потребители на суровината, забавяне в темпа на ръст на икономиката, предполага и по-слабо търсене, което при равни други условия означава и по-ниски цени за петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕРБО

    0 0 Отговор
    СУПЕР !!! ХАРЕСВА МИ МНЕНИЕТО НА ПИБ-ТРЕЖЪРИ. НЕ МИ ХАРЕСВАТ ДРУГИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА НЯКАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ БЕШЕ ОТ ПИБ..ВСЕКИ ПОНЕДЕЛНИК.