Last news in Fakti

2 Август, 2015 12:23 6 518 37

Има ли лек за мизерията на ромите?

  • роми-
  • лек-
  • мизерия

Бедността, безработицата и безпросветността на ромите са фактор, допълнително забавящ развитието на най-бедните страни в ЕС - България и Румъния, сочи доклад на ООН. Защо само в България никакви мерки не помагат, пита Николай Цеков от Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ромските етноси в България и Румъния без съмнение са двете най-бедни общности в Европейския съюз. Но докато в Румъния и други страни на Балканите и в Централна Европа има, макар и слабо, подобрение на жизненото равнище на ромите, то обявената преди 10 години в 11 страни от региона Десетилетие на ромското включване не е успяло да промени с нищо положението на българските роми. Това сочат данните от нов доклад на Икономическата комисия за Европа при ООН, посветен на ромската бедност и нейното отражение върху развитието на България.

Авторите на изследването изтъкват, че от бедност в България са застрашени 87% от ромите и 49% от българите. Около 85 на сто от хората на възраст 16 и повече години, които се самоидентифицират като роми, твърдят, че са напълно неграмотни. По-бедни от българските роми в Европа са само тези в Румъния. Там обаче жизненото равнище на най-мизерстващата част от малцинството през последното десетилетие все пак се е повишило с близо 12 на сто. За същия период в България липсва какъвто и да е прогрес, особено в групата на най-тежко засегнатите от бедност и лишения хора. Безработицата сред ромите е два пъти по-висока в сравнение с тази сред турците и надвишава четири пъти съответния показател за българите. Делът на българските роми, които живеят без елементарни битови удобства (тоалетна, баня, течаща вода) надвишава от 7 до 10 пъти дела на изпадналите в крайна нужда и лишения българи и турци, отчита докладът на ООН

Парите за ромите – митове и реалност

Д-р Боян Захариев от „Отворено общество“ посочва, че бедността е дълбоко вкоренена в преобладаващата част от ромския етнос. Ромската мизерия не се основава единствено на липса на пари и сносен стандарт на живот, но и на липса на здраве, работа, образование и защита от дискриминация. „Около една пета от българските роми са бедни по всички критерии за бедност, което, като феномен, се среща само в Румъния. При това сравненията са направени на база различията между роми и техните съседи българи и турци, които живеят в същите бедни квартали“, коментира д-р Захариев изводите от доклада на ООН.

Той е категоричен, че данните в изследването развенчават много от митовете за ромското „благополучие“. Така например пенсиите формират едва 27% от бюджета на едно средностатистическо ромско домакинство, докато при съседите им българи те са половината от доходите. Това е така, защото дори работещите на трудов договор роми много рядко доживяват до дълбоки старини, за да помагат по-дълго време на близките си с отпуснатите им пенсии. Демографската статистика сочи, че средната продължителност на живота сред ромите е 58-59 години, докато при българите е 75-76 години.

„Мит е и твърдението, че ромите живеели от отпусканите им социални помощи, които запълват средно едва 8% от ромските бюджети. Този показател почти се изравнява с относителния дял на сумите, които ромите в чужбина изпращат на своите близки. А те съставляват 6% от средствата, с които разполагат ромските домакинства в България. При българите този дял е едва 1%“, казва Захариев. Той оборва и легендата, че ромите живеели главно от раждането на деца. „Детските надбавки представляват само 15 % от бюджета на многолюдните ромски домакинства. При българите те са 3%. Но направените сравнения в доклада на ООН сочат, че делът на детските надбавки в бюджетите на ромите от Унгария, Словакия и Чехия е около 25%. Даже в Румъния този дял е 19 %, което е повече от показателя за България“, обобщава д-р Боян Захариев информацията от доклада.

Проклятието на гетото

Социоложката доцент Петя Кабакчиева от Софийския университет смята, че, макар и взаимосвързани, ромската бедност и ромското изключване водят до различни последствия. „Мизерията сред значителна част от ромите е една от причините за нарастването на престъпността сред общността. Заедно с бедните роми обаче има и богати, които обаче също са изключени от обществото – то не ги приема и е склонно да ги дискриминира. В резултат на това ромите се маргинализират, а гетата им се самовъзпроизвеждат“, твърди доц. Кабакчиева.

Латентното напрежение между ромските гета и българските квартали може лесно да премине в искри и пожари. „В основата на случилото се в Гърмен и Орландовци няма някакво тежко престъпление – и двата конфликта започват със забележки заради високо пусната музика. Но тлеещите от десетилетия скрити напрежения лесно ескалират в открита вражда. Несъмнен принос за тази вражда имат и наслоените предразсъдъци и митове за ромите като някаква привилегирована каста“, посочва доц. Кабакчиева. Според нея, данните за бюджетите на ромските домакинства категорично отхвърлят хипотезата, че ромите източвали обществени ресурси и дестабилизирали социалната и пенсионната система.

За две кофи джанки

„Ромската интеграция трябва да започва още от детската градина", твърди Кабакчиева. Точно там, според неприетия и до днес проектозакон за началното образование, трябва да бъдат създадени условия за социализация на малките деца. А посетителите на детските градини много по-лесно трябва да възприемат „другостта“ и равноправието между малки и големи, посочва социоложката.

От изключително значение за бъдещето, според нея, е борбата с ранното отпадане на ромските деца от училище и адекватното противодействие на ромската безработица. Това може да се постигне с усилия, насочени към повсеместна професионална квалификация на младите роми. "Наскоро прочетох, че млад ром е бил убит заради две кофи с джанки. Това ли е цената на живота в България?“, риторично пита Петя Кабакчиева.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    0 0 Отговор
    Не помагат щот не са взети никакви мерки
  • 2 изненадан

    4 0 Отговор
    Винаги се намират много умници да ръсат мозък колко са зле циганите.Защо никой не пита откъде имат пари за булсат и мобилен, а нямат пари за ток и вода.Как да го вземем на работа като той е неграмотен.Най големия проблем е че циганите не искат да работят по осем часа на ден.По лесно е да изпратиш малките чавета да просят.Не са виновни циганите,виновни са българските подлоги които ги научиха да се въдят като мишки.Некои беше казал че наи доброто средство е като към маимуните.Слушкаш бонбонка,не слушкаш тояга
  • 3 шшш

    2 0 Отговор
    Те циганите откъде да имат пенсии след като нямат и ден стаж,но за сметка на това грабят бг.пенсионери ,особено по селата. Това нещо не може да се промени ,те са такива в повечето случаи,има искл. но само за статистиката. Бедни ,но счастливи...
  • 4 мързел

    3 0 Отговор
    Да спрат да крадат и да почват работа,ако няма къде държавата да им намери селскостопанска работа,с мотика,лопата,коса и така нататък.Земята ни е плодородна само мерак да имат.
    Другия вариянт е кастрация след второ дете,малко звучи жестоко,но ще е ефективно надявам се и образование задължително,който не може да чете и пише на български никакви детски,помощи и незнам още какво.......

    Коментиран от #11

  • 5 Възмутен

    2 0 Отговор
    Тази статия е пълна измишльотина, избълвана от невеж човек, човек, за когото се съмнявам дали е виждал циганин на снимка. Тези "бедните" сега се явяват безценен избирателен електорат. НЕ знаете каква е ситуацията по селата. Не може да искате да ги интегрирате, като самите те не искат. Не може да се наричат "бедни цигани", който си купуват последните модели телефони, таблети и лаптопи, цигани които имат сателитна телевизия и едновременно с това и кабелна с интернет, защото в пакет е по-изгодно. Не може да се наричат бедни щом не искат да работят, а само да крадат и да си взимат помощите, които наред със социалните и детските се събират 1500-2000лв. Не може да се наричат бедни, като купуват най-скъпият салам, наденица, сирене и кашкавал, защото са истински. Не може да продължава това с интегрирането и толерирането, защото били "малцинство". Не заблуждавайте хората с това "малцинство", защото вече повсевместно те са повече от българското, трудещото се население и НИЕ ги издържаме, за да могат те да безчинстват, крадат, бият и т.н...... да живеят спокойно и охолно.
    П.С Не са РОМИ, когато те се определят като цигани. Ром не идва от Рим, а още по-малко пък да имат нещо общо. Те са цигани и идват от планината ЦИГОЙ в Индия.
  • 6 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    има-БАЙ ТОШО -да се завърне
    сега сериозно
    намаляне на раждаемостта -като в Китай-ЗАКОН за тях или връзване на тръбите на жените след второ дете.Който има едно -да му се дават помощи и всички социабни придобивки,ако има две -само на едното да се дава,ако има 3 -затвор на родителите -че не са си държали онази работа в гащите мирно.
    Работа да се създаде за тях и за всички български граждани ,в процес на работа да и м се провежда образование в самата фирма свързано с работат им конкретно-специализация
    Високи заплати като в белите държави на всички без разлика
    от там ще си плащат всички данъци и разходи,ще образоват детето си пълноцено,...
    Така гетото ще стане цивилизован квартал-защото те ще имат средства да си повишат жизненият стандарт-а най важното бъдещите поколонеия ще са образовани и ще се Интегрират пълноцено в Родината ни....
    в общи линии е това-не са мечти -а напълно реално може да стане -Стига управниците ни да не крадат от Народа -а да крадат от евросъюза и да дават на народа и за себе си да вземат-не е проблем-но народа ще е сит и агнето ще е цяло -иначе мъка мъка мъка повсеместна не само за ромите а за всички наши сънародници тука...
  • 7 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    не само на циганиките тръбите след второ дете ,но и на циганите мартениците ...може още по рождение -защо не -особено ако се знае родословното му дърво по братчеди и братчетска линия-абе ако е утрепка без хубав ген в рода му-
    малко нечовешко но няма друг начин ,след като сами си нямат спирачки.Има културни и начетени цигани -там да не се пипа,а само тези които са като клошари-да не обидя сега и клошарите ,че и там има учители,професори ...жалко но трябва да се почне от някъде-Китай за пример
    ако така върви -индийци и техните роднини цигани -ще превземат света.
    Циганина произлиза от кръвосмешение мужду брат и сестра-чингене -това е оригиналното им название-точно от индийският район
  • 8 Васил

    1 0 Отговор
    Има,напалм !
  • 9 Дрънди

    1 0 Отговор
    Е как да са зле ,като са си най добре те.Осигуровки никакви не плащат,данъци,вода ,ток и т.н. и били зле--нема такова нещо.Искат работа--добре.Ама те нямат и основно образование--адвокати ли да бъдат,съдии ,касиери просто не мога се сета.Да крадат колкото си искат и безаконйето ги оправдава.Аз предлагам да се композират всички товарни влакове в цялата държава и да ги закарат в техната си държава -Индия.

    Коментиран от #16

  • 10 Nammm

    1 0 Отговор
    Има лек. Да се върне Хитлер.

    Коментиран от #14

  • 11 Робин Худ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "мързел":

    след първото
  • 12 Робин Худ

    1 0 Отговор
    За да не звучи расистко да се отнася за всички български граждани - две алтернативи:
    1. Искаш социални помощи - след първото дете медицинска кастрация и на двамата родители, но социални се плащат ако детето ходи редовно на училище. Понеже има много капитани Морган, които не признават децата да се откриват с генетични изследвания, разходите за които да се удържат от социалните помощи.
    2. Отказваш се от социални помощи и ти намаляват данъците, които дължиш с определена сума за всяко дето, което имаш. Като не ти удържат пари е същото като да ти ги дават, но така гарантираш, че си допринесъл за държавата и имаш възможност да се грижиш за децата си и без държата. И пак да важи правилото за ходене на училище
  • 13 Мартин

    1 0 Отговор
    А българите кво да кажем учим по 16 години даваме пари като за един апартамент за образование и накрая какво се случва отиваш на работа и работиш по 8 часа всеки ден и накрая на месеца ти дават заплата от 800 лева и като ти вземат 200 лева удръжки ти остават 600 лв. А ромката с 10-те ромчета само затова че е свършила с училището в 5 клас и е родила сумати циганчета докато ти си учил и дават 600 лв от удръжките на теб и още двама твои колеги.И какъв е извода ти ходи учи и после ходи на работа за да може ромката да взима колкото тебе пари нищо че не може да си напише името.Много е лесно да правиш деца и да живееш на гърба на другите а ние искаме да ги интегрираме това е невъзможно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Али Бабата

    2 0 Отговор
    От „Отворено общество“ЛЪЖАТ,най-безцеремонно!

    По прогнози на Световната банка до 2050 г. ще бъдат около 1,5 млн., или 25% от населението на страната. А само преди няколко години образователният ни министър Сергей Игнатов съобщи, че 48% от първолаците имат за майчин небългарски език!
    Хайде да се събудим и да кажем цялата истина за циганите в България. Да започнем с факта, че малцина от изказващите се по този въпрос ги познават и знаят въобще за какво става дума.
    Ако се запазят сегашните демографски тенденции, през 2030 г. по прогнозни данни на Eurostat 30% от младежите под 18 години ще са от ромски произход. Затова не просто трябва да се говори за проблемите на ромите, а да се крещи. Това вече не са проблеми на една малцинствена група, а проблеми на цялата държава.

    Една 11-15 годишна ромка, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи :

    - 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на детето
    … … … ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)
    … – 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на детето
    - 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия „Евророма“
    - още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД
    (ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)

    - 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност
    - 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете
    - 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ
    - 325 лв. е максимума на т.н. „КРАТНА ПОМОЩ“, за посрещане на инцид
  • 16 дарабара

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дрънди":

    Е там няма какво да крадат те са като паразити не един път съм чувал да коментират,че трябва да се размножават за да станат повече от нас
  • 17 Али Бабата

    2 0 Отговор
    - 325 лв. е максимума на т.н. „КРАТНА ПОМОЩ“, за посрещане на инцидентни обстоятелства
    - 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )

    Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО!!!

    Освен това, ромката потребява няколко стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме НИЕ!
    Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток!

    Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-Смет!

    Освен това държавата плаща ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ на всички цигани!

    Т.е., истинския резултативен доход на тази ромка, преди да почне да краде е далеч над 500 лв.
    А на работещата за минималната заплата „бяла робиня“ на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!

    НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА РОМКА (само с 1 дете), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА българска жена за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА!!!

    Не забравяйте, че тази 11-15г. ромка, освен че взема детски, нейните родители също вземат детски за нея, защото тя още няма 18г.

  • 18 Робин Худ

    1 0 Отговор
    Дали Петя Кабакчиева е допрочела, че ромът е бил убит от други роми за двете кофи джанки. И пак българите са плащали с данъците си за ангажирането на полицаи и медици с този ромски проблем.
  • 19 Робин Худ

    1 0 Отговор
    „Мит е и твърдението, че ромите живеели от отпусканите им социални помощи, които запълват средно едва 8% от ромските бюджети. Този показател почти се изравнява с относителния дял на сумите, които ромите в чужбина изпращат на своите близки. А те съставляват 6% от средствата, с които разполагат ромските домакинства в България. При българите този дял е едва 1%“, казва Захариев. Той оборва и легендата, че ромите живеели главно от раждането на деца. „Детските надбавки представляват само 15 % от бюджета на многолюдните ромски домакинства. При българите те са 3%.
    Два въпроса:
    1. Не е ли ужасяващо голяма разликата между 3% детски в бюджета на българските семейства и 15% детски в бюджета на ромските семейства?
    2. 15% от детски, 8 % от социални и 6 % от близки в чужбина това прави 29%. Какви доходи допълват ромските бюджети до 100%?
  • 20 вуйчо ваньо

    1 0 Отговор
    Има лек разбира се ! БАЙ ТОШО ДА СЕ ПРЕРОДИ !
  • 21 Али Бабата

    1 0 Отговор
    „Отворено общество“ и тяхната рожба“БХК“ са маша в ръцете на САЩ,от там се финансират.
    Работата е доста по-сложна и дълга за обяснение.
    Не случайно циганите чрез програмите им за „интегриране“бяха успешно размножени в пъти,за последните 15-20г.
    Колко от вас тук коментиращи,могат да направят връзка между-цигани,България(територия)геополитика,икономика(+природни ресурси) и суверенитет?!

  • 22 незнайко

    1 0 Отговор
    ( Защо само в България никакви мерки не помагат, пита Николай Цеков от Дойче веле ) . Защото в другите страни взети заедно няма толкова цигани колкото в БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #26

  • 23 коки

    1 0 Отговор
    баи тошо оправяше всичко само тия 240 кауни не могат
    само за гласове ги ползват
    искаме Хитлер и държавицата ще светне
  • 24 гост

    1 0 Отговор
    да лекът е само БОЙ
  • 25 Киро

    0 0 Отговор
    от мен + 1
  • 26 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "незнайко":

    Незнайко - правилно си се кръстил, винаги крайно неадекватни коментари от човек, който НИЩО не знае!

    Циганите в Румъния са три пъти повече от циганите в България.

  • 27 1234

    0 0 Отговор
    Циганите са няколко клана/вида/,както искате така го разбирайте.В североизточна България,,някои части" са малко по работливи и като видят нещо хубаво си го правят и у тях така.Много от тях работят в чужбина и като се върнат си правят нови къщи по западен образец и са много хубави .Но циганина си е циганин,като постоят един месец и циганията започва,първо силна циганска музика,после силно каране на колите ,неспазване на никакви ограничения по пътищата ,че да се види на кого колата върви по силно,и но кого касетофона е по мощен,започват да си хвърлят отпадъците по пътя дори и да има кофа за боклук,което ме довежда до мисълта,ЧЕ:В ЕВРОПА ГЛОБИТЕ СА ГОЛЕМИ И СЕ ВЗЕМАТ ВЕДНАГА,И ДОРИ СЕ ЛЕЖИ НА ТОПЛО АКО НЕ ПЛАТИШ. А ПОЛИЦИЯТА Е НА ВСЯКЪДЕ И НЕ ПРОПУСКА И НАЙ ДРЕБНОТО НАРУШЕНИЕ,ЗАТОВА ТАМ СПАЗВАТ ВСИЧКО,А ТУКА СЕ БЛЕЩЯТ КАТО ИМ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА. ТАКА,ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ИЗВОДИ,А ДА НЕ ГЛЕДАТ САМО ,,ИЗБОРИТЕ ИДАТ СЕГА ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАМЕ...."
  • 29 бай Иван

    0 0 Отговор
    Та зимата да им е топло та да не крадат!
  • 30 pe6o

    0 0 Отговор
    Елате в Самоков да видите как живеят ромите,по добре са от балгарите,в какви къшти живеят,преди 2 месеца имаше написан израз на стената в оснсовно у4илище;ЦИГАНИТЕ СА НА МОДА А БЪЛГАРИТЕ ГОЛА ВОДА,и е то4но така,защото за балгарите има закони а за тях няма.Ром4ета на по 15-16 години карат ласкави джипове с бясна скорост и никой не смее да им направи забележка,заштото или ште го пребият или ште го ограбят.
  • 31 цщ3в

    0 0 Отговор
    не знам за бай Тошо,Чочоолу ги оправяше както си му е реда
  • 32 Бай Мангал

    0 0 Отговор
    Абе Пе6о ти да си чувал ,че в българската азбука има буквата Щ , и тя се използва вместо шт !!! Тръгнали да ограмотяват циганите ............. научете се да пишете поне и после с претенциите.

    Коментиран от #33

  • 33 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Мангал":

    Може и да има в азбуката щ,но със ш и т е по артистично.И аз така го пиша!
  • 34 хохо

    1 0 Отговор
    Значи Македонците са артисти ,щото и те така пишат....хаххаха
  • 35 българин

    1 0 Отговор
    Цеков не те ли е срам поне малко? Ти сляп ли си да видиш как живеят, айде ще ги нарека БЪЛГАРИТЕ, след като искаш да вмениш, че ромите НЕ СА БЪЛГАРИ?!
    Всеки ден виждам пенсионери, че по млади хора от БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, работили за тая "държава" по 50 години, да бъркат по кофите и за къшей хляб!!!!!!!!!
    Кой е виновен за тази нагласа, че в България само циганите живеят под прага на бедността????????
    Ами НИЕ сме виновни, БЪЛГАРИТЕ, които храним и циганите, и кучетата, и политиците, и военните, и кой ли още не, остава само на гърците да почнем да плащаме.
  • 36 нтфхммм

    0 0 Отговор
    има - АК - 47

    Коментиран от #38

  • 37 оня другия

    0 0 Отговор
    Не знам кой, защо и в чии интереси е да бъде заблуждавано обществото. Истината е една - това са паразити, винаги са били и такива ще си останат Никога, ама никога няма да се приобщят. Такъв им е манталитета просто. 100% съм сигурен, че ако всички се изнесем от тая държава и останат само циганите, до десетина години всичко е потрошено, разграбено, изгорено и изядено и ще се преместят да паразитстват на нечий друг гръб. Осигуровки не плащат, не произвеждат нищо (материално или не) мързи ги да работят, дори и да имат работа (преки наблюдения)...думата ги описва наистина точно - паразити.
  • 38 Моше Даян

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "нтфхммм":

    ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛЕК СЕ НАРИЧА ...VX ...