Last news in Fakti

6 Декември, 2011 17:13 1 578 0

Калфин: Предложението на Меркел и Саркози е спорно

  • калфин-
  • меркел-
  • саркози

МВФ трябва да бъде допуснат да помогне на Еврозоната, смята евродепутатът

Калфин: Предложението на Меркел и Саркози е спорно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложенията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози за промени в Лисабонския договор ще имат спорен икономически ефект. Това е мнението на българския евродепутат от Групата на Социалистите и демократите Ивайло Калфин, предаде от Брюксел Геновева Червенакова от Факти.бг.

Европейският съюз е изправен пред два основни проблема - преодоляване на последиците с кризата и справяне с рецесията на европейската икономика. Основната дилема, с която се сблъскват европейските лидери, се състои в противоречието между инструментите за решаване на двата проблема, посочи Калфин. От друга страна, решенията, които трябва да се вземат, имат не само икономическа, но и политическа логика.

Според Калфин, вместо да се затваря ЕС трябва да се отвори и са покани МВФ, който да помогне на европейските икономики да се справят с проблемите си. "МВФ е създаден, за да помага на икономиките на Европа. Всеки, който има интерес да стабилизира Еврозоната, трябва да бъде допуснат. Затварянето на решението не е продуктивно", подчерта той.

Принуждаването на страните-членки да се съобразяват с "фиксирани числа" като показатели за финансова стабилност няма икономическа логика, подчерта евродепутатът. "Икономиката е жив организъм. Пактът за стабилност и растеж беше създаден по германски критерии, а Германия беше първата, която наруши критериите", посочи Ивайло Калфин.

Налагането на автоматични наказания за страните, нарушили правилата, няма да проработи в икономически план. "Няма как да спазваш фиксирани числа и да осигуриш растеж", аргументира се той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА