Last news in Fakti

9 Май, 2017 08:20 7 646 8

Новият парламент - между "Шайка"-та и Питбула

  • парламент-
  • депутати-
  • питбула

Пропорционалната система ни осигури безброй талантливи актьори за предстоящите циркове

Новият парламент - между "Шайка"-та и Питбула - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога ни беше много смешно и странно, как чудовище като Ал Капоне е вкарано в затвора за "такава глупост" като неплатени данъци. Те ни се виждаха смешна дреболия. Нормално. През социализма тази думичка почти не се използваше и от нея се вълнуваха единствено ергените, заради идиотската удръжка от заплатите им. Но и днес народът дарява със снизхождение и тайничка възхита тарикатите, ощетяващи държавната хазна и продължава да счита за престъпления единствено убийствата, изнасилванията, банковите обири, джебчийството и апартаменните кражби. А като най-големия бич на нашето съвремие са сочени телефонните измами.

Всичко останало е...абе, и на мене да ми падне, и аз...Затова и всичко у нас се случва изключително бавно, а случаи, които в друга държава биха предизвикали оглушителен скандал със съответните последствия, тук ще се забравят за седмица. Ало-измамниците, чиито гротескови палати се въртят из медиите или виртуалните разходи на обществени средства, описани надлежно във фактури, са с по-голямо цифрово измерение? Има ли смисъл да отговаряме.

Едва ли не всеки втори българин над 50 години твърди, че лично Луканов му е предлагал куфарче, но той отказал, защото "не бил такъв човек". Комсомолският му морал не позволявал. Разбира се, това е толкова вярно, колкото са истински вината от редки сортове, които по неведоми пътища стигат до всеки роден магазин. Нищо, че гроздето за тях на хартия се отглежда край две-три села. Такива сме си - хем ни се иска, хем не ни стиска и си измисляме "героични" биографии на наивни стожери на морала.

Колкото повече "захапваме" от мандата на новия парламент, толкова повече отслабва страхът от мажоритарния вот. Или поне така би трябвало да бъде. С какво да ни уплаши той, когато виждаме селектираните кадри от пропорционалната система. Тя ни осигури безчет талантливи актьори за цирковете, които неизбежно предстоят.

Къде ли авторът на "Шайка" Антон Тодоров, който громеше Борисов и обкръжението му, е закопал последните бройки на произведението си, след като вече е горд депутат от управляващата партия. Той имал право на катарзис. Човешко било да промениш мнението си за някого. Можем ли да отречем?

"С Реформаторския блок се бяхме вкарали в една лудница. Патриотите са много по-мъже, по-разбираеми от предишните партньор на ГЕРБ...", отсича Георги Марков и сочи към небето: "Гласът народен, гласът божи, е харесал управлението на Борисов".

А дали патриотите са по-мъже от реформаторите, вероятно ще разберем от Красимир Каракачанов и успеха на мисията му да възроди наборната военна служба. Като най-напред се тръгнело от военно обучение в училищата. Идеите още са толкова насипни, че от камиона им изпадат най-различни трактовки. Ту щяла да е по желание, ту повсеместна, ту само за неграмотните, които отказват да се социализират...А база, а пари...Ще го мислим.

Веселин Марешки преживява поредната си драма. От последните му изказвания личи, че той май наистина е очаквал да го поканят в управляващата коалиция. И понеже това не се случи, сега твърди, че кабинетът е нареден от задкулисието. Но вместо по управленски въпроси, изглежда, че до края на отреденото време на този парламент, дизеловият благодетел на нацията ще се обяснява пред микрофоните, как точно е ударил Костадин Костадинов, кой пръв започнал и чия майка обидил. Защо била бутната някаква пицария. Това е то голямата политика - на пръв поглед изглежда дребнотемие, но всички детайли са важни. Голямото се оглежда в малкото. Междувременно темата с картелите и монополите, неговата ракета-носител по пътя към жълтите павета, май бе окончателно закрита. След време може да се превърне в серия от "Досиетата Х", ако сюжетът допадне на Дейвид Духовни.

Не е ли редно всички депутати, озовали се в парламента заради синдрома 15-15, да бъдат отделени в своя парламентарна група. На половин заплата и с право да гласуват само с "въздържал се". Йордан Цонев от ДПС роди простичката, но именно затова гениална идея, номерът на кандидата да не съвпада с този на партийната бюлетина. Няма съвпадение, няма проблем. Не че хората са прости. Напротив. Суверенът е мъдър и той подрежда вески, където му е мястото, ама...

Студиото на "Панорама" сякаш нарочно пресъздава обстановката от "Седморката на Блейк". Създава се усещането за една космическа безметежност, безкрайност и окончателност, с която мъдро трябва да се примирим.

Мъртвите екзистенциалисти сигурно се пукат от яд, че вече са в отвъдното. Щяха да попаднат в творческия рай, ако живееха днес у нас. Сред благодатните условия за разработка на темата "Как да съхраним себе си в абсурдна среда, за която ни внушават, че по-добра нямало и била единствената възможна". Според оптимистите може и по-зле да е. Горчивата чаша била наполовина пълна, така че имало още глава да пати.

Между другото, клетвата на Питбула тази седмица ли се пада? За един депутат питам...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    9 22 Отговор
    Човек, който не може да прозре смисъла на удръжката от заплатите на ергените, няричайки я идиотска няма смисъл да дава коментари, по политически въпроси понеже те ще звучат идиотски.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпанар Абсолютен":

    Алооо, грамотния...
    По-скоро човек, който ... и т.н.
    Оправи първо своя правопис, после давай акъл.
  • 4 хххххх

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лупи":

    Лупи, Лупи...и по мозък си си- Лупи. Ще отбележа до Лупи, автора а и до всички четящи статията, че въпросният ергенски данък се е събирал и от хората нямащи деца. Парадокс и то ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ИДИОТСКИ е че се е събирал престъпно в разрез с всяка човешка норма и без право на обжалване или претенция. Ще Ви разкажа една кошмарна КОМУНИСТИЧЕСКА реалност на мои близки. Това е нормално младо семейство ПРЕЗ КОМУНИЗМА имащо граждански брак, и огромно желание за дете, след зачеването на Майката тя не може да задържи плода. Лежейки в болница тя губи плода в 5 месец. Това се повтаря за тях многократно през годините. И не стига че изчакват до последната възможност да си имат собствено дете с цялата ОГРОМНА БОЛКА на това бреме, но на тях им се е налагало да бъдат унижавани и смазвани от КОМУНИСТИЧЕСКАТА "МИСЪЛ" на тях да им се изписва ежемесечно години наред във фиш за заплата " Ергенски данък 12 %" Разсъдете Вие как бихте се почувствали на тяхно място. Да имаш огромно желание за прекрасно семейство, а да не можеш да задържиш плода, и на всичко отгоре да те унизяват като ти напомнят ежемесечно че ти нямаш дете ВЪПРЕКИ ЧЕ СИ НОСИЛ ПЛОД В ОТРОБАТА. За Комунизма ще кажа само ... РОБСТВО ЗА ВСИЧКО ЧОВЕШКО !!!
    С Уважение: хххххх
  • 5 Скорпион29

    6 4 Отговор
    Ергенски данък в момента съществува и в любимата ви Германия и е 25% от заплатата а обединени патриоти и мъже си е чист оксиморон.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ппппп

    1 1 Отговор
    До скорпион 29. Сначи и в Германия е кумонизъм по думите на хххххх
  • 8 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Правилен е коментар №4 "ххххх " !
    Само че до "комунизЪма" не можахме да я докараме. Управляващите и тогава и сега са в него ! Ние от простолюдието живяхме в социализЪма,който бе социален за плебеите.
    Сега ДДС-то не беше ли /само този данък/ 20 % ????
    Комунизмът може и да е робство за всичко човешко, но социализма със всичките си черни страници и недостатъци бе поне три пъти по-социален от капитализма, който имаме сега в България !
    КАПИТАЛИЗМЪТ Е СВОБОДА ЗА ВСИЧКО НЕЧОВЕШКО !!!!!!