19 Януари, 2012 13:30 2 642 0

Доверието и диалога – първа задача на Плевнелиев

  • росен плевнелиев-
  • президент-
  • антоний гълъбов
Доверието и диалога – първа задача на Плевнелиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-важното от посланието на Росен Плевнелиев е опитът да дефинира национална кауза. Това най-силно пролича от фразата му „не  към оцеляване, а към растеж“. Така политологът доц. Антоний Гълъбов коментира пред Факти.бг  речта на новоизбрания президент пред парламента, където по-рано днес положи клетва заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

„Съвсем друг въпрос е как ще бъдат възприети тези идеи и по какъв начин ще бъдат доразвити. Но те са някаква заявка за формулиране на общи национални приоритети, а това е основната функция на президентската институция“, заяви експертът.

Основните предизвикателства пред новия държавен глава ще са свързани именно с изграждането на доверие между институциите и политическите субекти.

„Свидетели сме през последните години на загубата на общи ориентири, на загубата на обща цел. Това се отразява върху качеството на политическия живот и доверието на гражданите към  политическата система“, аргументира се специалистът.

И допълни, че президентството по принцип се ползва с  доверие от страна на обществото, но през последните две години „Дондуков 1“ „демонстративно се дистанцира от диалог“ с Народното събрание.

„Ако не ме лъже паметта, г-н Първанов изобщо не е влизал в парламента от изборите през 2009 година. Бяхме свидетели на много сериозно напрежение в диалога между институциите. Това е лошо наследство за новия президент. Г-н Плевнелиев би трябвало да започне именно с това – възстановяване на отношенията“, категоричен е Антоний Гълъбов.

 

По-рано днес Росен Плевнелиев изнесе обширна 40-минутна реч, в която изложи приоритетите си и заяви, че ще работи за дългосрочна визия на страната.

Изложението му стана повод за коментари, че вероятно ще се опита да попълни липсите в стратегическата визия на изпълнителната власт.

Антоний Гълъбов не е съгласен с подобен извод, тъй като именно президентската институция е натоварена с формулирането на дългосрочна стратегия за развитието на страната, които да са основа на съгласие между институциите и партиите.

„Изпълнителната власт има точно тези приоритети като действие, но стратегическото им дефиниране не е работа на изпълнителната власт. Не бива да забравяме, че мандатът на г-н Плевнелиев ще бъде отвъд мандата на сегашното правителство“, коментира Гълъбов.

Встъпвайки в длъжност, Плевнелиев ще има достатъчно възможности да разсее основната предизборна теза срещу себе си – че е придатък на премиера Борисов, както и да формулира своите цели, смята Антоний Гълъбов и очаква политически нападки срещу четвъртия държавен глава.

„Представата за това, че той ще бъде в сянката на министър-председателя ми се струва по-скоро отглас от предизборната кампания. Отношенията между президента и изпълнителната власт са далеч по-малко, отколкото изглеждат на пръв поглед“, каза още политологът.

„Изпитания ще има, подводни камъни ще има. Това, което е важно, е  до каква степен той ще успее да оптимизира структурата на администрацията и доколко ще успее да изгради работещи и ефективни отношения с останалите институции. Това е най-добрата защита за авторитета и независимостта на президента“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА