19 Януари, 2012 10:54 1 086 4

Росен Плевнелиев: Не оцеляване, а растеж трябва да е целта на България

  • плевнелиев-
  • президент-
  • клетва

Дефицитът на бъдеще е най-страшен, заяви президентът в речта си, след като се закле пред парламента

Росен Плевнелиев: Не оцеляване, а растеж трябва да е целта на България - 1
Снимки: БГНЕС

Не оцеляване, а растеж. Това трябва да е  стратегическата цел на България, заяви в първата си публична реч новият президент на страната Росен Плевнелиев. Той очерта приоритетите пред президентството пред Народното събрание, като заяви, че ще работи за дългосрочна визия на страната и призова за обединение около националните приоритети в програмата България 2020.

Дефицитът на бъдеще е най-страшен, подчерта Плевнелиев. Неговата кауза е превръщането на България от най-бедната държава в Европейския съюз в средно богата и просперираща страна с развити региони, в която младите хора остават. Нужна ни е работеща администрация и електронно правителство, посочи Плевнелиев.

Плевнелиев очерта и приоритетите на външната политика, като посочи, че тя трябва да бъде представена от достойни българи. Сред посочените от него приоритети бе и връщането на България на пазарите в Северна Африка.

Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поема нови, посочи Плевнелиев.

Ще мобилизирам целия обществен ресурс, но не желая България да се превръща в символ на корупция, подчерта новия президент, като добави, че това няма да е лесна задача. По думите му няма неприемлива цена за демокрацията.

Стабилността на съдебната власт е гаранция за стабилността на държавната власт, заяви Плевнелиев.

Политическото противопоставяне е двигател на демокрацията, посочи Плевнелиев. Той призова политиците да не губят своята критичност, но да не загърбват националните приоритети. Може да има спор за пътя, но не и за целта, подчерта президентът.

Днес Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва пред парламента като президент и вицепрезидент.

Всички видни мъже и жени на държавата присъстваха на събитието. Настоящият президент Георги Първанов наблюдаваше президенската ложа. В парламента беше и българският патриарх Максим. Присъстваха първият и вторият президент на България Жельо Желев и Петър Стоянов, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, министри, главният прокурор Борис Велчев, националния омбудсман Константин Пенчев, посланици.

Представителна гвардейска рота посрещна официалните лица пред централния вход на парламента.

Сред знаковите отсъствия на церемонията бяха тези на вицепрезидентът Ангел Марин, който заяви преди дни, че няма да присъства, както и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Не присъстваше и съпругата на Плевнелиев - Юлиана.

Церемонията протече при засилено полицейското присъствие в района на Народното събрание.

Заседанието беше открито от председателя на НС Цецка Цачева, която прочете решението на Централната избирателна комисия за избирането на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Народните представители аплодираха двамата избраници, които заеха места на трибуната на парламента.

Росен Плевнелиев с ръка върху конституцията се закле да се ръководи от интересите на народа, след което получи благословия от патриарх Максим и подписа клетвения лист. Същото направи и вицепрезидента Маргарита Попов. Прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

По време на клетвата и след това по време на речта на новия президент депутатите от „Атака” издигнаха плакати с надпис „Плевнелиев избран с измама”.

 



След церемонията в парламента, в катедралния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен молебен за успешното управление на новата президентска двойка и за благопреуспяването на българския народ.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим пожела благоденствие на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДРБЕН ДЖИ

    0 0 Отговор
    ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ВАС !!!
    И МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРИ НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ВАС !

    ДА СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ ЩЕ РАБОТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ГЕРБ !
  • 2 ДРБЕН ДЖИ

    0 0 Отговор
    ПЛЕВ СПЕЧЕЛИ МАЛКО НАД 50% НО ГЛАСУВАХА ПОД 50% ОТ ХОРАТА

    РЕАЛНО 25% ОТ ХОРАТА РЕШАВАТ КОЙ ЩЕ ПИЕ И ЩЕ СЕ ВЕСЕЛИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 4-5 ГОДИНИ.

    А ВСЪЩНОСТ 75% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ !
  • 3 гласувал

    0 0 Отговор
    И аз не съм гласувал за него.През 80г.в България трябваше да дойде комунизма и щеше да започне благоденствието за народа.,,... призова за обединение около националните приоритети в програмата България 2020.,,Дали ще стане нещо?Не мога да повярвам че след 8г.ще бъдем средно богата европейска държава и децата няма да емигрират и.....та от 89 все се надяваме ,а резултата е на лице.
  • 4 ataveto

    0 0 Отговор
    Празни мисли на един празен човек обещания много,реалността обаче е друга, няма осьден за неизпьлнени обещания в краина сметка ние не сме президенска република защо са тези обещания за пьтища от мед и масло