Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 06:30 8 222 59

Не знаят/не знаехме

  • бухенвалд-
  • лагер-
  • евреи-
  • аушвиц-биркенау-
  • аушвиц
Не знаят/не знаехме - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Драгомир Иванов във „Фейсбук“

В средата на април 1945 г. командването на Трета американска армия, освободила концентрационния лагер Бухенвалд, довежда жители от близкия германски град Ваймар, за да видят чудовищните деяния на нацисткия режим. Цивилните германци - повечето знатни бюргери, любители на литературата, музиката и театъра, възпитани в духа и традициите на творчеството на Гьоте, Шилер, Лист... все именити техни съграждани - трябвало да извървят пеш 8 км, изкачвайки стръмнината до лагера, при това ескортирани от въоръжени американски войници. В Бухенвалд цветът на Ваймар се сблъсква не само с ужасяващите гледки на купища скелети и голи трупове, но и с разказите на оцелелите от националсоциалистическата машина за изтребление.

Когато американците влизат на 11 април в Бухенвалд, заварват 4 000 лагерници от еврейски произход. Повечето от тях преди това са били в Аушвиц-Биркенау или в други лагери в източните територии на Райха. От юли 1937 до април 1945 г. в Бухенвалд са държани общо около 260 000 души от цяла Европа. Умират 56 000, от тях 15 000 съветски граждани, 7 000 поляци, 6 000 унгарци и т.н.

Преминалите през нацистките ужаси - измършавели, едва стоящи на краката си, носещи все още затворническите униформи с големи жълти звезди - чуват едно и също изречение от гостите от Ваймар, на вид инак шокирани: "Не знаехме!". Полуизвинение, полуоправдание.

Унгарският Нобелов лауреат по литература за 2002 г. Имре Кертес (1929-2016), оцелял като дете в Аушвиц и Бухенвалд, описва картината в есето си "Видимият и невидим Ваймар" (в превод на Светла Кьосева):

"Ранната пролет на 1945, увит в одеяло седя върху преносимия нужник пред лазарета в Бухенвалд, също като херцог Вандом, когато приемал епископа на Парма. Ченето ми мели американската дъвка, погледът ми отегчено се плъзга по тифусната барака отсреща и по-нататък в посока на все още незаровения масов гроб, в който са нахвърляни като дърва заляните с гасена вар трупове. Внезапно вниманието ми е привлечено от невероятна гледка: по склона на хълма приближават дами и господа. Вятърът развява роклите, виждат се празнични женски капели, тъмни мъжки костюми. Зад компанията вървят няколко американски униформи. Стигат до масовия гроб, онемяват, бавно го наобикалят. Шапките на мъжете се свалят една след друга. Някои от дамите посягат с кърпичка към очите си. Една-две минути онемяла безподвижност. След това застиналият групов портрет отново се раздвижва. Лицата се обръщат към американските офицери, ръцете се повдигат и на височината на раменете се разтварят, падат обратно край бедрата и отново се издигат. Главите се клатят отрицателно, тресат се. Излишно е да ми казват, че по заповед на американското военно командване в лагера са доведени видни ваймарски граждани, за да видят какво е било вършено в тяхно име: нямата сцена ми е ясна и без това. Нищо не са знаели. Никой не е знаел нищо."

Запазени са и фотографиите на американската документалистка Маргарет Бурк-Уайт, която посещава Бухенвалд на 15 април 1945 г. - тъкмо когато ваймарската процесия влиза в страховитото място. Една от снимките ѝ - млада германка в елегантните си неделни одежди, закриваща с ръка очите си край куп човешки останки - е публикувана и в списание Life . В следващите дни в лагера пристига и група американски журналисти.

По спомените на командващия Трета американска армия ген. Джордж Патън общо 1 500 жители на Ваймар са били довлечени в Бухенвалд. Други източници говорят за 2 000 ваймарци, докарани на "опознавателна визита" в KZ.

Системата и механизмите на "окончателното решение" са проучени обстойно, известни са много подробности (не само за Бухенвалд), оберщурмбанфюрерът от СС и главен организатор на холокоста Адолф Айхман беше заловен, съден в зрелищен процес и обесен в Израел през 1962 г. Ала твърде малко се знае - да не говорим пък за съдебно дирене и възмездие - за по-късната съдба на някои от нацистките лагери.

Същият Бухенвалд например попада след изтеглянето на американците от Тюрингия в съветската окупационна зона. И на 12 август 1945 г. се превръща в Специален лагер №2 за политически затворници на НКВД. Редом с действителни и предполагаеми националсоциалисти (и действителни и предполагаеми военнопрестъпници) там са задържани и всякакви противници на сталинска Русия и зараждащата се диктатура на източногерманските комунисти: социалдемократи, селяни, юнкери от Източна Прусия, бивши членове на армията на Власов, дезертирали червеноармейци, попаднали в клопките на СМЕРШ руснаци, белоемигранти и др. В това число и предишни затворници от нацистките концлагери. Там са провеждани и жестоки разпити и трибунали по съкратена процедура, а най-честата присъда е депортация в Сибир.

Специалният лагер №2 просъществува от 1945 до 1950 г. Там умират 7 000 човека. Този период обаче продължава да бъде слабо изследван. (В годините на ГДР темата, естествено, е табу. Почита се паметта на убития от нацистите в Бухенвалд комунистически деец Ернст Телман, и това сякаш изчерпва въпроса.)

"Не знаехме!" днес се изрича от други.

Източници:

http://litclub.bg/library/prev/kertesz/weimar.html

www.theguardian.com/world/1945/apr/18/secondworldwar.germany

www.scrapbookpages.com/Buchenwald/Exhibits.html


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГосТ

    98 17 Отговор
    Стига ни надували главите бе !!! Знаем, всички знаем,как няма да знаем при това непрекъснато облъчване с тоя холокост, навсякъде. Да, със сигурност обаче, редовият германец не е знаел, по онова време ! И със абсолютно чиста съвест и неотлагателно, днешният германец трябва да забрави за този холокост, който му набиват чифутите и американците. И вземете дайте мнение за геноцида над палестинците и ужаса в Япония след атомните бомби!

    Коментиран от #9

  • 3 Будалата

    39 37 Отговор
    От четенето на статията се потвърждава че Комунизма е уродливата сестра на Фашизма.
  • 4 ванката

    43 6 Отговор
    жалко че германия не е вече това което е била...!!!
  • 5 ГосТ

    39 2 Отговор
    Жертви на холокоста-6 млн от които различни социални групи от окупираните от нацистите територии; убити руски военнопленници-10 млн. Хирошима и Нагасаки-330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

    Коментиран от #8, #27

  • 6 Крипли

    30 8 Отговор
    Преди години гледах аматьорски документални филми, правени от един човек. Евреин. Той оспорваше хол Коста и дори представяше доказателства. Странното е че изчезна безследно...
  • 7 Какво

    16 15 Отговор
    И какво са освободили и кой не е знаел ? В тия ,,лагери,, са набутвани престъпници , криминални разбойници , защо са ги освободили незнам , все едно сега да ида до ц нтралния затвор и да освободя паплачта и да съм велик освободител , същата работа
  • 8 допълнение

    26 8 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    и това зверство в Япония над цивилното население е направено в самият край на войната в отговор над японски атаки над ВОЕННИ БАЗИ
  • 9 Усмивката

    22 28 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Тук се прави сравнение между двата нечовешки режима ,нациския на Хитлер и комунистическиятт на Сталин.По жестокост, идеология и диващина разлка нямат.Дори не си прочел за да разбереш каква е темата за размисъл.Но това сте вие русоидната маса.Базочливи съдници

    Коментиран от #12, #47

  • 10 гост

    41 4 Отговор
    Хайде задайте си въпроса вие знаете ли какво става в АЕЦ Козлодуй например? Или във някой военен завод? Или в който и да е затвор с охрана и с ограничителен режим на пропуск? Какво карат в камионите и влаковите композиции влизащи и излизащи от заводите? И там се е знаело, че има лагер, каквито е имало и на други места, но дотам. Нали арестуваните и прибраните евреи е трябвало да се държат някъде. Но точно какво е ставало едва ли е било понятно на околните жители дори и на повечето войници. Все пак е било война и са се избивали наред. Американците като много морални са пуснали атомна бомба, а после проповядват, че не трябвало да се избиват хора. Смешки.
  • 11 НКВД

    23 4 Отговор
    Никой няма мяма да седне да се занимава да депортира противници на Сталин от СССР до Германия и от там до Сибир!! След 1945 г.в бившия концетрационен лагер Бухенвал е ползван като затвор за германски военнопрестъпници! И това еееее

    Коментиран от #13

  • 12 ГосТ

    12 7 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Много ясно, че няма да чета глупостите на някъв измислен "творец" . А ти виж добре цифрите, които съм сложил !
  • 13 Усмивката

    8 10 Отговор

    До коментар #11 от "НКВД":

    Доколкото имам свдение ,и лагерите в Ловеч ,Белене също бяха за прпвинили се ,набедени фашисти от антифашисткият режим в България.Нали

    Коментиран от #16

  • 14 Усмивката

    12 17 Отговор
    Кое те подразни ,че вождът на народите Сталин е постаен редом до канибалите .Че това е вече доказана историческа истина.

    Коментиран от #18

  • 15 Усмивката

    10 12 Отговор
    Ако се надигне Сталин от гроба си ,и той сигурно ще каже за Белене и прасетата ,„ не знаех”

    Коментиран от #52

  • 16 НКВД

    24 6 Отговор

    До коментар #13 от "Усмивката":

    Ти май не правиш разлика между Концетрационен лагер и Трудово възпитатекен лагер! И преди 1945г.в Княжество България е имало трудиви лагери в който са държани комунисти! Има един вехт филм с Парцалев хубаво е да си го свалиш и гледаш!

    Коментиран от #17, #53

  • 17 Усмивката

    9 14 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    Игра на думи.Това са лагери за противниците на режима.

    Коментиран от #19

  • 18 НКВД

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Усмивката":

    Знаеш ли че в Испания има паметник на българин партизанин комунист убит от SS по време на режима на фашиста Франко? А знаеш ли че брата на този комунист е бил отявлен фашист тук в българия и убит след 1945г.!!!
  • 19 НКВД

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Усмивката":

    Ти отново не правиш разлика от противници на режим и етническо прочистване!!

    Коментиран от #22

  • 20 nikiforiv

    27 2 Отговор
    А нещо да кажете за Гоантанамо? Светът не е детска приказка в която героите са чернобели.

    Коментиран от #21

  • 21 Перхидролената

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "nikiforiv":

    Ааа аз знам гОантанамо е известен курорт в карибския басйен и ги хранят само със румс сървиз!!
  • 22 Усмивката

    10 12 Отговор

    До коментар #19 от "НКВД":

    Геноцит имаш пред вид . А да си прочел нещо за Сталински геноцид над народите(подчертавам) на Украйна 1934 г..В това число и неизвестен брой българи.Много едностранчиво поглеждаш .

    Коментиран от #24

  • 23 до НКВД

    12 12 Отговор
    От този лагер, за който говориш, все пак е успял да избяга някакъв комунист и стигнал до СССР. Там са го убили.
    Извод: По-добре лагер от царско време, отколкото „свобода” в СССР.
  • 24 НКВД

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "Усмивката":

    Фантастика чета само от известни автори като Стивън Кинг, Роджър Зелазни, Тери Пратчет!!

    Коментиран от #25

  • 25 Усмивката

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "НКВД":

    Личи си от къде черпи вдъхновение.
  • 26 Аятолах Хомейни

    4 6 Отговор
    Смърт за юдейте
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шломо

    12 2 Отговор
    Не се карайте според тогавашните законите ние евреите сме били престъпници и съвсем заслужено са ни натикали в занданите , защо се оплакват роднините ми незнам , Хитлер е бил милостив и ни е казал да си ходим но ние не сме го направили и така е разбираемо че ше ни тепа напълно сме си го заслужили
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДОКО

    15 2 Отговор
    НЕМЦИТЕ НЕМА КАКВО ДА СЕ ОПРАВДАВАТ..СКОРО ПАК ОТВАРЯТ ЗА РАБОТА ЛАГЕРИТЕ ОСВИЕНЦИМ И МАЙДАНЕК..МНОГО БОКЛУК СЕ СЪБРА В ЕС И ТРЕБЕ МАЛКО ДА СЕ ИЗЧИСТИ..ХИТЛЕР Е БИЛ ПРАВ..
  • 31 ЖГЗД;Д

    10 4 Отговор
    ТОВА И БАБА ГО ЗНАЕ.ТОВА КОЕТО СЕ КРИЕШЕ ДЪЛГО И НЕШЪНЪЛ ДЖЕОГРАФИК ЧАК СЕГА ГО ПОКАЗА Е ЧЕ ПРЕД 1945 ГРАДОВЕ КАТО ДРЕЗДЕН,КЪОЛН ВАЙМАРК И ДЕСЕТКИ ДРУГИ В ГЕРМАНИЯ СА СРИНАТИ ДО ЗЕМЯТА ОТ АВИАЦИЯТА А ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ГЕРМАНИЯ Е И ИЗГОРЕНО ЖИВО ,ЗАТРУПАНО И ВЗРИВЕНО.МИЛИОНИ ЦИВИЛНИ НЕМЦИ СА ИЗБИТИ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ КАКТО И В ИТАЛИЯ СА СРИНАТИ ЦЕЛИ ГРАДОВЕ ДАЖЕ ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ МАНАСТИР Е СРИНАТ ОТ АВИАЦИЯТА.ДОПЪЛНИТЕЛНО ОКОЛО 3 МИЛИОНА НЕМКИНИ СА БИЛИ ИЗНАСИЛЕНИ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ.

    Коментиран от #56

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Генерал

    19 1 Отговор
    Колко е просто всичко! ....Германците убивали, убивали...след т'ва руснаците трепали, убивали...американците освобождавали...а, евреите - вечните онеправдани )))
  • 34 Усмивката

    4 5 Отговор
    Кои евреи.И те са на два лагера.Кои е трепал Хитлер. А другите къде са били.Все въпроси малко проучени
  • 35 Тодоров

    13 2 Отговор
    Това е един от най-големите концентрационни лагери....и от 1937 до 1945 г. са убити са загинали/убити 56 000 души. Къде тогава е истината за Холокоста. ХОЛОКОСТА ше се окаже сякаш силно преувеличена от евреите тогавашна действителност. За да бъдат изтребени 6 млн. евреи в лагерите, подобни на БУХЕНВАЛД, за същия период е трябвало да има поне 100 такива лагери. ВЯРНО ЛИ Е, САМО ПИТАМ ?
  • 36 урко

    9 4 Отговор
    Аз пък знам, че това са били трудови лагери, да, невероятно, но са карали евреите да работят, а не както преди, само с алъш-вериш да се занимават. В края на войната вече не е имало снабдяване с храна и всичко друго в лагерите, и за това са изпостяли и измирали. Няма логика да ги държиш гладни, ако искаш да се отървеш от тях просто им теглиш куршума и край.------------------------------------------------------------------- Преди години питах дядо ми защо ги е гонил Хитлер евреите, нали не са били негри или цигани, работили са, макар и само търговия. Каза ми, че когато правителството е налагало разни налози с цел събиране на пари, все пак войната е скъпо занимание и изисква пари, евреите държащи търговията са затваряли всички магазини в знак на бойкот. А Хитлер в бойкот на действията им е организирал среща в лагерите щом, като ще го раздават контра.

    Коментиран от #41

  • 37 🗽знам коментар ще се истрие 🤦🏼‍♂️

    5 5 Отговор
    но светът знае народите знаят ЧЕ нацистите смениха тактиката си ТЕЗИ СА СЪЩИТЕ НАЦИСТИ КОИТО ДНЕС и ЗАТВАРЯТ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО .
    ТЕЗИ СА СЪЩИТЕ НАЦИСТИ КОИТО СЪЗДАВАТ ВЕРИГИ от МОДЕРНИЗИРАНИ маркови ЛЪЖИ .. .
  • 38 БатП

    8 3 Отговор
    Венциславе, знам, че ще ми изтриеш коментара, ама се надявам да не можеш да спиш задето си такава скапана еврейска подметка. Холокоста е измама и е жалко, че реално не се е случил.
  • 39 Chekapera

    3 6 Отговор
    Никой не казва за трите милиона изнасилени германки и 15 милиона убити германци след войната.

    Коментиран от #48

  • 40 Morgoth

    6 6 Отговор
    Хитлер го няма, а на концлагерите е вдъхнат нов живот. Години по-късно разни хора тук ни убеждават колко хубаво се живее при социализма. Чакам си минусите, давайте ги, само че това няма да промени факта, че фашизма и социализма са две много близки човеконенавистни системи.
  • 41 Morgoth

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "урко":

    Има логика, просто трябва да си пълен изрод за да я намериш. Тя е следната - вкарваш ги в лагерите за да ги убиеш, но ги ползваш 2-3 седмици докато имат сила за да работят без да ги храниш, а накрая използваш и кожата им за ресурс. Холокоста си реалност. Може от позиция на победители евреите да са позавишили броя на избитите, но колкото и да са реалните жертви - те са много.
  • 42 petar svilenov

    7 0 Отговор
    Само от една английска бомбардировка на Дрезден са убити над 20000 души жени и деца.Втълпяват ни,че през WWII Само и единствено един народ е дал жертви.София 1944г,4000 души.Над 30000 български войници загиват в Унгария.
  • 43 комунист идиот

    10 0 Отговор
    Никой не говори за геноцида на българите в тракия.Изкланите преди това по време на турското робство,опита за заличаването ни като нация.

    Коментиран от #54

  • 44 Няма угодия

    3 2 Отговор
    Кога всички ще са доволни. Преди това комунисти палили Райхстага. Преследвали и убивали земеделци и комунисти, те пък правили атентати и трепали на свой ред. После пък Закон за защита на държавата и пак трепане. После комунистически терор, лагери и пак трепане. От това се пръкнаха активни борци против фашизма, репресирани, реститути и всички сега са свободни да говорят и пишат каквото си искат, а престъпниците се разхождат свободно сред населението и трепят ..........журналисти, защото бившите лагери сега са музеи. Ами няма угодия.
  • 45 петър

    5 1 Отговор
    Само една държава е хвърлила атомни бомби върху мирни граждани.Това казва всичко.
  • 46 Пенционер

    1 1 Отговор
    Историята на ВСВ е манипулирана!Имал съм възможност да говоря с хора,които са преживели тези събития,а и животът ме накара да мисля така.
  • 47 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    Тук се прави сравнение между два идиотски и античовешки режима - този на фашистките палачи в Германия и този на ФАЩ, които бомбардират мирно население в целия свят включително с ядрено оръжие. Дори Хитлер не е извършвал толкова убийства, колкото краварите.
  • 48 Иван Гешев

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Chekapera":

    Които сее ветрове - жъне бури!
  • 49 Кофти бате нацизма и сталинизма

    3 2 Отговор
    И нацизма и сталинизма са кофтарски, защото винаги можеш да попаднеш от погрешната страна на пистолета. Но това не значи, че Хитлер и Сталин са нямали добри страни: първият е бил нелош художник и е обичал кучета, вторият е имал специфично чувство за хумор, бил е добър анализатор и е писал ежегодни писма до майка си. Колко от вас/нас го правят?
    Като си помислиш Рузвелт е бил най-готиния пич тогава. Но Тръмп не е Рузвелт.

    Коментиран от #51

  • 50 гади ми се

    4 3 Отговор
    Хайде не се правете ,че не разбирате ,че автора умело насажда антируска пропаганда.Лошите германци ,добрите англоамериканци и пак лошите руснаци ,неотличаващи се от нацистите.нокой не си дава труда да осмисли какво означава власовци,белоимигранти,червеноармейци дезертьори,немски националсоциалисти трепали същите тези евреи.Важно е руснаците да са лошите.
  • 51 Олег

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Кофти бате нацизма и сталинизма":

    Сталин е бил страшно параноичен и със голяма злоба отсранява опонентите си , според мен Троцки щеше да е много по-сполучлив лидер , бил е много по-умен и образован от грузинския селтак
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 siinor

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "комунист идиот":

    ako beha "klali" kakto ti si misliş sega şteşe da pişe na turski...a propa BAŞİBOZUKA NE E BİL TURSKİ maroderski çeti v sıstava na koito e imalo dostataçno Slaveni, Traki, Albantsi Gırtsi....lakomo pleme na AVANTATA İ PLEÇKATA...nay izvestni sa bili KATALONSKİTE BOYTSİ DORİ DA YA NEMAŞE OSMANSKATA DIRJAVA BİHTE YA SIZDALİ ZA DA POKRİETE SVOYAT PRODAJNOST İ ALÇNOST...v momenta vırşim sıştoto v Osmanskata dırjava ne e imalo ARİSTOKRATSİYA AKO Sİ KADIREN ZA TEBE İMA ŞANS....PROÇETİ JİVOTA NA SERVANTES İ MOJE Bİ ŞTE RAZBEREŞ
  • 55 Снайперистът

    0 1 Отговор
    ФЮРЕРА ДА ГНИЕ В АДА

    Коментиран от #57

  • 56 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ЖГЗД;Д":

    Манастира се е казвал Монте Касино и е бил част от отбранителната линия Кеселринг! От този манастир, 3 месеца елитните части на Вермахта Грюне Тойфел (зелените дяволи десантчиците на Третия Райх) са давали героичен отпор на настъпващите англо- американски пълчища! Отстъпват едва тогава, когато става ясно, че десантът на съюзниците в Анцио се е закрепил и развърнал в дълбочина! Но, преди да започне битката, достойните германци изнасят всичко ценно от манастира, свалят дори и амвоните и стенописите и ги спасяват от тоталното унищожение! 3 месеца се отбраняват геройски и спират настъплението на янките и томи Тата! Когато янките под командването на полски генерал навлизат в разрушения манастир, те откриват само няколко тежко ранени и умиращи десантчици!
  • 57 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Снайперистът":

    Чифутин ли си?
  • 58 Цанко

    0 0 Отговор
    Любен Каравелов и евреите.

    “Ако солунската нечистотия се нарича готова холера, то софийския еврейски арсенал може свободно да се нарече вонещейна чума. Аз ниде не съм виждал, даже и в Измаил такова улично блато като, каквото видях в София. Софииските нечистотии се отличават от нечистотиите на другите грдаове – аз говоря само за някой махали, особено за еврейската – с това, че в първите вие рядко виждате мъртви котки, издъхнали кокошки и магарета, незатъпкани още черупки от варени или пържени яйца и т.н.
    Но и Софииския евреин не е по благовонен от своята улица. В София вие ще срещнете такива еврейски типове, каквито се не срещат даже и във варшавския еврейски музеум. Разбира се, че между Родшилда и Биконсфилда и между софииския евреин съществува такова различие, каквото Катрфаж при всичките свои старания, не е можел да намери даже между горилата и Мария Стюард.
    Не зная, имат ли редакторите на “Пестер Лойд” и на “Новата Виенска преса” своя собствена миризма, зная само това, че ако софийския евреин се приближи до вас, то вие сте принудени да идете в банята и да се умиете с хума.
    Един мой приятел, който обича да си поговори, ми разказваше един път, че купил от един едирнески пошове, които, даже като се скъсали(той ги прал 100-тина пъти) все още вонели на лакерда. Ако не би поживял няколко деня в София и ако не би помирисвал софииските евреи, то
  • 59 Цанко

    0 0 Отговор
    Паисий Хилендарски
    Из „История славянобългарска“

    И разделили се езиците на Хамовото племе на 32 езика. Ной проклел това племе. То се било най-много размножило, от него произлезли най мръсните народи в Африка, но били много от тях и в Азия…..Ханаан бил Хамов син, неговото племе се наричало ханани (евреи). То било най-проклетото между всички племена на земята. От него произхождат седем народа, тук били и циганите.