22 Януари, 2019 16:00 12 875 49

Каиновият отпечатък на геноцида над индианците и англосаксонския либерализъм

  • индианци-
  • геноцид-
  • либерализъм-
  • сащ-
  • великобритания

Историята се повтаря, методите на водене на държавна политика - също

Каиновият отпечатък на геноцида над индианците и англосаксонския либерализъм - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Претендирайки за ролята на политически и морален световен лидер, САЩ много се занимават с творенето на исторически митове. Заедно с англичаните те насаждат картината на „вроденото тиранство” на своите противници и вродената си борба за свобода и правото на всички народи. Но реалностите опровергават тези митове. Една от най-позорните страници от историята на усвояването на северноамериканския континент е геноцидът срещу коренното му население, първо от британските колонизатори, а след това от техните приемници от САЩ.

Тези дни е уместно да си спомним за 180-тата годишнина от приключването на процеса по принудителна депортация (1830-1839 г.) на пет „цивилизовани племена” от югоизточната част на САЩ към безжизнените тогава територии отвъд Мисисипи в Оклахома. По време на тази насилствена акция, получила името „Пътеката на сълзите”, от глад, болести и куршум загиват около 15 хил. индианци от племената чироки, чикасо, чокто, маскоги и семиноли. Този епизод опровергава устойчивото холивудско клише за кръвожадните диваци, нападащи мирните заселници и провокирали собственото си унищожение в резултат на ответни мерки. Назованите пет племена се наричат цивилизовани, защото в края на XVIII век те преминават от бродещ в уседнал начин да живот, малко различаващ се от този на пристигналите от Европа съседи, в това число и в културен план. Например, чироките и чокто бързо усвояват европейските технологични постижения и култура. Чероките имат свои училища, писменост, те поголовно приемат християнството, издават вестника „Чироки Финикс”, дори се опитват да приемат, макар и безуспешно, своя конституция. Те не представляват никаква физическа заплаха за своите съседи, в много отношения се държат по-миролюбиво, отколкото пияните каубои по кръчмите.

Премествайки индианците от родните им места, властите на САЩ и конкретно президентът Андрю Джаксън са притеснени не от изостаналостта на индианците, а напротив, от твърде бързото им приспособяване към живота на европейските заселници. Индианците от Югоизтока се ползват с пълна автономия и владеят богати земи. Те могат да се замислят и за самоопределение. Изпращайки ги по „пътеката на сълзите”, съгласно приетия от Конгреса на САЩ Закон за изселването на индианците от 26 май 1830 г., федералните власти по същество пресичат развитието им. Законодателните събрания на Джорджия, Тенеси, Алабама, Мисисипи, Луизиана имат своите идеи за земите на индианците. Положението на чироките, с чието преселване е завършен целият процес, особено се усложнява, след като на техните земи през 1834 г. е открито злато.

На новите диви места на Оклахома петте племенна постепенно са сведени до равнището на туристическа забележителност. Президентът Джаксън цинично се сеща да обяви лишаването на индианците от постигнатия от тях прогрес за благо. В специален манифест той пише: „Приятели! Вие сами виждате какво ви донесе така наречената цивилизация! Отивайте в Индианската територия отвъд Мисури и там живейте своя живот, както ви е угодно!”

Индианците не получават обещания свободен живот на новите места. Властите, освен мерките за пряко физическо насилие, с цел ограничаване на числеността на индианците, ги лишават от възможност за елементарно изхранване. Така в средата на XIX век в Северна Америка започна безпрецедентно широко избиване на бизоните – един вид зооцид. В такива мащаби той е безсмислен. Но месото на тези животни е основното средство за изхранване на коренното население. Унищожавайки ги, властите и колонистите обричат индианците на гладна смърт.

Според изследователите, през 1800 г. числеността на бизоните на континента съставя 30-40 милиона, а към края на века те са изтребени почти поголовно. Американският генерал Филип Шеридан, прославил се в гражданската война на страната на Севера, пише: „Ловците на бизони направиха за последните две години повече за решаването на острия проблем с индианците, отколкото цялата редовна армия за последните 30 години. Те унищожиха материалната база на индианците. Пращайте им барут и олово, позволявайте им да убиват, да дерат кожи и да ги продават, докато не изтребят всички бизони!” Шеридан, подчертавайки важността на изтреблението на бизоните, предлага в Конгреса да се учреди специален медал за ловците.

Известният на всеки ученик в САЩ герой от американския фолклор Бъфало Бил, чието истинско име е Уилям Фредерик Коуди, се прославя, че за 18 месеца избива варварски 4280 бизона. Железопътните компании използват бизоните като живи мишени за развличане на пътниците. Когато влакът приближава на разстояние един изстрел до стадото, той забавя или се спира, прозорците се спускат и на пътниците им се предлага да се заемат с лов, използвайки оръжие и боеприпаси, предоставяни от компанията. Повече от 75 милиона бизонски кожи минават през ръцете на американските бизнесмени тогава.

Практикуват се и други методи. Германският етнолог Густав фон Хенигсвалд съобщава в средата на XIX век, че членовете на антииндианските милиции „отравят със стрихнин питейната вода на село Кайнганг, водейки до смъртта на приблизително 2000 индианци от всички възрасти”. Тези методи не са оригинални, те следват традициите, заложени от англичаните. Така, едва ли не първият пример за биологическа война в новата история се демонстрира от командира на британската армия в Северна Америка генерал Джефри Амхърст. През 1763 г., по време на въстанието на племето отави начело с вожда Понтиак, той постига „военни успехи”, разпространявайки сред индианците едра шарка.

В свое писмо от 29 юни до полк Г. Бук, готвещ в Ланкастър експедиция в помощ на армията му, генерал Амхърст пише: „Може ли да се разпространи епидемия от шарка сред племената на въстаналите индианци? Трябва да използваме всяка хитрост, за да ги отслабим”. Бук отговаря със съгласие: „Ще се постарая да ги заразя с одеяла, които да попаднат в техни ръце и ще се постарая сам да не се заразя”. И Амхърст му отговаря: „Ти трябва да направиш всичко възможно, за да заразиш индианците с помощта на одеялата, както си длъжен да използваш всеки друг метод, за да се изкорени тази отвратителна раса”.

В САЩ и Англия и досега се намират изследователи, които твърдят, че фактът за прякото предаване на указаните одеяла не се споменава никъде, затова не е доказан. Но трябват ли допълнителни доказателства, когато е известно, че такава заповед е дадена, а за неизпълнението на заповеди в тези времена в британската армия се наказва с разстрел? Бук е бил награден. Известен е и резултатът – половината от членовете на племената, участници във въстанието на Понтиак, загиват от шарка.

Казват, че историята се повтаря. Методите, с чиято помощ държавите строят своята политика, видимо също се повтарят. Особеният интерес на англичаните към прилагането на отровни вещества се проследява и днес. А по отношение на налагането на различни видове санкции американците нямат конкуренция.

Превод: В.Сергеев

Източник: Поглед.инфо


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    43 7 Отговор
    С предлог че ни се живее в свободна държава дай и ние да избием циганите.

    Коментиран от #3, #15

  • 2 болш

    19 64 Отговор
    Боже, този сайт съвсем се болшевизира. Ама много либернални сте станали. Защо не тъжите за българите, които смачкахте след 1944г.?

    Коментиран от #4, #23, #31, #43

  • 3 Прост Въпрос

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Ако изнасилят дъщеря ти или жена ти или убият някой твой близък пак ли ще останеш на това мнение ?!
  • 4 Meganoob BG

    42 19 Отговор

    До коментар #2 от "болш":

    Научи си по-добре историята, защото ако беше учил щеше да знаеш че избитите българи през това време са били най вече политици и генерали от които повечето наградени със Железен кръст - нали знаеш ония с който и Хитлер е награден, а вие това от 1944-та го изкарвате сякаш комунистите са единствените хора които избиват политическите си противници.

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Емил

    17 25 Отговор

    До коментар #4 от "Meganoob BG":

    Прав си! Избили са интелектуалния елит, а са останали пролетериите!
  • 6 Само питам

    13 31 Отговор
    Дали уважаемият сайт Поглед инфо ще продължи историческите си разследвания с методите на държавна политика на Русия при завладяване на Кавказ и Сибир. Както с потушаване на въстанията на поробените от тях народи. Предварително благодаря!

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 7 Гост

    51 2 Отговор
    Интересна статия. Това са дълго премълчавани факти. Никой колонизатор не е дошъл без много кръв и беззакония. Но американските преселници са надминали себе си. По официални данни за времето от Колумб допреди 30 години са унищожени не по-малко от 100 милиона души на американския континент. Те са били масово изтребвани с изброените средства. В момента това е една маса, която пие и се дрогира ежедневно. Независимо от огромните си права (вкл. безплатно всякакво образование и не плащат никакви данъци) те са необразовани. съвсем доскоро в Канада е имало католически училища, където индианчетата са вземани насила от родителите и са стоели в пансиони до 18 си година, където са покатоличвани. Така че мамо мила, каква демокрация, каква справедливост...
  • 8 Историк

    46 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Каквото и да се е случило в Русия, то си е отделно и не може да бъде оправдание за случилото се с местното население на американския континент. Още повече когато се извършва от хора биещи се в гърдите, че са на "най-правилния път".

    Коментиран от #25

  • 9 Има и друго

    36 1 Отговор
    Пропускате испанците , затрили са една камара народ
  • 10 това знам

    12 25 Отговор

    До коментар #4 от "Meganoob BG":

    Комунистите избиват българи, така както американците - индицианци. Хитлер избива само комунисти, независимо дали са евреи или не.
  • 11 Преброяване на бесните язовци

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Не се надявай.
  • 12 ПИТАЩИЯ МИСКИНИН

    32 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    ТАА АНГЛОСКАКСОНСКА И ЕВРЕЙСКО- МАСОНСКА ГАД СА ИЗТРЕПАЛИ И ТРЕПЯТ СЕГА ТОЛКОЗ НАРОД КОЛКОТО СМЕТАНКАТА ТИ НЕ МОЙ ПРЕБРОИ ДО ЖИВОТ....
  • 13 не син

    27 0 Отговор
    Стара българска поговорка : Вълкът кожата си мени, нрава никога !
  • 14 Преброяване на бесните язовци

    2 28 Отговор
    Поредната порция повърня от Поглед.инфо. Ама няма как, русофилнята и тя трябва да се захранва, иначе няма как да изкарват копейка за вечеря.
  • 15 бл.134 в Зап. парк

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Дрън-дрън ," Пътеката на сълзите " .Що не напишете колко българи са изпити по време Априлското въстание ,Руско-турската война от 1878 или в Източна Тракия 13-та . Е не като да ни занимавате с индианците или да се ирови една кофа злато на еди койси тракйски еди-какво си
  • 16 Borislav Popov

    29 0 Отговор
    Американският индиански Холокост, известен като „500 годишната война“ и „Най-дългия Холокост, който взел най-много жертви в историята на човечеството“. Въпреки, че е най-огромният и най-дълго траещия – той се отрича. В САЩ и Канада не ги учат, че местното население е било екстерминирано. Избитите са между 95 000 000 и 114 000 000, но въпреки това рядко някой говори по темата...................................................................САЩ отказаха да ратифицират Конвенцията на ООН за геноцид. И това не е чудно. Много аспекти на геноцида са „реализирани“ спрямо коренното население на Северна Америка. Списъкът на американската политика за геноцид включва: масово унищожение, биологична война, насилствено прогонване от домовете, лишаване от свобода, въвеждане на ценности, различни от корените им, съзнателна хирургическа стерилизация на жените, забрана за религиозните церемонии и много други..................................................
  • 17 Borislav Popov

    24 0 Отговор
    В кратко време след края на Американската революция, САЩ приема политика на масово прогонване на американските индианци. Според споразумението от 1784 г., сключено във Форт Стансъкс, ирокезите е трябвало да отстъпят земите си в западната част на Ню Йорк и Пенсилвания. Много от тях в последствие се установяват в Канада, някои вземат и американски гражданства, но като цяло това довежда до бързото из „израждане“ като нация. Виждайки случващото се с тях Шайените, Делаверите и някои други племена решават да не допуснат това да се случи и с тях и така основават своя конфедерация, наречена „Съединени щати Охайо“, като обявяват за граница реката, разделяща „новопристигналите“ от „коренните“ жители“. Не след дълго става ясно, че бъдеща война между двете страни е само въпрос на време…
  • 18 Borislav Popov

    22 0 Отговор
    Почти едновременно с физическото унищожаване на цели племена се преследва и стратегията за асимилация на индианските деца. Йезуитите построявали укрепления, в които затваряли местните младежи, където те се обучавали на християнски ценности и били принуждавани към тежък труд.............................................Ненаситната алчност към чуждата земя е основната причина, но много хора днес вярват, че изселванията на индианците е бил единствения начин да се спасят от изчезване. Докато индианците са живели в непосредствена близост до белите, те масово са измирали от заболявания, алкохол и бедност. През 1830 г. сред индианците започва масово изселване. Ускореният марш обхваща цели селища, което довежда до висока смъртност.
  • 19 Borislav Popov

    24 0 Отговор
    Член II на Общото събрание на ООН през 1946 г. гласи: В настоящата Конвенция, геноцид означава някое от следните действия, извършено с цел да се унищожи, напълно или в частност, някаква национална, етническа, расова или религиозна група, като такава.

    В средата на 70-те години на ХХ в. към д-р Чокто, индианец, се обръща за помощ 26-годишна индианка. Както се оказва в последствие, тя е била стерилизирана на 20-годишна възраст в „индианската болница“ в Клермонт, щата Оклахома. По-късно се разкрива, че 75% от индианските жени са подложени на насилствена стерилизация…

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    1 16 Отговор
    Като се поровим в историята и англичани ,французи,немци,американци и руснаци са един дол дренки ....геноцид,унищожаване,асимилация,насилствена налагане на религията ..докато при осмаеците няма таковотнещо ..едно либерално общество ...всеки си живял както си иска ...нито един народ,религия,култура не е изчезнала за 500г а се съхранила
  • 21 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Насилствената стерилизация е била прилагана не само към индианци. Това е цяло поколение американски лекари и психиатри през средата на миналия век, които са кастрирали всеки, който им се е струвал неподходящ за по-нататък. Ако някой от вас с е гледал забележителния филм "Франсис" (базиран на истински случай), тогава би разбрал как са били премахвани неудобните. Става въпрос за течението на хирургичната психиатрия когато със шило през носа са премахвани или разделяни части от мозъка.
  • 22 До автора

    6 0 Отговор
    Пише се чЕроки!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вла

    14 3 Отговор
    След като прочетох това се питам,безопасно ли е да си мия зъбите с паста внос от Англия? Сериозен съм...

    Коментиран от #26, #27, #28, #29, #30

  • 25 Aмии

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Значи само ушанките могат да питат що в Америка бият негрите, я правильно понял?
  • 26 В света

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вла":

    Изобщо не е безопасно!...Много ирландци бягат от Родината си или към западната част на острова, а земите им са раздавани на английските колонизатори, основно членове на армията на Кромуел. Ако през 1641 година в Ирландия живеят повече от 1,5 млн. човека, то през 1652 г. остават само 850 хил., от които 150 хил. са английски или шотландски колонизатори. Ирланският народ губи до 50-56% от своето население. Такъв геноцид трудно може да се сравни с историята на други народи (нещо подобно се случва и с българите след падането под османска власт). Ирландците, даже тези, които не воювали с англичаните, били лишавани от земите си и изпращани в безплодната и пустинна област Конахт в западната част на острова, обричайки по този начин хората на гладна смърт – „актът за принудителното заселване“ от 1652 година. Ако към 1 май 1654 година някой от депортираните ирландци бил заловен извън тази облст, го чакала незабавна смъртна присъда.
  • 27 В света

    23 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вла":

    Англия е била световен лидер в търговията с роби, на нейна сметка са записани милиони убити и погубени животи. Англичаните използват, в своите колонии в Западна Индия, в т.ч. в северно американските, така наречените „бели роби“ – военнопленници шотландци, ирландци, а след това и мирни ирландци, включително жени и деца от покорена Ирландия. По-късно започват да докарват и негри. Общо в английските колонии в Северна Америка, а след това в независимите Щати, са докарани около 13 млн. роби от Африка. Отчитайки този факт, че на всеки докаран жив роб са се падали по 3-4 загинали по време на „лова на хора“ в самата Африка и по време на транспортирането, числата на геноцида са просто колосални.
  • 28 В света

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Вла":

    Първите мащабни концлагери също са създадени от англосаксонците – по време на Гражданската война между Щатите. Първите концлагери, в съвременното разбиране на тази дума, са създадени от британския лорд Китчнер в Южна Африка за буртските семейства по време на т.н. англо-бурска война от 1899-1902 год.
  • 29 В света

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вла":

    В Индия англичаните въвеждат такава данъчна система, която води след себе си до тотално разорение и пауперизация на индийците.
    През 1769-1770 г. в разграбения от англичаните Бенгалий се разразява глад, който отнема живота на една трета от жителите му – 7 млн. човека [Большая советская энциклопедия 1953: 60]. По други изчисления – 10 млн. [Антонова, Бонгард-Левин, Котовский 1979: 283; Хош 1951: 20; Бошъм 1935: 17].) През 1780-1790 години трагедията в Бенгалий се повтаря: този път от глад умира вече половината население – 10 млн. човека [Хубер, Хейфиц 1961: 55].
  • 30 В света

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "Вла":

    Това е само малка част от което са сторили англичаните на човечеството....А колко милиона са унищожени във всички колонии на Британия – геноцидът срещу коренното население в Северна Америка, Австралия, Тасмания (тасманийците са напълно ликвидирани), десетки милиони са унищожени в Индия (най-вече чрез гладна смърт), стотици хиляди и милиони загиват в разпалените от Лондон войни по цялото земно кълбо. Ясно е защо Хитлер и съратниците му са били англофили. Те са се учели от „белите братя“ от Лондон, които дълго преди тях покриват планетата с мрежа от концлагери и затвори, заглушавайки с жесток терор всякакви признаци на съпротива, създавайки свой „Световен Ред“.,,,Ако се изчислят материалните вреди, нанесени на различни страни и народи, тогава става просто удивително, защо ние не виждаме международни процеси по осъждане на най-различни геноциди и престъпления срещу човечеството, извършени от Лондон, от английските елити.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вла

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "В света":

    Това,което писах за пастата за зъби не е провокация или майтап,а мое лично притеснение.Може да съм луд,не знам,но се чудя,има ли някаква вероятност в английската паста за зъби,предназначена за износ в източна Европа,злонамерено да се влагат вредни за здравето вещества,да кажем действащи след време и причиняващи болести...Може да ви звучи налудничаво,тъпо и т.н.
  • 33 Хасан

    1 12 Отговор

    До коментар #30 от "В света":

    Именно ...същото се отнася и за руснаците ..уморените от глад украинци ..разселените татари от Крим ,кавказките народи и мн.др

    Коментиран от #34

  • 34 Вла

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Не знам за руснаците,но бих те уважавал много повече,ако ти като турчин осъзнаеш жестоката верска дискриминация,която векове наред е била политика на Османската империя,всичките зверства и беззакония произтекли от нея и след това го признаеш.Тогава не бих имал проблеми с теб и бих те уважавал.
  • 35 Весел

    16 0 Отговор
    Вай, вай, вай.............започвам вече да се чудя КАК СЕ ДОПУСКАТ такива статии??? При това 30-годишно преклонение към това говедарско терористично образование КАК ВСЕ ОЩЕ СА ОЦЕЛЯЛИ ТАКИВА АДЕКВАТНИ ХОРА, неолепени от "сиянието" на "страната на свободата" (ха-ха-ха).
  • 36 стоян георгиев

    5 14 Отговор
    статията добре представя събитията.наистина сащ през 1800 година избива индианци ,бизони и има роби.само че днес нещата много ама много се промениха.индианците и бившите роби вече имат правата на останалото население там,дори в някои отношения и повече .как обаче към 1800 година е положението в страната дето е поръчала статията се питаме?през 1800 година русия завладява крим и о чудо подлага местните татари на геноцид,в близки на тая година руските ловци в колонизирана аляска избиват местните видри до крак,правеики територията търговски неефективна,а отношението на руския цар към местното население е близко до това на негрите докарани от африка в сащ.крепостните селяни в русия макар и бели нямат никакви права и са буквално собственност на местните земевладелци.та времето тогава явно е потдържало ония стандарти сега обаче е друго и тия критици дето са писали статията интересно що търсят начин да вземат зелена карта и да отпрашат за гадната и непроменена америка!смях.

    Коментиран от #38

  • 37 ЕДИН ДЕТО Е БИЛ ПО СВЕТА

    3 16 Отговор
    Малко съветска пропаганда никога не е излишна,нали?
    Малко ли ви беше 45 години? Явно.
  • 38 Друг дето е бил по света

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Не измествай темата! ;;Я кажи кога индианците официално получават възможността да станат пълноправни граждани, и защо тогава по същото време не могат да гласуват на избори?!

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Джони

    0 5 Отговор

    До коментар #38 от "Друг дето е бил по света":

    Не измествай темата , когато и да е те са станали нормални граждани , а я кажи защо мужиците оже опъват каиша и не са нормални граждани . Олигархията ги е яхнала и ги граби на караминьол но харчейки откраднатото в онези недемократични цивилизации предлагащи им спокоен сигурен справедлив живот .
  • 40 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Друг дето е бил по света":

    защото тогава света е бил на тва ниво на развитие.в сащ е имало робство ,но е имало и парламент имало е и президент дето не е можел още тогава да бъде такъв повече от два мандата.на база тази структура щатите са се променяли и днес ситуацията е съвършенно различна.днес индианските племена са компенсирани с преференции и резерватите изкарват пара като ненормални.освен това огромна част от избягалите преди са се върнали или се връщат през границата с мексико ежедневно и след десет години престои получават американско гражданство.южните щати на сащ са доминирани от така наречените латиноси или потомците на избягалите индианци.те имат свои сенатори,конгресмени,кметове и т.н.дори испанския които сега им е матерен е официален език в голяма част от въпросните южни щати.обаче в русия нищо не се е променило.и през 1800 имаше цар и крепостни селяни сега е същото.

    Коментиран от #42

  • 41 Патриот

    6 0 Отговор
    И в България има един такъв англо-американец, викат му "Б. Тиквата" оглавява една престъпна организация "Герб" представяща се за най-грижовната за Българина, обаче всъщност имаща за цел елиминиране на Българите в държавата им и изменението им с известния по света "високо културния и цивилизован" цигански етнос. Ако Българите не се стреснат и възстанат въпрос на време е до кога ще ги има на Балканите.
  • 42 Друг дето е бил по света

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Кога индианците официално получават възможността да станат пълноправни граждани, и защо тогава по същото време не могат да гласуват на избори?!
    Защо до 1981 г. Америка принудително е стерилизирала десетки хиляди свои граждани от индиански етнос??

    Коментиран от #45

  • 43 Старий Болшевик

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "болш":

    Комунистическа революция и народен съд за врагове на народа! После немедлен разстрел за всяка сволоч!
  • 44 pun4o

    5 0 Отговор
    И центърът на ЕС не е по-читав! Белгийският крал Леополд II е разпоредил избиването на над 10 000 000 местни жители при завладяването на днешно Конго.
    https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/a-16750260
  • 45 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Друг дето е бил по света":

    закона за гражднство на индианците е от 1924 година.от тогава те имат граждански права на американци.всяка година индианците получават над 20 млрд.долара от бонусите на американската държава.имат много повече деца от средния американец,но за съжаление не се образват ,а и много често се пропиват,което води до мизерия.владеят теротория колкото един американски щат в която реално те са си господари.там не важат законите на сащ ,а законите на самите индианци.сега искам да ми намериш коя друга страна е дала такива превилегии на местните аборигени.програми за стерилизация на психично болни и слабоумни има при маса народи ,включително и цивилизовани такива като скандинавците.стерилизацията в сащ не е насочена срещу индианците,напротив те силно нарастват като брои след 1924 година .днес са около 5 млн. и както писах са изключително многодетни и жизнени като общност.в българия през соца също имаше програма непозволяваща размножение на психично болни и малоумни.

    Коментиран от #47

  • 46 Националист

    1 2 Отговор
    Не на насилието, но истината е, че индианците са изостанала в развитието си раса. Индианците често са избивали бели жени и деца по най-брутален начин.
  • 47 Друг дето е бил по света

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Правата на индианците са дадени където се вика в новата история на света- срам и позор за най-демократичната страна!Явно си някакъв съдист който подкрепя геноцида на беззащитните.И ми посочи къде в България през соца имаше програма не позволяваща размножение на психично болни и малоумни?? Индианците "психично болни и малоумни" ли са,бе безчовечен??

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Друг дето е бил по света":

    не подкрепям геноцида,но казвам че във времето когато е извършен е бил обичаина практика във всички страни завладяли такъв тип население.казвам също че сащ в момента полагат огромни грижи за индианското си население,което нараства от няколко стотин хиляди в началото на 20 ти век до над 5 млн. сега и продължава да нараства.през соца у нас ,а и днес се вадят документи от психодиспансера при встъпване в брак,които непозволяват на психивчноболните да го правят,което тогава стрикно се съблюдаваше.днес уви е само проформа.
  • 49 човек

    1 0 Отговор
    сатанински антихристки щати—най-големият световен агресор и терорист