Last news in Fakti

10 Февруари, 2019 17:13 9 981 33

Турците и алкохолът: 23 евро за бутилка ракия

  • ракия-
  • турци

1 евро - толкова струваше една бутилка ракия в Турция, когато партията на Ердоган дойде на власт. Днес цената е вече цели 23 евро, разказва известният турски журналист Джан Дюндар и изброява още красноречиви факти

Турците и алкохолът: 23 евро за бутилка ракия - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Пресушават Босфора" - под това метафорично заглавие германският седмичник „Ди Цайт" публикува редовната седмична колонка на известния турски журналист Джан Дюндар. Ето за какво пресушаване става дума:

„Повечето гости на Истанбул поне веднъж сядат на чашка „ракъ" в някоя от таверните край Босфора или в Бейоглу. Напоследък обаче кръчмите постепенно изчезват. А анасоновата ракия се превръща в скъпо удоволствие", пише в началото на статията си Джан Дюндар.

23 евро за бутилка ракия

В началото на 2019 година цените на алкохолните напитки отново бяха повишени с 13,5%. Когато Партията на справедливостта и развитието дойде на власт, една бутилка ракия струваше около 1 евро. А днес вече струва цели 23 евро. Почти 80% от цената влизат като данък в държавната хазна, пише Дюндар и изчислява, че храната и напитките за една четиричленна компания в ресторант излизат днес почти толкова, колкото се плаща за среден месечен наем в Истанбул. По-нататък в колонката му четем:

„Драстичните увеличения на цената на алкохола нанесоха тежък удар на ракиджийската култура в кръчмите. Порциите станаха по-малки, мезетата - по-оскъдни, клиентелата също се промени. Но работата не опира само до ръста на цените", пише авторът и припомня, че турското правителство от много време насам се бори срещу алкохола: през 2013 година беше ограничена рекламата на алкохолни напитки, а на продажбата беше наложен вечерен час - до 22 часа.

„В телевизионните сериали алкохолните напитки се показват само замъглено и практически не се споменават. През лятото зрителите нищо не разбраха от един диалог, в който ухажьорът пита своята любима дали иска вино - просто защото думичката „вино" беше цензурирана", пише Дюндар.

Според автора, начело на антиалкохолната кампания е застанал самият президент Ердоган. „Наскоро той нападна дори основателя на републиката Ататюрк, макар и без да споменава името му: „В учебниците по история виждате деца, на които са им натикали бутилки бира в ръцете. Такива неща се случваха в тази страна! Караха ги насила." На снимката, която Ердоган има предвид, Ататюрк пие бира, а детето в скута му - малцова напитка, която тогава се е смятала за много калорична", пише авторът, но не е съвсем прав. На въпросната снимка Ататюрк и детето държат заедно бутилка с малцовата напитка „Малт".

„Толкова много ли пият турците, че се налагат такива мерки?" - пита по-нататък Джан Дюндар. Според него вярно е тъкмо обратното. Едно проучване на ОИСР показва, че за периода 1980-2010 година консумацията на алкохол в страната е спаднала със 17 на сто. И още: турците употребяват усреднено около 2 литра чист алкохол годишно и заедно с азербайджанците са последни по консумация сред държавите с умерена употреба на алкохол. В резултат от поредицата ограничения, забрани и увеличения на цените консумацията спадна още повече. През 2010 година в Турция са се произвеждали 50 милиона литра ракъ, а днес - под 35 милиона литра. Производството на вино и на бира също върви надолу.

„Дребните търговци и кръчмарите търпят големи загуби заради забраната на алкохол след 22 часа. За сметка на това обаче черноборсаджиите потриват доволно ръце. Множат се и новините за домашно производство на ракъ. Както и за хора, починали в резултат от консумацията на некачествен алкохол", пише Дюндар.

Само вкъщи

В края на колонката му четем: „Всичко това е част от гигантската кампания за превръщането на Турция в крайно консервативна страна, която се води вече десет години. На много места в Анадол вече трудно ще откриеш заведение, където сервират алкохол. И стана почти невъзможно да пиеш алкохол на обществени места. Столетната кръчмарска култура в Истанбул вече издъхва. Масите на открито изчезват, таверните в Бейоглу отстъпват пред инвазията на баровете за пушене на наргиле, луксозните бутици и магазинчетата за мобилни телефони. На трона на ракията се възкачва чаят - и в краен случай бирата. Турция навлиза в нова епоха, през която алкохолните напитки ще се произвеждат и консумират само в домашни условия."

*****


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джигит

    26 8 Отговор
    Да да, 1€ и от на Цар Киро ракията не струва 1€!!!тука да не си мислите че пиете Ракия за 8 лв? А по времето на Хитлер в Германия не са работили жените!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    38 4 Отговор
    Когато ми дойде на гости някой приятел от турке като си тръгва му давам литър дом ракия на това се радват най много.
  • 4 Alpha_Lone_Wolf

    19 6 Отговор
    Опит за хитро написана статия, като не се споменава за количеството и качеството в бутилката, а само цената. И това турците да са такива умерени пиячи също не вярвам, но вярвам, че ще върнем нашите казани и ще продаваме контрабанда.
  • 5 комбайнер

    27 5 Отговор
    ми кво чакате, та не си варите в казни, бре амуджи?

    Коментиран от #7

  • 6 Крадец

    66 12 Отговор
    Като беше бай Тошо,една кутия цигари струваше 30 ст. Като дойде Борисов,една кутия цигари струва 6 лв. Какво гледате турците ?

    Коментиран от #8, #15, #16, #29

  • 7 Хитър Петър

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "комбайнер":

    Защото казаните са забранени, ще те тикнат в пандиза заради пустата ракия.
  • 8 Рашка с чашка

    19 16 Отговор

    До коментар #6 от "Крадец":

    Да, ама заплата беше 90 лева, основна. 90:30=3. С три лева на ден, колко да са цигарите.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Крадец

    25 22 Отговор

    До коментар #8 от "Рашка с чашка":

    90 друг път !250 лв. взимах по него време !

    Коментиран от #13, #20, #27

  • 12 Тодор

    25 9 Отговор
    Ама чакайте,бре !Това е статия на Дойче веле !Кой им вярва ?
  • 13 1234

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Крадец":

    Доносниците от редки метали взимаха и по 700лв.

    Коментиран от #17

  • 14 Mорук

    20 5 Отговор
    И какво голем праз,и в Англия рекламата на алкохол и тютюн е забранена ,и да не би да е по евтина че пак се хванахте за комшиите

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Крадец

    14 9 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    А,бе,като сте млади момчета и само сте чували за соца,защо взимате отношение ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Браво на Ердоган

    12 12 Отговор
    Който иска да се налива като свиня да заповяда в коччинката.
  • 20 Иван

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Крадец":

    него време..хахаха..къде сте ходили на училище неграмотници

    Коментиран от #24

  • 21 Шпек Салам Народен

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Mорук":

    Значително по-евтин е алкохолът в Англия- бутилка уиски се намира за 12-15 лв наши пари,а бира на промоция -за 0,6 лв. КЕНЧЕ.
    В Турция бутилка ракия 0.5 л. под 80 лири не съм виждал,а бирата 0.33 л е около 8 лири.
    . Говоря за магазини.
  • 22 100€

    13 3 Отговор
    Малко е. Под 100€ не трябва да има бутилка алохол. Нали според тяхната идиотска религия не трябва и да се пие. Кво ги бърка...
  • 23 Хасан

    16 3 Отговор
    Сега всички пияници,курвари,покерджии ще се съберат в Свиленград

    Коментиран от #25

  • 24 Крадец

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    От село сме,затова така говорим !
  • 25 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Така е,човека се опитва да ги направи ХОРА,а те маймуни.

    Коментиран от #26

  • 26 Ами крайно време е

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Виж тука това време още дълго няма да дойде...
  • 27 бай Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Крадец":

    През 1963 г.като млад конструктор в Спартак Бургас получавах 78 лв.заплата.210 лв. вземаше на.отдел.
  • 28 Спомени от соца

    5 0 Отговор
    Истината е, че не всички турци пият. Но тези, които пият, пият страшно много. Като руснаците. Също така, през 1987г. 1 долар официално беше 0,80 лева, а "навънка" беше 1 към 4. Средната заплата около 180-220 лв., 1 баница 0.36, 1кг сирене 3.60 лв., нашите скапани цигари бяха под 1 лев a 1 боро 4 лева.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Guest

    2 1 Отговор
    Факт! Така си е. Алкохолът, дори и бирата са си направо луксозни стоки в хипермаркетите. На нашенска си раздумка в Истанбул, можеш да седнеш само на кръчма във вътрешните улички около Истиклял. В Анкара да намериш кръчма с ракия - йок, макар, че града е с по-евро визия от Истанбул. В Гьореме, сърцето на Кападокия няма къде да удариш един аперитив. В центъра на селото има един-единствен магазин за алкохол САМО! Бирата е 4 - 6 лева!!! За ракия и вино не ми се коментира дори.
  • 31 гер

    4 1 Отговор
    Проблема е в чалмите, когато пият се мислят за християни и забравят за корана.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.