26 Февруари, 2019 13:00 3 504 17

Huffington Post: Путин не стои зад Брекзита, но със сигурност му се радва

  • брекзит-
  • русия-
  • великобритания

Русия активно работи около този феномен

Huffington Post: Путин не стои зад Брекзита, но със сигурност му се радва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Владимир Путин рядко дава на своите подчинени непосредствени заповеди. Той озвучава желанията си, а останалото е инициатива на по-нисшите лица, сигурен е анализаторът Марк Галеоти. Така, както отбелязва експертът в The Huffington Post, Брекзит едва ли е работа на самия Путин, но това явление се вписва идеално в целите на Кремъл за деморализиране и дезориентиране на Запада.

Както казва експертът по Русия Марк Галеоти, в своята статия за The Huffington Post, думата Брекзит вече е фиксирана в руския език, което означава "да се сбогуваме, но така и никога да не си тръгнем". Разбира се, на руски език има много заемки, но въпреки това, "учудващо е колко много руснаците мислят и говорят за Брекзит".

Ръководителят на руското МВнР Сергей Лавров отрече широкоразпространеното мнение на Запад, че Москва "потрива ръце и злорадства" по повод на трудната ситуация с излизането на Великобритания от ЕС, в която се оказа Лондон. Но въпреки това, авторът на статията е уверен, че цялата епопея с Брекзит първоначално е била по душа на Кремъл. И макар че очевидно Москва няма да завладее нови територии или, да кажем, да атакува НАТО – тя не е в тази позиция - Путин очевидно преследва своя собствена линия, която, следвайки примера на основния девиз на Доналд Тръмп, може да се нарече „Да направим отново Русия велика”.

Първо, според Галеоти, ръководителят на Кремъл иска влиянието му да се разшири до непосредствените съседи на Русия, както и да има възможност да "игнорира такива обременяващи детайли като международното право". В това отношение руският лидер се нуждае не само да победи Запада, но и да го „неутрализира“.

В „политическата война“ на Путин той се опитва „да раздели, да внесе объркване и да деморализира” Запада, твърди анализаторът. И Брекзит се вписва перфектно във всички изброени параметри, защото говорим за възможен разкол не само в самата Великобритания, но и в Европейския съюз. Освен това проблемът за „развода“ с Брюксел е отлично отвличащ фактор, защото политиците в Лондон не могат да мислят за нищо друго точно сега. Във всеки случай, Брекзит, с възможното му негативно икономическо влияние върху Англия и ЕС, може да нанесе деморализиращ удар на обществеността.

Така че Русия се радва на Брекзит, тук не може да има съмнение, уверява Галеоти. Друг въпрос е дали Москва помогна на Брекзит да се случи. И тук не е толкова ясно. От една страна, Русия активно работи около този феномен, но това означава ли, че зад кампанията за „подкрепа“ на Брекзит стои самият Путин. "Не е ясно", отговаря сам на себе си авторът на статията.

Разбира се, много хора си представят руския лидер като някакъв „бондовски злодей, на когото му липсва само бяла котка на коленете“ - Путин, както знаете, обича повече кучетата. Въпреки това в някои моменти управленският стил на руския лидер и неговата администрация е доста пасивен. Понякога, както твърди Галеоти, президентът може да поеме инициативата или лично да одобри нещо, какъвто беше случаят с присъединяването на Крим и, възможно, покушението в Солсбъри. Но много по-често Путин просто размито изразява желанията си и вече подчинените трябва да преведат тези намеци в политиката. Изпълнителите знаят, че ако успеят, Кремъл ще ги възнагради. И ако нещо се обърка, тогава Москва винаги може да каже, че не знае нищо и „нищо няма да загуби“.

Според анализатора, Путин се е прицелил във въображението на много руснаци - от посланици и разузнавачи до журналисти и бизнесмени. Никой не им дава директни указания какво да правят, те сами проявяват нужната на Кремъл инициатива.

Това, според Галеоти, е основният проблем на путинска Русия. Вместо един мащабен план, Западът се занимава с цяло преплитане на малки авантюри, маневри, трикове и заговори, "повечето от които нямат никакъв смисъл или завършват с неуспех". Но някои успяват и дори ако не го правят, те все едно допринасят за бавното унищожаване на увереността на западните хора, че могат да правят разлика между истинното и лъжливото, действието на вражеските сили от реалното изразяване на несъгласие в страната.

Както и да е, докато Британия по старому е обзета от епопеята на Брекзит, около която растат опасенията, че тя може дори да повлияе отрицателно на НАТО, може да се каже със сигурност, че Путин ще бъде доволен от развитието на събитията, прави заключение авторът на статията.

Превод: М.Желязкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    15 2 Отговор
    статията не я коментирам,НО ЗАГЛАВИЕТО Е НА 100% НАПЪЛНО ВЯРНО...
  • 2 Ким Чен Кур за боко

    22 4 Отговор
    На крива ракета и космоса и пречи.Тоя не вижда ли, че брюкселските недоносничета са виновни за брекзита та се опитва да баламосва хората с Путин.В Брюксел пъка от учени ама за сметка на това пък тъпи чиновници, който с
    действие или бездействие отвратиха половин Европа от хубавата идея за Европейски съюз.Хиляда пъти съм казвал, че учен и знещ сума ти езици човек не значи, че има акъл и брюксеските чиновничета потвърждават това мое мнение.
  • 3 hmhmhm

    17 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" в целите на Кремъл за деморализиране и дезориентиране на Запада."
    - който го е написал това наистина взема "добри " хапчета ! За какъв морал говорите на ЗАПАДА. ЗАПАДА запада ( само се сменя ударението). ..
  • 4 соросоид безделник

    22 5 Отговор
    Когато джендърите на запад престанаха да мислят с главите си, а мислят с голите си задници може да прочетете умо-заключенията на този "анализатор".До къде стигнаха тези дебили, не е истина..
  • 5 Пеньо

    2 3 Отговор
    Напълно е възможно анализаторите на Ел Чапо да са преценили добре безумието на британците и да са ги оставили сами да си го ...
  • 6 гер

    13 4 Отговор
    22 трил. дългове на САЩ, търсят войната за да плащат солидарно с тях други...
  • 7 Реално

    12 1 Отговор
    Че то цяла Европа се радва-що па и Путин да не се радва...?
  • 8 Дедо Ванго

    10 2 Отговор
    Гледам доста руска телевизия, където гостуват и откровени русофоби, нещо, което категорично не виждам в претендиращите за демократичност и плурализъм на мнения водещи западни медии-CNN, BBC, SKY News...Та мога да ви уверя, че Брекзит като тема почти не присъства.
  • 9 Факт

    3 2 Отговор
    То Путин че е велик велик е ама чак пък толкоз!?!
  • 10 Едо

    4 1 Отговор
    ФАКТИ, ПУСКАЙТЕ ПРЕВОДИ НА ЗАПАДНИ СТАТИИ, В КОИТО СЕ АПЕЛИРА ЗА ПРОМЯНА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ, КАКТО ПРАВИ FROGNEWS! НА ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ НИ ОМРЪЗНА, ДА НИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО С ЧЕТВЪРТОСТЕПЕННИ И ЕДИНАЙСЕТОСТЕПЕННИ ПРИУМИЦИ! НИЕ НАЛАГАМЕ ИДЕЯТА ЗА ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ШВЕЙЦАРСКИ ТИП! ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИДЕИ СА ПРОВОКАЦИИ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ, ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС, НОСИТЕЛ НА ОГРОМНА ИСТОРИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ! ANLADIN MU?-РАЗБРА ЛИ?

    Коментиран от #17

  • 11 Смилен

    4 0 Отговор
    Коментар N4 с две думи дава верния отговор "не мислят с главите а с ...........!!! Браво има все още и умни българи. България над всичко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1944

    3 6 Отговор
    едни кукловоди стоят зад евтината кремълска булка и много се радват.
  • 14 Баце

    3 2 Отговор
    Е как бе ? По презумпция е виновен за всичко. На тоя ще му резнат хонорара.
  • 15 Ако батерията на часовника ти спре -

    4 0 Отговор
    РУСИЯ е виновна. Ако жена с кола ти я водят късно вечер - РУСИЯ е виновна. Ако дъщеря ти е в Брюксел и Амстердам по бърдака- РУСИЯ е виновна !
  • 16 Всичко ти е позволено, всичко щом

    3 0 Отговор
    Клевети РУСИЯ ! НО БОГ ИМА ! И СЛАВА Богу !
  • 17 Швейцария , швейцарски ТИП

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Едо":

    КТБ тип ? Ние не можем да очистим потурите си от осила, а за Швейцария мечтаем.