2 Май, 2019 17:30 9 658 32

Ивайло Тинчев пред ФАКТИ: Искат да ни противопоставят на децата ни

  • национална стратегия за детето-
  • протести-
  • родители

Задължителното сексуално образование за малки деца е неприемливо

Ивайло Тинчев пред ФАКТИ: Искат да ни противопоставят на децата ни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо Националната стратегия за детето предизвика толкова остри и противоречиви обществени реакции? Какво следва след временното ѝ прекратяване? Може ли да се стигне до консенсус между институциите, неправителствените организации и родителите и ще има ли протести до пълното премахване на предизвикалия истерия в обществото документ? За тези и още неща от ФАКТИ разговаряхме със зам.-председателя на Национална асоциация ''Поход за семейството'' господин Ивайло Тинчев.

- Господин Тинчев, кои текстове от Националната стратегия за детето (2019-2030г.) Ви притесняват и според Вас какво целят авторите им с тях?
- Според нас, детецентрираният подход на проекта на стратегията като цяло е погрешен, но има и редица конкретни предложения и текстове, които са силно притеснителни. Ние изложихме детайлно позицията си по тези спорни теми в нашето становище, което беше публикувано в Портала за обществени консултации на Министерски съвет и в сайта ни още по време на официалните обсъждания в началото на годината. Имахме и едночасова тематична пресконференция в пресклуба на БТА. Част от спорните теми са задължителната патронажна грижа и посещения по домовете за деца от 0 до 3 години, планираното обхващане на 33% на децата от 0 до 3 години в ясли и обхващане на 95% от децата в детски градини, без значение на мнението на родителите. Въвеждането на специализирано детско правосъдие, според което децата могат да съдят родителите си по теми, за които имат противоречия, също е проблем. Вече виждаме плодовете на детското правосъдие в скандинавските и други западни страни – например, деца, които са извеждани от семействата им и настанявани в приемна грижа, защото родителите им не позволяват да започнат процедура за смяна пола или пък защото родителите им възлагат определени домашни задължения, които те не желаят да изпълняват. Не сме съгласни и с ратифицирането на Третия незадължителен факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето, създаващ процедура за подаване на жалби за нарушени права на децата и задължаващ България да изпълнява решения на Комитета по правата на ООН без право да се противопоставя, което всъщност е отказ от суверенитет на България в областта на правата на детето. Не можем да приемем и задължителното сексуално образование от 7-годишна и по-ранна възраст, съгласно целите за устойчиво развитие на ООН, според които децата ще бъдат учени от 5 до 8-годишна възраст какво е сексуално удоволствие, на 9-12 години ще трябва да им се обяснява какво е проституция и как да се започне правилно сексуална връзка, какво е право на аборт, ЛГБТ-права и т.н. Всичко това ще бъде заложено в програмите, като родителите няма да могат да откажат посочените политики. Проблемните области на стратегията са много и въпреки че част от темите не са обяснени в детайли, защото тепърва на основата на стратегията предстои да се правят закони, ние знаем, че документът е създаден изцяло с подкрепата на УНИЦЕФ/ООН. Ако стратегията бъде утвърдена, както е в момента, държавните институции ще са задължени да преследват заложените цели и конституционните права на родителите ще бъдат нарушени. Ще има постоянно противопоставяне правата на родителите и правата на децата.

- Социалният министър Бисер Петков заяви, че документът ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове, а малко след това министър-председателят Бойко Борисов спря работата по този проект. Успокоява ли Ви това?
- Няма как да бъдем спокойни и да приемем този документ, докато не бъде променена неговата идеология, а именно, че детето от най-ранна възраст може да взема важни решения определящи целия му живот занапред, без намесата на родителите. Малки промени в проекта няма да са достатъчни. Така както виждаме нещата, ще се наложи цялостна промяна на концепцията на документа. Конституцията на България е ясна по въпроса за мястото на родителите в живота на децата и в член 47 заявява: „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.“ Настоящият проект за стратегия за детето, който е детецентриран, а не семейноцентриран, е написан така, че правото и задължението за отглеждането и възпитанието на децата е на държавата, а се подпомага от родителите, които ако не съдействат, са заплашени от санкции и отнемане на децата. Вече сме видели това в други страни. Интервенцията в семейството чрез предложения документ ще е много силна и меко казано неприемлива. От Национална асоциация „Поход за семейството“ събираме конструктивни предложения от родители и родителски организации, които ще изпратим до ДАЗД и други институции в удължения срок на обсъждането до 31 май тази година, но промените, които се очертава да искаме, вероятно няма да са само по няколко точки, а по редица спорни и концептуални въпроси на документа. Докато всички тези въпроси не бъдат решени, приемането на каквато и да било стратегия няма да бъде одобрено от нас и най-вече от родителите. Искаме стратегията за бъдещето на децата да бъде вдъхновяваща и полезна за цялото общество и за всяко семейство, а не само за работата на определени институции и в полза на малка група НПО, които през последните две-три десетилетия, правеха необезпокоявани, проекти срещу българските семейни традиции и култура и които създаваха държавни политики, за които да усвояват грантове от чужбина.

- Министър Петков каза, че тази стратегия няма силата на нормативен документ и респективно не дава права. Една от целите на стратегията обаче е да се изготви нов Закон за детето и семейството, в който Закон би могло да бъдат прокарани и предизвикващите тревога текстове?
- Стратегията дава предложения и цели в доста широки рамки. Точно в това се състои опасността от приемането ѝ в този вид като детецентриран документ с почти неограничена намеса на държавата в семейството. Ако концепциите, които са заложени в проекта за стратегия, започнат да се прилагат както са описани, при създаването на нормативни и поднормативни актове, това ще доведе до огромни и необратими промени в българския правен свят и българската действителност. Представете си, например, какво ще се случи, ако момченце на 5 годишна възраст реши, че вече иска да е момиченце и България е ратифицирала Третия незадължителен факултативен протокол. Протоколът дава пълни права на Комитета по правата на детето на ООН да изисква промени в законодателството ни относно правата на децата. Ако се заведе дело срещу България от някоя неправителствена организация и комитетът реши, че тъй като детето е отделен от родителите си и техните родителски права правен субект, то може да решава само за себе си всичко. Мотото на стратегията е „Всички права за всички деца''. Държавата ни може да бъде задължена да промени законодателството си и да изпълни желанието на детето. Знам, че много хора ще кажат, че „това е невъзможно да се случи“ и „ние никога няма да го позволим“, но във Великобритания, Норвегия, Швеция, Холандия и други страни, които прилагат детецентрирания подход, тези неща вече се случват и много семейства се разрушават по този начин. Дори юристи и лекари в страните, които ползват детецентрирания подход при законодателството си, са в недоумение как се е стигнало до там, че децата имат толкова големи права без родителите да са намесени, но вече е твърде късно. За нас, българите, все още не е късно и се надяваме нашите държавници да мислят трезво и да подходят отговорно при вземането на толкова важни решения за бъдещето на България и нейните деца.

- Ако от документа бъдат премахнати или коригирани всички спорни текстове, бихте ли го подкрепили в променения му вид?
- Както казах и преди малко, спорна е цялата концепция на документа, която противопоставя правата на родителите и децата и намесва държавата дълбоко в семейните взаимоотношения, права и ценности. Проблемът не е само в няколко точки. Ние ще направим огромен брой конструктивни предложения, но се очертава да има сериозен идеен и дори политически сблъсък, тъй като предложените от нас промени може да не бъдат приети лесно или изцяло да бъдат отхвърлени. Зависи доколко във всичко това са замесени финансови и идеологически интереси. Знаем, че милиони евро са били взети по грантови схеми на Европейския съюз, Норвежкия финансов механизъм и частни фондации в чужбина. Организациите и лицата, които стоят зад прокарването на политиките заложени в стратегията, вероятно няма да приемат такова развитие на нещата без съпротива, защото това би означавало да не оправдаят доверието на спонсорите си. Все пак те успяват да съществуват само чрез държавно финансиране от нашите данъци и финансиране от чужбина. Те не защитават позиции на гражданското общество в България, а предпочитат да налагат своите джендър-феминистки, ЛГБТ, детецентрирани и други политики, независимо какво иска българският народ и отделните семейства. Този народ, който е една от най-старите цивилизации в Европа и който е преживял завладяване, геноциди, войни и всякакви предизвикателства благодарение на здравите семейни традиции и ценности, днес трябва да се бори и да защитава дори тях.

- Според Вас необходими ли са промени в Закона за закрила на детето, защото на всички ни е ясно, че в България има не малко деца, които са обект на насилие у дома, в детската градина, в училище?

- Ще се наложи да коментираме и Закона за закрила на детето, тъй като Държавната агенция за закрила на детето основава цялата си дейност на него, но аз не съм компетентен по темата. За това ще се погрижат юристи, с които през следващия месец ще обсъдим какво е нужно да се промени и ще изнесем подробна информация. Със сигурност ще има предложения и в тази насока, особено след последните промени, които се очаква да влязат в сила от 1 януари 2020 г., които отново бяха прокарани тихомълком без широк обществен дебат. Извинявам се, че съм кратък по този въпрос, но не бих искал да подвеждам читателите Ви за предстоящите ни предложения. До края на месец май ще излезем с позиция.

- В интернет пространството тече организация за протест на 11 май пред Министерски съвет и то въпреки спряната работа по спорния документ. Родители искат абсолютното заличаване на Националната стратегия за детето, Вие от ''Поход за семейството'' ще подкрепите ли този протест?
- Национална асоциация „Поход за семейството“ вече изрази своята позиция по предстоящите протести в социалните мрежи. След като за момента проектът за стратегия за детето временно е спрян т.е. няма да бъде внасян в Министерски съвет, а едновременно с това срокът на обществените консултации е продължен до 31 май 2019 г., според нас е по-подходящо всички да се заемем с повече конструктивна и творческа работа за събиране и обобщаване на идеите и предложенията от гражданските организации, професионалистите в различни области и отделните родители. Ние винаги сме осъзнавали, че българското общество има за решаване сериозни проблеми свързани с децата и семействата – бедността, липсата на образование, ранните бракове, насилието и сексуалната експлоатация и много други. Същевременно смятаме, че чрез методите предложени от настоящия проект на стратегия тези проблеми не могат да бъдат решени, а само ще бъдат задълбочени, както се е случило и при предишната стратегия 2008-2018 г., а именно повече насилие, повече наркомания сред децата, по-ниско качество на образованието и т.н. Това не може да се промени само с протести и отрицание. Има нужда от много широк обществен дебат и приемане на нов подход за справянето с тези предизвикателства, така че да дадем подкрепа на българското семейство и децата в нужда и да запазим държавата и народа си от външна намеса и социални експерименти разрушаващи семейните традиции и ценности, за да я има България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електрошок

    22 18 Отговор
    Според Маркс децата трябва да ги гледа държавата и да няма семейство.Жените са общи.Европейският съюз и европейските"ценности"са продължение на комунизма-ъпгрейдване в по-висока версия.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    72 4 Отговор
    Проблемът ще се реши, ако със Закон за народни представители във висшия законодатален орган се избират семейни Българи, с висше образование, с единствен брак и минимум две деца!
  • 4 Иван

    5 67 Отговор
    Много прост тоя! И под вола теле намира. Това е стратегия, а не закон! И не, няма да е като в Норвегия, ако законите не са каквото.са там!

    Коментиран от #6

  • 5 Националист

    70 3 Отговор
    Които са предложили обучение като ".... децата ще бъдат учени от 5 до 8-годишна възраст какво е сексуално удоволствие, на 9-12 години ще трябва да им се обяснява какво е проституция и как да се започне правилно сексуална връзка, какво е право на аборт, ЛГБТ-права и т.н.... "

    не са нормални хора. Това са хора безбожници унищожаващи всякакви природни и Християнски норми на поведение! Ние трябва категорично да забраним на тези организации да оперират в България и да скъсаме всякакви връзки с тях!
  • 6 Ей, пигмей соросоиден,

    54 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Гледай си джендарството и не давай акъл на нормалните хора. Аман от нахални соросоидни извратеняци.
  • 7 коментатор

    41 4 Отговор
    Родителите на децата трябва да ги възпитава и да ги отглеждат в семейна среда, без да ги тероризира държавата и разните НПО-та. В противен случай хората няма да раждат деца. Познавам бездетни семейства, които навремето не искаха да раждат деца, за да не раждат слуги на комунистите. Сега ще се получи същото - хората няма да искат деца, защото ще им ги отнемат, или ще ги принуждават да постъпват против разбиранията си. Писна ми от еврогейски ценности и слугинстването на ГЕРБ. Долу ГЕРБ, не ги искам повече на власт и ще гласувам против тях.
  • 8 Lub4o

    6 55 Отговор
    Ей, много ви е страх, че децата ще получат адекватно за времето образование. Сакън да не станат по-умни от еодителите си.

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Хан Крум

    36 3 Отговор
    Размиват ни като нация,завладяват ни недоклатляци от 18 годишни женски примати, но вече с три и повече човекоподобни.Отлични избиратели на определена трудно говоряща български език партия
  • 10 Антиджендър

    23 2 Отговор
    Любчо-глупчо
  • 11 Eleonora

    45 2 Отговор

    До коментар #8 от "Lub4o":

    С това "адекватно за времето си образование" надали ще станат по-умни от родителите си, но със сигурност по-извратени, по-покварени, по-безморални и по-неориентирани не само от родителите си, но и последните няколко поколения.
  • 12 ехо

    32 2 Отговор
    Децата на робите всъщност са собственост на някого, а не на родителите си.Приеме ли се тази стратегия, държавата влиза ролята на робовладелеца.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ели

    19 3 Отговор
    Тези " цивилизовани европейци говорещи за човешки права и цености " тези идиоти разрушават преди всичко семейството естествено от само себе си и по-късно държавите.Може би някои ще си спомнят преди година 1.5-2 как в една от Скандинавските страни "колят" животно пред очите на децата които са на 3-4 годинки за да нахранят лъвовете и това показват на децата всичкото е в кръв и животното издава страни звуци и всичко тава пред очите на децата. . Пълен идиотизъм,свинщина и простащина въпраки, че обладатели на високи технологии с нищо не може да бъдат оправдани.
  • 17 Всс

    27 1 Отговор
    Изобщо не трябва да се приема тая стратегия!!!!! Не е в наша полза!!!
  • 18 Владо

    27 1 Отговор
    Уморих се от хора без семейства и деца да се опитват да пробиват конвенции и стратегии с единствената цел да печелят пари!
  • 19 goni

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Електрошок":

    Маркс няма нищо общо! Нито комунизма! Това е теорията, а и практиката на анархистите! Между другото е прилагана на практика в доста голяма част от Украйна по времето на Бащицата Махно! Там Майка Анархия е била изключително силна! След това идват, както комунизмът, така и фашизмът! Няма как! След анархията винаги следва диктатура!

    Коментиран от #22

  • 20 lava

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Lub4o":

    Не те знам дали имаш деца, но аз имам. Ако не ги натисках да учат, всичкото им "по-добро от моето образование" щеше да е как да вземат следващото ниво на Фортнайт или Дарксайдърс. Благодарение на натискането от наша страна единия вече е отличник в инженерна специалност а другия пианист, за когото всичките преподаватели предсказват велико бъдеще (не са мои думи). Мен нямаше кой да ме натиска навремето, затова си пропилях половината живот с пиене, друсане и простотии още от комунистическите времена, когато достъпа беше много ограничен. Децата не мислят за бъдещето и имат нужда от родителски контрол и грижа и насочване, иначе ако ги питаш, всички ще искат да станат милионери от търкане на билетчета и да не правят нищо през живота си освен да пътуват и да купонясват. Едно-две такива поколения и смятай, че човечеството се връща в каменната ера.
  • 21 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Това е вече революция в човешките отношения !! Няма да има семейства, децата ще се раждат "ин витро" само с материал от професори , сексът ще бъде само и единствено "за удоволствие, забременяването по нормален човешки начин ще бъде криминално престъпление и да следва незабавен аборт, отглеждането и възпитанието на децата ще става от държавата -момичетата за детераждачки и готвачки, а момчетата за еничари и тежкотонажници, може и за някой -друг ядрен физик. И-и-и-и кеф, майка му стара...... сега да съм на 18 години.... Затъпяването на пасмината, наречена народ, явно ще продължава с пълна сила....
  • 22 Електрошок

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "goni":

    Добре си подкован!Значи комунизма е следствие от анархизма!?Да не черпиш информация от История КПСС?Знаеш ли,че такива анархически общности винаги е имало в Русия,има и сега!Имало е и скопци и всякакви други извращения,които нямат нищо общо с темата.Учил съм по задължение марксизъм навремето.Това е една поръчкова идеология!Призив за разруха.За борба на работниците срещу работодателите и забележи!-нито дума за третия участник-БАНКЕРИТЕ!Глобализмът също е марксизъм!Свободата на придвижване на хора,стоки и идеи не е цел,а следствие.Целта е за 200-300години да се създаде еднородна и безлична маса,без отделни народи и култури,без военни конфликти,за сметка на висока криминална престъпност и духовен упадък.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 goni

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Електрошок":

    Явно си учил по задължение!:) Иначе щеше да разбереш нещата!:) Колкото до Анархията нея винаги я е имало, има я и ще я има. В момента ни се опитва да ни се вмени именно Анархия! Но, няма да се косиш! Няма да успеят!:) Тези, които не сме съгласни с нея сме по-умни, по-силни и най-важното ние сме опората на цивилизацията! Анархистите ще го отнесат, както винаги са го отнасяли!!! И човешката цивилизация ще продължи да съществува!
  • 24 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Електрошок":

    А,да! Знаеш ли, каква e разликата между националсоциализъм и социализъм?!:) Никога няма да се сетиш!:) Лек ден!:)
  • 25 Електрошок

    3 0 Отговор
    Хаааааа!Може да сте по-красиви,но по-умни и по-силни-едва ли!Сещам се за английската максима-Не ни е страх от евреите,защото сме по- умни от тях!И кво стана?!Натан Ротшилд ги купи за 8 часа след битката при Ватерлоо!
  • 26 Ядеитн

    12 1 Отговор
    Еничарските времена са завърнаха, а. Натам го избива. Откога разправям че извращенските нпо-та искат да ви земват и омърсят дяцата! Сега ако са не дигне народа - тва не е народ, свинско говно.
  • 27 Хаха

    7 1 Отговор
    Приемем ли стратегията, у нас ще се отнемат деца от родителите йм по-лесно от в Норвегия и развращават безмилостно, а след това децата просто ще изчезват...и никой няма да се загрижи за това...А детското правосъдие?По-извратено нещо чувал ли е някой? Човек на 10 години да съди родителите си и да предпочита приемното семейство, разбира се еднополово - нали те с предимство получават такива деца за "отглеждане"....
  • 28 Електрошок

    3 0 Отговор
    Експериментите до къде стига човешката глупост и търпение продължават.«Нашата раса е раса на майстори. Ние сме богове на тази планета. Ние сме толкова различни от по-низшите раси, колкото те се различават от насекомите. В действителност, в сравнение с нашата раса, другите раси са зверове и животни като цяло. Нашата желязна тояга е нашият водещ закон.»Думи на Менахем Бегин пред Кнесета!Носител на нобелова награда за мир!?!?!?!?!?
  • 29 Българин

    9 1 Отговор
    Ние българите обичаме децата си и знаем как да се грижим най добре за тях в своите семейства.Всички други джендераски стратегии и глупости са излишни и са в разрез с нашата народопсихология и морал.Всъщност то само и това ни остана само като народ.Всичко друго го извратиха, опорочиха , девалвираха и т.н.Лош пример в това отношение е Норвегия и други страни.Мой приятел от детинство , който живее с семейството си в Норвегия , разказва отвратителни неща за намеса в семействата на хората от страна на държавата чрез определените и структури. Беше бесен и уплашен, че всичко това се случва в 21 век и то в европейска държава.Нямате си напредстава за какви безумия и изврашения говори човека.Правете му сметка какви стратегии ще се одбряват, приемат и съответните законои след това. Абе бой ше падне, няма да минат току така тези диващини.
    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ!
  • 30 КОЧА

    2 1 Отговор
    МАЗНА ГАДНА ФАЦА -- ЯДЕ ОТ ПАРИТЕ НА БЕДНИЯ НАРОД -ТАКИВА ТРЯБВА ДА ГИ ЕЛИМЕНИРАМЕ ВЕДНАГА -СУБИТО
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Docenta

    0 5 Отговор
    Стратегията за детето цели децата да станар руски еничари,забравили своя род и родина