20 Май, 2012 13:48 22 510 28

Гърция – вън от Еврозоната?

  • гърция-
  • еврозона
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този сценарий вече не е табу за европейските икономисти: ако Гърция напусне еврозоната, тя ще трябва да отпечата драхми и да овладее паниката на жителите си, преди да заложи на възстановяването на икономиката, износа и туризма, предаде АФП.

Всяко връщане към стара любов е рисковано: курсът на едва въведената драхмата, смятана за една от най-слабите валути в региона, може да се срине под натиска на пазарите.

Това плаши гърците, чиито спестявания според проучванията ще се обезценят с 50%.

Изтеглените пари от банките в страната в понеделник достигнаха 700 милиона евро. Число, към което се добавят близо 16 милиарда евро, депозирани в чужбина след 2009 г.

Паниката вече започна, коментира Педро Видела, професор в международната бизнес школа в Мадрид, според когото връщането към драхмата е много вероятно. Тъй като страната е на път да се разпадне в социален и политически план, казва той, бих заложил, че тя ще излезе много скоро от еврото.

Какво е според него решението? Да се действа внезапно, през някой уикенд, като се затворят банките и се спре изтеглянето на пари.

Трябва Гърция да избегне бягството на капитали, налагайки драконовски мерки като блокиране на сметките, тъй като страната е един вид в състояние на военна икономика, добавя Джулиано Ноки, професор в Политехническия университет на Милано.

Другата стратегия – предварително оповестено връщане към драхмата – точно обратно - рискува да задълбочи паниката, припомня БГНЕС.

Германският институт Ифо клони към трети вариант: банковите сметки да останат в евро (за да се избегне бягството на капитали) и еврото да продължи да е в обръщение.

Заплатите на чиновниците да се изплащат в драхми; драхмата да е валутата за транзакциите с държавата и нейната критична маса да стигне 60% от обмена, което ще я направи необходимост във всекидневните плащания.

Подобно е становището на Ерик Нилсен от "Уникредит". Той препоръчва да се запази еврото като обменна валута, докато стартира истинската процедура по излизане от еврозоната и ЕС.

Но къде да се намерят толкова бързо такива големи количества драхми, след като всички стари пари бяха унищожени?

Би могло евентуално на всички банкноти евро в гръцките банки да се постави печат "Това е драхма, не евро" или да им се махне един от ъглите, за да се разграничават, предлага Педро Видела.

Малко са фирмите в света, които произвеждат официални банкноти и монети, изтъква Федерико Щайнберг от испанския институт Елкано. Дори ако гръцкият монетен двор се заеме, изоставяйки банкнотите от 10 и 20 евро, които произвежда, ще са нужни месеци.

Междувременно преходът ще е доста хаотичен и биха могли да се появят неофициални алтернативни пари или да се пристъпи частично към разменна търговия. Все едно връщане към финансовата праистория, но точно това стана в Аржентина през 2001 г. и след няколко месеца положението се възстанови.

Има и някои предимства от връщането на драхмата: със слаба валута страната ще стане много евтина, ще привлече туристи и ще е конкурентоспособен износител, с което ще се върне на пътя на икономическия растеж.

Ще настъпи обаче взрив на външния дълг в проценти от БВП, защото той ще е във валута; инфлацията също ще скочи главоломно, предупреждава Паула Гонсалвиш Карвальо, икономист в Португалската инвестиционна банка, като отбелязва, че Гърция не се самозадоволява по отношение на основните блага.

Трябва да се направи така, че печалбата от повишената конкурентоспособност да не бъде изядена от инфлацията. По-логично ще е държавата да престане да праща дълга си, казва Педро Видела, макар това да означава, че Гърция ще остане дълги години извън международната финансова система.

В заключение не мисля, че излизането на Гърция от еврозоната ще е катастрофа, заявява Джулиано Ноки. Примерите на дефолти и на огромни девалвации на валути в Аржентина, Индонезия, Южна Корея или в Русия ясно показват, че този вид процеси, ако добре се управляват, не са катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наш

    15 3 Отговор
    за гърците добре за тях цял свят е разтревожен и помага -ами ние тази зима като го закъсаме тие какво ще правиме и кой ще помага-а дали ще го закъсаме -не се съмнявайте икономиката ни е по зле от тази на сомалия.така наречените заводи приватизирани от другарите със конгреса на послушковци които и халхабер си нямат от пазари и икономика всеки момент ще изгърмят и .......
  • 2 Ужаазз

    10 2 Отговор
    Катастрофа:Това ще е резултатът от излизането на Гърция от ЕВРО зоната и ЕС. Ако наистина това се случи това ще е апокалипсисът за Гърция
  • 3 Ботев Пд

    20 3 Отговор
    Когато ядоха кИфтетата не реваха, а сега като трябва да плащат - реват!
  • 4 Gost

    9 3 Отговор
    Grcia vnka i ot EvroSoyuza stiga tezi grcki vsicki da trepat za grcia
  • 5 Donco

    11 4 Отговор
    Sthe idvat v Bulgaria da bachkaat , stiga veche ziveat na grba si na drugite ot EU i vzemat si 14 i 15 zaplata , do tuk beshe ya sega da vidat kolku si struvat
  • 6 Виктор Диканчев

    2 1 Отговор
    http://fakti.bg/world/36614-velikdenski-bonusi-v-garcia ........
  • 7 7812

    9 3 Отговор
    Що не им дадат още някой и друг милиард и.....тогава да ги пуснат .Тъй и тъй батак......ВЪРХА НА МЪРЗЕЛА СА...
  • 8 Симеон ВЕЛИКИ

    11 2 Отговор
    За мен лично гърците са цигани, тези са които са довели циганите в Европа.Плачат като вдовици за 18+, а ако им размениш обувките, няма да могат и да ходят. Аре стига са цицали от другите народи. Щото и половината им земя е българска. Нека дойдат да гледат нашите бабички мързелите...лошо само, че жените им са грозни !
  • 9 фокусника

    7 3 Отговор
    маалииййй, горките гърчоля!!!!! Ауууу, горките!!!! мързели недни!!!! Пожелавам им от сърце , по 200 евро заплата, да ги видим колко ще изкарат!!! И то при ид..ти началници, както е у нас в БГ!
  • 10 Capo_69

    6 3 Отговор
    Излезе ли Гърция ще излязат и още държави.
    След 5 год. ЕвроСъюз няма да има.
  • 11 ВИП АМГ

    5 4 Отговор
    neka im e na grackite smeshnici.palni cigani sa i mnogo marzelivi.
  • 12 sursur

    2 4 Отговор
    Гърция в момента е по добре от България а като излезнат от така наречената пирамида евросъюз където Германия и Франция обират останалите държави ще станат още по стабилизирани,а пък ние ще продължаваме да сме все така на дъното даже вече не във батака а под него
  • 13 Marimba

    5 1 Отговор
    Тя цялата концепция на европейския съюз е сбъркана . Не е възможно валута като еврото да издържи в естествени условия и за това изкуствено се подържа от държавите които имат интерес от това . Просто Гърците ядоха твърде дълго и обилно без нищо да правят и за това сега са бреме . Там е работа че те са националисти и си знаят интереса и пак няма да стане номера на Меркел да им прилапат земята . Ще им плюят на еврото и няма да платят нищо в крайна сметка . Ще си затворят икономиката , ще си върнат драхмата и ще се изплюят на целия европейски съюз и отново ще пристант на Америка както си беше преди . Малко ще им пострада износа но какво пък държава като Гърция само на един туризъм да остане пак ще е в стотици пъти по добре от държава като България дето нищо отникъде нямаме и сме до уши в л..ната и никой за нищо не ни иска . Не ги мислете гърците те си знаят интереса . Ако си мислите че са зле палете колите и идете в най-забутаното село и ще видите, че е по-подържано от жълтите павета на София дето уж ни е визитката за пред света .
  • 14 malaka ВИП АМГ

    3 2 Отговор
    ВИП АМГ...samo ot imeto ti se razbira kakuv si.....me4tatel na nekvi lamarini....4e ima6 20 lv v djoba i te si gi postignal sigorno izlugaiki i nai dobria si priqtel...no vse pak 6te si gi pohar4i6 za nqkoq glupost da se isfuka6 4e si edin ot tiq vip :P molqte pomisli ako yvajava6 malko pone tvoite sanarodnici 4e vsqko semeistvo ima po edin kadeto malko ili mnogo e jivql i iskaral pari ot marzelivata gurciq...
  • 15 икономиста

    2 0 Отговор
    до marimba :Не е възможно валута като еврото да издържи в естествени условия и за това изкуствено се подържа от държавите които имат интерес от това - разбира се че е възможно - Меркел не случайно се опитва да наложи модел с ограничен бюджетен дефицит /или до 3%/ . Въвеждането на драхмата автоматично води до хипер инфлация, изчистване на вътрешния дълг и ако искат и 16-та заплата ще получават гърците, самоче като при Жан Виденовото правителство в БГ около 8 USD. да им е честито връщането на драхмата.
  • 16 mf2

    4 0 Отговор
    Маримба, говориш пълни глупости, явно бъкел не отбираш от икономика! Гърция ако заложи само на туризъм става като Доминикана!
    И да останат в евро-зоната и да излязат все ще ядат хурката! Хайде на бас!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 pacoran

    1 1 Отговор
    30 години ядоха пиха и се веселиха айде сега да си плаштат където трябва
  • 19 батйо

    1 0 Отговор
    Малко им е хурката
  • 20 мартин акакка

    1 1 Отговор
    очаквам скоро гърците да идват да работят в софия за 500 ЛЕВА :)
  • 21 глобализация

    2 0 Отговор
    Хора , осъзнайте се ! Гърците се плашели , че щели да загубят 50% от спестяванията си . А какво стана със спестяванията на европейците след въвеждане на еврото ? Време е всеки от вас да проумее , че евросъюза е част от глобализацията , която пък не в полза на обикновения човек ! И защо е неистовото напъване Гърция да не излезе от еврото ? Защото като излязат , ще се оправят . С евтина драхма само от туризма за няколко години и ще са добре . Ама това ще е лош пример за другите , че и те ще поискат да напуснат ... А ние сме много отворени и все не разбрали , за какво става въпрос .
  • 22 аудиоди1

    2 0 Отговор
    Aбе компанията много сте наведени като слушате какво ви казват по телевизията че гърците яли и пили и сега трябва да плащат, ами зависи кой колко си оценява труда там са си извоували да им плаштат по 5-6евро минимум на час и взимат по 1800евро а пък тук като се ходи на работа за 400лв на месец никой не ни е виновен излизаите като тях на улицата и си искайте повече пари, -бебето ако не реве не се сещат да му дадат да суче.....
  • 23 gdfg

    2 0 Отговор
    бачкат ама друг път средната заплата е 800 100 евро като сега в туризма говоря е намелена на 650 до 850 евро а само за сравнение горивото е 1.9 цента а един прост дизодорант които тук струва 4 лв там е близо 3.8 евро та не им е лесно и няма как стане неможе да изкарваш 1000 лв а да харчиш 2000 !! все някоига избива което ми напомня на баи тошо как се поддържа изкуственна икономика с външен дълг !!! :)
  • 24 ссссссссс

    1 0 Отговор
    само на помощи от Европа разчитат тия.
  • 25 КОМУНИСТ

    1 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ ИМ Е НА ТЕЗИ МЬРЗЕЛИ ДА ПОГЛАДУВАТ МАЛКО
  • 26 Николай Хинов

    0 0 Отговор
    така им се пада. .не за 500 лв.за 200 да доидат да работят,ще си дават по 12-13-14 заплата.мранкат че Германия и даржи сметка,ми може ли някой да ти дава пари и ти да си харчиш и после да викаш че нямаш и давайте още..... ма без да питате за какво са,и няма ги връштаме хахахаха.другите са им виновни за провала им.....
  • 27 симеон

    0 0 Отговор
    гърците имат пари и взимат заплати над 1500 евра само държавата е бедна и държавния сектор е орязан за това реват а ние тука се радваме на бойко като ни хвали че дъраните пари били на баланс ама мен какво ме топли като ми взимат половината от заплатата за данъци и глоби а другата половина си е по право на монополистите ток вода и парно
    проблем бил че гърците масово си теглят спестяванията а колко от вас имат депозит ,аз от 20 години само кредитни карти плащам и да им се присмивам на гърците че карат нови коли и взимат много пари ли луда работа
  • 28 тония

    0 0 Отговор
    хайде и аз да се ввключа в пареята -компанията гърците имат офицялно по дани на швейцарски банки 180 МИЛИАРДА евра ,да има бедни тези който са мързеливи а нашите -идват и си продават децата на бедните гърци, когато гъркът се е родил евреена е плакъл,