ТЕМА: Има такъв народ
Новини

Сценарист от ''Шоуто на Слави'' каза истината за машинното гласуване пред ФАКТИ

При машината манипулацията от човешкия фактор изчезва, депутатите гласуваха срещу демокрацията

Публикувана: 17 Юли, 2019 19:30
97 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 40484
Сценарист от ''Шоуто на Слави'' каза истината за машинното гласуване пред ФАКТИ
Снимка: slavishow.com
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 88 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера в Народното събрание на първо четене бе отменено машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Това се случи с гласовете на парламентарните групи на ГЕРБ, ВОЛЯ, по-голямата част от групата на ''Обединени патриоти'', както и един независим депутат. Групата на БСП гласува против отмяната на машинното гласуване. От ДПС също гласуваха против, като изключение прави само един депутат на партията, който се е въздържал. Така България прави поредна крачка назад що се касае до улесняването на гражданите в изборния процес. По темата от ФАКТИ днес разговаряхме с един от сценаристите в ''Шоуто на Слави'' Тошко Йорданов. Припомняме, че екипът на ''Шоуто'' в последните години е изключително активен по темата за изборния процес, а и не само. Те многократно се обявиха за въвеждане на електронно гласуване в България, а също така и в защита на машинното такова.

- Коментарът на Тошко Йорданов за отмененото машинно гласуване на местни и парламентарни избори от депутатите в 44-тото Народно събрание:

- Депутатите гласуваха против демокрацията, защото практиката показа, включително и на последните избори, че при машината манипулацията от човешкия фактор, говоря за членовете на секционните избирателни комисии, а после и в ЦИК, изчезва. Това е така, защото машината изкарва протокола чист, без възможност за преправяне. Това сравнено с един хартиен протокол, който правят секционните комисии, там няма чист протокол в 98% от случаите, а има задраскване на числа, промяна на данни, които дори не можеш да провериш кое число последно е вярно, защото те никога не преброяват бюлетините след корекциите. В ЦИК пристига последно надраскан протоколът, в който могат и те да драскат. Оказа се, че има и избирателни секции, в които има гласове от машини за дадени партии, които изобщо не са отразени в хартиения протокол, а това означава, че хората в секционните комисии не отчитат определен брой гласове, което е нарушение на Конституцията, но и не само.

При машинното гласуване този проблем не съществува. По този начин за местни и парламентарни избори, което те махнаха, но особено за местни избори, когато в общините 100, 200 или 300 гласа могат да обърнат вота, по този начин от липсата на машини, могат да бъдат откраднати толкова гласове, колкото са необходими. Депутатите всъщност за пореден път гласуваха за себе си. Изборите са фиктивни. Ние включително за последните избори, трудно можем да знаем каква е истината всъщност, защото има тотално разминаване в секциите и тотално разминаване в протоколите от първите до последно извадените данни. Kато сложите и комбинацията с избирателните списъци, за които официално всеки държавен орган и всеки държавен служител признава, че има разминаване в избирателните списъци около 1 милион човека, които реално не присъстват, a после с тази информация потъвайки в информационно обслужване при факира Мишо Константинов, могат да бъдат прибавени гласове там, където е необходимо. Никой от нас няма гаранция какви всъщност са реалните изборни резултати в тази страна.

Машинното гласуване доказа човешките грешки нагледно. Доказа манипулациите в протоколите нагледно. Махайки го това, човек не може да има и доказателства. Мога да ви дам пример с референдума. На нашия референдум, където твърдяха, че няма 12 000 гласа, съдът, когато съдихме ЦИК, позволи да отворим 10 секции, от които излязоха над 1000 гласа. В 10 секции имаше над 1000 непроверени гласа за референдума, а секциите са 12 000. Можете сами да екстраполирате колко гласове има в една секция. Тези манипулации са възможни, когато няма машинно гласуване.

- За съмненията в качеството и ефективността на машините Тошко Йорданов заяви:

- Това е лъжа! Изречението ''съмнявам се в качеството на машините'' е лъжа, защото в машините на последните избори няма грешки. Това, което казва Михаил Константинов, че машините са се издънили - то не е вярно. Фактически не е вярно, защото няма грешки в машините. Имало е проблем с работата на 0.5% от всичките 3000 хиляди машини, а сбърканите и надраскани протоколи са над 50%. Тоест машината не е допуснала грешки и да кажеш, че проблемът е в машината - това е лъжа. ЦИК преди две години, когато са правили анализ на предното гласуване с машини са написали, че проблемът е в членовете на секционните комисии, които неправилно въвеждат данните. Не е проблемът в машините. В момента обвиняват машините и искат да ги махнат, защото те са по-трудни за манипулиране, там софтуерът накрая ''изплюва'' един чист протокол кой колко е гласувал и точка по въпроса.

- Защо гражданското общество не реагира, защо не се защитава, когато го лишават от добри за него неща?

- Отговорът е, че няма гражданско общество, колкото и грозно да звучи. Ако това беше в една държава с гражданска общество, щеше да има тълпи от хора по улиците, които да си търсят правата. Същото е сега с изтичането на личните данни от НАП, защото ако това се беше случило в една държава с демокрация, представете си колко хиляди съдебни искове щеше да има на граждани към държавата. Представете си каква отговорност щяха да носят институциите, които са допуснали подобно нещо. Просто за съжаление в България няма гражданска общество.

- За каменната ера в изборния процес и НАП, както и коментар относно изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че ако НАП няма електронни услуги, не би могло да има изтичане на данни.

- Това не е първият случай, в който министър Горанов говори откровени глупости. Михаил Константинов говори откровени лъжи, ЦИК в последния си доклад също пишат откровени лъжи за машинното гласуване, а министър Горанов говори откровени глупости. Дигитализацията я има в цял свят. Въпросът е, че за дигитализацията в цял свят се хвърлят огромни ресурси за да бъде защитена, докато в България пробивът на НАП става с три часа обучение по Интернет. Това е проблемът.

На хартиеното гласуване, там фалшификациите са очевадни и директно се правят пред очите на всички, така че не виждам какъв им проблемът. Всъщност проблемът им е, че при машинния и електронния вот фалшификацията е по-трудна, ако има защита. Изискват се определени познания за да се случи, докато всеки един средностатистически завършил основно образование тъпак, може да преправи и надраска протокола, както си иска. Това е причината. Защитата е много по-голяма при дигитализацията, отколкото при хартиения вариант с човешка намеса. По тази логика да се върнем в каменната ера или както е при гърците, да гласуваме с черни и бели керамични парчета.

В момента избирателната система е формалност. Изборният процес е формален, той не е реален. Пропорционалната система, която имаме, тя убива възможността личности с качества да излязат напред. Пускат се само партийни кадри. Все още няма алтернатива на политическото статукво. Самият изборен процес е толкова затруднен и има много възможности за пробиване в хартиените протоколи. Това обслужва управляващите. Ако ние сме едни хора, които сме на власт и искаме да останем винаги на власт - ние ще правим същото. Тук става въпрос за личен интерес на 240 човека и тяхната клиентела, която не знам колко е, сигурно са около 5000 човека, които реално ограбват страната. Личен интерес е, тук не става дума за демокрация, за желания на гражданите или каквото и да е - това е бруталната истина.

В цял свят има гласуване по пощата. В САЩ има машинно гласуване и по пощата. Гласуването започва една седмица по-рано, там процесът е направен да улесни гражданите, за да може те да изразят волята си. Тук знаете, че гласуването е в рамките на осем часа. При положение, че милион и половина или два милиона българи живеят в чужбина, електронното гласуване ще им гарантира конституционното право да упражнят правото си на глас. При пет секции в една чужда държава, например в САЩ да пътуваш 3000 километра и да се наредите 500 човека, които видимо не можете да минете там за 8 часа - това е възпрепятстване на правата на гражданите и нарушение на Конституцията от органа, който пише законите, а именно Народното събрание. Потресаващо е органите в държавата, които трябва да следят за демокрацията и да спазват правилата, а всъщност те ги нарушават брутално.

Те говорят за електронното и машинното гласуване все едно няма да има хартиено гласуване - напротив. Избирателят ще има избор между три вида гласуване. Ако аз смятам, че не ми е сигурен гласът с електронното гласуване, ще отида и ще пусна хартиена бюлетина. Защитите електронно са факт. Факт е в Естония и по цял свят.

Защо не изтекоха данните на една банка да речем? Не изтекоха, защото една банка отделя средства и прави защитата така, че ако тръгнеш да я хакваш, което не, че е невъзможно за някой много добър компютърен специалист, но веднага ще го засекат и ще го спрат. Тук са ги хакнали преди 20 дена и те не знаят. Там системата хваща в момента на източването. Ако този не си беше признал, те нямаше да знаят, че са хакнати. Това е такава тотална некомпетентност, че просто не знам човек да повръща ли, да емигрира ли. Хартиеното гласуване е най-пробитото нещо в една недемократична държава, каквато сме ние. Има хиляди примери за пренаписани протоколи, за подмяна на бюлетини, членове на секционни избирателни комисии драскат с химикалки върху бюлетини на конкурентна партия за да се обяви бюлетината за невалидна. Това при машинното гласуване няма как да стане. При електронното също.

- Докога приоритет за някои ще са почивките в Гърция и Турция, а не защитата на собствените им граждански права?

- То проблемът не е, че тези хора са на почивка. Проблемът е, че няма гражданска общество, а то се формира с години. При липса на адекватен пример - това се получава за съжаление. Докато сме си овце ще е това. Исторически погледнато това не може да трае вечно. Проблемът е, че нашето поколение, ако нещо ние сами не се размърдаме, ще е живее в тези лайна ( с извинение), докато е живо или поне докато стане в пенсионна възраст. Чисто биологично тези ще измрат и после няма къде да си завират, нито откраднатите пари, нито огромното си самочувствие. Това е бавният еволюционен процес, но е жалко за едно цяло поколение. Ако не ни дойде акъла в главата - това ни чака.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 88 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Цвети Пеевска
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Чак не мога да повярвам че няма от ДПС гласувал хмм?

Коментиран от #67


Оценка:
-0 +57

васил
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Когато е електронно, манипулацията става най-лесно от този, който владее интернет.... Лесно се хаква и се манипулира от разстояние. Местните не могат да влияят. Явно външни фактори / в случая Америка искат да имат контрол над изборите без ГЕРБ/, защото това правителство вече не ги слуша. Бойко разбра това и махна лоста от ръцете на доскорошните си господари.

Коментиран от #7, #18, #22, #51, #55


Оценка:
-173 +31

Роби
(гост)

Неутрално
3 Отговор
"в България пробивът на НАП става с три часа обучение по Интернет"
Мнооого тъпо парче си Тошко!

Коментиран от #6, #76


Оценка:
-136 +45

4
Този коментар е премахнат от модератор
doco
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Абсолютно прав.Но това е че нямаме гражданско общество.

Оценка:
-18 +133

6
Този коментар е премахнат от модератор
Ай стига бе
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #2 от "васил":


Машините не са свързани с интернет и не могат да се манипулират оттам.
Информацията от машината се разпечатва на хартиен протокол и на флашка. Ако флашката се манипулира после то ще има разлика с хартиения протол и ще се разбере, че има нещо нередно. Информацията от флашката се обработва за секунди и резултата от изборите може да се каже само след няколко часа. Обаче някой не иска всичко това. Иска да продължат да ни управляват кафявите подчовеци.

Коментиран от #21


Оценка:
-18 +208

Стадо
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Имаше организирани протести. Събереме ли се 30 000, ГАДНАТА СБИРЩИНА НА МУТРИТЕ ПАДА ОТ ВЛАСТТА. Не народ а мърша….

Коментиран от #43


Оценка:
-16 +115

Този е много прост.
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Всичките от шоуто на оня циркаджия са страшно тъпи, но лошото е че се мислят са акълии.

Коментиран от #56


Оценка:
-138 +39

Бесен Попов
(гост)

Неутрално
10 Отговор
И това ли ви е "водещата новина", че тоя, с конската опашка, разкрил истината за машинното гласуване, която я знаем всички ?! Сценаристите на учиндилския клоун "открили" топлата вода - смешници !

Оценка:
-100 +31

Димов
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Бойкотирайте изборите! Нулева избирателна активност.

Оценка:
-37 +64

onq s konq
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Изобщо не си струва да чета статия,в която някакъв сценарист твърди че "С машинното гласуване манипулацията на човешкия Фактор изчезва".ЕДИНСТВЕНИЯТ МИ ВЪПРОС към него е:Ще видим ли пореден път ТУМБА РОМИ наредени на опашка пред определени секции,горещо желаещи да гласуват МАЩИННО И НЕМАНИПУЛИРАНО ЗА ЕДИН И СЪЩ КАНДИДАТ?И да направи Сценариста в Шоуто си една сценка,в която главен Герой е 20годищен Хакер /млат меринджей/ който успешно разбива Супернаповата защита,но е абс. безсилен пред сложното устройство наречено "Машина за гласуване" - ще бъде ивтересно и забавно:)

Коментиран от #41


Оценка:
-76 +34

13
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Те хакнаха НАП та камоли някакво машинно гласуване.Това са приказки за наивници.Управляващите се гаврят с нас както си искат.

Оценка:
-65 +21

-...-
(гост)

Неутрално
15 Отговор
За ''президентските и европейските'' - може, за ''местните'' - не. Първите - ''гювеч за матриала'', за вторите ни тябва всеки глас - на умрелите/лека им пръст/, на неграмотните и неговорещите български и най-вече на негласуващите.

Оценка:
-3 +61

16
Този коментар е премахнат от модератор
Турчина
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Прав е,че няма гражданско общество.Преди няколко седмици във Варна един камион за боклук беше започнал да събира смет от контейнерите...в 12:00 часа.Стана задръстване,защото пътят е тесен и десет минути стояхме без да мръднем.Излязох от колата и се развиках,че не се събира боклук на обяд-знаете трафика във Варна какъв е.Аз бях единствения,който го направи на въпрос-другите просто стояха и гледаха сеир и никой не ме подкрепи.Тука има няколко форумни мишки,които се изкарват мега-големи българи и родолюбци,но истината е,че това е само зад монитора.Като цяло българинът не струва.

Коментиран от #23, #36, #61, #64, #65


Оценка:
-17 +73

Бачо Киро
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #2 от "васил":


Васко, гледай си боба и налъмите... Машините се калибрират, запечатват и не се барат. Ще ми хакнеш хОя от Интернет, гласуването е машинно, не електронно или онлайн. Машината не е вързана с мрежа, изкарва протокол на хартия. Дори електронно гласуване с отпечатък от палец е 100000х по-свястно от цирка у нас... Биеш палеца, вади ти разписка с генериран код, с който след 21ч можеш да си провериш вота и ако е променен отиваш и дигаш дандания... Ако някой те е писал гласувал, а не си, ще можеш да разбереш. Ще може да се провери мъртвите гласуват ли. Много неща ще може... Ще ти хакнат оная работа... Хакването в много редки случаи става отвън, трябва буквално идиоти да са правили системата... Хакването започва в 99.99% от случаите от вътре...

Коментиран от #66


Оценка:
-10 +90

АНЕНЕРБЕ
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Как реагира на това КРУШОВСКАТА БИВОЛИЦА ??

Пълно мълчание.

ЗАЩО НЕ РЕАГИРА ТАКА КАКТО БИ СЛЕДВАЛО , А НИ ЗАНИМАВА С НЯКАКВИ РАЗВОДНЕНИ СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ , КОИТО НИТО ЩЕ РЕШИ , НИТО ЩЕ ПРОМЕНИ.

ОТГОВОРА Е ПРОСТ - защото е измислена , а не истинска опозиция !!

Оценка:
-18 +14

293
(гост)

Неутрално
20 Отговор
В Европа (цяла Европа, а не само ЕС) машинно гласуване няма. А където имаше, например в Германия, Холандия и Ирландия, го махнаха.В Гемания 3 пъти гласуваха и го махнаха; в Холандия - 100% машинно гласуване, махнаха го, в Ирландия - 100% машинно гласуване.Тошко,да обясни,защо тези държави го махнаха.Нали е голям разбирач.Казал бил истината.ХА ХА ХА ...

Коментиран от #27, #68


Оценка:
-45 +20

Хайл
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #7 от "Ай стига бе":


Немогат да се манипулират естествено,което е във вреда на герб,освен това "мъртвите души" няма да гласуват а това е в загуба пак на герб,както и няма да могат да подменят бюлетините както е ставало в много секции-изнасят се гласувалите и се внасят с чували печелившите-това е публична тайна

Оценка:
-8 +50

Пешо
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #2 от "васил":


Машинното гласуване няма нищо общо с интернет.

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +48

Българина
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #17 от "Турчина":


Градски,не ми пречат боклуджийските камиони щъкащи по сокаците из Варна по никое време.
Пречат ми дървени философи,които дрънкат клишета, неразбирайки как работи системата.

Коментиран от #25


Оценка:
-11 +20

селянин 1
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Машинките не са свързани с интернет,и няма начин да ги,,хакнеш,,..за тва си пийте апчетата,яжте кебапчета,и си драскайте,,хикчето,,...нема такава държава.

Оценка:
-6 +39

Хасан
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #23 от "Българина":


И как точно ти пречи?Като посочва недостатъците на системата ли?Май ти философстваш прекалено и излишно в качеството си на "наранен българин"!

Коментиран от #45


Оценка:
-13 +14

26
Този коментар е премахнат от модератор
27
Този коментар е премахнат от модератор
28
Този коментар е премахнат от модератор
29
Този коментар е премахнат от модератор
30
Този коментар е премахнат от модератор
гост
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #22 от "Пешо":


То няма общо с интернет, но все пак е машина и всяка машина може да се манипулира!!!

Оценка:
-29 +8

хпппр
(гост)

Неутрално
32 Отговор
щом пред този сайт е казал нещо някой от шоуто на слави и тук го тиражират с сигурност този сайт е фалшив..

Коментиран от #34


Оценка:
-26 +8

33
Този коментар е премахнат от модератор
34
Този коментар е премахнат от модератор
Няма воля
(гост)

Неутрално
35 Отговор
Стига с това хакване. Ако има воля може да се направи непробиваема защита на електронно гласуване. Електронно, а не машинно за да може всеки там където се намира да гласува. Банките имат милиони клиенти да сте чули някой да е направил пробив, не сте чули. Как тези милиони клиенти могат да движат безпроблемно стотици хиляди долари от всяка точка на света, които са много по апетитни за хакерите от някакви бюлетини а ние да се правим още на ударени. За тези които немогат да гласуват електронно, гласуват на хартия носят я на комисията, сканират я и я вкарват в програмата.

Коментиран от #37


Оценка:
-4 +39

Shadow Fiend
(гост)

Неутрално
36 Отговор

До коментар #17 от "Турчина":


Камионджията какво ти е виновен пък на теб,камион някога карал ли си?
За мен са виновни "политиците" и "полицията",
защото ги пази да не ги пребием като ги видем без охрана,представяш ли си да не ги охраняват,какво ще им се случи за едно денонощие?

Оценка:
-5 +15

ДГД
(гост)

Неутрално
37 Отговор

До коментар #35 от "Няма воля":


Не че няма воля.
Воля има, но за шмекерлъци и държане на кокала.
Няма значение, нищо вечно няма на този свят.
Комунизма бавно и сигурно настъпва...

Оценка:
-7 +15

Кой68
(гост)

Неутрално
38 Отговор
Щом от "шоу"-то на Славчо ви казват истината?

Оценка:
-13 +5

IT казва
(гост)

Неутрално
39 Отговор
Хора не се връзвайте на подобни "разбирачи". Те ви лъжат!
Колко от вас наистина детайлно разбират от компютри?
Съвременните електронни системи със сигурност съдържат програмируем елемент. Тоест те са софтуерно базирани. Злоупотреба при системи използващи софтуер може да бъде напълно неоткриваема. Никой не може да види как работи устройството, без специална техника , а тя е практически невъзможно да се ползва по време на самите избори. Ето няколко от проблемите при програмните електронни машини.

- За да се провери за злонамерен код и задни вратички в официалният софтуер, е необходимо той да е публично проверен и одобрен.
- Дори софтуерът да се счита за надежден, операторът няма как да провери, че това е софтуерът който е записан в машината.
- Дори да има начин за такава проверка, няма начин да се докаже че това е кодът който е работил по време на изборите. Чипът с firmware може да бил подменен и възстановен, може да се стартира друг софтуер от външен носител (flash), вирус може да промени кода или подмени резултатите и да изчезне без следа при изключване на машината. (някои апарати имат lan, wifi, usb, firewire, и работят с wince / pocketpc).
- Дори всичко да работи наред, е възможно машината да събира повече информация от необходимото, което да нарушава тайната на вота. Такава информация рутинно се събира и съхранява, за проверка валидността на гласуването.
- Дори всичко да работи както трябва, е възможно оператора на машината да я манипулира дос

Оценка:
-5 +12

IT казва
(гост)

Неутрално
40 Отговор
- Дори всичко да работи както трябва, е възможно оператора на машината да я манипулира достатъчно успешно.

А фундаменталното предимство при нормалното гласуване е, че остава физическа следа. Тоест бюлетините могат да се преброяват много пъти от различни хора. Добавянето и махането на бюлетини също оставя физически следи, които биха могли да бъдат открити.
При изцяло електронните машини не остава никаква следа от избора, освен тази в самата машина.При някакъв проблем, няма никакъв начин за проверка дали запомнените резултати отговарят на истината. Няма начин и за възстановяване на резултатите при загуба на данните. Единственият начин да се решат горните проблеми, е да се отпечатва изборът, избирателят да го проверява и да го слага в урна /иначе се губи тайната на вота/. Което свежда цялото упражнение до използването на една много скъпа химикалка.

Оценка:
-5 +8

41
Този коментар е премахнат от модератор
onq s konq
(гост)

Неутрално
42 Отговор

До коментар #41 от "Анонимен":


"Хакване" е доста общо понятие,затова нека използваме определението "Манипулация".Ще ти дам пример с "манипулируем Електромер",нямащ също връзка с Интернет:СЪС ДИСТАНЦИОННО /като на ТВ/ със само 2 копчета на него /Старт/стоп/ можеш да го спираш и пускаш както и когато си искаш,т.е. да върти,или да не върти от до 5м разстояние,защото има ПРЕДВАРИТЕЛНО вграден прекъсвач.Е при тия "Изборни машини" спокойно може да се направи същото -монтира се чип с ВЪзМОЖНОСТ за дистанционно управление,т.е. към края на изборния ден " се активира" от "Някой",след което моментално определена бройка гласове за разните Кандидати ОТИВАТ ПО СМЕТКАТА на определен "Фаворит".Естествено Общата бройка гласували си се запазва непокътната,само дето ще е "преразпределена"!Извод:Винаги слушай "Тъпаците" какво ти приказват,ако наистина искаш да поумнееш:)

Оценка:
-4 +7

43
Този коментар е премахнат от модератор
Тончо
(гост)

Неутрално
44 Отговор
Ако този и останалите некадърници на чалгаря Слави ще ми формират гражданското общество, България съвсем ще се затрие. Много точен е Калин Терзийски, който нарече Трифонов ъпгрейдван Бай Ганьо. Тези са част от най-пошлата пяна в обществото, която съсипа всичко стойностно по тези земи. Сашо Роман, Софи Маринова, Кондьо, с гарнитура Гъмзата и оперираните от всякакво чувство за хумор сценаристи. Добре, че Би Ти Ви ги изхвърля от програмната си сцена. Жалко единствено за двама-трима по-кадърни актьори. Останалото е тиня.

Оценка:
-9 +9

Тъй тъй
(гост)

Неутрално
45 Отговор

До коментар #25 от "Хасан":


Като не можеш да филосовстваш в турция, ще филосовстваш тук! Я кажи колко пъти си филосовствал турция? И колко пъти ти обърнаха внимание? Май само козата разбира философията ти, Роме!

Оценка:
-4 +3

Мордекай
(гост)

Неутрално
46 Отговор
Машината си е машина , ако манипулираш човека , гласоподавателя каква е разликата дали ще задрасква или ще натиска копчета. Щом никъде другаде не се използват , а там където са ги ползвали са се отказали от тях явно си има причина. И откъде накъде някакъв си сценарист ще ми говори за истината , на тия им се плаща да си измислят смешки. Аз не искам парите ми да се харчат за ротативки с които да гласувам , искам си евтиното традиционно гласуване за 0,30 лв. , не ми се дават 60,00лв. за глас каквато е сметката с ротативките.

Оценка:
-9 +6

Сандъчно гласуване
(гост)

Неутрално
47 Отговор
Вместо машинно по добре електронно Всеки да гласува с телефона си а тези които не могат и нямат Нет да си гласуват с бюлетина

Оценка:
-1 +14

48
Този коментар е премахнат от модератор
49
Този коментар е премахнат от модератор
Гербер
(гост)

Неутрално
50 Отговор
Не ми трябва машинно гласуване. ГЕРБ винаги печели, така или иначе. Докато държавата се развива с такива темпове, доходите растат, през ден генерал Борисов открива магистрали, пречиствателни станции и какво ли още не и хората реално чувстват, че живота им се подобрява, ГЕРБ няма да има конкуренция. Това е.

Коментиран от #52


Оценка:
-10 +5

51
Този коментар е премахнат от модератор
Самсон
(гост)

Неутрално
52 Отговор

До коментар #50 от "Гербер":


Оо как си герберски орк . Не ти ли става лошо от баничките на пожарникаря крадец .

Оценка:
-3 +3

Ина
(гост)

Неутрално
53 Отговор
Европа се отказа от машинното гласуване.Защо ли? Бай Ганьо иска машинно гласуване.Сами се набутваме между шамарите.Сами сме си виновни.Света върви напред ние тъпчем на едно място 30 години.

Коментиран от #63


Оценка:
-7 +5

Видимо
(гост)

Неутрално
54 Отговор
Слави е нищо повече от един самовлюбен диктатор който обича неговите сценаристи да му лижат задните части и те го правят много видимо, защото знаят, че иначе ще са на свободния пазар.

Оценка:
-5 +8

Жорето
(гост)

Неутрално
55 Отговор

До коментар #2 от "васил":


При машинното гласуване интернет не се използва.

Оценка:
-2 +2

запознат
(гост)

Неутрално
56 Отговор

До коментар #9 от "Този е много прост.":


Запознай се със синдрома на Дънниг-Крюгер, ако не си.

Оценка:
-0 +0

гост
(гост)

Неутрално
57 Отговор
Ако има по-прост , нагъл и лицемерен тип от Славко то това е именно селтака Тошко Йорданов !

Коментиран от #62


Оценка:
-2 +7

Анонимен
(гост)

Неутрално
58 Отговор
И до кога ще се гласува за нови играчи,които играят по стари правила,а това не води до промяна на играта и резултатите са все същите?
Само робите искат да имат водачи.
Не е ли ясно,че следваме нечий план в който ние сме участници и добре подпомагаме неговото реализиране?
Когато ходите да работите за друг,вие следвате ли мечтите си,свободни ли сте и имате ли време за себе си?
Правилно ли е да се експлоатират хората за да притежават някои определени хора вещи,които не всеки може да си позволява и да си купи?
Капитализма какво е?
Вид съзнание чрез което се експлоатират хората от тарикатите за да се контролират и мачкат и благодарение на това да има недостиг и нужда да работиш на повече от една работа Защото алчността на богатите никога няма да бъде задоволена .
Интересни са хората как с годините виждат,че нищо ново не се случва,всеки прави едно и също всеки ден,постоянно се вдигат цените или нещо друго се измисля и все парите на някой не му стигат и въпреки това продължава да прави едно и също до болка познато и до кога така бе хора?
Всеки ден като правите едно и също нещо може ли да получите различни резултати?
С тези писания по форумите променихте ли нещо в живота си?
Хората много знаят за другите и постоянно ги обсъждат защото явно им е скучен живота или не знаят нищо за себе си.
Докато има балъци,ще има и тарикати.
Избийте балъците,тарикатите сами ще изчезнат.

Оценка:
-0 +0

Гост
(гост)

Неутрално
59 Отговор
Знаете ли,кое е трагичното в случая?
По коментарите се вижда как се нападате и спорите,а същите тези депутати в парламента играят един цирк за пред вас само,а вечер сядат и се черпят,харчат много пари,които един познат депутат се изненадва от къде ги имат,но според мен е ясно от къде и от кого.....

Оценка:
-3 +2

Шаран БГ
(гост)

Неутрално
60 Отговор
Има "за" и "против" т.н. машинно гласуване. И не сте на едно мнение... Било "машина" - без електроника, било "електронна машина". Можело да се "хакне", не можело да се "хакне"!? Ами уточнете се бе хора ...Шараните като мен са тотално ошашавени ! После, защо примерно Холандия / много ми е симпатична тази държава/ е отменила "машината"? Поради какви причини, с какви доводи ? И защо на Изборния му казват кодекс, а другите са закони?Ако е едно и също - защо всичките не са кодекси? Защото не са прекроявани "илядо пъти" ?И на всичките ми питания някой да отговори - бъдете уверени - в изборна секциия няма да стъпя при това погазване на Конституцията и ремотиране на Кодекса с единствената цел - " отново ние да сме на власт" !! Успешни избори - на НАШИТЕ ......

Коментиран от #73


Оценка:
-0 +5

Billy the Kid
(гост)

Неутрално
61 Отговор

До коментар #17 от "Турчина":


Българинът не струва , прав си , защото е мачкан от майцепродавци и то много отдавна . Българинът-тракиец никога не е завоювал чужди земи и е миролюбив . Съсипват го нарочно и то чужди сили за да не излезе наяве истината . Чети Спароток и Ганчо Ценов .

Оценка:
-0 +0

62
Този коментар е премахнат от модератор
Станчо
(гост)

Неутрално
63 Отговор

До коментар #53 от "Ина":


Инчее , запични с платена любов , от друго неразбираш

Оценка:
-0 +1

Хайл
(гост)

Неутрално
64 Отговор

До коментар #17 от "Турчина":


Браво на теб,това е гражданска позиция-караш се на циганите дето почистват браво,а да ти кажа ли защо никой не те е подкрепил-гледали са сеира на един глупак правещ се на велик...а циганите си свършиха работата и си заминаха без да ти обърнат внимание нали? Много си зле турчине много.това не е гражданска позиция,а простотия с която се гордееш...лошо

Коментиран от #72


Оценка:
-2 +3

Хайл
(гост)

Неутрално
65 Отговор

До коментар #17 от "Турчина":


И какво общо имаше машинното гласуване с твоята простотия? Ако може да обясниш или ще се затрудниш

Оценка:
-3 +2

васил
(гост)

Неутрално
66 Отговор

До коментар #18 от "Бачо Киро":


сега може да не са свързани с интернет, но повярвайте ми, ще минат два три изборни сезона и ще ги свържат....

Оценка:
-1 +0

Ново
(гост)

Неутрално
67 Отговор

До коментар #1 от "Цвети Пеевска":


Дпс и бсп са сиямски братя от целувките до гласуването пък такива умници като тошко са за президенти на Германия франция даже сащ и за съветник на нинова

Оценка:
-3 +2

Ново
(гост)

Неутрално
68 Отговор

До коментар #20 от "293":


Това е истината на бсп изводи се правят от президенските избори според тях те бяха маниполирани а герб ги призна

Оценка:
-2 +0

Reptile
(гост)

Неутрално
69 Отговор
Е, като машината решава всичко, що НАП и Агенция по вписванията са ХАКНАТИ по най-баламски начин?! Нали са машини там, к'во става?!
Тъпи ученици от една гимназия с високо-смомнение не искам да слушам по въпроси за хардуер и софтуер.
Машината НИЩО не решава, ако е хакната, ша брои КАКТО АЗ И КАЖА... нали?! И проблема идва, когато решим да валидираме броенето на машината - как става, а, ама то няма трасируемост. Машината изкарва едни бройки и ние трябва да им ВЯРВАМЕ, и що, ми на НАП вярвате ли сега, а?!
Ей, смешници жалки, спрете да лъжете хората!

Коментиран от #77


Оценка:
-6 +0

Прост народ
(гост)

Неутрално
70 Отговор
В другите държави няма такава корупция за това няма и машини за гласуване

Оценка:
-1 +5

Пешо
(гост)

Неутрално
71 Отговор
От Парламента ни казаха в прав текст гласувайте за когото си искате ние решаваме кой ще спечели

Оценка:
-0 +5

Тъпотия на квадрат
(гост)

Неутрално
72 Отговор

До коментар #64 от "Хайл":


Ти тъп ли си?Човека е прав,защото не е против събирането на боклука,а събирането му кой когато му скимне.Събираш боклук,а правиш задръстване.Решаваш проблем,а създаваш друг.Същото е когато пръскат улиците с вода и цапат колите,които минават след тях.Аз съм ги виждал да поливат,а вали дъжд...С такива "умници", като теб,България няма да се оправи!

Коментиран от #79


Оценка:
-1 +4

Чичо
(гост)

Неутрално
73 Отговор

До коментар #60 от "Шаран БГ":


Сигурен ли си да Холандия? Защото там в провинция Валония се гласува с бюлетини, а в провинция Фландрия - с 32000 машини!

Оценка:
-0 +2

Една
(гост)

Неутрално
74 Отговор
Този идиот и всезнайко да не би да е броил протоколи та съзнстелно набива в главите на вярващите му колко били задрасквани и преправяни, той виждал ли ги е или ги е сънувал. И с цялата си простотия пак настройва, че това с изтичането на инфо от нап било чудо нечувано и никъде по света го нямало, що не направи справка колко пробива годишно има в системата на пентагона например, по техни данни около 50хил. , но там не се вдига шум, там работят, а тук всеки е голям познавач, всеки се прави че разбира. Тази информация в по голямата си част е остаряла и една доста голяма част е публична, знам го защото дълги години преди да се пенсионирам съм работила с тази информация. Колкото до личните данни, ами я вижте колко много институции боравят с тях без изобщо да сме сигурни дали и как са защитени. Това лапацало на слави като реве за машини, дайте му една машинка на човека да гласува и да се радва колко е европеец

Оценка:
-2 +2

Писна ми
(гост)

Неутрално
75 Отговор
Изпълниха ли поръчката на Боко и Доган? Да. Реваха за няколко милиона партийни субсидии. Махнах ги в услуга най вече на ГЕРБ после на ДПС.

Оценка:
-1 +1

76
Този коментар е премахнат от модератор
Безпристрастен
(гост)

Неутрално
77 Отговор

До коментар #69 от "Reptile":


Ами да не мислиш, че е случайно това хакване точно когато се отменя машинното гласуване, вервайте на управниците ще се осъзнаете ама късно..

Коментиран от #82


Оценка:
-0 +4

Аристократ
(гост)

Неутрално
78 Отговор
Абе факти докога ще ни занимавате с тия северозападната селяни

Оценка:
-4 +0

Хайл
(гост)

Неутрално
79 Отговор

До коментар #72 от "Тъпотия на квадрат":


Не мислех да ти отговарям защото явно имаш проблем с хигиената и ти е все едно дали си в кочина или в палат,пък и ти с турчна едва ли си разбрал каква е темата тук.напрегни си клетката в мозъка и помисли дали народа щеше да спечели от машинното гласуване или герб и дали герб не си осигуряват "победата" на изборите чрез премахване на машините...и не е срамно да си купиш сапун,шампоан или душ-гел,хората ги ползваме да сме чисти

Коментиран от #85


Оценка:
-3 +1

Гост
(гост)

Неутрално
80 Отговор
Много фалшификации се правят от комисиите по избирателните секции и в ЦИК. Начинът това да се спре е да се промени системата. Основното правило "ако имаш нещо работещо, не го променяй" не важи в нашия случай. Имаме компроментирана система в момента.

Коментиран от #84


Оценка:
-0 +4

Борис
(гост)

Неутрално
81 Отговор
Голям специалист по всичко, но най-вече да плюе по посочените му от грандомана Слави Трифонов.

Коментиран от #83


Оценка:
-1 +3

Reptile
(гост)

Неутрално
82 Отговор

До коментар #77 от "Безпристрастен":


Айде, стига глупости! Илюминанти и Рептили, нали ...
Вервайте на управниците... ша видите Вие. Ганьовци, живеете много по-добре при ГЕРБ и в ЕС. Не искам да Ви слушам червените конспралки, че вече омръзвате.
Службите бачкат, хакера е гепен за 24 часа и се осрахте от ядове...
Да, колкото и да си мучите, ДЪРЖАВАТА РАБОТИ, не перфектно, но на едно средно европейско ниво.
И да, машините са тъпотия, за която НЕ СТЕ ДОРАСЛИ. Искате да звъните на руските хакери, да ви спечелят изборите!! Да, ама - неее, няма да звъните, ша сте ГУБЕЩИ от БСП-то, няма да има машини. Няма какво да се хаква - протоколи и възможност за нови преброявания.
Абе, Тръмп в САЩ с машини ли го избирахте, я ми кажете?!

Коментиран от #88


Оценка:
-2 +1

Reptile
(гост)

Неутрално
83 Отговор

До коментар #81 от "Борис":


Ти, само, стой и гледай, как Дългия ще обере страшен процент от тъпия чалга-народец! Ще си попълни милионите до към 100 и ша си бие камшика... Втори Бареков, но с доста повече потенциал за обиране на негативният вот.

Оценка:
-2 +1

Reptile
(гост)

Неутрално
84 Отговор

До коментар #80 от "Гост":


Умник, Ти колко фалшификации си видял и колко си докладвал?! И с колко гласа?!
От много време чакам някой да ми обясни, как се правят фалшификации при СЕГАШНАТА система с отрязъците, че не моа съ сетя?!
Единственото, което може да се прави, е да следят, някак си, как вървят гласовете за дадена политическа сила и какво от това?!

Оценка:
-2 +0

Атина
(гост)

Неутрално
85 Отговор

До коментар #79 от "Хайл":


На теб душата ти е черна,не тялото!

Коментиран от #87


Оценка:
-2 +1

Мими
(гост)

Неутрално
86 Отговор
Независимо от начина на гласуване–винаги достатъчно умните,ако пожелаят правят фалшификации!

Оценка:
-0 +2

Хайл
(гост)

Неутрално
87 Отговор

До коментар #85 от "Атина":


И за това го преместих в другия крачол

Оценка:
-0 +0

анова
(гост)

Неутрално
88 Отговор

До коментар #82 от "Reptile":


ЗА РЕПТИЛИТЕ НЕ ЗНАМ НО ИЛЮМИНАТИТЕ САФАКТ в дъното са на всичко пошло

Оценка:
-1 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
89 Отговор
След машинното и последващото електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!

Оценка:
-0 +1

ВЕСЕЛИЯ
(гост)

Неутрално
90 Отговор
Разберете българи, че въпроса не е наистина в метода на гласуване, а в морала на властимащите, защото, ако партията която иска неистово да продължава да властва над нас, ще го прави с всички възможни и невъзможни средства само и само да продължи хегемонията си. Съзнавайки че ако загуби властта, рано или късно ще отговаря за престъпленията си! И знаете ли, това им дава сили и хитрост да съумяват да държат властта, докато стимул за подобно поведение не съществува масово в мнозинството! То просто няма стимул за единство на ценности които съществуват само на хартия. За него то е нещо далечно е много трудно за извоюване! За повечето е просто блян, защото се извоюва с много труд, риск и лишения! Анамнезата е противен мързел!

Оценка:
-0 +3

Шаран БГ
(гост)

Неутрално
91 Отговор
Коментар № 20 " 293 " Пише човекът " Германия ,Холандия, Ирландия- гласували що гласували с машини и ги махнали 100 % " Ама машините ли им са калпави, руснаците "хакват" ли или им е кеф да броят хартийки - не пояснява каква е причината. Сега в коментар № 73 "Чичо" пояснява, че във Валония така, а пък във Фландрия онака. Нямам понятие как е в тези провинции, не съм ходил и няма да ходя, както във Нормандия, Сибир или Тоскана ! Ако "машините" са толкова страшни - защо похарчиха пари да ги купуват? Или идеята е - да се харчат народни пари , някой да взема комисионни и да има алъш-вериш. Санким работим с пот на челото...........

Оценка:
-0 +0

Съвет
(гост)

Неутрално
92 Отговор
Българите не желаят да гласуват машинно. Гласувалите са по малко от 1 %.След хакерската атака на НАП , въпроса е приключен.Крим е на Украйна. Свиквайте .

Коментиран от #93


Оценка:
-1 +1

Любомир
(гост)

Неутрално
93 Отговор

До коментар #92 от "Съвет":


Колкото е по-сложен изборът - толкова е по-наложително да се използуват машините. Избирателите заслужават честно да бъдат отразени техният избор. Грешките ще са минимално количество. Даваните повече пари за машини, софтуер и усилия за обучение си заслужават. Крайно време е това да се случи.

Оценка:
-0 +0

Бай Тошо
(гост)

Неутрално
94 Отговор
Ти Тоше какъв специалист си? Или, так сказал камандир? На човек, много му пречат комплексите!

Оценка:
-0 +1

Бай хой
(гост)

Неутрално
95 Отговор
Я, помислете как се съхраняват пин-кодовете на кредитните ви карти и как никой не се докопва до подобни масиви?!? И после- за ел. подписи чували ли сте? С тия хартии сме за никъде.

Оценка:
-0 +0

Бай хой
(гост)

Неутрално
96 Отговор
Я, помислете как се съхраняват пин-кодовете на кредитните ви карти и как никой не се докопва до подобни масиви?!? И после- за ел. подписи чували ли сте? С тия хартии сме за никъде.

Оценка:
-0 +0

97
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Рамон Калдерон
Бившият президент на Реал Мадрид нападна настоящия шеф на "Кралския клуб" след загубата с 0:4 от Барселона.
Флорентино Перес е безсрамник!"

Още бисери