16 Юли, 2019 17:21 2 788 35

Отмениха машинното гласуване

  • машинно гласуване-
  • депутати-
  • гласуване-
  • избори

Ключови промени в Изборния кодекс

Отмениха машинното гласуване - 1

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяната на машинното гласуване. Това стана след повече от два часа дебат в пленарна зала.

Срокът за приемането и на второ четене се съкращава от 7 на 3 дни, отново по предложение на ГЕРБ.

За разлика от миналата седмица днес на извънредното заседание депутатите събраха кворум.

Според управляващите в повечето държави-членки на Европейския съюз не се произвежда машинно гласуване, в други страни е провеждан експеримент, но са отчетени проблеми и то е обявено за неуспешно или резултатите от изборите, където е проведено, са обявени за недействителни и то е преустановено. В трети държави се произвежда само в отделни избирателни секции, които са мобилни и в които гласуват избиратели, намиращи се в болници, възрастни хора и лица в неравностойно положение.

Всички трябва да търсим решение. За това настоя Йордан Цонев от ДПС. Партията е не само е за машинно гласуване, но и за машинно преброяване, подчерта депутатът. Недоверието идвало заради случващото се в СИК.

Трябва да се развиваме, колеги, това се нарича еволюция, включи се в дебата и червеният депутат Филип Попов. Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи, предположи още той.

Герберът Георги Марков атакува левите по темата за машинното гласуване, припомняйки, че настоящият премиер Бойко Борисов спечелил кметските избори в София "гол като пушка".Този дебат трябва да остане в миналото и да се концентираме в стабилни парламентарни мнозинства, призова депутатът от ГЕРБ.Германският Конституционен съд отменил машинното гласуване като ненадеждно. За това ви моля, не напускайте повече парламента, призова депутатът от ГЕРБ социалистите.

Ние тука си играем на политическа агония толкова години наред и трябва да се примирите, че управляващите имат толкова силен лидер, похвали Марков премиера Бойко Борисов. Всичко било доброжелателно и с уважение към народните представители.

От своя страна Христо Проданов посочи, че резултатите от изборите са политически въпрос. Когато липсва доверие, липсва възможност правителството да прави реформи, от които има нужда страната, посочи Проданов.

Той иронизира министър-председателя, че обикалял страната като чудодейна икона, лекувал хората, раздавал им пари и така 10 години. Въпросът с провеждането на изборите е технически, а резултатът - политически, каза още той.

Съгласно данните от анализа на Централната избирателна комисия за изборите за членове на Европейския парламент от България, произведени на 26 май 2019 г., машинното гласуване е неоправдано скъпо, като цената за един глас с него е 59 лева, а с хартиена бюлетина е 0.77 лева за глас. Отбеляза се, че цената ще бъде значително по-висока при избори за общински съветници и кметове, за които се предвижда да се гласува машинно в 6000 секции, тъй като се изисква специфична настройка на отделните машини за всеки вид избор, като в отделни изборни райони трябва да се настроят за три, а на някои места и за 4 вида избори.

В становището на ЦИК са подчертава, че за тези избори предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници; 265 вида бюлетини за кметове на общини; 35 вида бюлетини за кметове на райони и 3187 вида бюлетини за кметове на кметства.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По пътя към края

    47 7 Отговор
    Отмениха машинното гласуване. Догодина ще отменят гласуването изобщо!

    Коментиран от #6, #21

  • 2 НАТО ВЕЦ

    46 5 Отговор
    Честито на раята! ГРОБ до гроб.

    Коментиран от #11

  • 3 Правилно! Да се отмени.

    25 0 Отговор
    То е непотребно. Бабички, неграмотни, психоболни - техните гласове трябва да тежат.
  • 4 най после

    4 2 Отговор
    ``мирясаха``тези ``мискини``Айде макара.....
  • 5 победа

    19 0 Отговор
    за 1клас/не завършено/ с право на глас.......
  • 6 someone

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "По пътя към края":

    че то направо си е като отменено, само ние сме балъците дето се редим и мислим ,че нещо избираме. Реално партиите си купуват на килограм цигански вот и не ги интересува и грам за българите.
  • 7 Centurion

    18 2 Отговор
    Браво,Демокрацията победи!!!
  • 8 Робииии !!!

    19 4 Отговор
    Ами може да честитите изборната победа на ГЕРБ на следващите, последващите и всички бъдещи избори, а " който не слушка вадим соисъка с ЕГН-то, паичките, имотчетата и през ръчичките" ! Честито роби на ГЕРБ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ???

    9 0 Отговор
    Върхът е щом десният "ляв" Г.Марков критикува левите-амбриаж такъв.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Zaspali

    19 1 Отговор
    Така ни се пада като си стоим по къщите и само коментираме по сайтовете и по кръчмите като си пийваме ! А можеше тая шайка-мутраджийска паплач ГРОБ вече да не съществува но явно на наз така ни харесва да ни го начукват все по дълбоко и по дълго както е тръгнало-ВЕЧНО !!!
  • 13 Centurion

    12 1 Отговор
    Никой не трябва да излиза на избори,да останат празни урните. Нека им покажем на всички пълно презрение,и делегитимиране. Да разберат ,и по точно целият свят ,че са ненужни,че са мразени ,и ненавиждани!!!

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НАТО ВЕЦ

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    И никой да не излезе, "плънката" за урните вече е подготвена и скоро "почтени" "социолози" ще ни сведат до знание "резултатите".

    Коментиран от #17

  • 16 Коментатор

    9 0 Отговор
    Управлението на страната упорито работи срещу себе си. Избирателят бави, но не забравя!
  • 17 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "НАТО ВЕЦ":

    Може и да си прав.
  • 18 Стамат

    9 0 Отговор
    Голяма победа за диктатурата на ББ.
  • 19 Протест

    9 0 Отговор
    Само електронното(Интернет) гласуване ще ги '' оправи'' тия мърши, но го знаят и никога няма да го приемат. И за него имат план, както за машинното. Освен със '' Сопата'', друга надежда НЕ-МА.
  • 20 12345

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    То и сега никой не гласува. Процентите си ги измислят със купен, корпоративен вот +мъртви души.

    Коментиран от #22

  • 21 Гербер

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "По пътя към края":

    Правилно! Дано генерал Борисов заръча не депутатите от ГЕРБ наистина да отменят гласуването. Историята доказа, че няма никакъв смисъл да се харчат пари и д се губи времето на българите с подобни глупости. ГЕРБ до сега печели всички избори. Логично, при управление, извело ни по растеж на икономиката в челните позиции в световен мащаб. Виждаме какво става около нас - протести, корупция, мизерия. Генерал Борисов всеки ден открива нови построени обекти, магистрали, язовири, училища, детски градини и какво ли не. Просто е невероятно усещането да виждаш как държавата се гради и върви към прогрес. Минималната заплата се увеличи почти двойно за няколко години. Къде го има това? Българите почиват и се забавляват, курортите са пълни и зиме и лете, много граждани редовно ходят в чужбина на екскурзии и почивки. Това е. Просто ГЕРБ завинаги. Просто е невероятно. Гласувам с две ръце и се прекланям пред генерала.

    Коментиран от #33

  • 22 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "12345":

    Така е но,я си представи в секция в която трябва да гласуват 1000 човека ,да отидат 10 или 20 .
  • 23 Is 200

    9 1 Отговор
    Няма оправия тая държава.Да отиде Б.Б на Терминал 2 да пита кво става.Не да открива бракувани пътища.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мнение

    4 0 Отговор
    С машините няма как да раздават кебапчета и да купуват гласове...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня

    3 2 Отговор
    След като на запад отричат електронното гласуване, защо купиха тези машини? Някои гушнаха тлъсти комисионни. Царе са на усукването на пари. Дано пукнат майка им путати.
  • 28 Оги

    2 4 Отговор
    ГЕРБ винаги печели, пичове. И машинно и ръчно това е.
  • 29 АНЕНЕРБЕ

    1 3 Отговор
    С машини и без машини изхода е един - ТЕ ГИ ИЗБИРАТ , А НАС НИ ПРИЗОВАВАТ ДА УЧАСТВАМЕ В ТЕАТЪРА ИМ.

    НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ИЗБОРИТЕ!!

    На европейските избори реално са гласували само 20 % от имащите право на глас !!!!!!!!

    ДА БОЙКОТИРАМЕ ИЗБОРИТЕ!!!
    Да не допуснем шепа тарикати да ни правят на глупаци!!
  • 30 гост

    0 3 Отговор
    Малеее какъв бой ще ядете на есен руски подлоги...
  • 31 ААААаайдеее

    2 0 Отговор
    ААААаайдеее на кибапчаатаа...ААААаайдеее на кифтетатааааа...ААААаайдеее на димуккрациатаааа..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шайката си купува избори

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гербер":

    Защо се заблуждава те, не знаете как живеят останалите хора,и пенсионерите с 200 лева.МИСЛЯ ЧЕ ЦИГАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ.А КАТО ИМ СЕ КАЖЕ И ОБЯСНИ ГЛАСУВАТ ЗА ШАЙКАТА И ТО СРЕЩУ 50 ЛЕВА НА МАЛКО.ТОВА Е НАЧИНА ДА ПЕЧЕЛИ КРАДИВАТА ШАЙКА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Димов

    0 0 Отговор
    Как на самолети трябва да сме най-най-модерни, а гласуването ни да е най-архаично? ЕС спи и се прави, че не вижда вандализмът на холитиците ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове