Last news in Fakti

18 Юли, 2019 17:00 3 723 23

Мартин Димитров в ''Шоуто на Слави'': Депутатите не искат хората да гласуват

  • машинно гласуване-
  • отмяна-
  • мартин димитров-
  • демократична българия-
  • електронно гласуване-
  • гласуване по пощата-
  • шоуто на слави

Страхуват се, че ако българите в чужбина гласуват масово - това ще смени статуквото

Мартин Димитров в ''Шоуто на Слави'': Депутатите не искат хората да гласуват - 1
Снимка: slavishow.com

''Наглостта е много голяма, защото те не просто отмениха машинното гласуване на първо четене, те преди това спряха дистанционното електронно гласуване, което е от компютъра вкъщи, а на трето място ние им предложихме и гласуване по пощата - те и това не приеха. И едното не искат, и второто не искат, и третото не искат. В повечето развити страни има едно от трите, или има машинно, или има дистанционно електронно гласуване, тоест от компютъра вкъщи, или има гласуване по пощата. Най-много има гласуване по пощата. Те махнаха и трите неща. Защо? Първо, защото искат ниска активност. На тях ниската активност им върши най-много работа. Хората да не гласуват. Тези два милиона българи в чужбина - да не гласуват. Второ искат да запазят сегашната ужасна избирателна система'', това заяви икономистът Мартин Димитров, който е част от управленската алтернатива на ''Демократична България'', в ''Шоуто на Слави'' по повод отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори от страна на българските народни представители.

''Опозицията беше мълчалива, не беше много активна, нямаше ги повечето в зала, но знаете ли? Битката не е загубена все още. Очаквам вето, а то е задължително в една такава ситуация, което ще наложи август месец да има прегласуване на тези текстове и познавайки дисциплината в това странно мнозинство, което видяхме днес, между ГЕРБ, така наречените ''патриоти'' и ВОЛЯ, аз се съмнявам, че те август месец ще могат да съберат 122 души. Имат време другата седмица да мине на второ четене - толкова. Ветото може да бъде наложено и една седмица по-късно'', коментира Димитров.

Станаха много срамни неща в последните месеци, господин Сиромахов. Помните ли преференциалното гласуване? Същите хора, същото мнозинство, само че и ДПС вътре. То с или без тях - същата работа. Отмениха преференциалното гласуване и цялото гражданско общество водихме много тежка битка да го спасим и слава богу успяхме. Беше безнадеждно в началото. Аз бях при вас отново, апелирахме към това да се включат повече хора, да участват, че не е загубено всичко и успяхме да спасим преференциалното гласуване, което ако го нямаше на тези избори, нямаше да има и 30 и няколко процента участие, още по-ниска активност щеше да има. Сега ситуацията е подобна'', продължи своя анализ Мартин Димитров.

''Трябва да кажем на тези хора следното нещо: ако няма да има машинно гласуване, то поне приемете гласуването по пощата, което го има навсякъде. Сега Великобритания ще избере новия председател на Консервативната партия с гласуване по пощата от всички членове. Гласуването по пощата го има в страшно много европейски страни. Тоест, ако толкова много ги е страх от това машинно гласуване, ако се смятат за неподготвени, не, че няма основание за това, поне да приемат законопроекта, който ние от ''Демократична България'' им занесохме за гласуване по пощата'', призова той.

''Между другото те имат един безумен аргумент, че били много сложни местните избори, имало избор на кмет, на районни кметове, на общински съветници, на селски кметове, това усложнявало много процеса и затова не трябвало да има машинно гласуване. Ама то колкото е по-сложно, е по-добре да има точно машинно гласуване, защото иначе хората в секционните избирателни комисии трябва те да го преброят това. Е как ще го направят?'', запита представителят на ''Демократична България''.

''Скритият аргумент го знаем, скритият аргумент е всичките ужасни пороци на тази избирателна система със зачеркнатите протоколи, преправените, дописаните, които ги виждаме постоянно, да се запазят. Днес слушах внимателно дебата в парламента - те си казаха, господин Сиромахов. Вие сте ги чули сигурно. Те искат да махнат въобще машинното гласуване, но понеже има известен срам да кажат, че въобще го отменят, както на практика дистанционното електронно гласуване въобще го отмениха, то го има в закона, ние сме го предложили, но не го изпълняват и понеже ги беше срам чак това да предложат - правят го на две стъпки. Първо го махат за парламентарни и за местни избори, защото то такива ще има в следващите две години, другите са много далеч. След това ще ги махнат и за тях'', добави той.

''За мен големият въпрос, който трябва да бъде зададен е следният: Искаме ли българските граждани да участват? Искаме ли да гласуват? Искаме ли тези два милиона души в чужбина, които са българи, да участват, защото за тях е огромен разход да пътуват стотици или хиляди километри, да купуват скъпи билети. Защо не им дадем възможност от компютъра вкъщи, или от най-близката поща да отидат, да пуснат писмото, което струва 1,2,3 евро или 1,2,3 долара, или буквално от компютъра вкъщи да гласуват. Това е големият въпрос, защо това не им бъде дадено? Отговорът е следният: Страх ги е, че ако тези български граждани гласуват - това ще промени статуквото. И то драматично ще го смени. Това е проблемът'', отбеляза Мартин Димитров.

По темата за изтеклите от НАП лични данни на милиони български граждани и липсата на поемане на политическа отговорност за момента, Мартин Димитров заяви:

''Днес френският министър на екологията подаде оставка за това, че е направил някакви разходи, които били недопустими, което на фона на ситуацията в България, извинявайте.. задължително трябва да има оставки след това, което стана. Обяснението, че нямало пари е най-смешното в цялата работа. Имаше и има милиарди европейски фондове. За какви ли не щуротии ги харчиха. Защо не си построиха киберсигурността с тези пари? Милиарди еврофондове изхарчиха за всякакви крайно съмнителни мероприятия. Спокойно можеше, и за специалисти да бъдат отделени пари, и за технологии, така че такъв въпрос да не съществува. Щеше да е по-разумен разход от.. какви ли не щуротии имаше в последно време''.

''Системната грешка е в това, че първо се подценява драматично въпросът и второ бяха похарчени стотици милиони за електронно правителство, само че парите наистина бяха буквално похарчени - без да се гледат резултати. Оттук нататък трябва срещу всеки разход да гледаме какъв е ефектът, какъв е резултатът. Няма смисъл иначе. Тези хора могат да похарчат още милиарди и ние да нямаме киберсигурност, да има и следващото изтичане на информация'', заяви още той.

''Искам да ви кажа, че светлина има и тя е в това, че който се опитва да мачка гражданите - винаги плаща цената. Може да стане малко по-бавно, може да отнеме повече време, но това ще се случи. Разчитам и на натиска, който ще дойде от Европа върху България. Очертава се госпожа Кьовеши да спечели битката за европейски прокурор. Шансовете ѝ нараснаха. Аз смятам, че първо е важно отвътре да се води битката истински, както водихме битката за преференциалното гласуване и видяхте, че гражданите победиха. Трябва да има и външен натиск. За това сме член на Европейския съюз, когато имаме нужда - да получаваме този външен натиск.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    3 25 Отговор
    Генерал Борисов няма загубени избори. При положение, че през ден генералът открива нови инфраструктурни обекти, по икономическо развитие сме на челните места в Европа и света, доходите осезаемо се увеличават, минималната заплата е вече 560 лева и предстои увеличение, при това положение ГЕРБ ще управлява во веки веков! Това са факти! Просто изборите загубиха всякакъв смисъл.

    Коментиран от #4, #8, #10, #13, #20

  • 2 Гост

    18 1 Отговор
    На жълтите павета всички и да изметат боклуците!!!
  • 3 Иванчо

    11 0 Отговор
    Точно това е големият проблем - управяващите не искат смяна на статуквото; не искат хората да гласуват, защото знаят, че ще си отидат от властта много бързо. Винаги управляващите у нас са искали хората да не гласуват, да не са активни, да не са будни и с ясна гражданска позиция. Затова и умишлено се нагнетява това усещане за безпомощност в обикновените хора - за да ги направят апатични и по този начин да си разиграват коня. Единственият начин да се промени това, е хората да гласуват масово.
  • 4 СоцБоц

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Ти за Садам или Кадафи пишеш? А , сетих се май за Тиквуций , оня лингвист дето ни прави за резил навсякъде?
  • 5 ЪРП

    15 3 Отговор
    ДОКАЗАНО!!!
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!
    КВОТО ИМ ИЗКОМАНДВАТ ТРИБУКВЕНИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ, ТОВА ПРАВЯТ И ВИНАГИ ДЕЙСТВИЯТА ИМ СА ТВЪРДО АНТИБЪЛГАРСКИ!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Иван

    4 3 Отговор
    Нима в Р.България няма прокурори.Та госпожа Кьовеши да спечели битката за европейски прокурор и като месия да дойде и да ни оправи.
    За какво са ни депутати и т.н. щом някой от чужбина пак ще ни оправя бакиите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баш Гост

    8 3 Отговор
    Българите в чужбина да дойдат и да гласуват тук, като са толкова загрижени за България. Това псевдо родолюбие трябва да приключи веднъж завинаги. Не може някой, който живее на хиляди километри извън България от години да решава съдбините на и без това все по-малко оставащите хора в държавата.

    Коментиран от #11, #22

  • 10 007

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Нaпeкло те е слънцeто-има сянка, скpий се, че мoзъка ти стана на чoр¤ба
  • 11 Пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баш Гост":

    Да, право на глас да имат само живеещите в Родината!
  • 12 Гербер

    3 8 Отговор
    Писал съм само факти, не знам къде живеете, явно много отдавна не сте се прибирали в България. Елате и вижте с очите си, в какво превърна генерал Борисов родината ни в последно време. За три часа си от София кеф ти на Черно, кеф ти на Бяло море! Магистрали му викат на това! И днес се писа, че Световната банка отваря филиал тука. Мога да изреждам до утре. ГЕРБ санира жилищата в България, с което паднаха сметките за парно. Факт. И какво ли още не. Да отричате очевидното не знам болест ли е, какво е... Какви избори, какви партии? Има една партия и един човек - ГЕРБ и генерал Борисов. Това е.

    Коментиран от #21

  • 13 Centurion

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гербер":

    Абе какъв генерал е този смешник бе,недей да оскверняваш званиетои достойните хора които го носят.Той е и Доктор, нали знаеш!Какъв цинизъм!!!
  • 14 месара

    0 1 Отговор
    разбирач лапач - за тоя отдавна нито се чува нито се говори!
  • 15 Onq s konq

    3 1 Отговор
    Айде бе Мартине, кандидатирай се за кмет на София. И изкарай кирливите ризи на Герберите. Падне ли София пада и ГЕРБ.
  • 16 Денди

    5 2 Отговор
    Я не се тюхкайте! Като дойдем ва власт ще продадем американските щайги F-16 на руснаците. Те ще ни позлатят и ще ни подарят в замяна и Су-та, и С-400, и С-500. Да му мислят американците и Нато. Ние никога няма да бъдем верни техни съюзници. Който е направил съюз с нас - е фалирал! Това доказва историята! Пък после нашите марионитки, които продадоха хляба на народа заради макити на самолите, които ще хвъркат, ама няма да имат с какво да гърмят - да му мислят! Гневът на гладния! Мислете! Народът гладува!
  • 17 Денди

    4 2 Отговор
    Модераторът ми изтри коментара!
    Нищо, ще го постна отново!
    Публикувано във факти.бг: Я не се тюхкайте! Като дойдем на власт ще продадем американските щайги F-16 на руснаците. Те ще ни позлатят и ще ни подарят в замяна и Су-та, и С-400, и С-500. Да му мислят американците и Нато. Ние никога няма да бъдем верни техни съюзници. Който е направил съюз с нас - е фалирал! Това доказва историята! Пък после нашите марионетки, които продадоха хляба на народа заради макети на самолете, които ще хвъркат, ама няма да имат с какво да гърмят - да му мислят! Гневът на гладния! Мислете! Народът гладува!
  • 18 Пешо

    0 3 Отговор
    В пощите работят "млади" хора от 60 годиши че и по Възрастни в тази ситуация резултатите ще излазат може би след 6_12 месеца
  • 19 Пешо

    0 1 Отговор
    Марк Твен го е казал че "ако зависеше нещо от изборите те нямаше да ги провеждат" Чърчил го перфазира "ние нямаше да ги правим"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    0 0 Отговор
    Със Слави можем да направим една здрава коалиция и да си дооправим живота ,само незнам дали ще е навит .Ама ако не е ,ще го навием лесно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове