Last news in Fakti

22 Юли, 2019 16:00 3 085 50

Дугин: Идеолозите на либерализма отказват да признаят краха си

  • александър дугин-
  • либерализъм-
  • идеология
Дугин: Идеолозите на либерализма отказват да признаят краха си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

В световния научен елит и философски кръгове се разгоря бурна дискусия около мислите на руския президент Владимир Путин, който гръмко обяви края на западната либерална идея и прерогатива на традиционните национални ценности над континенталната социално-политическа култура.

Преди няколко дни световноизвестният американски философ и политолог, автор на епохалното есе „Краят на историята”, професор в Станфордския университет Франсис Фукуяма, в интервю за руската служба на „Гласът на Америка” коментира сензационното интервю на президента Владимир Путин пред британския вестник „Файненшъл Таймс”. Споделяйки позицията на руския президент по отношение на многополюсния нов световен ред, Фукуяма, въпреки това, изрази искреното си убеждение, че рано или късно либералните идеи отново ще надделеят над политическия популизъм и държавния национализъм.

Дискусията около изказаната идея за сблъсъка между двете концепции на мироглед в съвременната социална философия продължава. За коментар се обръщаме към руския философ Александър Дугин. Напомняме, че преди няколко години в САЩ се проведоха няколко доста интересни публични дебати между него и Фукуяма.

Един от основоположниците на теорията на социално-културното евразийство Дугин отдавна вещае край на епохата на либерализма.

Философът е убеден, че светът, в който живеем днес, е преход от еднополюсен свят към многополюсен свят.

„След разпадането на СССР Фукуяма обяви „края на историята”, което е еднополюсен момент - според неговата концепция. Нямало вече история, останаха единствено пазарът и либералната система. Всъщност това беше проекция на западния мироглед на цялата планета. Глобализацията докосва както умовете, така и икономиката и политиката - всичко трябва да стане единен Запад. Но сега виждаме края на ерата на либерализма, която обаче не иска да се откаже от позицията си”, заяви Дугин.

„Напоследък спорих в Китай с бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, който също вярва, че е твърде рано либерализмът да се погребва”, отбеляза Дугин. „Фукуяма по същество повтаря тази парадигма. Но, разбира се, никой от тях няма да признае факта, че либерализмът се е провалил. Путин в интервюто си за „Файненшъл Таймс” ясно заяви това, въпреки че неговият прессекретар Песков по някакъв начин се опитва да се оправдае за шефа си: „видите ли, не са го разбрали правилно, самият Путин е либерал”. Но, очевидно, Песков просто искаше да го представи като добър на либералното лоби и олигарсите, но това е негова лична позиция.

Сегашната позиция на либерализма ми напомня за ситуацията с края на СССР. Да, либерализмът все още има твърди основи и кой например през 1989 г. би могъл да мисли, че СССР ще се срине, когато все още съществуват мощната идеология, КГБ, Варшавският договор? Никой дори в кошмарите си не си помисляше за това. Но след около три години Съветският съюз се разпадна. Въпреки че считам, че при определени условия СССР все пак можеше да бъде спасен. Китай успя да оцелее, защото Пекин на площад „Тянанмен” доказа на целия свят, че има силни основи.

Но нека се върнем към края на СССР, тогава на периферията - в балтийските държави, Грузия, Азербайджан, Армения, всички на върха с глас обявяваха, че съветската система е приключила, докато в Москва служителите на КПСС уверяваха, че СССР е мощна страна и ще живее дълго време. По същия начин идеолозите на либерализма като Макфол и Фукуяма ни уверяват, че либерализмът е по-жив от всички живи. Те искат да представят желаното за действително”, смята Дугин.

В книгата си „Четвъртата политическа теория”, която, между другото, е забранена в „Амазон”, философът твърди, че либерализмът е приключил. По някаква причина „Амазон” забранява тази книга, докато книги с нео-нацистки възгледи са свободно изложени там.

„Междувременно в тази работа, която е преведена на много езици по света, аз очертах същността на моето виждане за постлибералното устройство на света и отбелязах, че светът не трябва да се връща към идеологията на фашизма или комунизма, а трябва да следва пътя на многополюсната система”, посочва Дугин.

Освен това, обмисляйки темата за либерализма, политологът отбелязва, че е малко вероятно някой сега в Русия и по света да си спомни либералните творби на Чернишевски и Добролюбов. Тъй като либералната идея отдавна е надживяла себе си, светът вече я е надживял изцяло.

„Бонбонките като глобализацията, урбанизацията и други ценности на либерализма не са изненада. Китай е доказал на целия свят, че модерна държава може да бъде построена без либерални ценности. Поради отслабването на собствените си основи, либерализмът се защитава като Съветския съюз, а и Фукуяма с Макфол се опитват да продължат живота на либерализма, който сега поема последен дъх”, убеден е той.

В същото време Дугин смята, че въвеждането на многополюсен свят все още е открит въпрос. „Но вече можем да кажем с увереност, че няма да има нова двуполюсност - не можем да се върнем назад, защото СССР вече го няма. Русия е по-силна, отколкото беше тогава, но това не е достатъчно, за да стане, както в съветските времена, вторият мощен полюс. Русия се противопоставя на Запада, защото недвусмислено се противопоставя на еднополюсността. Но нямаме достатъчно сили, за да станем втори полюс - затова се нуждаем от подкрепа и суверенни съюзници, включително Китай, чийто успех и просперитет се превърнаха в източник на сериозна загриженост за Запада”, заключва философът.

Китай, разбира се, приема това-онова от Запада - някои икономически детайли, технологични иновации и в същото време е много успешен, признава Дугин. Но, от друга страна, китайците се притесняват за собствената си идентичност, за своите ценности. Те не приемат всичко от Запада, имитирайки неговата система, защото китайският народ предпочита да остане верен на своя ред.

„Така в борбата за многополюсност много страни обединяват силите си. Кой е враг на многополюсността? Глобалистите, глобалните капиталисти и либерали, които се опитват да наложат общи стандарти на един голям и многостранен свят. Такива идеолози като Фукуяма или Макфол продължават да ни уверяват в силата на либерализма”, обобщава руският политически философ.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не на либерал идиотизма

    46 8 Отговор
    вече като чуя или прочета някъде демократи, евроценности, либерали и направо ми се драйфа

    Коментиран от #3

  • 2 Адолф Хитлер

    6 32 Отговор
    Либерализма и комунизма са двете страни на една и съща монета!Или национал-социализма и фашизма се завършат,или комунизма и либерализма ще избият бялата раса.Да живее България и хубавите,сочни българки и смърт за славянската паплач!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кирил

    10 19 Отговор
    дугин,кратка биография.етнически юдей,родители,разведени,като студент арестуван за участие в група за грабежи с взлом на подмосковски вили.прави пълни разкрития за другарите от групата и избягва присъда благодарение на ходатайство от бащата,офицер от фсб.проблеми с алкохола,развод,дъщеря му бяга от него в чужбина,австрия и не желае да стъпи в русия

    Коментиран от #27

  • 5 ВИЗИЯ БГ

    2 9 Отговор
    ХСНЛ .. Християнски-Социален-Неолиберализъм! Премахване на правителството и партиите, и премахване на икономическата политика, като такива. Само данък ДДС 20%, 70% от него за социални помощи, 30% за полиция и армия. Общините също да се издържат от ДДС, което да е колкото искат жителите, за колкото време желаят. Армията да е длъжна да строи комуни за безработните и бездомните, като армията взима 10% от продукцията за себе си. Ако обществото реши, и пътища да прави армията и полицията с 5% от средствата си и с 5% от времето на служещите в армията и полицията. Армията и полицията да са едно и също, но разделени на 10 части, да няма преврат и диктатура, с демократично управление, служещите правят референдум за всичко. Медицината която е безплатна към всяка община, с издръжка акцизи и ддс-община, да е елементарна, без излишни високи технологии, но етична и безкрайно достъпна и демократична. Акцизите да са само за болници, комуни за зависими, екология и ВЕИ-безплатни. Образованието да е до 7 клас, просто и демократично, четмо, писмо, смятане, география и литература, филми, музика и музициране, пеене, играене, физкултура, готвене, строителство, пътна сигурност и шофиране, техника, музеи, екскурзии, езици и лагери, на ниво Питагор. Никакви пенсии и пенсиониране от държавата. Всички над 16 до 61 години, да имат право да участват в граждански гвардии, доброволно със свои разходи. Наркотиците да не са забранени, само да се облагат с глоби и акцизи 200 до 1000%, които
  • 6 среднощен

    13 2 Отговор
    "Социален експеримент след социален експеримент"..? Без да изпадаме в конспиративни размишления - едни хора правят опит да "доминират" над други хора..! "Нищо ново под слънцето"..! "Фашизъм", "комунизъм", "неолиберали", "многополюсен модел" - думи, думи, думи..? Човек си търси оправдание за своите грешки и не иска да излезе от лицемерието и суетата. ? Слабост човешка - "облечена" в думи..!! Ако трябва да избираме - "руските класици" са по-добрия вариант..!!
  • 7 ВИЗИЯ БГ

    1 10 Отговор
    Наркотиците да не са забранени, само да се облагат с глоби и акцизи 200 до 1000%, които пари да отиват за лечение с - комуни за зависими. Парите да са просто облигации, зад които да стоят общинска земя и сгради - от които социални апартаменти с нисък наем. Банките да имат право да печатат пари, на базата заемите дадени от тях, най вече в акции от фирмите и недвижимости, държавата да не плаща фалита им. Да няма лични документи и шофьорски книжки. Фирмите и банките да издават документи, ако са им нужни, но народът да ги съди и оспорва, или да им забрани. Посолствата се приватизират. Общината издава международен паспорт и защитава своят съгражданин когато е в чужбина. ВСЕКИ КОЙТО ДЪРЖИ 40 ГЛАСА, ДА Е НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА ОБЩИНАТА, А КОЙТО ИМА 40 ГЛАСА ОТ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ДА Е НАЦИОНАЛЕН КОМИТА В НАЦИОНАЛНОТО-ДЪРЖАВНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. Президент или кмет, да се избират всяко Рождество Христово, от 24-30 декември, от народните представители. Всеки ще прави пенсионен фонд. Ще давате 5% от доходите си, ще се купува земя, животни, и всичко необходимо за земеделие и животновъдство. Разпределението е 50 на 50. Внасяш примерно 5 овце, и получаваш половината произведено от овцете, другото отива за гледачите. Така и с ягоди, домати, лютеница, сирене, кашкавал, ябълки. Ще е световен фонд, и да е наблюдаем, прозрачен, и оперативен по интернет. С демокрация. GODO - real investment and freedom
  • 8 Илия Троянов

    3 17 Отговор
    Консервативната пропаганда определя хуманизмът за антибожие движение. Хуманизмът е реакция срещу аристократичният и църковен гнет. Тогава човекът извън църковната и аристократична власт, е бил считан за животно, добитък, като робите в САЩ. Неспособен за самоуправление и воля за добро същество, е бил смятан човекът. Хуманизмът е основа на либерализмът. Либерализмът дава свобода на етносите и ражда нациите. Консерватизмът е обратната страна на прогресът. Либерализмът е обратната страна на феодализмът. Ако е много студено през септември, но не се палят печките, защото така е било винаги, дори и сняг да завали, което показва консервативно мислене, а не адекватно - прогресивно мислене. Консервативно е да имаш гладно и жадно куче на дворът си, с два метра синджир, и нужник без канализация.

    Коментиран от #22

  • 9 Тито

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бау":

    Май нещо не си в час пич-разбери едно-нео-либералите НЯМАТ нищо общо сьс демокрацията-факт.Нео-либералите само се ползват от демократичните постижения-които ти си изредил.Те използват точно тези постижения за да прокарат идеите си-например-свободно изказване на мнение-еми супер е безспорно--но либералите го използват за пропаганда на гей-идеологията,джендьризма и т.н... Друг пример-свободното преместване на хора-сьщо е супер---ама либералите го използват за оправдаване на емигранската вьлна--да ти обяснявам ли повече? Нео-либерализма е кьрлеж вьрху снагата на демокрацията.И никой не е против демократичните ценности-даже този Дугин ти го обяснява-а срещу радикалните либерали.А в момента в Брюксел от кьдето се управлява Европа -властта е окупирана от либерали-да ти напомня ли за мулти-култито,интеграцията,ЛГБТ или НПО-тата на радикалните либерали???--и какьв е резултата от тях???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иво Христов

    1 8 Отговор
    Но руското правителство не дава добри доходи и пенсии, защото ще имало инфлация? Тоест, населението ще изкупи повече неща които могат да бъдат изнесени, при това на по-ниски(конкурунтни) цени. Това е икономика на меркантилизмът от преди 500 години, и широко застъпена в бившият соц. лагер, особенно в България, Албания и Румъния. Ами работниците на кафе плантации в Руанда, са убедени, че кафето причинява лоши неща сърдечен удър.. Цената му е 100 долара и повече за килограм, кафето им, но те не знаят, само знаят, че е отровно. ....... Макроикономиката повелява, че заплатите маже да са всякакви, ако всички на затворен пазар взимат такива заплати. Но има култови стоки - за които светът е жаден и се правят на друго място, и неща като автомобили или електроника, каквито не всяка страна правят. Ако направят минималната заплата 2-3 пъти по-голяма, с толкова ще скочи вносът но и производство на това което могат. Ниските заплати правят ниска трудова ефективност. Когато една фирма има достъп до евтина работна ръка, тя не е склонна да влага в техника и обучение, по-ефективен метод и пестене на труд. Фирма наема 5 работника за товарене и разтоварване, плаща общо 1000 долара на всички тях. Но ако заплатите са 1000 долара за всеки работник, тогава разходът ще е 5000 долара за същият труд. И тогава фирмата ще е по склонна да замени тези 5 работника с един работник управляващ мотокар, на заплата 2000 долара и лизинг и разход за мотокарът 500-1000 долара. Така вторият ва
  • 12 Наблюдател

    8 16 Отговор
    Дугин е един от най-големите мракобесници в съвременна Русия и идеолог на руския фашизъм.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ББЮ

    9 9 Отговор
    На този експерт сьм му гледал няколко интервюта-уникален мозьк е. Едва ли расьжденията му ще бьдат разбрани от повечето хора,просто защото обществото не е узряло за това.На нивото е на Бжежински и Кисинджьр.

    Коментиран от #20

  • 15 Иво Христов

    3 6 Отговор
    Но ако заплатите са 1000 долара за всеки работник, тогава разходът ще е 5000 долара за същият труд. И тогава фирмата ще е по склонна да замени тези 5 работника с един работник управляващ мотокар, на заплата 2000 долара и лизинг и разход за мотокарът 500-1000 долара. Така вторият вариант прави пъти по-голям БВП на зает Американците имат минимална заплата 3 долара 1980г., сега е 7,5 долара, на час, а БВП им нарасва 5 пъти. Ако минималната им заплата е според Австралия, тоест 35% от БВП на зает(не-глава), трябва да имат 20 долара на час минимална заплата. п.п - в индия разпенват индигова течност с 5 човека, които си движат бурно краката, окислителен процес, нещо което ще свърши 1кват мотор, или 30кг калиев нитрат, но тези 5 човека са по-евтини.

    Коментиран от #25, #39

  • 16 Тръмп

    4 14 Отговор
    Дугин освен да дудне срещу преуспелия Запад и Култура,за друго не го бива като придворен популист на Путин,КГБ и СССР под прикритие!!!:):):)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да си знаеш

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бау":

    Бьркаш демокрацията с либерализма.Научи им разликите и тогава пиши по форумите.В момента либералната догма е най-големият враг на демокрацията.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Emil

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Илия Троянов":

    г-н Троянов, пиша Ви (-) не защото не сте прав, а защото сте частично прав! Явно сте аристотелов последовател и краен материалист, а не познавате Платон, Плотин, Ницше... и нито едно Духовно учение, а това е полу-знание!
  • 23 Тръмп

    6 15 Отговор
    Забелязва се явна Завист на Путин и Дугин към преуспелия комунистически Китай!!!:):):)Китай са толкова добре заради Кисинджър,САЩ и ЕС,които ги развиха чрез износ на технологии и производствата си там!!!:):):)Без "залязващия" Запад,Китай още щеше да е на купичка ориз,като в Северна Корея!!!:):):)Та Китай и Русия ще умрат от глад без Запада и всичко което идва от там,включително и думичката Либерализъм!!!:):):)В Китай,Русия и Северна Корея нямат представа какво е Свобода-Либералите на френски,за тях Свободата винаги е умряла,нали още от деца им промиват мозъците за Вождове и други идиотии!!!:):):)

    Коментиран от #29

  • 24 Тръмп

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъм":

    Кажи ми кое е положителното да живееш комунизъм???:):):)
  • 25 Готин ама не съвсем

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иво Христов":

    Браво, само забравихме да уточним, колко им бе външния и вътрешния дълг 1980 година и колко им е сега!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Любопитко

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "кирил":

    Цитат: "...ходатайство от бащата,офицер от фсб.". Дали когато Дугин е следвал е имало "фсб"? Именно, "фсб", а не КГБ? Или баща му и към КГБ не се е числял, а към ГРУ? Майката на "етническия юдей" (а както и пеленачетата знаят, юдейството се предава по МАЙЧИНА линия) е имала като мома мнооооого " юдейската" фамилия... не, нито Голдберг, нито Блумберг, нито Айсберг;-) дори, а ОНУФРИЕНКО;-). Май по-"етнически юдей" от Дугин ще се окажеш баш ти!!!
  • 28 Госあ

    5 1 Отговор
    Този т.нар. либерализъм е някаква странна химера между капитализъм и анархия, издигайки парите в култ и унищожавайки йерархията в обществото като приравнява хората само на бедни и богати. В такава среда много професии включително и такива които дават тласък на цивилизацията в сферата на науката и изкуството ще изчезнат, защото не печелят добре и съответно никой няма да иска да се занимава с тях. Профанизирането на хората с медийни инструменти и мода е основният похват на тази концепция. Истинският обществен строй трябва да бъде изграден върху йерархия и демокрация на гражданите.

    Коментиран от #31, #35, #37

  • 29 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп":

    Френските либерални идеи са трудовете на Русо и нямат ама нищо общо с тази еврейска пропаганда.
  • 30 Електрошок

    2 7 Отговор
    Еееех мечти.....Новият световен ред,неолиберализма си отивали!А пък Русия се борила за многополюсност!Не вярвайте на лъжепророците!Още помня простотиите на Маркс-Енгелс-Ленин,които изучавахме като върховната истина.Всичките тези философи още не са отговорили на елементарния въпрос-защо светът се развива според"протоколите",а не според техните предвиждания.Те даже не смеят да ги коментират!

    Коментиран от #33, #48

  • 31 Електрошок

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Да го разбирам ли това като рев,че ще останеш без работа:)

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Електрошок":

    Ама защо тогава протестираш срещу мигрантите, истанбулската конвенция и закона за закрила на детето ? То това е либерализма, останалото от тая помия дето ни я сервират за демокрация е капитализъм. Значи ще се окаже, че аз съм по либерален от теб. Освен това, за да съществува многополюсен модел трябва да го има ЕС. Иначе ще е двуполюсен.
  • 34 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Електрошок":

    Като какъв ? Не те разбирам. Но мисля че и ти не си много наясно.

    Коментиран от #36

  • 35 Електрошок

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Унищожаването на малкия и среден бизнес също нарушава баланса на йерархията в обществото.

    Коментиран от #45

  • 36 Електрошок

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Ама ти четеш ли какво пишеш-В такава среда много професии включително и такива които дават тласък на цивилизацията в сферата на науката и изкуството ще изчезнат, защото не печелят добре и съответно никой няма да иска да се занимава с тях.

    Коментиран от #46

  • 37 Джен

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Приятелю, мисля че, за да се установи справедлива и приемлива за всички йерархия, човек трябва да претърпи биологично обновяване чрез отстраняване на низшите генотипи, което ще доведе до доминация на духа над материята. Но дори и тогава, ще са нужни векове, за да се проявят трайно ползите от това. За еволюцията 1000 год. са като миг, няма да го доживеем, спи спокойно!

    Коментиран от #38, #47

  • 38 Електрошок

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Джен":

    Кви 1000 години!?Тя еволюцията е под въпрос!
  • 39 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иво Христов":

    Глупакк...НЕ защото е ,,по-ЕВТИНО>И ТЕ НЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ИЛИ ЕМИГРАНТИ>>>ТО това е разликата между НОРМАЛНАТА държава и тази ,,обладана,, от пазарен фундаментализъм...и шурбаджанакосуджук капитализъм.

    Коментиран от #41

  • 40 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Основният конфликт настана след като европейските капитали,,старите,вековни пари,, и американските,,нови пари,, се скараха за света и Русия!!!след глобалната криза причинена от лакомията на Уолстрийт......Дотогава ,30 г,глобалният ОБЩ капитал черпеше огромни печалби от глобализацията и победата над социализма....При това с голяма жестокост/м погледнете България!!!/.Щом нормата на печалба падна ,и се спука ,,БАЛОНЪТ
  • 41 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "ТОЧКАТА":

    ....а защото ДАВА РАБОТА на 4 човека...и ТЕ не стават престъпници или емигранти.......пфууу,
  • 42 Axaxa

    3 4 Отговор
    Националисти, либерали, ВСЕ ПАЛЯЧОВЦИ!
  • 43 Електрошок

    7 1 Отговор
    Когато бяхме членки на СИВ извън икономическите договорености,никой не ни се бъркаше в битността на българи!Тогава имаше моменти в чужбина да се гордея,че съм българин,а сега ме е срам!
  • 44 Диамантената ръка

    1 5 Отговор
    Дугин руснак, пък хвали Китай...
  • 45 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Електрошок":

    Напротив, това в най голяма степен ще върне йерархията и демокрацията на гражданите. Малкият и среден бизнес е основата на либерализма и трябва да бъде унищожен!
  • 46 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Електрошок":

    Не само,че чета но за съжаление съм и прав. Остави го тоя бесен либерализъм в България, където наистина изчезнаха много професии. За съжаление виждам че тенденцията в световен мащаб започва да става такава. Апропо, самата професия Философия става много дефицитна. Фундаменталният рисърч с поглед към бъдещето е свит на санитарният минимум,за разлика от бълването на някакви в едно 80% безпредметни "иновации", които да бъдат продавани основно с реклама. В същото време качеството на живот вместо да се повиши благодарение на онези 20%, които наистина са съществени, за по голямата част от населението на планетата се понижава.
  • 47 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Джен":

    Е докога ще разчитаме на тази биологична еволюция, наскоро тук писаха за първият открит средиземноморец в Гърция на 210 хил. години. Колко още... Еволюцията би трябвало да бъде ускорена от средата, която създадохме. Ако трябва, да почнем да се редактираме с CRISPR/CAS 9 😄. Освен това, мисля че трябва да има баланс между духовното и материалното, а не едното да доминира.
  • 48 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Електрошок":

    Няма как Маркс и Енгелс да Ви отговорят защо светът се развива по схемата от протоколите, нито защо нео либерализмът, налаган ни насилствено се изчерпа. Но за капитализма са били прави.
  • 49 1234

    3 0 Отговор
    Либерализма е недоносче. За соца има изписани тонове концепции за либерализма какво е написано, освен че всичко е а на опаки, като се почне от малцинствата да командват мнозинствата, лгбт са имат повече права, глобалните фирми могат да правят каквото си искат защото са глобални и държавата няма да ги остави да фалират
  • 50 681

    2 1 Отговор
    руските идиоти бълнуват за многополюсен свят (разбирай и тях да ги броят за бройка)