24 Август, 2019 15:54 4 338 28

Жена от народа с минало в излишък

  • владимир шопов-
  • кмет-
  • мая манолова-
  • жена от народа-
  • минало-
  • кандидат

Ще е особено любопитно докъде ще успее да стигне

Жена от народа с минало в излишък - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вагонът на сутрешния влак за Варна е очаквано хладен, късната есен подсеща за обичайния проблем на пътниците на българските железници. Едно от купетата е вече пълно с хора, стоплени от мисълта, че поне днес има кой да чуе техните проблеми, да погледне купчините с документи по техните казуси, да им даде поне малко надежда за евентуално решение.

Омбудсманът Мая Манолова пристига, обиколена от медии, с добре заучен делови и решителен поглед. Неубедително изразява учудване от присъствието им, сякаш те напълно случайно са решили да посетят софийската Централна гара в ранната ноемврийска сутрин, и влиза във влака. В продължение на часове тя ще слуша историите на хора, останали без жилища, борещи се с банки, искащи промени в закони, треньор търси пари за тренировки по футбол на малчугани от Видинско.

Случаен гражданин, застанал усмихнато на перона, поднася цветя на Манолова. Всичко прилича на

добре обмислена политическа сценография,

рейтинговите данни подсказват очертаващ се успех на начинанието. Пред нас е завършеният образ на една жена от народа, неуморен борец и защитник на "обикновените хора" и техните каузи, колкото и каквито и да са те.

Подобна политическа легенда е достатъчно банална и добре позната. Не е особена изненада, че архитектите на възхода на сегашния омбудсман са избрали този разказ. Очевидно е, че политическият успех по нашите земи отдавна преминава през симулация на народняшка загриженост, на драматична и предрешена борба за справедливост, на пресъздаване на отчаяна асиметрия между болката и несправедливостта и институционалното безчувствие и цинизъм.

Погледнат по-внимателно обаче, походът на Манолова към властта всъщност носи любопитни въпроси за нашата политика. Успешните политици на последните две десетилетия неизменно играят пиесата на аутсайдера, на антисистемността, на голямото обещание. Симеон Сакскобургготски комбинира цивилизационно обещание с картина на моментално материално благополучие, Бойко Борисов обеща възмездие, антикорупционен поход и закъсняла справедливост.

Тяхната неполитическа идентичност и дистанция от системата бе основният им коз, решаващата гаранция за честност на намеренията и достоверност на обещанията. Тази политическа траектория вече се приема като универсална рецепта за успех.

Мая Манолова обаче печели обществено доверие по друга пътека

и ще е особено любопитно докъде ще успее да стигне.

Тя е видимо лишена от няколко съществени предимства на предходните успешни кандидати за политическа слава. Има политическа и парламентарна история в излишък, свързаност с БСП и фаталното решение за подкрепа на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Има продължителна публична видимост като острие на "столетницата", често отличителна със своята ненужна острота и дори арогантност. Има немалко спорни политически връзки, например общуването с Галеви в по-далечните години на регионалната ѝ активност. Нищо от политическото ѝ битие преди сегашната позиция не подсказваше дори намерение за прераждане като глас и лице на народа.

Нещо повече - Манолова спокойно можеше да бъде оприличена на класически представител на статуквото, на бързата полза от достатъчно безпардонната амбиция за изкачване в политическата йерархия. И независимо от това, тя е на прага на атака на една от най-важните позиции в българската политическа система, при това с достатъчно приличен шанс за успех. Ако успее, тя ще бъде съществено изключение, защото политическото ѝ възраждане ще е преминало през институционалната система, а не въпреки нея.

Извън съмнение е, че самата позиция на обществен защитник предлага чудесни възможности за антисистемна поза отвътре, за ежедневен турбопопулизъм, който обещава всичко на всеки на момента.

Самото нейно избиране бе фрапантен политически подарък, който и до днес буди въпросителни и съмнения.

В допълнение, Манолова бързо разбра, че по нашите земи хората не вярват на институции, а предпочитат да вярват на хора, които превръщат себе си в институция. Нещо, което и самият премиер непрестанно се опитва да прави в своето управленско ежедневие.

Но финалната права често е най-трудна и пред нея има сериозни препятствия. Съвсем не е очевидно, че амнезията за нейното политическо минало е толкова дълбока. БСП трудно ще удържи на изкушението да не капитализира връзката си с нея, а самата Манолова сякаш надценява изградената си дотук гражданска идентичност. Нещо повече - нейният безогледен микропопулизъм съвсем не е задължително да ражда по-устойчива политическа привързаност. Рейтингът ѝ може просто да отразява мимолетната полезност за угрижените ни съграждани, а не очакване за съвместно политическо пътешествие. Наглед отсъствието на някаква голяма заявка или идея ѝ помага, но ситуативният прагматизъм трудно ще генерира политическия ентусиазъм, необходим за преминаване в друго политическо измерение. Ако обаче успее да се справи с тези трудности, Мая Манолова наистина ще се окаже пример за нещо необичайно - политически успех през дискредитираната ни институционална система, а не въпреки нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    35 20 Отговор
    Тъй ли са вика на гольовица, жена от народа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БКП-Герб голем страх от Мая бе

    25 29 Отговор
    Абе БКП-Герберисти, кво толкова страшно от Мая, тя е от народа, като нас бе. Що толкуз ви страх бе?
  • 4 ХА ХА ХА

    28 19 Отговор
    ПЛАТЕНА СТАТИЙКА ЗА ЖЕНА ОТ НАРОДА , ЩОМ ТАКА КАЗВАМЕ ВЕЧЕ НА МУТРИТЕ ИЛИ МУТРИТЕ Е НОВОТО ИМЕ НА ПАРТИЗАНИТЕ !
  • 5 Behemoth

    12 22 Отговор
    Абе друго си е Фандъка!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 9 Отговор
    КОГАТО СИ УСПЕШЕН ИМАШ ФАЛШИВИ ПРИЯТЕЛИ И ИСТИНСКИ ВРАГОВЕ МАЙКА ТЕРЕЗА ОТ КАЛКУТА
  • 7 да ама

    29 12 Отговор
    Никой не може да надмине КУЛТА към ЛИЧНОСТТА, който се изгражда към Диктатора от Банкя !
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 18 Отговор
    ДАМАТА СЕ КАЗВА МАЯ МАНОЛОВА А НЕ СЕСТРА ГАЛЕВА А МЯ МАНОЛОВА

    Коментиран от #27

  • 9 жжж

    26 11 Отговор
    може ли жена с биография на неморална депутатка да бъде морален обществен защитник? в едната позиция има лицемерие. или и при двете.

    Коментиран от #13

  • 10 Северо Не Пропаднал

    14 15 Отговор
    В Северозапада има една много интересна диалектна дума– "бръкоочлив/а", която най–кратко характеризира хората, които не си мълчат, които имат и защитават позицията си. Каквото и да говорите и пишете, Мая Манолова е от точно тоя тип личности, които знаят кога, къде и какво да кажат или направят и за това хората я харесват и подкрепят. ББ гледа да му се махне от главата в парламента, но вместо да извади очи, изписа вежди.
  • 11 вили

    14 6 Отговор
    Какво ще правим с бившите комунисти в Герб и партийни секретари я кажете

    Коментиран от #23

  • 12 РОНИ

    11 7 Отговор
    ЩЕ ИМ ТЕГЛИМ ПО ЕДНА ПАТКА
  • 13 Обикновен Бг

    30 6 Отговор

    До коментар #9 от "жжж":

    Може госпожо, особенно като се има предвид, че зад нея са ЧСИ и тяхната организация. Манолова им вкара такива закони СПЕЦИАЛНО ЗА ТЯХ, че ЧСИ са плътно зад нея, с пари, и връзки. А което не стне с връзки ЧСИ го запорират, като банкови сметки и други парични дивиденти. САМО Я ПОПИТАЙРЕ ЗАЩО УВЕЛИЧИ - ПОГАСИТЕЛНАТА ДАВНОСТ от 3 на 10 години, даже шефа на ЧСИ излезе по телевизията да и благодари....ДАНО СТЕ МИ ПРОЧЕЛИ МОЯ ЛИЧЕН КОМЕНТАР, ЧЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГО ЦЕНЗОРИРАТ.
  • 14 Местни избори

    10 14 Отговор
    Мая Манолова 52 % Йорданка Фандъкова 48% на Боко тиквата ще му се стъжни.

    Коментиран от #15, #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гоуст

    17 3 Отговор
    Как само звучи: Мая Манолова - кмет на София, Слави премиер... Айде моля ти се

    Коментиран от #19

  • 17 хппппп

    21 3 Отговор
    изключително фалшива с позорно минало...дори като не говори лъже на ум
  • 18 Селянин

    12 0 Отговор
    По банковите сметки и притежаваните имоти велможите се различават от народа.
  • 19 Местни избори

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гоуст":

    Друга песен ще запееш на 28.10.2019 година.
  • 20 Брус Уилис от Брезник

    10 6 Отговор
    Защо Генерал Деси и Слави Трифонов не направят една коалиция. Тогава ще се нагледаме на шоу и повишено кръвно налягане на доста видни политици. А Майчето се опитва лекичко да се провре и да яхне кметството или по-нагоре. Ама ние не ядеме доматите с колците и не вярваме в таласъми. Също така и на обещания подплатени с кебапчета и наливна бира.
  • 21 Главата на семейството

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Обикновен Бг":

    Не подценявайте жените те са способни на всичко за да са на власт. И да ти забият нож в гърба
  • 22 4943

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Местни избори":

    Леж' на тази кълка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КЪНЮ ТУКМАКА

    3 3 Отговор
    Муухххаааа братеее таа тупалка от бая време си прая ножки на нея.Сяка вечер така фърлям че чак тавана пръскам.Заради таа целия ми таван е на жълти петна.Мисла да и фърля едни 20 кинта за цяла вечер и да и напълня дирника с бял крем.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Зара

    4 1 Отговор
    В една тотално окупирана от мафията държава, колкото и желание да има някой едва ли може да направи нещо, та ми е съмнителна Мая и как така лесно постига всичко...все си мисля, че е скрития коз на герб в противниковия отбор
  • 27 Само, моля, не

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    пиши с главни букви. Не виждаш ли, че никой друг не го прави?
  • 28 Ю Кортес

    3 2 Отговор
    Факта че беше с братя Галеви и гласува Пеевски за шеф на ДАНС е достатъчен