Last news in Fakti

27 Октомври, 2019 13:00 19 596 45

Путин и Ердоган накараха НАТО да прави глупави грешки

  • путин-
  • ердоган-
  • кюрди-
  • сирия

Ясно е, че кюрдите не могат да разчитат на своя суверенна държавност и придобиването на автономия или самоуправление

Путин и Ердоган накараха НАТО да прави глупави грешки - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Споразумението между Русия и Турция за разрешаване на ситуацията в Северна Сирия предизвика бурни реакции в Европейския съюз и НАТО. Политиците издигат взаимно изключващи се предложения, споделят своите виждания за решаване на вече несъществуващ проблем. Положението е същото и в САЩ – държавният глава на САЩ Тръмп казва едно, администрацията му - друго, а дипломацията няма общо мнение. Изглежда, че на Запад просто не бяха готови за такова развитие на събитията.

В сряда министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) приветства споразумението за продължаване на режима на прекратяване на огъня в Северна Сирия, договорено от президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.

В същото време Маас критикува собствения си колега в правителството - министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). Според Маас международната общност очаква германското правителство да работи като едно цяло и идеи като представената от нея трябва да се предлагат само след съгласуване с колегите в кабинета в Берлин. „Става въпрос за доверието в германската външна политика", обясни раздразнено социалдемократът.

Малко по-рано Крамп-Каренбауер призова за създаване на зона за сигурност под егидата на ООН по сирийско-турската граница, както и изпращане на войници на Бундесвера като миротворци в региона. Идеята веднага побързаха да я подкрепят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и представителят на САЩ в централата на НАТО Кей Бейли Хътчисън.

„Крамп-Каренбауер, очевидно, не разбира, че в тази ситуация влакът на Европа вече е заминал. Сега не може просто да се влезе в Сирия с развети знамена. Тя все още не е осъзнала, че след споразумението между Путин и Ердоган европейците могат да направят най-много стъпки в защита на кюрдите и някои малки терористични организации от войските на Русия и Турция. В същото време Турция е съюзник на Германия в НАТО, а Русия е най-мощната военна сила”, коментира германският политически анализатор Александър Рар.

„Дори да си представим, че Германия ще се включи в подобно начинание, тогава кюрдите ще се нуждаят от подкрепата на Берлин за създаване на собствена независима държава. А това е невъзможно. Крамп-Каренбауер просто допусна груба грешка и постави под въпрос собствената си външнополитическа компетентност. А това от своя страна може да нанесе удари върху амбициите ѝ да стане канцлер на Германия“, подчерта Рар.

„Ясно е, че кюрдите не могат да разчитат на своя суверенна държавност и придобиването на автономия или самоуправление. Такава все пак трябва да се добие под нечия егида. В същото време се оказа, че покровителството на САЩ е много ненадеждно. Турция не се разглежда, така че можем да говорим единствено за това как ще бъде възможно да се стабилизират отношенията под юрисдикцията на Дамаск", добавя Фьодор Лукянов, директор по научната работа на Фонда за развитие и подкрепа на клуба „Валдай“.

Споразуменията, сключени в Сочи, теоретично може да бъдат застрашени от неприятен ход от страна на САЩ. Въпреки това, според Лукянов, Америка сега е погълната от друг проблем - дали ще започне „канонадата срещу Тръмп“. На този фон Пентагонът сега е малко вероятно да работи в Северна Сирия, предполага експертът.

Ръководителят на научните изследвания в „Диалог на цивилизациите“ Алексей Малашенко вярва, че Сирия и Турция ще трябва да разрешат редица въпроси, за да приложат мирния план.

„Това не е договор, а договореност. Тя ще действа така, както е угодна и за двете страни. И тъй като между страните има нерешени проблеми, което е напълно нормално при подобен конфликт, всичко ще зависи от допълнителните фактори. Например, дали ще започне завръщането на сирийските бежанци“, заяви Малашенко. „Асад може да не хареса идеята Турция да връща обратно сирийските мигранти, които са против него“.

Въпреки това, Владимир Сотников, водещ изследовател в Института за ориенталски изследвания при Руската академия на науките, смята, че малките различия няма да повлияят за края на гражданската война в арабската република.

„Това споразумение може да доведе до разрешаване на вътрешния сирийски въпрос, въпреки факта, че все още има членове на опозицията, които се противопоставят на законното правителство на Башар Асад”, заяви Сотников.

Експертът обаче предупреждава, че терористите или умерената сирийска опозиция все още могат да нарушат прилагането на споразуменията, сключени в Сочи. В допълнение, възниква още един проблем - какво да се прави с членовете на „Ислямска държава", които имат гражданство от страна-членка на ЕС. Преди бяха в затвори, охранявани от кюрдите, но сега тези територии постепенно попадат под контрола на Дамаск.

Професорът на Дипломатическата академия, извънреден и пълномощен посланик от II ранг Александър Вавилов е по-оптимистичен. Той не изключва помирение между Вашингтон и Дамаск, което доскоро изглеждаше немислимо.

„Американците ще искат да се възползват от възможността да участват във възстановяването на Сирия. Тръмп тържествено обяви, че 1000 американски военнослужещи напускат Сирия. Въпреки това той остави 200 души да охраняват петролните находища в Сирия. Тръмп е бизнесмен и знае къде е изгодата”, казва Вавилов.

По-късно обаче ситуацията отново се обърка: Белият дом заяви, че Америка възнамерява напълно да изтегли войските си от Сирия. Не стана ясно на кого да се вярва: на Тръмп, който говори за войници, оставащи да защитават петролните находища, или на неговата собствена администрация, която твърди, че нито един американец няма да остане в близкоизточната страна.

Американската дипломация се държи не по-малко противоречиво, защото, както изглежда, не е имало време да формулира отношението си към споразуменията между Путин и Ердоган. Президентът Доналд Тръмп направи телевизионно обръщение. Той говори в празнична атмосфера: неговият заместник Майк Пенс застана отдясно на президента, а отляво бе другият Майк, държавният секретар.

Тръмп обяви, че отменя всички санкции, които самият той наложи на Турция преди не повече от седмица. Той даде да се разбере, че причините за санкциите са изчезнали, Турция се е поправила, операцията в Сирия е спряна. „Това постигнахме ние, САЩ, и никой друг, никоя друга страна“, заяви Тръмп, без да споменава Русия нито веднъж. Ясно е обаче, че той не може да похвали Русия, нито да я порицае.

За разлика от Тръмп, неговите подчинени бяха принудени по един или друг начин да коментират споразуменията, сключени в Сочи. Постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хътчисън одобри споразумението между Ердоган и Путин. Освен това, емисарят на Вашингтон не изключи, че Москва „предприема опит да се превърне в сила, която стабилизира ситуацията“ в Сирия.

Докато Хътчисън правеше изявлението си в Брюксел, във Вашингтон нейният колега - специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, не успя да промени реториката. Говорейки пред една от комисиите на Конгреса, той заяви, че задачата на международната общност в тази арабска страна остава сдържането на Русия.

„Инструкциите са ми дадени от държавния секретар Помпео от първия ден и имам всички основания да вярвам, че са му били дадени от президента Тръмп. Те са в противодействие на усилията на Русия в конфликта в Сирия с цел постигане на военна победа за Асад“, отбеляза дипломатът.

Във вторник президентите на Русия и Турция, след шест часа преговори, се договориха как да разрешат конфликта в Северна Сирия без кръвопролития. Кюрдските сили ще напуснат зоната за сигурност, а военни на Москва и Анкара да започнат провеждането на съвместни патрули. Путин определи договореностите като „съдбоносни“.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    31 66 Отговор
    Казано накратко ..край на европейската колониална политика в Сирия ...остава и руснака да се измете ..и тогава турци и сирийци заедно ще създадат една демократична Сирия

    Коментиран от #7, #33, #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рязания

    34 4 Отговор
    Ядохте ли го
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    79 14 Отговор
    Не случайно Путин е най-влиятелният политик в света.Играче и това неможем да го отречем.А Ердоган сьс присьщият си анадолски тарикатльк усети моща и влиянието на Русия и се пписламчи под сянката на Путин.Не случайно стоя пред кенефа в ООН да чака Путин и биеше таманета в Москва след свалянето на самолета.Всьщност точно това сваляне отвори очите и на двамата-на Путин да си има едно наум с Ердоган,а на Ердоган сьс измислените и страхливи герои на НАТО--които му казаха тогава буквално в пряко--сам се оправяй...

    Коментиран от #11

  • 6 Българина

    60 18 Отговор
    Горките араби кой ли не ги избива заради петрола им. То не беха американци, англичани, французи, айде сега и турчина да не остане по-назад. Кръвопийци, да ви прокълне Господ за изрощините ви!

    Коментиран от #13, #30

  • 7 Сссссссс

    51 16 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасане-а малко по-реално бе човече...Турция и налагане на демокрация в Сирия---добре сте си научили урока от американските лицемери май-а?

    Коментиран от #9

  • 8 Borislav Popov

    45 12 Отговор
    Слава Русия, да живее Путин !

    Коментиран от #12

  • 9 Хасан

    8 31 Отговор

    До коментар #7 от "Сссссссс":

    Няма друг ..или трябва да целуват ръка на руснака или американеца ..Сирийците са мюсюлмани и с турчина ще се разберат
  • 10 Давид

    26 4 Отговор
    Тези които разбиха света преди хилядолетия от 7 раси на над 150 държави днес , тяхните наследници и последователи го правят и сега . Това е елементарната истина .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    11 49 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Путин анексира Крим и разби православна Украйна

    Коментиран от #29, #38

  • 13 Хасан

    14 22 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Не си прав ..англосаксонците директно им взимат петрола без да си плащат а турчина им плаща
  • 14 Алфа Вълкът

    28 8 Отговор
    Слава Русия, да живее великият Путин !

    Коментиран от #15

  • 15 Алфа Вълкът

    5 25 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Слава имитаторче на тебе, че доказваш колко долна сган без самоличност сте русофилирастите!
  • 16 Б.Х.

    22 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Ти да не присъства на срещата бе разбирачо . Беж в Турция и не се обаждай повече
  • 17 Хасан

    7 15 Отговор
    Блатото в Сирия беше създадено за да могат всички комари /терористи от района,Европа ,Русия ,Турция да се съберат там и да се унищожат

    Коментиран от #39

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Защо никой не брои ЕС

    14 0 Отговор
    Не за слива, а дори и за варосана афъзка? Защо?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пираня

    15 23 Отговор
    Много харесвам как действат турците. Няма хън мън. Истински мъжкари са.

    Коментиран от #22, #25, #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай вую

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Ей фес мери си думите,да не ти се случи изненада

    Коментиран от #27

  • 25 Бай вую

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Абе рибо кво разбираш ти я си плувай в блатото
  • 26 a bee

    0 4 Отговор
    Кой кого на разноглед превърнал ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Странника

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Хасане като нямаш идея как са нещата с Крим, Украйна, Сирия и т.н. Си мълчи и не се прави на умен, не ти се отдава. Стратегията е изкуство и очевидно не е за теб. Анексирана е ГДР от ФРГ, а по отношение на фашизма в Украйна, това е друг въпрос. Така, че Хасане,едно е да гледаш, друго е да виждаш, трето е да разбереш. При теб Хасане 2 и 3 са недостъпни за Вас.
  • 30 Бай Уй

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Ти пък на чий гроб плачеш.
  • 31 ели

    9 2 Отговор
    Вие " цивилизованите и интелигентни " европейци оставете Близкия Изток на мира тая работа не е за вас по добре организирайте гей паради начало с американския посол . (В Берлин има специално място отделено за гей парадите )
  • 32 Моамед

    4 3 Отговор
    Не се карайте.
    Суджука ще оправи нещата.
    Той е вархъ.
  • 33 Гошо

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    А още по накратко Путин ги направи натовците сами да си говорят
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ю Кортес

    4 5 Отговор
    Сирийския капан щракна и в него се оказаха двама глупаци от бивши загниващи империи

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Румяна Костова

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Как Путин разби Украйна? Та независимите украинци са под защитата и ръководството на новия си голям брат-Америка. Външната министърка дори физически се появи на Майдана с торба демократични бисквити.
  • 39 СПЕЦНАЗ

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Войната в Сирия я разпалиха САЩ и Израел. Поради 3 причини :
    Пътя на коприната, завършващ на Латакия (Китай е готов да финансира проекта)
    Проекта за нефтопровод и газопровод от Саудитска Арабия и Катар за Европа през Турция
    И заветната цел на евреите - да сложат марионетно правителство в Дамаск (както в Йордания, Саудитска Арабия)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Турския сунитски гаджал да не пипа Сирия.
  • 43 Gost

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ю Кортес":

    И в какво се състои щракване то. В това че рано или късно тази държава трябва да бъде възстановена. И калкулатор ти не може да смята до толкова за какви пари става на въпрос
  • 44 Р. Овч.

    0 1 Отговор
    Секретарят на руското посолство в София лъсна в шпионски скандал От септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител

    Прочети повече в Blitz.bg: https://
  • 45 Масонски удар под кръста

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Ти ce мoли c дa нe изхвърлят Турция oт НAТO пo нacтoявaнe нa Зaпaднa Eврoпa, чe щe ви cпукaмe тръткитe тукa нa турчoлятa зa някoлкo дни caмo вeднaгa щoм Турция ce oзoвe извън НAТO!!! Щe пocлeдвaтe eдин милиoн турци прoгoнeни oт Бългaрия прeди гoдини кaтo eднoтo нищo.