ФАКТИ.БГ

Българската спирачка: Преграда пред “Турски поток”

Публикувана: 14 Декември, 2019 16:05
110 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 27160
Българската спирачка: Преграда пред “Турски поток”
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 101 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин наскоро се изказа остро по адрес на България. Изпълнението на проекта „Турски поток“, важен газопровод на юг, се изправи именно пред пречките от страна на тази държава. Главата на руската държава обеща да намери алтернативен път, ако България продължи да променя поведението си.

Как България остана без Южен поток

Някога, а именно преди пет години, България изигра ключова роля за ограничаване на предишния руски проект за изграждането на газопровода „Южен поток“. Тогава българското ръководство отказа да разреши строителство, докато проектът не съответства на европейското законодателство. Ставаше дума за факта, че според законите на ЕС една и съща компания не може едновременно да транспортира и продава газ. Така, според логиката на българската страна, след изграждането на газопровода до продажби на постъпващия газ трябваше да бъдат допуснати други компании, а не от руския “Газпром”.

Под натиск на Европейската комисия България през юни и август 2014 г. спря строителството на газовата магистрала. В същото време тръби за първото разклонение от газопровода вече бяха доставени до българска Варна. На 1 декември 2014 г. трябваше да започнат работи по морския участък на газопровода, но те така и не започнаха.

Тогава България действа в полза на своите спонсори - Европейския съюз и САЩ, опитвайки се да навреди на Русия. Заради западното покровителство София за пореден път предаде руско-българската дружба и дори собствените си финансови и икономически интереси, като започна да саботира строителството на “Южен поток”.

Естествено, подобни условия не устроиха руската страна. В резултат Русия се съгласи с Турция да изгради “Турски поток”. Преди това Владимир Путин заяви, че Русия отказва да изгради Южния поток заради неконструктивната позиция на Европейската комисия. Тогава на 1 декември 2014 г. ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че проектът "Южен поток" е затворен и няма да има завръщане към него.

Русия започна изграждането на „Турски поток“, също през декември 2014 г. подписа споразумение с турската корпорация Botas Petroleum Pipeline. Този газопровод с дължина 930 км преминава по дъното на Черно море до турското крайбрежие, а неговата сухопътна част, дълга 180 км, преминава през Турция до границата с Гърция. Първото разклонение на газопровода е проектирана да доставя газ за Турция, а второто е предназначено за доставка на газ към страните от Югоизточна и Южна Европа. Капацитетът на всяко разклонение е 15,75 милиарда кубически метра.

Газопроводът „Турски поток“ се превърна в най-важния горивен и енергиен проект на Русия на юг, аналог на „Северен поток-2“, който се изгражда в Северна Европа. Естествено, много страни от Югоизточна и Южна Европа свързват подобряването на доставките си с новия газопровод. България не прави изключение. В крайна сметка географското ѝ местоположение всъщност изолира страната от основните пътища за пренос на газ.

Руският газопровод е жизненоважен за България!

За българска страна проектът „Руски южен поток“ е един от много малкото шансове да зареди своята система за транспортиране на газ и да получи възможност да печели от транзита му към европейските страни. В противен случай България би трябвало да купува газ от други страни и съответно да остане без парични постъпления от транзит.

С времето София разбра каква грешка е допуснала и се обърна към Москва с молба да разреши на България да участва в “Турски поток”. Всъщност, в противен случай България би загубила огромни и гарантирани средства, постъпващи като плащане за транзита на газ през нейната територия.

Почти три седмици след подписването на споразумението между Русия и турската корпорация се „събуди“ българският премиер Бойко Борисов, който заяви, че София е готова да предостави всички необходими разрешителни за изграждането на газопровода „Южен поток“. Но беше твърде късно.

София дори обеща да започне съдебно производство срещу “Газпром”, ако газопроводът „Турски поток“ внезапно заобиколи българската земя. Освен това България се опасяваше, че ако газът за Турция след изграждането на „Турски поток“ тръгне около Украйна, тогава той няма да достигне до България и страната ще изпадне в много неблагоприятно положение. Но “Турския поток” е построен като “Северен поток 2”, за да се разнообразят маршрутите на доставките на газ от Русия в чужбина.

На 19 юни 2015 г. министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак съобщи, че е получил обръщение от българска страна с искане за възобновяване на проекта „Южен поток“. Очевидно българското ръководство към този момент вече беше напълно осъзнало какви възможности е загубила страната поради това, че следва Европейската комисия.

На 21 май 2018 г. българският президент Румен Радев заяви, че България има нужда от руски газ, а на 30 май 2018 г. българският премиер Бойко Борисов официално се извини на Москва, че прекъсна Южния поток по време на посещение в Русия и произнесе много показателни думи: „Благодарен съм, че Русия не помни лошо. По-старият винаги прощава”.

И Русия наистина прости на българското ръководство. На 18 септември 2019 г. между “Булгартрансгаз” и консорциума “Arkad”, ръководен от Саудитската “Аркад Инженеринг”, беше подписан договор в размер на 1,1 милиарда евро. Договорът предвиждаше проектиране, доставка на всички необходими строителни материали, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровод от турско-българската до българско-сръбската граница.

Така се появи проектът „Балкански поток” - разклонение на „Турски поток”, което следва от границата с Турция до границата със Сърбия през територията на България. Дължината на тази магистрала е 474 километра. Освен това Русия вече направи всичко, което зависеше от нея газопроводът да започне да функционира, сега България е отговорна, но именно тя стана новата пречка за завършване на изграждането на газопровода.

По-нататък от България газопроводът ще премине през Сърбия, а след това през Унгария и Словакия, които също очакват да получат руски газ в тази посока. В същото време няма проблеми с Унгария и Словакия, а тези страни, особено Унгария, през последните години също показват доста независима позиция по много важни въпроси, особено в областта на икономическото сътрудничество с руската страна.

Това, което кара София да саботира строителството

Всъщност самата България настояваше “Турски поток” да премине през нейната територия, но когато Русия се съгласи с уговорките на българската страна, ситуацията с “Южен поток” се повтори. България започна да проточва по всякакъв възможен начин строителството, което в крайна сметка принуди Владимир Путин, който се срещна със сръбския президент Александър Вучич, да се изкаже рязко за София.

В същото време Путин отбеляза, че сърбите, за разлика от българите, полагат газопроводи за рекордно кратко време. Всеки ден в Сърбия се прокарват по шест километра газопровод. Най-трудната задача при полагането на газопровод на сръбска територия е да се прокара участъкът под река Дунав в района на град Смедерево, който се намира на 50 км югоизточно от Белград.

Необходимо е да се побърза, защото според плановете на руското министерство на енергетиката, “Турски поток” се планираше да стартира през януари 2020 г. Необходимата инфраструктура трябва да бъде готова дотогава. Що се отнася до българската страна, “Балкански поток” възнамерява да стартира до 2020 г., но за това вече е необходимо да се побърза със строителните работи, което руските власти засега не виждат.

В същото време българската страна на думи не отказва да участва в „Турски поток“. Българският премиер Бойко Борисов веднага отговори на критиките от Владимир Путин и покани последния да дойде в България, за да се убеди във високата скорост на изграждането на газопровода на българска територия: българските строители уж строят по пет километра на ден, което е само малко по-ниско от темповете на съседна Сърбия.

Малко вероятно е обаче Владимир Путин да обвинява българската страна в саботиране на строителството на газопровода без основателна причина. Ясно е, че газопроводът е от полза за българската страна, в това няма съмнение. Но Путин категорично заяви, че София може да забави строителството под външен натиск. И това е натиск от страна на САЩ и ръководството на Европейския съюз.

Разбира се, САЩ са основният противник на строителството. За тях е изключително неизгодна допълнителна руска "енергийна експанзия" в Европа и затова във Вашингтон измислят различни начини да предотвратят руските проекти за транспортиране на газ, както “Северен поток-2”, така и "Турски поток". Но ако вече не е възможно да се говори с Турция от позиция на сила, то България остава връзката, върху която винаги може да се окаже натиск.

Между другото, самите български власти направиха това ясно, като разказаха своята версия на спора за изграждането на газопровода. Чисто политически не им харесва, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и ЕС -така българският премиер Бойко Борисов описа критиките от страна на руския президент.

Тоест той даде да се разбере, че причините за българската бавност се крият в политическата сфера, а спазването на всички изисквания на Европейския съюз за изграждането на тръбопроводи е само извинение, което винаги може да се намери. Явно българското ръководство очаква, че „по-възрастният ще прости“ и сега.

В крайна сметка Русия е простила на България толкова пъти - както Първата световна война, така и Втората световна война, в която София участва на страната на яростните противници на руската държава. Русия продължи да си сътрудничи с България дори след присъединяването ѝ към НАТО, което превърна страната в съюзник на САЩ и проводник на американските интереси на Балканите.

Но струва ли си да се очаква „прошка“ в случай на повторен провал в пускането на газопровода? Владимир Путин даде да се разбере, че не си струва, тъй като Русия ще търси алтернативни варианти за транзит на газ, ако българската държава не успее да защити собствените си интереси и се поддаде на натиска от страна на САЩ и Европейския съюз.

Ако София повтори опита на “Южен поток” втори път, тогава тя ще си остане с пръст в уста, тъй като “Турски поток” ще си функционира тихо, без България да участва в него. Достатъчно е Турция, Гърция, Сърбия и други страни от региона да купуват руски газ.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 101 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Фен на Вермахта
2 Отговор
Късайте договорите с Империята на Злото. Нека си носят петрола в Европа с кофи и тирове с цистерни.

Коментиран от #46, #49, #59


Оценка:
-302 +87

El chochone
3 Отговор
БОЙКО ИМ БЪРКА В ЗАДНИЦИТЕ С КОПРИВА НА БОТОКСОВОТО ДЖУДЖЕ И НА КЛЕПОУХИЯ ФАТМАК.!

Коментиран от #45


Оценка:
-333 +72

El chochone
4 Отговор
ЕСТЕСВЕНО,ПОГЛЕД ИНФО НАЙ ИБРИКЧИЙСКАТА ПРО-РУСКА ИЗТРИВАЛКА.!

Оценка:
-231 +67

Хрониките на Евразия
5 Отговор
За нас пак хой благодарение на ГЕРБ!

Оценка:
-37 +277

ХА ХА ХА
6 Отговор
Според автора на статията направо сме им длъжни ... доста зле. За радост не е вярно - ние и сега си пазаруваме на най-високата цена от "братска" Рус, май все тая с или без газопровод.

Коментиран от #13


Оценка:
-202 +90

Хрониките на Евразия
7 Отговор
Утре като скочи газа двойно и тройно да не се чудите защо и да не обвинявате РФ и Газпром!

Коментиран от #74


Оценка:
-43 +218

Алооооо
8 Отговор
През Гърция този поток не може да мине! Щом плаши много, нека да опита да заобиколи! Това не е жп линия за Бургас, през Карлово или Пловдив! Направо се чудя че му вярвате на глупостите на Путин!

Коментиран от #12, #89, #94


Оценка:
-206 +52

точи и меси
9 Отговор
Баце се върти като фурнаджийска лопата. Ляга и става с различно мнение.
Дали пък не му звънят посред нощ за инструкции?

Оценка:
-17 +219

стар камилар
10 Отговор
а баце ще ни докара газ с камили от Катар ! Само дето камилите ги няма още.

Оценка:
-15 +195

българин
11 Отговор
Като гледам снимката, Путин е дал Борисов да го прегърне, а Тръмп не му позволи. А бе, имаше една приказка, бий да те уважават

Оценка:
-11 +133

много знаеш
12 Отговор

До коментар #8 от "Алооооо":


Руснаците ще го прекарат по морското дъно чак до Италия , ама после да не ревете за високата цена . Защото реверса за нас ще е от Италия насам.Ще имаме Европейска газ !

Коментиран от #15, #34, #52


Оценка:
-28 +182

пазарувай си газ от Макдоналдс
13 Отговор

До коментар #6 от "ХА ХА ХА":


И защо пазаруваме на висока цена ? Защото ги няма вече преференциите които ни даваха . А сега пък хептен .

Оценка:
-19 +125

камила с газова уредба
14 Отговор
баце за това ли ходи да играе танц със саби в СА , за да домъкне оборудването от там ? Само и само да не кажат че е от Газпром.

Коментиран от #18


Оценка:
-9 +103

Алоооооо
15 Отговор

До коментар #12 от "много знаеш":


През Гърция не може да мине, точка! Писах го преди 3 години, и пак го повтарям!

Коментиран от #19


Оценка:
-115 +25

Пешо
16 Отговор
Транспорането на газ по дъното на Черно море по цялата му дължина е финансово неизгодно,заради ковденза който се получава в морските дълбоководни участъци.

Коментиран от #22, #72


Оценка:
-85 +22

Пешо
17 Отговор
Конденса.

Оценка:
-37 +10

18
Този коментар е премахнат от модератор
Абе пипетко
19 Отговор

До коментар #15 от "Алоооооо":


Абе то така пишехте и преди година за СП2че през Дания нямало да мине-а пък Дания клекна пред Императора от Кремъл.Та бяхте като препикано мушкато преди месец-та и сега да не си останеш само с алооооото

Коментиран от #24, #47


Оценка:
-12 +132

Мехмед
20 Отговор
В Болгаристан газ не им прябва, те ще живеят скоро в пещери!

Коментиран от #21, #105


Оценка:
-38 +96

8925
21 Отговор

До коментар #20 от "Мехмед":


За пещерите си прав. Наистина ще се набутаме на м@йка ти у пещерата.

Коментиран от #23


Оценка:
-32 +70

Робус
22 Отговор

До коментар #16 от "Пешо":


Те хората приключиха с изграждането на газопровода и чакат само наш Ганьо, ти разправяш, че било финансово неизгодно. Това да не ти е селско ТКЗС, това е ГАЗПРОМ, по добре от теб знаят за конденЗа

Коментиран от #36


Оценка:
-14 +115

Мехмет
23 Отговор

До коментар #21 от "8925":


Важното, че ще сте в пещери. Вземете си и свещи да си бърникате и дупките 😝

Коментиран от #25


Оценка:
-34 +47

Алоооо
24 Отговор

До коментар #19 от "Абе пипетко":


Никога не съм писал за горния поток, и не ме е интересувал! Но за турския поток съм много добре запознат, минетко!

Оценка:
-61 +13

Абе мехметчо
25 Отговор

До коментар #23 от "Мехмет":


ние ще живеем в пещери, а ти ще имаш сараи като Доган, или ще те приеме в турция ердоган, е няма да стане, и ти ще дойдеш в пещерата, и ще ти бръкна у дупката! Левак рязан! И когато дойде светлината, ще се видиш джендър!

Оценка:
-13 +50

Ибрахим
26 Отговор
Не се плашете бг соросня, от козяк са ви обещали газ на 5торна цена!

Оценка:
-14 +77

Мехмед
27 Отговор
Пещарния народ от Балканите много злобен е станал! 😊

Коментиран от #39


Оценка:
-33 +40

Хасан
28 Отговор
Газ ли? В булгаристан са на дърва, само богатите са на въглища.

Оценка:
-33 +45

Търпелив
29 Отговор
Единствен и само Негово Величество Цар Борис III, Бог да го прости, е защитил и отстоял интереса на българите. Тук пишештите и така и онака се очертават като безродни мекерета пт системата "не е важно, аз да съм добре, важно е той да е зле"! Чисти Ютоди, а го е написал и Паисий Хилендатски.

Оценка:
-21 +52

ХА ХА ХА
30 Отговор
БЪЛГАРО - СЪВЕТСКА ДРУЖБА , НИКОГА АМА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО , ТОВА МОЖЕ ДА ГО ГОВОРИТЕ НА ХОРАТА ОКОЛО ТРИДЕСЕТ ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ! ИМАШЕ РУСКО РОБСТВО И ЕДНИ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ ЛАЗЕЩИ В РУСКИТЕ ЦЪРВУЛИ , КАТО ПОМИЯРИ!

Коментиран от #86


Оценка:
-122 +49

Нико
31 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Puta de mierda....

Оценка:
-3 +17

Тръмп
32 Отговор
ЕС забрани Южен поток заради диверсификацията от Русия,а реално Турския поток е същия и диверсификация от Русия,няма!!!:):):)Диверсията на Путин в България трябва да се провали,иначе лошо ни се пише!!!:):):)

Оценка:
-89 +19

Хасан
33 Отговор
Да вземем пример от Турция ...руснака им строи и продава газ а те им предлагат домати ,мандарини и почивки в Анталия ....да купуваме газ и да им продаваме консерви,сирена,вина ,цигари и др

Оценка:
-13 +80

Шляхтиц
34 Отговор

До коментар #12 от "много знаеш":


Ще получаваме ЕВРОАДРИАТИЧЕСКИ ГАЗ на четворна цена. Спомням си по Татово време параджиите от ТЕЦ-а ни предупреждаваха да отваряме прозорците, а да не затваряме радиаторите ако ни е топло. Мазутът е по 4 ст. литъра и ние трябва да го изгорим, за да вземем премия..........

Оценка:
-12 +61

Уди Кълвача
35 Отговор
Няма АЕЦ-Белене, няма Южен, поток няма Турски поток, Няма,, Набуко " няма вода вече и за ВЕЦ, почвайте да въртите факли скоро за осветление!

Оценка:
-14 +96

Пако
36 Отговор

До коментар #22 от "Робус":


Абе умнико,човека го е написал правилно-КОНДЕНЗ,а ти понеже си неграмотен,пиши
си го КонденССССС....

Коментиран от #37, #42


Оценка:
-20 +17

Пако
37 Отговор

До коментар #36 от "Пако":


Към -Робус.
Как се пише-кондезиран,или конденСиран??

Оценка:
-6 +25

38
Този коментар е премахнат от модератор
39
Този коментар е премахнат от модератор
ние сме майстори
40 Отговор
на ку.венските номера, затова никой не ни обича а ние самите в крайна сметка лапаме мухите. Ако и този път се окажем ненадежден икономически контрагент, повече няма да видим ни поток ни ручейче. Бизнесът и на изток и на запад не търпи ла.нари, които не знаят какво искат и единствено ти провалят плановете.

Оценка:
-5 +71

Коце
41 Отговор
Събирай те на Европа боклука дишайте отровни ия въздух като не искате газ. Продажн о племе не ти е писано да живееш добре. Благодаре нйе на нашите приятели зад океана. Какъв срам Борисов се усукване като п... ка пр ед Путин. Коя държава е видяла хубаво от тия Хамериканци.

Коментиран от #44


Оценка:
-17 +84

Робус
42 Отговор

До коментар #36 от "Пако":


Най - трудното нещо на този свят е да се занимаваш с Олигофрени. Предостатъчно са ми на главата, че да се занимавам и с теб

Оценка:
-1 +23

някой си
43 Отговор
Герба и като цяло бб прецака всичко и малко което беше останало

Оценка:
-7 +60

Иво
44 Отговор

До коментар #41 от "Коце":


Коцька, като ми кажеш КОЯ държава е видяла хубаво от рашките, ще ти направя искания от теб списък. Ще започна с Япония, ако въобще вдяваш защо, гнида недо.бана миризлива !

Коментиран от #50


Оценка:
-48 +19

боикоминета
45 Отговор

До коментар #3 от "El chochone":


Жалък,нещасте,самотен и злобен трол на герП.Като нямаш личен живот изливаш самотата и платената си злоба в коментар по сайтовете.

Оценка:
-10 +36

SAAB
46 Отговор

До коментар #2 от "Фен на Вермахта":


Абдал .....като фен на вермахта трябва да си чувал за " северен поток " 1- 2 и тн .......или четеш колкото главанака !
Целият " вермахт " ползва предимно руска газ ......:) щото друга няма !

Оценка:
-8 +45

Будинов
47 Отговор

До коментар #19 от "Абе пипетко":


Можеш да ги разправяш тези опорки с клякането в кварталния хоремаг на пияндурките.Дания си изигра картите професионално и един бог знае само какви са отстъпките за тях от ''императора джудже''.Така че по кротко с тролнята да не се насереш от кеф,Няма кеф,има банкноти и то много но за Дания,в България воглаве с дебила от банкя няма как да стане.Господ обича смелите не еднокнижниците капиш

Оценка:
-11 +32

48
Този коментар е премахнат от модератор
49
Този коментар е премахнат от модератор
А са
50 Отговор

До коментар #44 от "Иво":


А са да видим кои държави са видели нещо убаво от краварските ти приятели?
Па говориш за Япония ,да видим дали знаещ що джапанките никога няма да простят на краварите?

Коментиран от #51


Оценка:
-9 +44

51
Този коментар е премахнат от модератор
52
Този коментар е премахнат от модератор
Онуфри
53 Отговор
Стига сте лъгали че купуваме скъпа газ. В сайта на Евростат има графика на цените на които всяка държава копува газ. Ние купуваме реално най евтината газ в Европа. По евтина копуват само Румънците защото са по близо до Русия. Евростат едва ли лъжат като съветниците ни от козяк.

Оценка:
-8 +40

Мустафата е стиснала здраво бокича
54 Отговор
За топките , които ги няма и си го върти на където пожелае , не знам за Путин ама бай Ердо ако се намеси виж как ще почне да копа не 5 а 10 км , но в случая Ердо го боли оная работа той си взе своето от руснака

Оценка:
-3 +25

55
Този коментар е премахнат от модератор
Коко
56 Отговор
Путин, не се занимавай с нас.
Много русофобски предатели има.
Заобиколи ни . Никакви потоци.

Оценка:
-8 +37

ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА
57 Отговор
България стриктно изпълнява заповедите на Вашингтон

Оценка:
-5 +35

Големият Маргин
58 Отговор
От 01.01.2020-руска газ на найси.
Ще усетитме дебелия.

Оценка:
-7 +25

59
Този коментар е премахнат от модератор
AZAZ
60 Отговор
В България живеят олигофрени. И да иска тиквата вожд, няма ка кда построи газопровода в необходимия срок. А тиквата вожд дори и не иска, щото си знае, че няма как да стане.С това население от отпадъци и олигофрени няма как да се реализира и най елементарния проект.

Оценка:
-8 +29

61
Този коментар е премахнат от модератор
gggw
62 Отговор
не ни трябва газ, не ни трябва вода, не ни трябва ток.. не ни трябва раждаемост. не ни трябва икономика. имаме си димукрация и свобода.. и 8 еф16.. опа и тва го нямаме

Оценка:
-7 +34

С2Н5ОН
63 Отговор
Мурзилски щуротии!

Оценка:
-16 +7

Ямболлия
64 Отговор
Тоя дето е писал статията е пълен паляк. Всъщност кой я е писал?

Оценка:
-16 +8

заспал народ
65 Отговор
защо говорите за Русия ,като златото от България го вземат бес пари канатците . много сте птворени иначе

Коментиран от #70


Оценка:
-11 +24

Хрониките на Евразия
66 Отговор
Според турското законодателство , всяка газ достигнала до територията на Турция , става турска ..
А на България и земята през която преминава газопровода искаха да вземат .

Така , че Путин се одупи на Ердоган и сега плаши гаргите в одупено положение ..

Коментиран от #69, #71


Оценка:
-19 +13

ГосТ
67 Отговор
Тиквата вместо да беше ходил в Ю.Корея по време на Японско-Корейската криза и единственият резултат да е напускането на Хюндай от България, да беше отишъл при японците и да говори за хидратите в Черно море, които в момента само Япония може да извлича. Така и на путя можеше да му бием шута като е толкова отворен.

Оценка:
-15 +8

Диамантената ръка
68 Отговор
Споко рашки, ше стане работата, ама сега правим "Хемус". Като я свършим и ваште тръби ще оправим. Къде сте се разбързали толкоз... И с поток и без, ний пак все някак ше се оправим.

Оценка:
-10 +8

Тарикатлиев
69 Отговор

До коментар #66 от "Хрониките на Евразия":


Те я взеха, още по времето на измишльотицата руска, наречена Южен поток, само че затова се мълчи.

Оценка:
-4 +8

Отворняков
70 Отговор

До коментар #65 от "заспал народ":


А канаТците кои са?

Коментиран от #73


Оценка:
-8 +4

Ей хронико Заспала ..Овонялаа
71 Отговор

До коментар #66 от "Хрониките на Евразия":


Така , че Не Путин се одупи на бай ти Ердоган а Рапоня от СИК (боки ) СА ОДУПИ НА бай ти Жани Клод юнкер (ишиясъ) и сега Тиквата-пожарниКАР плаши гаргите в одупено положение ..
ПОНИМАЙШ ????

Оценка:
-10 +22

ХаСегаОбясни
72 Отговор

До коментар #16 от "Пешо":


Ха сега обясни го същото и на немците, дето си изградиха не един, а втори газопровод по дъното на морето. Или при тяхното море нямало "конденз" :) Демократична газ е, когато немци продават руски газ на ЕС държави ... всичко друго е газ от "лошите" явно!

Коментиран от #77


Оценка:
-4 +20

Eistee
73 Отговор

До коментар #70 от "Отворняков":


Е, как кои?! Тез' дето взимат затото "беС пари". Как не разбра? Човекът толкова ясно и грамотно го е написал.

#65: Първо не взимат златото без пари. Второ, създават работни места. Трето, ние като държава нямаме нито ноу-хау-то нито мениджмънта да го вземем това злато, т.е. за нас то все едно не съществува. Защо да не го вземе някой, който знае как и да ни плати?

Коментиран от #85


Оценка:
-13 +8

74
Този коментар е премахнат от модератор
Динамото с педалите
75 Отговор
Закво ви е таз газ ве паляци?!? Да караме само на ток и ел.коли Тесла! Ще бъде по-евтино и екологично!!

Оценка:
-5 +7

Каунь
76 Отговор
Наши са са нанадупили на новите си господари и ич не ги е еня за българския интерес са чудя на руснаците кат знаят кви уруспий са у софето що им се вързаха а не минаха тръбата през Византийско

Оценка:
-4 +14

гост
77 Отговор

До коментар #72 от "ХаСегаОбясни":


Северните потоци и двата вървят на малко повече от 200 м дълбочина , "експерте" , колкото и да ти е чудно !! Турски поток в най-дълбоката част е над 2000 м , десет пъти повече !! Плюс това ако не знаеш , завършена е само едната тръба на турския , щото от втора така и няма да има нужда !!!

Коментиран от #97


Оценка:
-7 +5

Проститут
78 Отговор
Някой знае ли с колко ще се вдигне цената на газа след това

Оценка:
-5 +4

Жоро
79 Отговор
Бла бла русия да прости бла бла. Още енергийна зависимост за българия и ще има заплахи от типа "ако ненаправите това или онова спираме кранчето". Да ви напомня нещо това примерно жрица на любовта която изпълнява каквото клиента каже. Точно това е българия в момента. Изпълнява се каквото русия или сащ или ес каже. Само дето не ни се плаща след акта. Следователно българия по скоро е ку&ричка а не проститутка. Ако вземахме по левче за всеки път когато сме признателни и изпълнителни на този и онзи щяхме да дме много напред...

Оценка:
-8 +8

жжж
80 Отговор
руснаците бяха предложили доста неизгоден договор ,вкл изкупуване на земята от сервитута. но не им се получи.

Оценка:
-7 +12

Zmej
81 Отговор
Борисов подарява транзитен газопровод на путин. Плаща всеки българин. Получава - заплаха от путин , че много с е бавел.
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПРИПОМНИ, КОГА ЗА ПОСЛЕДНО БОКАТА Е ЗАЩИТИЛ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ.

Коментиран от #82, #84


Оценка:
-7 +15

гост
82 Отговор

До коментар #81 от "Zmej":


Понеже явно в главата ти е пълна мъгла , да ти обясним някои неща !! Газпром е подписал обвързващ договор за ангажиране на 90% от "Балканския поток" за 20 години ! Също така има неотменен до момента договор за транзит по Трансбалканския газопровод от Украйна до 2029 г ! Тъй като сметките на вожда без кръчмар за пореден път утекоха у ряката , вече за всички е видно , че транзита през Украйна ОСТАВА !! Тоест Сърбия ще получава газа си както и досега през Украйна , Словакия и Унгария ! Същото важи и за Унгария , а Австрия Газпром смята да захранва през Германия , щото иначе пък северните потоци остават на сухо ! През ЕДНАТА тръба на турски поток , която ще си остане и единствена , ще идва газ за Турция , България , Гърция и Македония и това е , финито !!! Транзит за Сърбия , да не говорим за по-нататък няма да има и то заради руснаците , а не заради нас !! Но на джуджето му трябва оправдание за пред мужиците за поредния провал , за това е целия рев !!

Коментиран от #104


Оценка:
-11 +9

Ханко от село Осеня
83 Отговор
Поредния мазохистичен писквил на кяфявите медии. 640 км са през България , не е като по цял ден да драскаш глупости за шепата копейки , 5км на ден са 5 месеца , договора е от октомври как да стане. Аман от руски лакеи и троляк на компартията.Русия нищо не е простила , прави го за пари , простила как ви ги раждат бечурите тия глупости.

Оценка:
-13 +10

за независимостта
84 Отговор

До коментар #81 от "Zmej":


Сложих ти минус без да искам.
Абсолютно си прав, че пожарникару защитава чужди инетерси и то най-вече на новите американски "братя". Това е голата истина.

Оценка:
-8 +11

85
Този коментар е премахнат от модератор
86
Този коментар е премахнат от модератор
Ром ли? Това е напитка!
87 Отговор

До коментар #55 от "Хасан":


Какво дириш в България, Хасане? Марш в Анадола тогава! И имаш наглостта да пишеш и на български език...

Оценка:
-3 +8

Dano
88 Отговор
За аФтора на тази статия: Дано да доживееш до възраст до която, платени, млади и по-силни от теб ще говорят купища исторически неистини по твой адрес, всички да ги чуват и четата, а ти само да се къпеш в тази помия, без да можеш дух да си поемеш, без да може някой да те чуе или да го интересуват историческите факти и доказателства!!!

Оценка:
-1 +4

Дивуй
89 Отговор

До коментар #8 от "Алооооо":


Алоооооооо, то и син поток не можеше по дъното на Черно море да мине.Помниш ли малко дребно соросче?Ако не помниш и не си и чувал питай черния чичко Костов .Аман от неграмотни дрисльовци .Този форум е уникален с идиотите си.

Оценка:
-2 +7

90
Този коментар е премахнат от модератор
91
Този коментар е премахнат от модератор
ъъъ
92 Отговор
Не виждам името Орешарски Или забравихте кой спря Патока

Оценка:
-1 +3

Путарина
93 Отговор
БКП-КПСС ВЕЧНА ДРУЖБА

Оценка:
-3 +3

Ганьо
94 Отговор

До коментар #8 от "Алооооо":


То и Южен поток без България не можеше
ама май може.!!!

Оценка:
-2 +6

BG uprava
95 Отговор
За този, който си мисли, че "Дънди прешъс" плаща нещо за златото ни.
1. Имаме технологията. Преди 1989 как добивахме злато от Челопеч.?
2. На едни хорица им е по- печалившо да се даряват почти без пари на чужденците българските национални бигатства.
3. И защо според теб, няма обществено оповестяване или дебат за темата "Дънди прешъс", колко краде от България.

Оценка:
-1 +9

путлер капут
96 Отговор
" Ясно е, че газопроводът е от полза за българската страна, в това няма съмнение."
На кого е ясно и кой няма съмнение?! Този поток носи само загуби за БГ, но някои хора за сметка на цялото ни овчо народонаселение ще си напълнят гушите, а дебилите - е*и м*ката в г*за!!!!

Оценка:
-5 +0

ЗнамЧеТакива
97 Отговор

До коментар #77 от "гост":


Знам само че такива като теб твърдяха, че налягането не било достатъчно да се направи Южен поток ... а сега ходете и обяснявайте и на Турците какво е налягане и какво е конденз... и видиш ли, че ще губят пари от това :)

Оценка:
-0 +9

Бико
98 Отговор
Няма ГАЗка, няма Волга, няма даже СССР!

Оценка:
-4 +2

Румяна Костова
99 Отговор
Алтернативният път на този газопровод е през Гърция и Македония като това ще отнеме на Путин минимум 5 години и то в най-добрия случай!!!!¡ Искам да ни падне в поза партер и да пълзи пред нас.......😂😂😂😂😂

Оценка:
-5 +3

Старият пич
100 Отговор
Майкави да е,а в боклу,ите живели ли сте по това време да видите как и даваха трактори за скапани домати България беше България само 45 години по времето на ТОДОР ЖИВКОВ другото време все сте ибрикчии барбар с вожда ви винету мафиота

Оценка:
-1 +10

гражданин
101 Отговор
Крайно време и жизненонеобходимо е властимащите да защитят българският национален интерес! Нека поне веднъж да отстоят независимостта на България и да защитят българските данъкоплатци!!! Всяка държава има свои интереси на геополитическата карта.Важно е ние да защитаваме своите,а не политиците ни да раболепничат и да ни продават по пълна програма! Неолибералните,евроатлантическите,соросоидните,джендърските,брюкселските,вашингтонските и т.н. "интереси" са си техен проблем.Нека потърсим и отстоим БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси в дългосрочен план!

Оценка:
-1 +6

Гъзибаров
102 Отговор
Снимката кърти.

Оценка:
-0 +1

103
Този коментар е премахнат от модератор
104
Този коментар е премахнат от модератор
105
Този коментар е премахнат от модератор
106
Този коментар е премахнат от модератор
4567890
107 Отговор
ТВА Е СЕ ЕДНО ЕК. ДА КАЖЕ НЕ МОЖЕ ХЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАШ ДОМАТИ ХЕМ ДА ГИ ПРОДАВАШ! ТРЯБА ГИ ПРОДАВА НЕКОЙ ДРУГ.-РАЗБИРАЙ ДА ГИ ПРОДАВА ЕК.ДЕМЕК ДА СЕ НАМЪРДА НА СОФРАТА!С КОМИСИОННА С НАДЦЕНКА С ТАКСИ И Т.Н. ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ

Оценка:
-0 +1

108
Този коментар е премахнат от модератор
109
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
110 Отговор
Ибрикчия на главния ибрикчия Бойко Борисов. Какъв да бъде Вежди, освен като БМБ-нагъл лъжец. Главният ибрикчия е виновен за ибрикчийските си мурафети на Меркел, Ердоган, Хилари и до без край На него му трябват ибрици и си ги гледа, те му се мазнат. Филия с мас е кадровата гавра на Борисов. Що не маха Петя Аврамова? Щото му е ибрикчийка като Вежди. Мръсни пиявици, това е ГЕРББ. Само отсичане на главите им оправя работата, изборите са предрешени с друго ибрикчийство.
„Специализираният съд и прокуратура са организирана престъпна група ОПГ. Гледах им брифинга- изпълнители на поръчки. Злодеят Бойко съхрани и покри от разследване най-виновния министър Петя Аврамова, към която е Вик сектора. Тези прокурорчета няколко пъти повториха и излъгаха, че язовир Студена е собственост на МОСВ. Стомана и другите предприятия имат договор за получаване на вода с Вик и на тях плащат. Ние не сме длъжни да знаем тези неща, но т.н. специализирана прокуратура е длъжна да ги знае!!!!!!“

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов коментира политическия проект на Слави Трифонов.
Човешката глупост е безкрайна."

Още бисери
ТОП 5