17 Март, 2020 10:00 8 972 31

Всичко върви по най-грубия сценарий

  • covid-19-
  • глобализация

Какво трябва да се отбележи тук: ако нямаше COVID-19, той трябваше да бъде измислен. Тоест, ефектът, който произведеният вирус директно показва, че светът вече е стигнал до ръба и е узрял за системен преход

Всичко върви по най-грубия сценарий - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Александър Дурбовский

Това изобщо не е теоретичен и философски дискурс, а въпрос на практическото оцеляване на човечеството като цяло и на всеки от нас поотделно.

Като начало, отговор-твърдение - проектът за глобализацията, осъществяван през последните няколко десетилетия, изначално беше нежизнеспособна конструкция. Или по-скоро: тя не е жизнеспособна, защото предполага идеална система в идеален свят.

На практика често ли се срещат идеали? Хора, системи, социални явления, учения, поне идеологии? Прекрасни във всичко, без недостатъци, перфектно балансирани и без „втора страна на монетата“? Мисля, че не са много, освен може би вселената и онова парче от нея, което е по-близо до нас - заобикалящата ни Майка Природа, която обаче не е плод на човешките ръце.

И така, глобализацията приема определена идеална картина на света, където няма никакви граници за производствени и потребителски вериги. На тази картина всички процеси са оптимизирани, независимо от географията и други местни особености и се подчиняват на идеалните закони на пазара, като се вземат предвид баланса на търсенето и предлагането, а вътре - само цената на всяка връзка и нищо повече.

Именно погрешното мнение за далечната от идеалното реалност е, според мен, основната причина, която днес зачерква ерата на глобализирания свят. Причината, следствие на която ще има (и вече започва) радикално преразпределение на цялата цивилизация, която, опитала всички „прелести” и несправедливости на световното разделение на труда, не се съгласи с настоящия подход и пристъпи към демонтиране на съществуващата система, проактивно установявайки граници и бариери, до физически реални огради.

Какво трябва да се отбележи тук: ако нямаше COVID-19, той трябваше да бъде измислен. Тоест, ефектът, който произведеният вирус директно показва, че светът вече е стигнал до ръба и е узрял за системен преход. И тук трябва да разберем: старата остаряла система никога не напуска доброволно, глобализацията не признава поражението си дори в момента на кулминацията и няма да пожелае сама да еволюира. Нейната съпротива ще се увеличи само, което, както се оказва, просто предизвиква обективната необходимост от спусък под формата на шумно събитие, което излиза от привичните наложили се рамки.

Тук не говорим за „идеална буря“, последвана от срив на различни индекси, дори надвишаващи критичните нива. Глобализацията отдавна се адаптира към подобни смущения, усвоявайки ги и ги превръщайки в печалби. Необходимо е нещо необикновено, способно бързо да се разшири до космически пропорции, превръщайки се в „идеално цунами“.

Напомням също: преди появата на COVID-19 вече имаше няколко несистематични „изненади“, които бяха доста силни и имаха много сериозна възможност за „победа“, но не успяха да надхвърлят мащаба от гледна точка на последствията, което е напълно закономерно: ситуацията не е узряла. Имаше епидемии и пандемии, имаше подем на международния тероризъм, местни войни с пряко и косвено участие на големите сили, имаше мащабни климатични аномалии и всичко това беше съпроводено от сериозно информационно покритие.

На този фон през 21 век няколко големи световни лидери се появяват наведнъж, съвсем откровено, заявявайки, че международната система не ги устройва и че е необходимо коренно да се промени. Всъщност всички тези явления вече са поставили бомби със закъснители под глобализацията, въпреки че всяка от тях е различна. И едва тогава, когато ситуацията узря, се появи някакъв тайнствен коронавирус, който започна буквално да „поглъща“ световната карта и всички бомби със закъснител незабавно започнаха да се взривяват. В резултат на това, пандемията обективно и естествено имаше по-голямо влияние върху световната икономика от срива на пазарите и безпрецедентния спад на цените на енергията, които се превърнаха от причини в банални последици.

В заключение отбелязвам: почти невъзможно е да се предвиди подробно развитието на събитията, съдържащи плетеница от изключително противоречиви явления. Нито специализирано образование, нито познаване на факти, нито дори вътрешната помощ. От време на време се появяват нови имена, които уж предсказват определена криза и имената им са безброй. През 2017 г. научих, че кризата през 2008 г. е била предсказана от някой си инвестиционен мениджър Питър Шиф, а след това и от икономическия анализатор Джеси Коломбо. И това, въпреки че преди имаше само едно име - Нуриел Рубини, който беше безпощадно цитиран и продължава да се цитира досега.

Всичко това обаче е от нулева значимост, когато предстоящата повратна точка е увиснала във въздуха, неусетно създавайки психологическо напрежение в цялото общество, където и да се намира. Напрежението, което периодично експлодира атмосферата по някаква незначителна причина, както стана в Чили заради увеличението на цената на метрото със стотинки, което доведе до повече от дузина човешки жертви.

Още през 2011 г. в статията „Пътят към никъде“ написах тези редове:

1. Процесът на глобализация естествено започна да достига своята граница, ограничена, ако желаете, от естествените географски граници на земната цивилизация. Точно както навремето националните икономики достигат своите национални граници, в които им става тясно, а след това последва разширяването им, чрез експанзия извън тези естествени ограничения.

2. Тъй като досега наистина не е измислено нищо за разширяване на границите на Земята, възниква търкане на кръстовищата на глобалните интереси, които се развиват в разгорещени конфликти. Това не може да се избегне, тъй като чисто и просто „джинът се е освободил от бутилката“ и в същото време онази част от човечеството, която е проводник на процесите на глобализация, е убедена на генетично ниво, че е права. И въпреки че тази част е малцинство, тя, за съжаление, притежава най-мощните въоръжени сили, добавящи и увереност в своята правота.

3. Измина достатъчно време за регионите, налапали куката на „универсалните ценности“, да разберат, че са били чисто и просто измамени. Населението, живеещо в тези региони, съставлява огромното мнозинство от човечеството, което поставя под въпрос способността на малцинството да спечели евентуалната ожесточена конфронтация.

4. Посоченото по-горе съмнение тласка процеса на глобализация към трескаво търсене на изход от безизходицата. Тъй като технологичният прогрес е органичен инструмент на глобализацията, естествен изход се вижда в няколко посоки, неразривно свързани с технологията:

- максимално ускоряване на разширяването на границите на Земята чрез космическо проучване. На първия етап - наблизо - към Луната и Марс;

- тъй като човешкото тяло не е пригодено за живот в космоса, се правят усилия за създаване на изкуствено копие, като се използват материали, устойчиви на космическите въздействия;

- паралелно с това се провеждат мащабни експерименти за предстоящото намаляване на населението на Земята. В тези експерименти участват цели клонове: фармакология, заедно с медицината, селското стопанство, съчетано с хранителната промишленост, големите международни финансови корпорации и хуманитарните институти. Използваните от тях механизми и технологии са обсъждани подробно.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горната статия накратко

    15 30 Отговор
    Рън-дрън ,рън-дрън ,рън-дрън.

    Коментиран от #7

  • 2 ГРАДИНАРЯТ

    26 2 Отговор
    ГРАДИНАРЯТ вече поля плевелите. Сега гледа резултата. Ако е добър ще последва повторно поливане.
  • 3 ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!

    13 22 Отговор
    Нещата са много прости. Природата внася баланс в популацията на определен вид. Към човека тя използва едно средство, наречено – епидемия. Познаваме много такива през вековете. В последно време обаче, един вид наречен „хомосапиенс“ се опитва да я надхитри. Популацията на този вид
    достигна невиждани размери и се опитва да играе ролята на доминант. “ No pasaran” - както би казала Природата. Тя / Природата / ще си отмъсти жестоко, рано или късно. Дори и ако този път човекът победи, то следващият или по следващият, няма да може. Така, че тази малка „пикла“, както я наричат – Грета Тумберг, може и интуитивно да се окаже права.

    Коментиран от #6, #8, #12

  • 4 съгласен

    29 3 Отговор
    Либерално-соросоидния глобалистки капитализъм е в безпътица! Но, не иска да си отиде. Основният проблем обаче е, какво ще го замени?
  • 5 Преразпределението

    4 7 Отговор
    На национален доход било идеалната система?! Глупости ! Системата била либерална? Две абсолютни лъжи от авторът.
  • 6 Може би

    27 6 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!":

    Всичко дето си написал щеше да е вярно, ако нямаше една малка подробност - че този коронавирус не е създаден по естествен начин от Природата а е плод на човешко генно инженерство.

    Коментиран от #10, #11, #25

  • 7 Накратко

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "горната статия накратко":

    е намек, че сме станали твърде много и Земята не ни побирала. А това аз не го вярвам. Вместо да се хвърлят луди пари за търсене на "нов дом" в космоса, по-добре е в него да се изхвърля боклука, и защо да не се опита нещо ново, като двуетажни градове или изкуствени плаващи, но и екологични острови. Все има как, просто богатите се не спряха да хвърлят пари за абсолютни безсмислици и щуротии, щото много добре ги знам "космическите" учени колко ги бива да сладкодумничат и обаяват.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Накратко

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!":

    Войната с нея я почба човечеството, като я замърсява. В Тихи океан плава остров от боклук, най-вече пластмаса, по-голям на площ от Германия. Китове и делфини са пред изчезване от замърсени океани. Ако тоя боклук се изхвърли в космоса и се вземат мерки за прочистване на въздуха, ще има реални "преговори" за мир.
  • 9 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Накратко":

    Всъщност, точно истинските космически учени казват,че трябва да забравим за колонизация на екзопланетите. Цитирам Нобелов лауреат по астрофизика. Проблема е именно в тази пазарна икономика и демокрацията на простолюдието. Единственото решение е планова икономика и йерархия на образованите

    Коментиран от #13

  • 10 До 6

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Може би":

    Не си чел внимателно. Пак прочети предпоследното изречение.

    Коментиран от #15

  • 11 Мда, имаме по-опасен опонент

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Може би":

    от природата. Богатите глупаци, дето за адски вредни неща пилеят пари, все едно, че няма мизерстващи хора. Колкото и да навредят природата ще се възстанови след хиляди години, ала ние останалите няма да можем. И тъй като твърдо отказват да спрат с безумията си, затова ще дирят нов дом на друга планета. И затова тук-там ще се явяват статии като тази, която уж да оправдае безумните средства които пилеят за глупости.
  • 12 така става като напускат сестрите

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!":

    няма кой да дава лекарствата на болните и те почват да се опитват да мислят..
  • 13 Не са всичките такива, приятел

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Даже съм изненадан, че има изключения. Много американски документални филми съм гледал, в които толкова хубаво сладкодумничат и обаяват, колко е важно да се организират поредните мисии до онези призрачни страховити крайно не гостоприемни иначе места, сякаш едва ли не Рая ни чака там. Отначало даже ме врътнаха по своя си акъл. Но това са доста образовани хора и цялата работа е, да печелят проекти и маса пари.

    Коментиран от #19

  • 14 е как да го вярваш

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Накратко":

    земята има невероятно много свободна площ непокътната от нас човеците !!! просто това с пренаселването на планетата е също като онова че дизеловите коли били виновни за измененията на климата случвали се не еднократно през изминалите години на съществуване на планетата !!! но нали незнаем за това на някои им е по-удобно да ни заблуждават и да ни карат да харчим безсмислени разходи за глупости !!! но идиотите си вярват и неможеш да ги убедиш в изтината !!! колите пречели а камионите самолетите корабите и влаковете не а защо ??? защото кукловодите не печелят от колите а от големите транспорти на стоки!!!
  • 15 Отдавна все питам тук

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "До 6":

    защо короната не хваща и свръхбогатите. И на теб ти прави впечатление, нали. Може ли обаче такова нещо, като "унищожение" да има граници. Ще намалят популацията, ама те ще си останат непипнати. И ако Гейтс ще продава лекарство, наистина има смисъл болестта да поразява повече старците и тези с вродени болести, които и без това няма да могат да си го позволят, но поне да наплашат останалите, за да го купуват.
  • 16 Супер компютър

    2 1 Отговор
    този е много зле с анализите, изчислил съм всичко до ресет ... само Мъск дето закъснява с полетите
  • 17 Вангелия

    1 0 Отговор
    ке ви се иска още да мърсувате, ама си има лек ... ке останете колкото короната на вирусо
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не са всичките такива, приятел":

    Ама тези научно популярни филмчета имат за цел точно това, да подготвят публиката за голямото усвояване на пари от паляците като онова необразовано човече мъск. Всъщност и НАСА и ЕКА и РОСКОСМОС и ДЖАКСА са изключително премерени в изказванията си и далеч не планират никакви заселвания. Истинските учени също. Кой е учен -мъск ? Я стига. Иначе няма лошо във фантастиката, но нека остане в киното засега, а не да се приемат за чиста монета.
  • 20 roni

    0 4 Отговор
    Не, че са много хората на Земята, ами тя (Земята ) ни е едничка и още не сме узрели, че трябва всички да си я пазим. Да живее ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА. Иначе няма да стане...…, когато всеки дърпа чергата към него.
  • 21 Антикомунист поучаващ как да се спасите

    3 10 Отговор
    Световното карантиниране няма да подмине и руската армия, така че парада на глупостта за 9 май няма да се състои никога повече! Ще го гледате на запис от 2019 година 😂😂 Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите-мъртви /атеистите, атакистите и комунистите/ пожелавам поне да не умрат от злоба!! Намерете си кръстници още днес, покръстете се още утре, покайте се иначе "отивате на кино", където вечно ще гледате филмът "Путин в моят земен живот"😂😂😂
  • 22 Мойсей

    0 2 Отговор
    Тоя се прави на велик мислител, а като гледам некои му верват, а се и заразяват с лудостта му.
  • 23 Мойсей

    3 1 Отговор
    Модератора, дръж се прилично. Нищо обидно няма в това, че някои се вманячават и вземат гениалността си насериозно, включително и авторът.
  • 24 ngtnjg

    2 3 Отговор
    Скоро не бях чел по-импотентен опит да се обяснява световното развите. Глобализацията вярно , че има сили , които я бутат напред , но най-голямата сила са технологиите. Те я бутат. Можем да ги забраним и да спрем пустата глобализация.
  • 25 пгтп

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Може би":

    За обогатяване на теорията ще добавим , че епидемиите могат да се създават и от хора. Но това не променя нищо. Даже и да е вярно. Ако днес са хора създателите утре няма да са. Резултатът е един и същ.
  • 26 Малиии

    2 2 Отговор
    "Протоколи на ционските мъдреци" пишете в Гугъл четене бе хора, четене. Истината е в знанието, невежите се управляват лесно! Ама четене на форумите не помага. "Световна конспирация" от Никола М. Николов , също доста добро четиво, "огледалото писмо"
  • 27 Малиии

    3 0 Отговор
    Толедското писмо , не знам какво му става на таблета.
  • 28 ???

    4 0 Отговор
    Ко стана, че не ядохме?

    Коментиран от #29

  • 29 Ццц

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "???":

    Ми откраднаха ни лъжицата!
  • 30 Електрошок

    3 1 Отговор
    Някъде в йога пишеше,че човек пет минути на ден трябва да легне,да затвори очи и да се запита-защо бързам,накъде отивам и какъв е смисълът!?Сега карантината ни дава повече време за размисъл.Сега трябва да разберем колко сме слаби и беззащитни!Ние нямаме нищо!Животът ни зависи от банкоматите,магазините и аптеките.Дано тази епидемия не е само умален модел на истинския продукт.
  • 31 Анализатор

    0 0 Отговор
    Тоя е куку. Подобно на Лъчо Филипов. И на повечето коментирали.