ФАКТИ.БГ

Primum non nоcere: Преди всичко не вреди!

- Забраните са лесен отговор, но той е повече милиционерски, панически и китайски по природа, отколкото премислен и добре информиран

Публикувана: 30 Март, 2020 20:02
57 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7836
Primum non nоcere: Преди всичко не вреди!
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 54 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Любо Канов във "Фейсбук"

В нашата професия принципът Primum non nоcere, тоест “Първо - недей да вредиш!”, е изведен като най-важен. Да видим дали генералският начин на водене на борбата срещу Ковид 19 спазва този принцип.

Генералът всъщност е лекар преди всичко, добре известен и отличен хирург и медицински професор. Генералската униформа е по-скоро застрашително украшение в тази ситуация, която му добавя военизиран властов ефект и дисциплинарна тежест, която той с обръснатата си глава и надменно назидателския си мрачен тон упражнява с цел да сплаши недисциплинираното българско племе. Ефектът върху случаен пенсионер тръгнал на разходка в парк е смразяващ.

Глобите надхвърлят мащабите на българското правосъдно въображение десетократно и доближават глобите за неспазване на взривоопасно поведение в завод за снаряди и предизвикване на невинни смърти от експлозиви. Както и да е. Индоевропейските ни сънародници няма да спазят тези забрани и никога няма да бъдат глобени.

Ако бъдат-никога няма да платят тези глоби. Но старецът решил да излезе на слънце, ще бъде безпощадно преследван, ще му поискат и нотариално удостоверение, за да излезе от затвора на своята стая. Смс...Държавата ще се погрижи той да не умре.

Ще му забрани да умре от корона вирус. Дотук много хубаво. Генералът ще ни защити от нашето собствено поведение и от нашите лекомислени грешки. Например, от разходка в парка. Крайно опасно поведение. Милиционерите чакат пред парка и глобяват обезумелите и безразсъдните, които искат да умрат, заразявайки се от витаещите в пролетния въздух вируси.

Освен онези, които имат кучета. Всъщност вирусите не виреят никога на открито и никога всред дърветата в парка, нито на слънце, нито върху алеите. Безумните шведи решиха, че ако спазват нормална дистанция помежду си и хигиена, ще съумеят да запазят живота си. Решиха, че техният собствен живот е преди всичко техен проблем, доколкото крайните мерки на държавата не са доказали нищо друго, освен забавяне, но не и елиминиране на епидемията за изолираните и карантинираните.

Всъщност никой, особено в България, не знае колко души са вирусоносители, кои са и колко хора се всъщност се разболяват, след като са изложени на вируса. Резултатът от неразборията и крайните мерки обаче не е дълъг и успешен живот за карантинираните и държаните в ненужен карцер множества, а икономическа катастрофа и банкрути, които в един момент ще прераснат в граждански безредици, в социален хаос, в масови разболявания от психически разстройства, увеличаване на самоубийствата, семейни и стопански травми от много голям мащаб.

Ако досегашната “генерална” политика спаси няколкостотин души, което ще е трудно да се докаже че ще се случи, защото най-важното в момента е защитата на лекарите и медиците, които се заразяват първи масово и респективно не успяват да сдържат заразата, както се случи в Италия, тогава как ще се докаже принципът “Първо, недей да вредиш!”?

Мерки, които не почиват на масово тестиране и изолация на клъстърите от болни, липсата на предпазни мерки и екипировка за онези на фронта, които, ако ги тестват както трябва, сигурно ще се окажат масово експозирани вече към вируса, липсата на модели, които да правят прогнози как тази “плоска крива” ще спаси някого от смърт, освен, че ще я отложи във времето, ето това би било повод за размисъл в трудно време.

Забраните са лесен отговор, но той е повече милиционерски, панически и китайски по природа, отколкото премислен и добре информиран. Особено, ако забраните надхвърлят здравия смисъл и създават повече болест и вреда, отколкото полза.

Здравият смисъл и добрата информация са за предпочитане пред масовия политически спазъм, който обездвижва цялото общество. И особено за онези, които по-вероятно ще се споминат бързо без чист въздух и достатъчно движение след дългата зимна липса на слънчева светлина. Лично мнение, разбира се. Не ангажирам с това цялата лекарска общност.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 54 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
✔️Pompev ®️
1 Отговор
първо не се усирай - primum non nosere

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +48

Дельо хайдутин
2 Отговор
В знак на протест, утре всички без маски.

Оценка:
-13 +107

Всички знаят
3 Отговор
Браво!

Оценка:
-5 +71

4
Този коментар е премахнат от модератор
Някой си
5 Отговор
Ами сега?
Имате ли по 5 000 лева джобни, за да излезете на улицата?

Оценка:
-4 +88

Гостенин
6 Отговор
Стига вече. Трябва Боко да ви натири в къщи и това е! Не разбирате ли, че това е единствения начин? В 60 милионна Италия умират по 800 900 на ден. Кво ще стане ако тук в 6-7милионна България почнат по 80 - 90 човека на ден да умират? Тогава ли ще се сетите, че го прави за добро. ПОДКРЕПЯМ БОРИСОВ И ДОКТОР ГЕНЕРАЛА! БРАВО

Коментиран от #12, #24, #47, #51


Оценка:
-156 +35

ИМПЕРИАЛИСТ
7 Отговор
Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa вaкcинa нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
"Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

Оценка:
-5 +59

✔️Pompev ®️
8 Отговор

До коментар #1 от "✔️Pompev ®️":


Вредя на някой= насирам се

Коментиран от #14


Оценка:
-9 +8

Gia
9 Отговор
Когато след някоя и друга седмица и нашите трупове започнат да ги извозват с военни камиони (булгаристан има ли въобще такива?!), се надявам г-н Канов и хората от Факти, които публикуваха този пасквил, да си спомнят за въпросният пасквил. Стига да са живи.

Оценка:
-92 +14

Сойка Присмехулка
10 Отговор
Пу-пу-пу! Ама си и красив, бе Бойко, ама как се състари само!

Оценка:
-5 +36

Ръмпези
11 Отговор
ТЕ ИСКАТ ДА СА НАД ВСИЧКИ...ТРЕТИРАТ ХОРАТА КАТО ЖИВОТНИ...ВИЖТЕ КОИ СМЕ НИЕ..КОИ СТЕ ВИЕ, ОСОПОЛЕВЕНИ МЕЖДУ КРАКАТА...ХРАНТУТНИЦИ...МАЙКО МИЛА...

Оценка:
-5 +45

Gia
12 Отговор

До коментар #6 от "Гостенин":


Бай Ганьо никога няма да го разбере. Ще се задушава у дома, защото болниците ще са препълнени, И ПАК ЩЕ СЕ ВЪЗМУЩАВА, ЧЕ ОТ НЕГО СЕ Е ИСКАЛА ЕЛЕМЕНТАРНА ДИСЦИПЛИНА! Обречени сме.

Оценка:
-56 +17

13
Този коментар е премахнат от модератор
✔️Pompev ®️
14 Отговор

До коментар #8 от "✔️Pompev ®️":


Термина е защитен от психоаналитична и религиозна основа

Оценка:
-1 +5

✔️Pompev ®️
15 Отговор

До коментар #13 от "Православен свещеник в софийските гробища":


Отче не съм кръстен проbлем ли е,пак питам

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +7

Гост
16 Отговор
Прав е лекаря! При достатъчно топло и слънчево време трябва да се насърчават разходките и спорта на открито, като спазва дистанция един от друг, за да могат хората за се изложат на UV лъчите и да събират витамин Д... Досега по нашите ширини властваше лошото време и облаците, които за благоприятни за вируса! Явно управляващите не ги устройства това, хората да излизат навън....

Коментиран от #20


Оценка:
-5 +64

Behemoth
17 Отговор

До коментар #13 от "Православен свещеник в софийските гробища":


Християните ще го поемат яко от ръката на дедо поп по Великден и право в Ада....вече си представям как ще те въртим на чеверме...

Коментиран от #56


Оценка:
-16 +7

Велински
18 Отговор
Отказът от базови човешки права е по-тежък проблем от страшната епидемия, която ще прати в гроба 0.0001 процента от световното население.Мъртвородените най-ги е страх

Оценка:
-6 +31

19
Този коментар е премахнат от модератор
Да питам
20 Отговор

До коментар #16 от "Гост":


От утре сняг и дъжд. И твойте глупости....

Коментиран от #25


Оценка:
-14 +6

гост
21 Отговор
Много хубаво говори човека ,но няма как да стане без рестрикции.Днес станах очевидец на това и съм възмутен до дъното на душата си.Бях в кварталната Била,сотаджията си бъркаше в носа,хората си влизаха без ред.Магазина пълен с народ ,дистанция никаква,само на касите.А отвън имаше толкова народ насядал по пейките,че спокойно можеха да минат за малко сборище.

Оценка:
-24 +9

Другия с коня
22 Отговор

До коментар #15 от "✔️Pompev ®️":


Проблем е.Ако не си кръстен си Езичник и се моли на Тангра да те спаси от Вируса и да опрости Греховете ти,защото няма човек без Грехове....Ня ма храмове на Тангра обаче....Душата ти ще се лута между ракията и водката....Поне мези блажно,за да мислиш трезво,Амин....

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +12

Матей
23 Отговор
Какво означава обществени места бе,като излезеш от къщи и вече си на обществено място,машалла,отива някой с трактора на полето и хоп--с маска,да не зарази някоя божия твар.Я стига с тия търчи-лъжи,ние сме страна от четвъртия свят,не от развиващите се страни,а от вечно изоставащите.Как може да се изисква такъв лукс,като маски,а може би противогази и плащ-гащиризони,скафандри.Много се изсилваме,ам по нищо не можем се изравни с развитите страни,само демонстрираме висша клоунада.

Оценка:
-4 +35

666
24 Отговор

До коментар #6 от "Гостенин":


ти ще подкрепиш тези винаги - знам , а случайно да си чула,че 1 300 000 деца до 5 години са умрели от дезинтерия през 2019?? Дали си ги подкрепила тях,а???

Коментиран от #35


Оценка:
-2 +23

Гост
25 Отговор

До коментар #20 от "Да питам":


Кога съм казал да излизаш утре бе, шмиргел.... Все пак скоро ще има слънце и топло...

Оценка:
-1 +6

Майко мила
26 Отговор
Промити мозъци такива ,дето пишете,че българинът трябва да се дисциплинира ,а тези дето всеки ден измислят простотия след простотия ще ни “спасяват” от нас самите...... как може да работят автобусните линии,как може дори един автобус да превозва една тумба народ. Кой го разреши ,ако ситуацията е толкова “тежка”. Промити мозъци такива- влизайте в мазетата и ...... ДА НЕ ИЗЛИЗА

Коментиран от #55


Оценка:
-3 +28

✔️Pompev ®️
27 Отговор

До коментар #22 от "Другия с коня":


А кое да избера да съм по праведен,ракията или водката отче,ама ако кажеш и двете пак съм съгласен отче,амин

Коментиран от #46


Оценка:
-3 +7

Майко мила
28 Отговор
А църквите????? Да продължавам ли......

Коментиран от #30


Оценка:
-3 +3

Фен
29 Отговор
бях на Мутафчийски,но с последните си изцепки за църквата и противоречията за маските и отчета на заболяванията, ме накараха да променя коренно мнението си за него!

Оценка:
-2 +27

30
Този коментар е премахнат от модератор
S63 AMG
31 Отговор
Давам пинчер под наем,цена 30лв на час.Само сериозни оферти!

Оценка:
-1 +9

НЕ Е ВЪЗМОЖНО ! Да са полезни за хората
32 Отговор
Защото интересите и силите им са подчинени над други проблеми : как да надделеят в междупартийните борби за да яхнат Белия кон ! А НАРОДА живее с мисълта че ще изгрее слънце на тяхната улица ! ДЪРЖАВАТА е разфасована и продадена - няма я ! А а за НАРОД може да се мисли , само когато той е собственик държавата си ! Тогава ще има и Промишленост и Инвестиции и Финансии, и Икономика и СОЦИАЛНА ПОДКРЕПА И ГРИЖА НА НАСЕЛЕНИЕТО ! Казал го е МАРКС - Кой владее средствата за производство - той ще кара влака ! А не Иван Костов : държавата е лош стопанин ! Ех , кога ще пламне искрата !

Оценка:
-2 +15

Майко мила
33 Отговор
С тези г@рбаджийски комунистически мисления ..... много скоро. Те забравят,но ще си припомнят.... много скоро!!!

Оценка:
-2 +10

Барба Гани
34 Отговор
Не роптайте , плащайте си глобите. Сега тъкмо са паднали цените на островите , пари ще трябват.

Оценка:
-2 +23

гост
35 Отговор

До коментар #24 от "666":


И сега трябва толкова да паднат и от вируса ли? Не може ли да се помъчим да го спрем? Абе човек ти не виждаш ли кво става в Италия? Аз се чудя как може да игнорираш подогна трагедия? Осъзнай се! И аз не харесвам никой политик, но ситуацията е тази. Трябва да води един и ако това не е Боко, кажи ми кой да е? Пак казвам, че какъвто и да е Борисов, за момента трябва да забравим и да следваме построената стратегия за справяне със ситуацията! Бойко има съветите на много умни хора покрай него, а самия той не е глупав да ги игнорира! Аз съм за!

Коментиран от #52


Оценка:
-16 +7

Край
36 Отговор
Има си и добри страни - с маските няма да гледам някой тотално омразни муцуни.
За тоя отгоре трябва да е задължителна ако иска да доизкара мандата.

Оценка:
-1 +14

Майко мила
37 Отговор
Абе “гост” ти си игнорирал промития мозък. Да вкараш болни от вирус,който убива главно болни хора в болници с хора страдащи от хронични заболявания и възрастни със съпътстващи заболявания дали е много умно? Аз ще ти отговоря,защото ти едва ли ще се сетиш - умно е почти колкото теб и останалите като теб. ПРОМИТИ МОЗЪЦИ

Оценка:
-2 +12

Майко мила
38 Отговор
Не е зле да четете малко и чужда преса,вместо да гледате само глупостите на тези к@мунисти

Оценка:
-0 +12

Майко мила
39 Отговор
И ,,гост” да те питам отново- автобусите и църквите спряха ли да работят предвид “”””ужасяваааащата””””” ситуация???

Оценка:
-0 +16

Майко мила
40 Отговор
Извинявам се за църквите,сега научавам!!!

Оценка:
-0 +6

ПРОСТО Е
41 Отговор
Маските са Правилна препоръка.НО ИЗЛИЗАНЕТО НА ЧИСТ ВЪЗУХ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ЗА ЗДРАВЕТО НА ИМУННАТА СИСТЕМА. УСЛОВИЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА Е САМО ДА НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДВАМА. Тоест да има дистанция. Но две баби на пейка така се превръщат в най- големите престъпници на държавата. Пък и е много лесно да бъдат глобени. Това ограничение Е НОН СЕНС СЪС ЗДРАВИЯ РАЗУМ ДОРИ ОТ ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА.

Оценка:
-0 +18

Наблюдател
42 Отговор
Адмирации господин Канов за блестящият коментар ... Прав сте за индоевропейските хъхреци че няма да платят глоби те са избиратели на простака Тиквун и от години живеят на наш гръб от помощи от нас данъкоплатците ... Относно принципа на всезнаещият самовлюбен прост галош Тиква той от години изповядва " Първо ще грабим защото ми се полага а после каквото остане ще дадем за раята " така и през турско робство чорбаджиите българи свирепо са мачкали бедните сънародници ... Съдба и орис за търпеливия народ от векове .. но е имало въстания та цървула " вундеркинд " да внимава от гнева на хората

Оценка:
-2 +19

Майко мила
43 Отговор

До коментар #30 от "✔️Pompev ®️":


Извинявам се за църквите,сега научавам!!!

Оценка:
-1 +3

Дръвчо
44 Отговор
Може да забраняват на децата си. На мен може да ми се помолят.

Оценка:
-0 +13

Госта
45 Отговор
Ами наистина племето си заслужава управляващите,плах смотан народ,наведена глава сабя я не сече и куп други простотии....погледнете Южна Корея,Германия,Япония и вземете пример,но не Италия и Испания...прост народ,слаба държава

Оценка:
-0 +12

Другия с коня
46 Отговор

До коментар #27 от "✔️Pompev ®️":


Най- трудно е да Уравновесиш Чудото че си Човек с Ужаса да си Човек.. .Късмет по твоя Път....

Оценка:
-0 +5

Усмивката
47 Отговор

До коментар #6 от "Гостенин":


Приятелю.Не изглупявай. Паниката не е добър съветник. Всеки знае че напърво време бягството , скриването,залягането ...спасява.Но това е за да оцелееш всичко на всичко 5.. 6минути под постоянен обстрел.И войската го знае и генералите. Но тия Борисов и Муфтажиев са само по дикументи генерали. Тия не стават и за горски пазачи.Щото като пламне гората ще викат б...бягайте където ви видят очите.

Оценка:
-2 +9

123
48 Отговор
Статията е добра !
Единомислие в доста от възгледите .

Оценка:
-2 +7

Тодор Живков
49 Отговор
Много хубава статия и казва всичко, което правителството и щаба като негово продължение не могат или не искат да разберат. Инатът да не се тестват масово хората само показва друга цел, но не и благото на България. Но авторът забравя глада. Проблемът за държавата звучи като нещо абстрактно. Ще изтеглим няколко милиарда, ще ги изхарчим както си знаем (нали никой не ни контролира). Но има хора, които оцеляваха на ръба, благодарение на случайна работа или на постоянна работа, но с ниска заплата. Сега тези хора остават без пари и скоро гладът ще стане общо явление. Горанов естествено не мисли за тези хора. Нали той ползва безплатно жилище. Но от глад може да умрат хиляди хора и то не само възрастни, но и деца.

Оценка:
-0 +9

Възмутен
50 Отговор
Как ще се преборите с вируса, като сезонните работници за Англия тръгват?
Сезонните работници 250 за Австрия тръгват?
200 000 хиляди завърнали се в БГ с доброволна карантина, без охрана и следене, къде ходят.
Октомври като се върнат сезонните, отново пик на заразата.

Е какво правим?

Оценка:
-1 +9

Бабуин
51 Отговор

До коментар #6 от "Гостенин":


в България ежедневно умират между 250 и 300 души. И то не от коронавирус.

Оценка:
-0 +9

Сатаната
52 Отговор

До коментар #35 от "гост":


Наистина си " гост " на тази планета.

Оценка:
-0 +1

111
53 Отговор
Браво на този, който е имал смелостта да напише тази истина!

Оценка:
-0 +5

Наблюдател
54 Отговор
Забрана за ходене без маски на открито, както и ходенето по планини обявени и за паркове е 100% глупост! Освен армейско мислене показва и формално минаване през Cредното образование! Ако не бе така тия под фуражките щяха да знаят че на Слънце всички вируси умират заради ултравиолетовите лъчи които са част от неговия спектър! Колкото пък е по-високо толкова са и по-силни! Освен това "другарите под фуражките" /язък че някои се имат за лекари!/ трябваше да знаят - под въздействието на слънчевите лъчи човешката кожа образува Витамин D много важен фактор за изграждане на Имунната с-ма!
Въпросните "другари" не правят и разлика м-у разхождане и събиране на групи, което набедените пенсионери спокойно могат да правят по дворове и къщи! От край времеобаче "под фуражките" има всичко друго но не и мисъл...

Оценка:
-0 +4

Кви автобуси
55 Отговор

До коментар #26 от "Майко мила":


Днес кацна самолет от Англия пълен с хора от Варненските махали. Все висшисти строители .Доктор до доктора и инжинерин до учителя. Ама си фъркат ша знайш и Англичаните много любозни ги изпращали. Така щели в цяла Европа да си поправят грешките на Меркелица.

Оценка:
-2 +0

JIzas
56 Отговор

До коментар #17 от "Behemoth":


Вярата в бог е в сърцата ни не е в църквата поповете са само посредници на които бог им говори и те ти преразказват/ измислят си на това му се вика шизофрения но те всъщност го правят за пари.Не вярвам на църквата тя е дяволопоклонническа.

Оценка:
-0 +2

Колю Парамата
57 Отговор
Хайде малко да поспрем ,да се организираме и да спрем бълването на отрицание и негативна енергия . Хайде да не се захващаме с "големия "проблем ,че била спусната една заповед пък после отменена . Ами ако не е удачна ще се отмени , после ако се разбере друго пак ще се промени. Или какво да се правим на бетонни глави и да държим като удавени. Ежедневно получаваме примери от прехвалените други "бели" държави ,които днес казват едно ,утре го променят и аха да ги похвалим за нещо ,което правят по-добре от нас и в следващия момент го правят като нас. Ама нали да мрънкаме
нон стоп ,това някак си ни извисява като архи умници разбиращи от всичко , а онези които сме били избрали ,те били глупаци и тъпанари и мошеници . Тези които сме избрали са толкова глупаци,тъпанари и мошеници ,колкото сме ние ,ни повече ,ни по-малко. Разбрахте ли АНДРЕШКОВЦИ !

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Божидар Димитров
Директорът на НИМ за Хилъри Клинтън пред БНТ1:
Болнава е горката, дават й година живот..."

Още бисери
ТОП 5