Last news in Fakti

9 Април, 2020 20:30 7 866 25

Коронавирус в България: десет спешни мерки

  • бойко борисов-
  • герб-
  • извънредно положение-
  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски

Откакто ни връхлетя кризата с Ковид-19, политиката в България е далеч от нормалността

Коронавирус в България: десет спешни мерки - 1
Снимка: БГНЕС

Откакто ни връхлетя кризата с коронавируса, политиката в България е далеч от нормалността. И пребивава в състояние на излишна извънредност. Май вече е време да поразхлабим политическата карантина. Ето най-спешните мерки:

Коментар от Даниел Смилов:

В България опасността от случайно изпадане в диктатура по унгарски образец взе да отминава. Все още обаче политиката ни е далеч от нормалността и пребивава в състояние на излишна извънредност. Да, карантината и социалното дистанциране може да се наложи да останат още две-три седмици. Но вече е време да започнем да разхлабваме политическата карантина. Ето най-спешните мерки в тази посока:

Първо

Наложи се грешното впечатление, че управлението ни е по-добро от това в много утвърдени демокрации и едва ли не е същото като в Германия. Не, не е. Подобни заблуди трябва полека да започнат да се разсейват.

Второ

Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който ежедневно си жертва животa за доброто на страната. Ако резултатите ни засега са добри, това е заради функционирането на институции, а не заради геройството на юнаци. А най-големият юнак не е изложен на по-сериозна епидемиологична опасност от касиерките в супермаркетите. Това също трябва да започне да се осмисля. (Пояснение: институциите са системи от правила, а юнаците са натрупаности от легенди и медийни трикове. Политиката се прави от институции, макар да изглежда, че се прави от юнаци. В общия случай юнаците могат много да влошат нещата, но ако институциите не действат, те не могат да ги оправят.)

Трето

Извънредният щаб трябва да спре да се възприема като център на управлението. Защото всъщност е консултативен орган, натоварен да информира управляващите и обществеността за развитието на епидемията и за мерките, които бихме могли да предприемем на базата на научното познание и опита на други страни.

Четвърто

Фактът, че проф. Мутафчийски има униформа и е генерал, не означава, че военните са взели властта. Нито че трябва да я вземат, за да се справим с кризата. За тази широко разпространена илюзия е необходима строга карантина.

Пето

Това, че други институции, като прокуратурата например, създадоха също свои "щабове”, би трябвало да се интерпретира просто като пиар стратегия. Често пъти безвкусна.

Шесто

Управлението не би трябвало да се случва на брифинги, на които законодателна инициатива имат журналистите, а щабът и Борисов вземат решението на място и в ефир.

Седмо

Не бива да се смята, че Гьоте подкрепя Борисов или Радев в техния конфликт. Гьоте със сигурност е знаел много добре, че когато в България двама юнаци спорят, нито един от тях не е по-умен или по-прав от другия. В състояние на извънредност това е още по-вярно.

Осмо

Парламентарната опозиция трябва да започне постепенно да излиза от интелектуалната си изолация и да започне да провежда кратки разходки из съществото на проблемите. Досега БСП имат почти 100% неуспеваемост в отправянето на смислени критики към правителството, което не означава, че то е безгрешно. Например: критикува се вдигането на лимита за взимане на нов дълг до 10 млрд. лева. Тази мярка е необходима не само заради нуждата от финансова гъвкавост в сегашната ситуация. Тя се налага, за да се демонстрира, че България бързо може да набере значителен финансов ресурс за подкрепа на финансовата система при нужда. Вместо да хаби сили по такива кухи теми, опозицията би трябвало да се концентрира върху разходването и на европейските, и на националните стимули за справяне с кризата. Да не се окаже, че милионите пак заминават по посока на някоя колекторска фирма. Друг пример за неуспешна критика е, че "нищо не се прави за самонаетите”. Безлихвеният заем от 1 500 лв. (на месец) с разсрочване за пет години е мярка, от която те могат да се възползват. Нейната истинска стойност може и да е по-висока от раздаването на една минимална заплата еднократно. Тоест, по-голям и разсрочен заем може да е по-ценен от по-малката еднократна помощ - въпрос на математика.

Девето

Европейският съюз не е бездействал, нито солидарността в него се е изпарила. Вече са осигурени 1,5 млрд. евро свежи пари само за България и ако имаме надежда за справяне с икономическата криза, тя е свързана с пакета от гигантски стимули за икономиката в ЕС и еврозоната (общо към 3 трилиона евро). Иначе предприятията ни ще останат затворени и след карантината. Така че тирадите “как сме оставени сами” е добре да поутихнат - особено тези на главния изпълнителен трубадур на републиката.

Десето

Хората не бива да се третират като стадо, което има нужда от овчар и овчарско куче, за да реши координационните си проблеми. В тази криза обаче ежедневният кастинг за овчари и кучета не спира и надмина по гледаемост “Гласът на България” и “Бедствие в кухнята”. Време е кандидатите за народни овчари да се смирят. Или да се насочат към аграрния сектор.

И накрая: в извънредното положение журналистиката сякаш доби навика да се превръща в гайдата или кавала на овчаря. Време е тази чрезвичайна мярка също да започне да се разхлабва.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дида

    14 69 Отговор
    Бог да пази Борисов

    Коментиран от #18

  • 2 123

    67 11 Отговор
    първо оставка на правителството и при прокурора в барцелона който трябва

    Коментиран от #9

  • 3 Ръмпези

    34 11 Отговор
    ЕДИНАДЕСЕТАТА СПЕШНА МЯРКА Е КАКВО ДА ПРАВИМ С ВАСИЛ БОЖКОВ...ЧОВЕКА Е ЗЛОПАМЕТЕН...ГЕШЕВ, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ,КАКВО ДА ПРАВИМ...
  • 4 Госあ

    7 18 Отговор
    Гьоте е гьотферен. Само като прочетеш началото на "за литературата и за изкуствата" и ти става ясен като бял ден. Не знам що я държа изобщо тая книга в библиотеката си. Язък,че се е занимавал с Естествознание. Доста ограничен тип.
  • 5 Гого

    26 8 Отговор
    Дойче веле бате,само масло могат да сипват в огъня,прегоряло масло...
  • 6 Лили

    12 6 Отговор
    Да вземат мерки за гаргите( врани), че градовете вече са пълни с тез птици. Повече са от бездомните кучетата. И през пролетта стават агресивни и нападат хората. Преди ако видиш някоя тук-таме, а сега даже се смесват и с гълъбите. Трябва да се вземат мерки. Миналата година май месец без нищо просто си минавах на една улица и две гарги грачеха. Бързо реших да се махна, от което едната е летяла зад мен и получих такъв силен удър в главата, че сума време си ходих с болка в главата. Добре, че не ме накълва. И компетентните в това да вземат мерки с тез птици.
  • 7 ВИЦ НА ДЕНЯ

    25 0 Отговор
    Във влака се качва кондуктор заразен с коронавирус и на висок глас съобщава : "Всички сте пътници .. моля билетите за проверка...
  • 8 Munchen

    9 9 Отговор
    Поздравления за статията и затова, че все още се чуват и по-различни мнения! Радвам се, че ДВ се намират в Бон и са на територията на една по-нормална държава. От там неутралният глас звучи различно!!!!!
  • 9 Секретар на Сорос

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Тaкa или инaчe щe мe изкaрaт coрocoид, a нe нaциoнaлиcт, тaкa чe пo-дoбрe дa cъм ''ceкрeтaр'' нa тoзи Вeлик Гocпoдин! Eднo oт мaлкoтo пoлoжитeлни нeщa нa тoзи вируc e, чe зaпoчнa дa oбръщa нaшитe кoмуниcти, aтaкиcти и руcoфили към Мaйкa Бългaрия! Тoecт, тe зaпoчнaхa дa гoвoрят oт днec, зa ceбe cи кaтo зa ''бългaри'', a нe кaтo зa ''руcнaци'', oткaктo зaрaзeнитe в Руcия oфициaлнo ca 12000, нo нeoфициaлнo ca нaд 180000, кaтo зaгрoбeнитe caмo в Мocквa ca нaд 2500 вeчe....Дaжe вeчe ce хвaлят c тoвa, чe в Бългaрия имa caмo 600 зaрaзeни и 24 пoчинaли...Дaнo тoзи вируc им oбърнe и миcлeнeтo, въпрeки, чe щe ocтaнaт бeз пaри aкo ce признaят зa ''бългaри''!

    Коментиран от #11

  • 10 Аха

    17 7 Отговор
    И въпреки всичко много смислена статия! Въпреки че ми се иска гроб да са в историята предпочитам да се сетят да управляват. Най лошото за една нация е гражданска война. А баце ни води натам за съжаление.
  • 11 секретарю

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Секретар на Сорос":

    на 15000 направени теста колко заразени очакваш, направете половин милион и ще се види

    Коментиран от #16

  • 12 Фермер

    9 2 Отговор
    Трябва ни Един Италиански главен прокурор.
  • 13 Фатмака Майтапчийски

    17 5 Отговор
    призоваваме за незабавна оставка на хунтата от ГЕРБ и техния глашатай Б.Борисов във връзка с театрото наречено корона вирус . първо , тези хора се поддадоха на техните господари от САЩ да сътворят и в България този цирк който както всеки разбра цели единствено да срине икономиката на всяка страна , второ самият Б.Борисов в желанието си да слугува вярно на господаря си Тръмп заедно с фатмака Мутафчийски наречен от народа на България Майтапчийски всекидневно всяват страх , паника , безпокойство в българския народ с нагласени и измислени данни относно заболелите и починали от корона вирус, стигнаха до там,че да броят починалите при катастрофи , удавяне и самоубийства хора за починали поради заразата от корона вирус, измислят репресивни мерки срещу народа , като борят така наречения вирус с полицай и военни въоръжени с автомати , танкове и оръдия , като целта на всичко това е да демонстрират колко сериозно е положението , след като на всички дори на децата стана ясно,че корона вируса е една най-обикновенна настинка която се лекува при домашни условия с 2-3 хапчета парацетамол и няколко витамин Ц-та . за всичко това призоваваме за незабавна ОСТАВКА на ГЕРБ и техния глашатай Б.Борисов

    Коментиран от #17, #24

  • 14 Нямам думи

    5 1 Отговор
    Мисля, че време да спрете коментарите и да пускате повече такива статии.
  • 15 Леле

    3 9 Отговор
    По- олигофренска статия не бях чел. ПРИ ТОВА ЖУРНАЛИСТЪТ Е ТОЛКОВА ГЬОН СУРАТ, ЧЕ ГО Е СРАМ ДА СИ НАПИШЕ ИМЕТО. РЕЗИЛ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЗА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.
  • 16 България 16 република на СССР

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "секретарю":

    Дай толкова тестове.
  • 17 България 16 република на СССР

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Фатмака Майтапчийски":

    Фатмак,кажи го на хората в Италия...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 DW=Fake News

    4 2 Отговор
    DW отново се занимава с пропагнда, нещастници.
  • 20 аз съм Веска

    6 1 Отговор
    "И ЛОВЕЦ СЪМ ,И КУМЕЦ СЪМ ,И ПЕВЕЦ СЪМ... " О , БИБИ , ЕЙ СЕГА ЩЕ ТИ ИЗПЕЯ ЕДНА : ЗАЙЧЕНЦЕТО ВЯЛО, ТРИ МАНДАТА СИ ИГРАЛО , С БЛЯСКАВА КОЛИЧКА , С НЕ ЕДНА СЪРНИЧКА...
    ВЕЧЕ СЕ СТЪМНИЛО, СЛЪНЦЕТО СЕ СКРИЛО, БИБЕТО РАЗБРАЛО , ЧЕ Е ЗАКЪСАЛО .
  • 21 Единадесето

    0 1 Отговор
    Що не вземеш да се гръмнеш!?
  • 22 Матей

    3 0 Отговор
    Оставките и после президента да назначи експертно правителство,след като разпусне парламента,а също да управлява поне половин година с укази.Смяна на цялата управленска върхушка до последния селски кмет,съд,затвор и пълна конфискация.Национализация на всички големи и средни предприятия,поземлени имоти над 100 декара,банки и пр.Без тези мерки България е обречена.
  • 23 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ГОЛЯМ ПЛАН НА ШЕПА РЕПТИЛИ-но ще им дойде времето и на тях
  • 24 biggy_

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фатмака Майтапчийски":

    Ти си пълен олиго...френ.Заразоносител на много тежка форма на крете....ния.Жалко за нацията,щом ти си един от нас.Вероятно си плод на кръво....смешение.
  • 25 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ДОСЕГА ДА БЯХА ПОСТРОИЛИ ПОНЕ ЕДНА БОЛНИЦА И НЯКОЛКО МАЛКИ В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ-ама трябва да се присвоява и усвоява без да се върши на практика нищо