Last news in Fakti

27 Април, 2020 20:30 8 566 72

Коронавирус: ще ходим ли това лято на море в България?

  • българия-
  • туризъм-
  • слънчев бряг-
  • николина ангелкова

В разгара на пандемията от коронавирус този въпрос вече не е хипотетичен, а буквално на живот и смърт

Коронавирус: ще ходим ли това лято на море в България? - 1
Снимка: БГНЕС

Българското Министерство на туризма е разработило стратегия за летен сезон от 1 юли, премиерът Бойко Борисов дава надежди за отварянето на малки хотели и къщи за гости още през май, а туристическият бранш се надява на добри резултати от срещата на министрите на туризма в ЕС. Защото в разгара на пандемията от коронавирус изискванията за сигурността на почиващите ще са по-големи от когато и да било.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни вчера по БНР, че подготовката на единни правила има за цел да не възниква хаос, “включително и по отношение на поетапното отваряне на границите”. По думите на Ангелкова, ще се настоява в пакета с икономически мерки, който ЕК подготвя за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% и да има отделен инструмент за сектора. За липсата на такъв в българските мерки тя бе разкритикувана от местни туроператори и хотелиери, а техни организации дори поискаха оставката ѝ.

Колко голям е българският туризъм

По данни на националната статистика за 2019 година, разходите за туризъм на българите са били на стойност около 2 милиарда лева, като малко повече от половината са за пътувания в страната. Толкова е успял да привлече секторът, доминиран от масовия туризъм, а чуждестранните туристи идват предимно от съседните на България държави. Това е и причината сега отново да се възлагат надежди главно на “съседите”, които, освен всичко друго, могат да пристигнат и с личните си автомобили. За 2019 година най-много са били туристите от Румъния, следвани от гърци, германци, турци и македонци. Приносът на сектора за брутния вътрешен продукт през 2019 е близо 12%. А иначе в туризма са едни от най-ниските средни заплати.

Според прогнозите на Mobility Market Outlook, в резултат от кризата с коронавируса приходите от туризъм в глобален план ще намалеят поне с 34% спрямо миналата година. А според министър Ангелкова, повечето компании в българския туристически сектор очакват загуби между 50% и 100%.

Кой какво иска - и какво дава

Пред заплахата от празни хотели и фалити, разнородните организации от туристическия бранш настояват за бързи мерки: без визи за руските туристи, специален визов режим за турски граждани, законова регламентация на ваучерите и финансови гаранции за тях, намаляване на летищните такси и безакцизно гориво за чартърите, финансова подкрепа за българския превозвач Bulgaria Air и българските чартърни авиокомпании, безлихвени заеми, спиране на всички публични плащания за 6 месеца и пр. Критиките им, че в туристическия бранш мярката 60/40 не работи, се потвърждават и от проучване на националната статистика, според което от нея са се възползвали само 17,6% от мениджърите в туризма, а от дистанционната форма на работа - 15,1%.

Министър Ангелкова вече откликна на протекционистката идея за ваучери за всички българи, които изберат Черноморието или други родни курорти. Тепърва ще се изчислява каква да е стойността на тези ваучери. Освен това с кметовете на морските общини ще се обсъди на кои плажове може да се въведат чадъри и шезлонги на символични цени, за да има по-голямо разстояние между почиващите. Това обаче би означавало спад на приходите за концесионерите на плажове, от което следва и предоговаряне на концесионната такса. А както показа актуално проучване на НСИ, над 60% от хотелиерите смятат да намалят цените на пакетите. Цените на нощувките възнамеряват да намалят над половината от анкетираните.

На живот и смърт

В рамките на три дни министър Ангелкова посочи две различни дати за откриване на летния сезон - на 23 април съобщи, че се надява сезонът да започне на 15 юни, а на 26 април вече говореше за 1 юли. По неофициална информация обаче основният поток ще се очаква през август. А това означава, че през юли повечето хотели по всяка вероятност няма да отворят.

Как българските власти ще организират и контролират условията за безопасна почивка в курортите - този въпрос вече не е просто хипотетичен, а буквално на живот и смърт. При това битката за туристи това лято ще е ожесточена. Гърция също смята да открие сезона от 1 юли. Със своите 9,3 милиона туристи за 2019 година България не може да достигне рекордните 33 милиона души, посетили Гърция. А в края на февруари стана ясно, че новият план за Царево предвижда сериозно застрояване по южното Черноморие. Казано иначе: безобразията с бетонирането на малката плажна ивица на България продължават. Така че само с поевтиняване на нощувките няма да стане.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактите говорят

    66 13 Отговор
    Отговорът е НЕ !
  • 2 Гост

    79 5 Отговор
    Кво море бе ? Ние фалираме и нямаме пари !

    Коментиран от #11

  • 3 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    57 17 Отговор
    Море чак през 2022/2023 година.
  • 4 Море няма

    60 6 Отговор
    летни бригади на полето.
  • 5 Басейн

    37 12 Отговор
    Няма да има море, ще има още пикове като разпуснат мерките, за това сега гледам да си купя басей за двора да си вградя.

    Коментиран от #6

  • 6 Някой

    32 12 Отговор

    До коментар #5 от "Басейн":

    И аз така мисля да направя, така или иначе ме бих стъпил на нащо морв камоли в това положенив.
  • 7 Пешо

    53 5 Отговор
    Ще удължават извънредното положение до Коледа !!!!! Така им изнася, за съжаление !!!!
  • 8 ЖОРО

    37 3 Отговор
    ГЕНЕРАЛА НЕ ДАВА ПО ЗАПОВЕД НА НАЧАЛНИКА СИ Б.Б.
  • 9 Рошко

    44 8 Отговор
    На бетонирано лайноморието не отивам аз

    Коментиран от #54

  • 10 Токо

    62 11 Отговор
    Не няма да ходим на море в България ! Няма да лежим златни шезлонги ! Няма да ми носят вода от антрактида по 20 кинта. Няма да ми слагат скоби по не асвалтирани черни пътища. Няма да ми късат билетчета за паркиране около плажната ивица и няма да ми навират сладоледи в носа някакви неграмотковци със хладилни чанти . Няма да се храня с кебапчета и кюфтета , искам да се храня с нормална и прясна храна , а не замразени бливочи от миналото лято . Бай доуей . Много ви здраве от Николина Нидялкова :))) Айде калинихта !

    Коментиран от #43

  • 11 NikNay

    13 22 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти като нямаш , кой ти е крив ? Да си събирал бели пари за черни дни ! Ние и тая година ще ходим на Иския.

    Коментиран от #29

  • 12 До Ангелкова

    36 2 Отговор
    Сезона ще започне на първи НОЕМВРИ!
  • 13 Иво

    32 12 Отговор
    отдавна не хода на кафяво говнарското ни черноморие
  • 14 гого

    15 24 Отговор
    Аз съм си резервирал хотел на златни пясъци от 2.08 до 16.08 и хич не ме вълнува какво ще стане

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ахахах

    39 10 Отговор
    Разсмяхте ме факти. Не, няма да ходя на мутроморието, за да не хвана пълен комплекс вируси и бактерии! Не не не! Благодаря, но твърдо не! На мутри пари никогаааааа!
  • 19 Потрес

    31 3 Отговор
    Да попитам аудиторията в коя река и съответно море се изливат каналите с короните и всичко останало от Германия та до тук?! Гатанката е проста - черно море! 💩💩💩💩💩
  • 20 Йозеф

    38 7 Отговор
    Тенденциозно, за 13 поредна година няма да ходим на българското бетономорие. Гърция зове! Предричам рязък спад в оборота на магазини МЕТРО в Бургас и Варна, замразените многогодишни продукти няма да се харчат на ол инклузива.

    Коментиран от #23

  • 21 Някой

    24 2 Отговор
    Мани морето,ами какво ще стане като излязат КОМАРИТЕ.ПОМИСЛИЛ ЛИ Е ГЕНЕРАЛА?
  • 22 майтапчийски

    26 2 Отговор
    каква пандемия? от автомобили има 2-пъти повече загинали

    Коментиран от #25

  • 23 Сянка

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "Йозеф":

    Незнам как ще стане,понеже гърците няма да отворят границата.

    Коментиран от #27

  • 24 ген.Майтапчийски

    12 4 Отговор
    Абе отваряйте сезона вече бе, ей. И границите също. В Германия пребориха короната, нека заповядат туристите, Гонореята ще им я продаваме по евтинко+ други бонуси Трябва да се спасява икономиката. Да завършим годината на излишък.
  • 25 Бай Манчо

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "майтапчийски":

    Ще се види след две седмици,нали разхлабиха мерките за разходки.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чочо

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Сянка":

    Гърция отваря границата за туристи от ЕС но трябва да имат здравен паспорт каквото и да значи това.
  • 28 Пурко

    28 5 Отговор
    Беше то българското черноморие по бай тошово Пълно със скандинавци, поляци, немци, сърби, чехи...

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Фермер

    18 6 Отговор

    До коментар #28 от "Пурко":

    То тогава имаше и държавност и държава
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаха

    30 4 Отговор
    Ако си стоите вкъщи и чакате някой да ви освободи-няма да видите морето. През Юни ще се надявате за Юли, През Юли за Август, през Септември ще почнете да се надявате за зимна ваканция. Няма страшно, докато се надявате той животът си отишъл. Идва голямата ваканция.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Нали нямате

    13 1 Отговор
    пари и работа ..?кво море ?
  • 37 Слушайте Генерал Лампазко от Щабчето

    27 6 Отговор
    Оня с лампазите, кой знае защо генерал, изпитва садистично удоволствие да се изживява като вестител на Ада.

    Трупове, чували, морги, днес започна със заразени 6 деца, щото така отвратително зловещо минипулира страховете на раята.

    Този човек може и да е добър занаятчия, като хирург, но не може да има призвание за лекар!

    Комплексите му са толкова очевидни и съсредоточени да лиже задника на Диктатора, белким се извиси във Властта, че е позорно даже да го гледаш.

    Това лице е в разрез с всичко, което може да бъде наречено успешна стратегия и тактика, това лице е некро манипулатор, равно на лъжец.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Няма няма

    7 13 Отговор

    До коментар #10 от "Токо":

    Няма, ама и този бранш ще забравите да ви издържа. Западняците са патриоти и ще помогнат на държавите си, наели са си каравани и ще си пътуват в страните и ще развият икономиката, а българина ще отиде да оправя гръцката икономика, наместо да осигури работа по нашето черноморие на много хора персонал. Ще чакате на чужденците, но те няма да дойдат. Ако и българина не отиде, туризма е загубен.

    Коментиран от #49, #58, #63

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мразя бетон и блокове

    18 4 Отговор
    В България на море? Да не съм мазохист :/
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Туриста с хладилната чанта

    18 2 Отговор

    До коментар #43 от "Няма няма":

    Наш кво..ич ма не бОли бастуня за Бг туризма, ма ич. Аз мои пари в гушите на родните мафиоти не давам, па ти ко'ша праиш...твой проблем. И не е лошо да идеш някъде да ти ремонтират кратуната, щото и мухи няма в нея. Всъщност, това че с твои пари ще издържаш украински келнери, молдовски камериерки или сладоледаджий от Тамбукту, си е твой проблем, само не си мисли че подкрепяш родната ти икономика. Щото ще си в голема грешка...Има да плющиш турски домати, краставици от Македония и ябълки от Полша..иначе ще подкрепяш родната икономика.Абе и ти не си добре с главата, ама никак....
  • 50 гост

    23 2 Отговор
    Направиха всичко възможно да изгонят българския турист от нашето черноморие....ама хайде сега да им помагаме.Ами не става така!
    1 септември Турция ...
  • 51 Бг турист

    19 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Министър Ангелкова вече откликна на протекционистката идея за ваучери за всички българи, които изберат Черноморието или други родни курорти...Хахахахахах...умрех от смех. Тая ако си мисли че ще ме прикотка на говноморието много се лъже. Отивам си на Лефкада, та ако ще не Корона, Ебола да плъзне...даже ваучер с подписа на Ангелкова не ме спира. Пък който няма акъл, да седи на пържена замразена копърка и топла бира от 8лв/чашата...аз отивам на пресни лавраки и кралски скариди, полети с хубаво Пелопонеско бяло вино....Айде със здраве, че вече стягам багажа.

    Коментиран от #69

  • 52 Стига с тези приказки

    7 7 Отговор
    Всичко е измама,дори и сайта е измама.Платен е НА 300% личи си от километри
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Другия с коня

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "НЕ НАРОД, А МЪРША!":

    Ние отиваме на море с кучето,а ти ,като ти се занимава с мутри,давай...Стискаме ти палци и ще четем новините непременно....
  • 56 Plamen

    12 1 Отговор
    Черноморието е мазен бардак нито разбират от туризъм нито нищо Кочина не е за препоръчване за интелигентни хора ... нито е за почивка нито спокойствие нито и забавление .Сл.бряг ми беше интересен 2010г.като бях на 13 не искам да чувам вече за тея бардаци кой читав човек няя избере някой читав курорт по света или остров ми тея български помии
  • 57 ддддаааааааа

    1 0 Отговор
    ай на бас?
  • 58 С каравана

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Няма няма":

    Не е лоша идея ако човек се организира . Екскурзия от София до Черно море с почивка с преспиване по пътя. Ако нямате пари за караван става и някой фургон но българите може би предпочитат самолет с хотел. В Америка има хора, които направо си живеят постянно така и не става дума за роми.

    Коментиран от #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шекспир

    13 2 Отговор
    Не се плашете.До първи юни ще отворят всички ресноранти и хотели.Все пак хотелите са техни.Как я виждате сами да си ритат столчето
  • 62 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "С каравана":

    С каравана ама друг път.Не знаеш ли че с новия закон срещу свободното къмпингуване караваните кемпери и палатки умрЕха
  • 63 Токо

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Няма няма":

    Така е приятел . Жалко е , но вече е твърде късно . През годините се положиха големи усилия да се стигне до тук . Тотално сбъркано управление на черноморието . Тотален хаос и престъпност. Нема въздух там батенце ...
  • 64 НАИВЕН

    9 0 Отговор
    Нещо не разбирам ? Какви ваучери какви почивки след 24 месеца ? До онзи ден журналистите се пънат да правят репортажи за излъгани туристи и излъгани пътници от най различни компании и тур оператори .Сега когато всички са излъгани и засегнати (за туристите говорим ) дай да им го хакнем и да им вземем парите .... Е?
  • 65 Веселбата свърши

    7 2 Отговор
    Вече ви се каза че нищо няма да е същото от предишните години и вирусолозите са категорични че опасността от масови зарази ще е най голяма от влагата край морето, така че българинът трябва да забрави да ходи на море за шумни дискотеки, веселби и удоволствия в най активния сезон за работа, А за да има повече здраве и да е в изолация да си припомни от дедите си че не са ходили на никакво море, а са държали здраво мотиката...!!!
  • 66 Първо мисирките

    5 0 Отговор
    с НОЩ за няколко нощувки и след анализ, могат да пуснат семейни групи от карантинираните квартали за тест на паричните потоци от "безвъзмездните" средства
  • 67 Селянин

    7 0 Отговор
    Платеният годишен отпуск го изразходих предварително заради пандемията. Така че лятото без отпуск, почивните дни на село покрай реката(както в детството ми).
  • 68 Кико

    0 1 Отговор
    Да ми лапате папура ,генерале и шефа ви! Аз ще ходя на море. И не всички хотелиери са мутри ,бе,хора- има и малки семейни хотелчета,където ти готвят собствениците. Тях мисля да подкрепя финансово. Мутрите не ме вълнуват.
  • 69 Plamen

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бг турист":

    Въй смятай ваучери ххххахххаха Те тея не разбраха ли че мега много хора вече не искат да чуват за черноморието те безплатно да е няма да искат бг морето и аз съм от тях ... вс от Лондон са за испания гърция турция черноморието остава в историята вечее за милион хора
  • 70 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Много лошо Ви разглезиха в социалистическа България -- поне две седмици на море, с децата, жената, че и тъщата.......Почивките са само за тези, които са уморени !! Тези , които са преуморени, демократите-- с безплатни ваучери за почивка на море от един месец!
  • 71 Оооо велики Шиле

    2 1 Отговор
    Туй лято на плочата у Бинкос
  • 72 Пламен

    0 0 Отговор
    Аз не знам, защо го задават този въпрос? Грешен е. НИЕ миналата не ходихме на българското, та тази ли?...