Last news in Fakti

27 Април, 2020 15:59 1 502 43

НФСБ: Туризмът има спешна нужда от държавна помощ, не от обещания

  • нфсб-
  • валери симеонов-
  • туризъм

От партията на Валери Симеонов внесоха в НС предложение за революционни промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение за справяне с кризата в туризма

НФСБ: Туризмът има спешна нужда от държавна помощ, не от обещания - 1

НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм спрямо юни, юли и август, миналата година. Става дума за до 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни – да са плащали осигуровки и нямат никакви задължения. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година. В случай, че работникът бъде освободен преди тази 1 година, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата.

Втората мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за най-малко 7 дни срок. Ваучерите са най стойност 210 лв. и могат да се използват само за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лв., тъй като са предвидени по 30 лв. на ден, в рамките на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата.

Отново такива ваучери, но на стойност 100 лв. – държавата предоставя и на учащите се – за зелени училища, състезания, туристически посещения и др., като мярката да е валидна до 31.12.2021 г.

Целта е да се подпомогнат малките туристически обекти като къщи за гости, семейни хотели и други. По този начин да се упражнява натиск – обектите за настаняване да предлагат допълнителни бонуси като допълнителни дни за почивка (повече от предвидените 7 дни) за същите пари, за да се привлекат клиентите. Също така - да се стимулират и четири, и пет-звездните хотели за намаляване на цените, за да се възползват от тази държавна мярка.

В предложените законодателни текстове са описани механизмът за издаване на ваучери, както и начина за изплащане от Министерството на туризма.

Важно е да се уточни, че изплащането ще бъде възможно само след доказване, че притежателят на ваучера е нощувал не по-малко от 7 дни в мястото за настаняване чрез извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

Следващата промяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да предоставят безвъзмездно (безплатно) всички плажни съоръжения, съгласно одобрени схеми от Министерството на туризма. Срещу това те ще получат 50 % намаление на дължимата концесионна такса или наем.

На четвърто място – предлага се до 1 година след отмяна на извънредното положение Общинските съвети ще могат да променят или отменят туристическия данък.

Следващата промяна е намаляване на ДДС за всички оператори на туристически услуги на 9 % за период до 31.12.2021 г.

На шесто място - в предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса (грантове) предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

НФСБ предлага и удължаване на срока за връщане на платените екскурзии от страна на туроператорите към групите от 1 месец на 1 година поради тяхната финансова несъстоятелност към момента.

НФСБ предлага промените и посочва финансови разчети за тях:

1. По чл. 26 за изплащане на 60 % от заплатите са предвидени 46 146 000 лв. Тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като последната не намира нужната подкрепа.

2. По чл. 27 за изплащане на ваучерите необходимата сума е 657 160 000 лв.

3. За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лв., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от нереализирани реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет.

Така, общата стойност на мерките в полза на туризма е под 650 млн. лв. , срещу които се гарантират постъпления от няколко милиарда лева.

Данните сочат, че през летния сезон у нас от туристически услуги са се възползвали около 9 млн. туристи. С предложените мерки около 2.8 млн. осигурени лица, както и над 700 хил. ученици частично ще компенсират отсъствието на чуждестранните туристи, но ще спасят бранша от фалит.

Предложенията за промени в Закона са широко обсъдени и одобрени от основните организациите в туристическия бранш.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ангелкова

    20 2 Отговор
    Аз туризма вече го закрих.С помощта на моя приятел Валери Симеонов.

    Коментиран от #32

  • 3 айде не

    29 2 Отговор
    Май Валерко иска помощ, като крупен собственик на хотели, мотели и ресторанти. Аз пък съм против тази помощ за така наречения туризъм...години наред бетонираха Черноморието, нека пофалират малко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Може ли да

    13 0 Отговор
    даря 2 тона цимент, все ще им свърши работа. Но само за Черноморието.
  • 6 Бг турист

    19 3 Отговор
    Еееииййй, големо реване му удариха тия бе..Хотелиери..ресторантьори..баш измамниците първи се нареждат на опашката да просят.....затова-бойкот до дупка,на тия боклуци. Айде , чао, аз отивам да стягам багажа за Гърция

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Заграбиха

    17 1 Отговор
    пари , земи , хотели , кръчми и т.н. разни червени ДС субекти и мутри , дайте им сега и още народна пара на ненаялите се !
  • 8 НЕ НЕ И НЕ

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бг турист":

    Тия същите, които продаваха бутилка минерална вода от литър и половина за 11лв, сега плачат за помощ с държавни (тоест народни) пари. Хайде НЕ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кичо

    22 1 Отговор
    Презастрояваха, крадяха и завземаха имоти, заменяха, нивото не отговаряше на цените, нека сега фалират боклуците и останат тези които ще направят истински туризъм за българите. Никакви помощи!!!!
  • 11 ген.Майтапчийски

    5 4 Отговор
    Най добре е да заработи максимално бързо. Щото държавата нема кинти. А да се теглят заеми и да се раздават на затворени бизнеси е самоубийство. Сега е моментът да премахнете всички забрани.
  • 12 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    8 2 Отговор
    Докога ще тровите народа с тези измислени епидемии ??? Имитират се програми за подпомагане.... АКО ИМАХМЕ ДЪРЖАВА, ЩЯХА ДА СЕ ДАВАТ ПО 500ЛВ НА НЕРАБОТЕЩИ, ПО 300ЛВ НА ДЕТЕ И ВСИЧКИ ЩЯХА ДА ГИ ВЛЕЯТ В ИКОНОМИКАТА

    Коментиран от #40

  • 13 Какви

    13 1 Отговор
    пари , бе готованци , без хал хабер от туризъм ? Кой да ви ги заработи?
    Имате хотели от въздуха ви дошли , залагайте ги в банките и вземайте кредити , щом ви трябват пари !
  • 14 А когато взимаха

    18 1 Отговор
    по 65 кинта за чадър, тогава от какво имаха нужда мутрите? Ай сиктир.
  • 15 ген.Майтапчийски

    4 3 Отговор
    На Великден още трябваше да бъдат отменени. И да се обяви победа над Короната.
  • 16 Иво

    17 2 Отговор
    Данъци плащаме ВСИЧКИ и затова смятам, че не е честно да се подпомагат само определени сектори?
  • 17 Майтапчийски

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бг турист":

    Първо си приготви 200 лв за тестове и здравен паспорт, че фарисеите няма да те пуснат.
  • 18 кико

    12 0 Отговор
    Да не забравите и къщите за (моите) гости.
  • 19 Критичен

    16 0 Отговор
    помощ ли ?? че те неса спрели да строят !!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Доналд Тръмп

    3 3 Отговор
    380хил. лева е събрала кампанията с СМС-и за подкрепа на мед. работници в борбата срещу Короната. 380хил. те толкова е електората на управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти
  • 22 тариката

    17 1 Отговор
    120 лева нощувки по велинград и банско, павелбаня и къде ли не, кувертите по коледа и нова бяха 1000лв и нагорв за 2-3 дена, да го духат тия мошенници, то само мутри в тоя бизнес, перачница !!
  • 23 Русенец

    9 1 Отговор
    4млн българи няма къде да отидат на почивка това лято. Всеки средно с по 400лв за седмица, това прави 1,6млрд лева пропуснат приход от туристическият ни бизнес. И защо? Защото камионите на Ердоган трябваше да не спират да минават през страната ни. Ай ся - носете маски и попълвайте декларации.

    Коментиран от #37

  • 24 Гост

    16 0 Отговор
    Когато черноморските барони си продадат и последният комплекс от немотия, тогва ще им повярвам, че са за помощи.
  • 25 Boy&Co ltd

    8 2 Отговор
    Бойко едни време рева срещу тия със заменките и Хотелите по морето! Сега е редно да им помогне финансово. Ха ха ха.

    Коментиран от #26

  • 26 Точно

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Boy&Co ltd":

    Валери Симеонов е лобиста на мутрите с хотели по черноморието.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 еш па тоа

    6 2 Отговор
    Не бойте се! Китайците ще изкупят хотелите. Както правят в Италия ,Испания и Франция сега. ...То,като се замисля,може и за това да пуснаха тоя вирус.
  • 28 Boy&Co ltd

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Точно":

    Да. Обаче сега едни мутри ще купят хотелите на едни други мутри. И нещата ще си дойдат на мястото.
  • 29 Ангелкова

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Точно":

    Ще лобира,че и песен ще пее. Щото знае че една улична лампа в Бургас е специално за него заплюта.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    8 0 Отговор
    Чакайте, чакайте! Помощта е към туризма, постъпленията пак в туризма? Каква е ролята на държавата? Да подпомага туризма, без да се намесва в печалбата от туризма?!?!? Е, как няма да е лош стопанин?!?! Само да дава, без да получава след това!
  • 32 ъъъъ

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ангелкова":

    Туризмът няма нужда от помощ камо ли държавна. В ситуация патова на охлабване на карантината (която е хилава) и бизнес да се харчат пари за туризъм който нама да го има поне 5 години е лудост. Замразете всичко, от хотели до барове и чакайте.
  • 33 ГосТ

    7 1 Отговор
    Хаха туризЪма да се подпомагал, дето е с по ниско ддс отколкото храните и лекарствата. И що па да се подпомага ? Що да не се подпомага земеделието, здравеопазването, фармацията, науката ?
  • 34 цвцв

    5 0 Отговор
    козият рог,ивайловград и здравната къща в несебър са на валерката и сигурно намаляха приходите иска да гушнеи от държавата
  • 35 От Варна

    7 1 Отговор
    Ами свикнаха да скубят почиващите от всякъде и години да получават огромни печалби. Да отчитат занижени приходи, да не плащат осигуровки и прилични заплати, да крият данъци. Значи, ако печеля,си е за мен. Ако не печеля, викам държавата да ми подсигури същите парици, ей така, за черните им очи. Нагли и дебелооки, хищни гадини.
  • 36 степан

    2 0 Отговор
    Селото гори баба се реши .
  • 37 Ти майтап ли си правиш бе

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Русенец":

    Kвоооо..400лв/седмица...айде бе, че ти само минералната водичка не можеш си плати на морето с тия пари бе...
  • 38 Хлъц

    7 1 Отговор
    Абе,Винкел! Откъде накъде,Държавата ще трябва да налива пари( почти милиард) вбгушите на хотелиери,туроператори,собственици на барове.От кое ще фалират- че ще отвори през Юни? Ами отваря- и бачка! И има приход още със старта! Кви210 лева бе,наглец.Плюс 100 лева за дете!? И то- за седем дни.Какви разходи имат в момента? Почти нула,освен дребни такси за охрана.Нямат грам персонал,който по традиция го освобождават вкрая на сезона.Щели да фалират- но миналото лято квомпрайхме,а? Гуши като пеликани- нулеви " обороти" смешни данъци,смешни осигуровки. Я вървете на ма,ната си.Като си толкова" закъсал" в банката.Банкерчето с удоволствие ще ти отпусне сто бона срещу ипотека на хотелче за милион. Със сто бона ще заредиш хотел с 200 апартамента за цялото лято,вкл.и заплата на целия персонал.Видяхте дойна крава и хайде,да цицаме и ние.Ако бокича и горанов допуснат подобна грешка,ще е фатално за тях.При такава безработица,все по голямо обедняване на хиляди,да ви изсипят в гушите един милиард,ще накара и овцете да завият по вълчи!
  • 39 1122

    2 0 Отговор
    Защо туризма,а не производството?Защото всички имате хотели по черноморието ли?Защото искате само вие да печелите ли?Когато заработят заводите в България и хората отново започнат да получават заплати,тогава може да се замислят за почивки и туризъм!Май този път сте заложили на КУЦ КОН господа хотилиери.
  • 40 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    По 500 лв дават ако имаш 25трудовни дни само работата ще ни спаси «мама на тате не дава без пари» на Кира работа има колкото искаш не да се хори на митинг и пари да се вземат
  • 41 Този коментар

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Този коментар е премахнат от модератор
  • 42 Не ли ви срам бе идиоти

    0 0 Отговор
    Снимката е на подкупени от мафията ,депутати,с цел кражба на пари от бюджета за Маджо и силови боклуци по морето.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове