Last news in Fakti

1 Май, 2020 18:59 13 499 61

Чомски: Коронавирусът е последният масов провал на неолиберализма

  • коронавирус-
  • ноам чомски

В Съединените щати са в тотална катастрофа заради бандата, която управлява Вашингтон

Чомски: Коронавирусът е последният масов провал на неолиберализма - 1
Снимка: БГНЕС

Интервю на Cristina Magdaleno за EURACTIV

За Ноам Чомски по-важният урок от пандемията е, че кризата е “друг колосален провал на неолибералната версия на капитализма”. Според него, ситуацията в Съединените щати се влошава от “социопатичните палячовци в правителството”.

След като направи революция в лингвистиката като професор в Масачузетския технологичен институт, през есента на 2017 г. един от най-известните интелектуалци в света се присъедини към Университета в Аризона. Чомски разговаря с EFE, партньор на EURACTIV, от дома си в Тусон.

Попитан на какво може да ни научи COVID-19, Чомски изтъкна провалите на съществуващия икономически ред.

“Един от уроците е, че това е поредният колосален провал на неолибералната версия на капитализма. Грандиозен провал. Ако не научим този урок, следващият път той ще бъде още по-тежък”.

“Очевидно е какво се случи. След епидемията от SARS през 2003 г. учените отлично знаеха, че идват и други пандемии, вероятно от рода на коронавирусите. Можеше да се подготвим. Почти по същия начин, по който се справяме с грипа. Всяка година имате нова ваксина срещу грип, защото тя има малки вариации, но вие сте готови, така че можете да я произведете бързo.

Това не беше направено. Някой трябваше да поеме инициативата.

Възможностите са две. Фармацевтичните компании: те разполагат с ресурсите и са свръх богати. Но те няма да действат. Фармацевтичната индустрия наблюдава сигналите, идващи от пазара. А те подсказват, че няма как да се направи печалба от подготовката за предстояща катастрофа.

И тогава идва неолиберализмът: правителствата не могат да направят нищо, правителствата са проблемът, а не решението.

В Съединените щати са в тотална катастрофа заради бандата, която управлява Вашингтон. Те знаят как да потърсят вина във всички останали с изключение на себе си, а те са виновни за катастрофата. Сега САЩ са епицентърът на кризата. Това е единствената страна, която е толкова дисфункционална, че дори не може да предостави данни на Световната здравна организация за заразените и смъртните случаи.”

Чомски окачествява подхода към проблема на администрацията на Тръмп като “сюрреалистичен”.

“През февруари пандемията вече бушува. Всички извън САЩ го признават… Точно в средата на февруари Тръмп излиза с новия си бюджет за следващата година. Струва си да го разгледате внимателно. Още съкращения на средствата за Центъра за контрол на заболяванията и други части на правителството, свързани със здравеопазването. Това са съкращения по време на пандемия. Увеличаване на финансирането за извличане на изкопаеми горива – допълнителни субсидии за унищожаване на човешки живот. И разбира се, допълнително финансиране на армията, което вече е извън контрол, и още финансиране за известната стена на Тръмп.

Това ви говори нещо за естеството на социопатичните палячовци в правителството и страната страда от това.

Сега те отчаяно се стремят да обвинят някой друг, да обвинят Китай и Световната здравна организация. А това, което правят е наистина престъпно. Спиране на финансирането към Световната здравна организация – какво означава това? Световната здравна организация работи по целия свят, най-вече в по-бедните страни. Така че това, което се има предвид е: “ОК, нека убием много хора на юг, защото може би това ще подобри шанса ми за нов мандат”.

След като се опита да омаловажи заплахата от коронавируса Тръмп се превъплъти в ролята на кризисен мениджър, без да признае, че е сгрешил с първоначалните си действия.

Трябва да признаете това на Тръмп. Той вероятно е човекът с най-голямо самочувствие, който някога е съществувал. Пред него Финиъс Барнъм изглежда като аматьор. Тръмп е способен да държи в едната си ръка плакат с надпис: “Обичам те, аз съм твоят спасител, вярвай ми, работя за теб ден и нощ”, а с другата да ти забие нож в гърба. Така се държи и със своя избирателен район, който го обожава без значение какво върши. Помага му един много интересен медиен феномен, а именно Ръш Лимбо от Fox News, когото републиканците единствено гледат.

Те пригласят на всичко, което той каже. Ако днес Тръмп заяви: “Това е просто грип, забравете за него”, те ще разпространят: “Да, грип е, забравете за него. На следващия ден Тръмп ще каже: “Това е ужасна пандемия и аз бях първият, който я забеляза” и всички ще тръбят в унисон: “Той е най-великият човек в историята и откритието му е най-важното събитие досега.

Това продължава ден след ден, а самият президент сутрин гледа Fox News и така решава какво да каже през деня. Това е удивително явление: Рупърт Мърдок, Ръш Лимбо и социопатът в Белия дом водят страната към унищожение.”

Що се отнася до това дали пандемията ще промени начина, по който хората се отнасят към природата, Чомски казва, че отговорът на този въпрос ще дойде от младите.

“Това няма начин да бъде предвидено. Всичко зависи от това как световното население ще реагира на случващото се. Кризата може да доведе до силно авторитарни, репресивни държави, които разпространяват неолибералната зараза дори още повече. Всъщност те работят над това и в момента. Не забравяйте, капиталистическата класа не става по-отстъпчива, тя винаги е настъпателна. В средата на епидемията тя призовава за повече финансиране на изкопаемите горива. Желае унищожаването на регулациите, които предлагат известна защита.

Само вчера Американската агенция за опазване на околната среда, която по време на управлението на Тръмп бе превърната в патерица на производителите на въглища, премахна правила, които ограничават производството на живак и други замърсители на почвата около въглищните централи. Това означава: “Нека убиваме повече американски деца и нека унищожим околната среда, защото по този начин въглищните компании ще печелят повече”. Това се прави постоянно. Не спират и за ден. И ако няма противодействащи сили, светът ще бъде разрушен.”

Относно геополитическите последици от COVID-19, Чомски повдигна въпроса за липсата на солидарност в рамките на Европейския съюз.

“Това, което се случва в международен план, е наистина шокиращо.

Германия се справя доста добре с кризата. В страната имаше излишен болничен и диагностичен капацитет. Германия не спазваше стриктно неолибералните правила.

В Италия епидемията протича много тежко. Получава ли помощ от Германия? За щастие италианците получават помощ от “суперсилата” отвъд Атлантика – Куба. Куба изпраща лекари, Китай изпраща материали, така че поне Италия получава помощ. Но не от богатите страни в Европейския съюз. Това е намек за нещо, върху което си заслужава да се помисли.

Всъщност единствената страна, която в момента показва истински интернационализъм – и не за първи път – това е Куба. Страната е под жестоката атака на САЩ от 60 години насам, икономически задушаващ мащабен тероризъм и по някакво чудо тя оцелява и продължава да показва на света що е интернационализъм.

За това не може да се говори в Съединените щати. В САЩ трябва да обвинявате Куба, заради нарушаването на човешките права. Това е вярно, всъщност най-тежките нарушения на човешките права са в това полукълбо. Те се извършват в югоизточна Куба на място, наречено Гуантанамо, което САЩ си присвоиха и отказват да върнат, но за това не трябва да се говори.

Любезният, ангажиран гражданин трябва да каже нещо различно. Трябва да обвинява Китай, да се позовава на “жълтата опасност”. Идеята, че китайците идват да ни унищожат е дълбоко вкоренена в американската история, стига до 19 век и може да бъде събудена по всяко време.

Въпреки това се появи призив за прогресивен интернационал. Той бе отправен от Бърни Сандърс в САЩ и Янис Варуфакис в Европа. Обединяване на прогресивни елементи от Европа, САЩ, световния Юг ще противодейства на реакционния интернационал в Белия дом.”

Според Чомски, администрацията на Тръмп се стреми да обедини “най-реакционните агресивни държави”, сред които нефтените монархии от Залива, Египет на Ал Сиси, Индия на Моди, десния Израел и Унгария, ръководена от Виктор Орбан.

“Единствената истинска надежда на хоризонта, която виждам, е прогресивният интернационал с основа Бърни. Обикновено се казва, че кампанията на Сандърс е била провал. Това е голяма грешла, тя е огромен успех. Невероятен успех. Сандърс успя да измести дискусията много съществено. Неща, които преди няколко години бяха немислими сега са в центъра на политическата дискусия. Зелената нова сделка, например. Тя е от съществено значение за оцеляването ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко пъти да ви казвам

    62 16 Отговор
    Зодия "Близнаци" са шизофреници. По себе си знам , защото и аз съм Близнак. Но проблема е, че от мен не зависи нищо, обаче Трампи и Боко са от тази зодия и това е проблем.

    Коментиран от #18, #22

  • 2 Бой Че Нуй

    73 14 Отговор
    Реално до днес никой реално не ни е показал Коронавируса как изглежда под микроскоп. Облъчват населението с някаква картинка, която съвсем случайно е точно копие от един стар Френски комикс

    Коментиран от #13

  • 3 Забележете

    76 3 Отговор
    Не си ли приличат? И Боко и Тръмп сутрин кажат едно, вечер друго.

    Коментиран от #26

  • 4 Зайците са пет

    20 0 Отговор
    Тези двамата, двама комшии, а петия е комшия на четвъртия. Шестия не го броя щот той ще удържи на удара.
  • 5 Behemoth

    45 4 Отговор
    Един от най умните хора на Земята....проблема е ,че схемата аз съм прост и вии сте прости работи безотказно във времето на интернет.....интернет е в основата на масовото опростачване и необразованост....и ще става все по зле...докато всички почнат да ходят на църква хахахххххх...
  • 6 В.В.

    49 2 Отговор
    Браво,професоре,,Браво..Ний го знаеме,но друго си е някой като Вас да изкаже мнение...Пълна лудост... Шизофрения..Амер,естаблишмънт /режим/ е в абсолютна деменция....От 230 год...Само власт,пари,и пари и власт..се върти в мухлясалите глави...И лъжат целия свят ,че техния път е правилният....Ами ,не е така.Това е повече от сигурно..Г-н Чомски.
  • 7 Бой Че Нуй

    46 8 Отговор
    Макрон ако успее да обедини ЕС и Русия Ще е най великия политик в човешката история.

    Коментиран от #11, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пределно е ясно

    42 2 Отговор
    Капитализма и либерализма агонизират пред очите ни!
    Един вирус им пише некролога...
    Клептокрацията която е на власт в Света краде като за последно!
    А хората спят дълбоко, само апокалипсис може да ги събуди.
    Няма да чакат дълго...

    Коментиран от #47

  • 11 В .В.

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бой Че Нуй":

    Това е неизбежно..
  • 12 В.В.

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кънчо":

    Г-н Чомски е безпартиен.Г-.не..!!
  • 13 Вмчи

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бой Че Нуй":

    е то и със СПИНА е така!??
  • 14 az #Победа75

    44 5 Отговор
    От десетилетия Чомски разкрива грозното лице на американската политика - външна/вътрешна, без значение кой управлява демократи или републиканци. Книгите му са изпълнени с фактология, която американската официална пропаганда крие по всякакъв начин и със всички възможни средства.
    Препоръчвам на всички "Година 501" ... Чомски е умишлено маргинализиран и в САЩ и по света под диктата на Вашингтон. Всъщност учудващото е, че не е ликвидиран досега.
  • 15 Обикновен овчар

    29 3 Отговор
    До колкото ми разбира тиквата Чомски иска да каже че милионерчетата или ще трябва да споделят гъшия дроб,трюфелите,черния хайвер и уискито с нас по баламите или ще ядът сопата!Или са бъркам.
  • 16 Матей

    25 1 Отговор
    Ковид,мУвед,и се почна една,не ти е работа.Сринаха нефтения пазар,очаквайте и вторични трусове и опасни странични ефекти.Неолиберализма се оказа недоносче,затова обратно към национализма,а защо не към една по-благородна и социална държавност.
  • 17 плевен

    21 5 Отговор
    Всичко казано от Чомски е до болка вярно.И накрая срамежливо добавя, че спасението е в демократите. Само, че забравя да каже, че демократическата върхушка за втори президентски избори направи всичко възможно до провали Бърни. Всичко! А Сандърс наистина е най- читавия политик в щатите. Но вече е в миналото.
  • 18 SS41

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Колко пъти да ви казвам":

    ГолЕеемм си Баце, На Ти един (+) От мене
  • 19 Чичо Сам

    17 18 Отговор
    Чомски е комунист и юдо-масон... Бай Дончо като цяло, действа правилно... Най важното е, че усеща когато го лъжат, разните "медици-експерти... Бизнесмени те усещат, когато ги лъжат ')

    Коментиран от #24

  • 20 Чомски ни казва

    24 3 Отговор
    След фалита на капитализма, дочакахме и края на неолиберализма.

    Света е на кръстопът и улицата на капитализма и неолиберализма са минирани с астромически дългове.

    Гответе се да платите сметките.

    Коментиран от #23

  • 21 Верно ли

    7 7 Отговор
    Че май точно неолибералите искат да го разкарат Тръмп по-бърже, щото е пълна откачалка и не могат да го контролират.
  • 22 А ха

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Колко пъти да ви казвам":

    Борис Джонсън също е зодия близнак. Те самите не знаят какво искат.
  • 23 Дааа

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чомски ни казва":

    А плащането на сметките от Нас може да стане само в условията на Комунистическа диктатура. Следва.
  • 24 Абсолютно си прав

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Сам":

    чиче, усетИл ги е Тръмп медиците и фактите го доказват. С умрелите там и умелите по други места.
  • 25 Тръмп е

    20 8 Отговор
    Най-големия измамник в историята на Америка който е докопал власта, той е американския Бойко. И двамата са с болно его и двамата са крадци! И двамата са отрицателно нарицателно за своята страна. И двамата докараха страните си до дъното. На тях врагове не им трябват, те самите са най-големите врагове на себе си. Но Борисов има рефлекс и обяви на време карантината, а Доналд проспа ситуацията и сега американците ще платят с живота си. Двамата си приличат по лъжите, алчноста и артистизма с който се измъкват.
  • 26 ФЕН

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Забележете":

    е това ако го прочете ББ .... Утре почва да се хвали че Тръм го копира и си приличат с №1 е и двамата са №1
  • 27 Човек

    4 4 Отговор
    Аврам Ноам Чомски е на 91 години и описва себе си като Либертарен Социалист. Занимава се с граматика и философия на ума...

    Коментиран от #29

  • 28 Наблюдателен

    11 18 Отговор
    всичко над 60 годишна възраст, по-добре да бяга да си изживее старините, и въобще да не дава мнения или насоки, особено трябва да се изгонят от политиката със сигурност , мене ми омръзна да ме ръководят дърти паразити, и с цялата си наглост да твърдят, че съм бил длъжен да се съобразявам с тях, и че се били прави, а в същото време да ми тровят живота, ае сдавайте по-бързо багажа, че червеите са гладни
  • 29 е да

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    в същото време го мъчи простата, не може сам да иде то тоалетната, и най-важното дърпа ли я дърпа тая увиснала тръба ма не ще да се дигне, и се почват едни комплекси, омраза към всичко
  • 30 Кой68

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бой Че Нуй":

    Франция+Русия и Гемания/евентуално/ това ще е унищожението на глобалното американско влияние........
  • 31 Българан Европейски

    18 20 Отговор
    Аврам Ноам Чомски е роден във Филаделфия, Пенсилвания, син на еврейския учен Уилям Зеев Владимир Хомский (роден в Украйна) и Елси Хомская-Симоновская (еврейка от Беларус). Описва себе си като анархист и либертарен социалист. Приятел На Кастро, той отрича клането в Сребреница и Кланетата на червените кхмери в Камбоджа. Заради агресивните му схващания и поведение е изгонен от Масачузетския технологичен институт, където е търпян да преподава в продължение на 19 години. Отявлен привърженик на откровения комунист и два пъти неуспял кандидат за президент от левтистите на Демократическата партия Бърни Сандърс.
    Чомски с право е наричан Айатолахът на антиамериканската омраза.

    От подобен паразит акъл не искаме.

    Коментиран от #60

  • 32 Сандо

    25 3 Отговор
    Може би преди 3 г. Ноам Чомски даде интервю,което беше препечатано в някои вестници и сайтове.Интересно е и го препоръчвам.В края той заявява:Българите трябва да знаят,че страната им е провалена държава и това го дължат на САЩ /цитирам по памет/.

    Коментиран от #41

  • 33 Тодор Живков

    4 1 Отговор
    Много паралели се прокрадват в тази статия. Той дали наистина е писал за Тръмп :)
  • 34 България е

    19 13 Отговор
    провалена страна защото винаги е била управлявана от бивши и настоящи престъпници. Америка няма вина за това, че българите си ги избират. Бойко Борисов не беше избран от американския народ, а от българския! Българския народ още не е прозрял :съдбата на човек е резултат от делата му. Българина сам си пише съдбата и сам се оплаква от нея защото ме обича да отговаря за делата. По същия начин по който Борисов никога не е виновен така и българина. Борисов е еманация на българина и представителна извадка. За себелюбие, егоцентризъм, алчност, егоизъм и безотговорност. Докато българите търсят причините за нещастията си в другите нищо добро не ги чака.

    Коментиран от #36, #39

  • 35 соросчето пат

    15 1 Отговор
    ай-ай-ай, на сороспиите яйце ми се пече на задника...при затворени общества нама грантове...глад
  • 36 Сандо

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "България е":

    Някои неща от написаното са верни,но те са само от външната,видима за обикновения човек страна.За да се вникне в същността са нужни знания.Прочитането на книги от Чомски ще помогне,включително и тая,озаглавена "Провалена държава".

    Коментиран от #37

  • 37 Чомски е

    15 4 Отговор

    До коментар #36 от "Сандо":

    мъдър човек от който могат да се научат много неща! Самия факт, че винаги е бил опозиция на статуквото в Америка го издига на пиедестал. Малко хора могат да посветят целия си живот на светли идеи.

    Коментиран от #40

  • 38 Яко а

    19 1 Отговор
    Бяхме на крачка да спечелим Нобелова награда с лекуващи фурми, но американците ни пречукаха с тази белина…
  • 39 не е така

    27 4 Отговор

    До коментар #34 от "България е":

    Б.Борисов не беше избран нито от американския народ,нито от българския,а от Вашингтон. Каква съдба смяташ,че можеш да решаваш ти? Никаква. И ще ти кажа защо ,като ти представя пример. .Виденов им се опъна ,и к"во стана? Девалвираха спекулативно лева,скриха стоките,източиха банките ,сиреч предизвикаха изкуствена криза.И правителството си заминава.А тогава по онова време ,за разлика от сега България си имаше работеща икономика. Назначиха си Костов и започна мафиотското разграбване на активите на страната. Подари им златните находища на България,настани ги в нашите централи да ни продават нашия ток и т.н.
    Така,че българския народ случи като избра Виденов,но ...к"во от това? На бърза ръка го свалиха. И чисто хипотетично и сега да се появи някой относително честен и най-вече да мисли за българския народ....на бърза ръка ще му спретнат номера и адиос....Ти смяташ,че те ще държат някой,който мисли за българския народ ли? Ами много грешиш тогава. Нали това не влиза в техните интереси. И Обама ви го каза в прав текст и вие блеете. Ще ти го цитирам сега; " Ако политиката на дадена държава не е в наш интерес,то ние първо ги съветваме,и ако се наложи пристъпваме към военна операция" -край на цитата.

    Коментиран от #42, #55

  • 40 Математика

    4 12 Отговор

    До коментар #37 от "Чомски е":

    Мъдър, друг път!
    Отдавна е изкукал левичарът-анархист.
    От лингвистика разбира, ама от политика и икономика - не.

    Коментиран от #43

  • 41 Ха ха ха

    3 15 Отговор

    До коментар #32 от "Сандо":

    Аз пък мислех, че го дължим Първо: на разпарчетосването на България след Първата световна, и най- вече на щастливото управление на " социализЪма , който е едно недоносче".
  • 42 България е

    22 4 Отговор

    До коментар #39 от "не е така":

    Малка страна. За да може малка страна да води независима политика трябва да бъде водена от истински държавници, а не от крадци представящи се държавници. Вашингтон няма интерес малките страни да са независими. За това те избират зависими политици да ги представляват. Зависимия политик лесно може да бъде управляван с компрометиращи го факти.
    Както разбрахме от американския посланник за Борисов е имало предостатъчно. Големите страни обичат да налагат волята си над малките като избират компрометирани престъпници готови да изпълняват чужда воля. Това да откраднат някой милиард за тях не е проблем. Българския народ търсеше месия и Борисов каза:месията съм аз! Българския народ презираше БСП, Борисов макар и бивш партиец му внуши че е дясно ориентиран. Един патологичен лъжец и крадец на може да бъде нито ляв нито десен, той може да бъде само патологичен лъжец и крадец. Ето това българите не разбраха...

    Коментиран от #45

  • 43 И от

    2 10 Отговор

    До коментар #40 от "Математика":

    ..лингвистика разбира колкото от математика. Това е алабалистика, с много сложни думи в комплекс с липса на практическо приложение. Книжен плъх, който се изхранва с мрънкане.
  • 44 Антисоциалист

    4 7 Отговор
    Господа, за съжаление Ноам Чомски и вече вижда само малки истини - следствия вече не умее да види същностното - световният социализъм е това, което той нарича "неолибералната версия на капитализма”.
    Причината за неумението е една, съществена и неоменима присъща на социалистите, а американските демократи са социалисти:

    - Левичарството.

    Левичарството е вече старческата болест на социализма;
    Левичарството е винаги пропагандното прикритие на социалистическия диктаторски паразитизъм.

    Не ляв - Ноам Чомски е само левичар, само социалист.
    Той заслужава признание, че видя явлението "прекариат", че изполва за него думата и разбирането, създадено още в Древния Рим, но поради левичарството си не съзря историческите му корени на прекариата - само и единствено господстващите в държавата социалистически отношения. Видя важна част на явлението, не и причините му.
    Социалистическа слепота - неотменима и трудно излечима...
  • 45 не е така

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "България е":

    Ами ето,правилно,точно така ,както го казваш,но защо продължаваш да смяташ,че българите имат някаква вина за това,че Борисов управлява? След като сам казваш,че Вашингтон си избира угодни за тях? Не е ли угоден за тях ,ще го свалят набързо. Ако започнеш да ми говориш за избори...моля откажи се!

    Коментиран от #46

  • 46 България е

    12 6 Отговор

    До коментар #45 от "не е така":

    Българите нямаха голям избор. Те трябваше да избират между голямото зло БСП и "малкото" зло Борисов . Естествено избраха "малкото" зло. Но сега идва време всички да платим цената. Не упреквам българите за избора на "малкото" зло. Това което ме боли, избраха пропаднал човек за водач! Този избор беше удобен за всички. И за Ахмед Доган и за Америка. Но цената ще я плати народа както винаги. Сам каквото си направиш и най-големия ти враг не може да ти го причини.

    Коментиран от #49

  • 47 Тримата глупаци

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пределно е ясно":

    Проблема в българия е че имаме български неолиберален капитализъм. За да не бъда голословен. 10% данък печалба, 5% акционерски ДДС 20% поголовно, само в туризма 9%. В коя друга държава е така? освен в гербостания

    Коментиран от #48

  • 48 Пределно е ясно

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "Тримата глупаци":

    Само прогресивен данък може да затвори ножицата между бедни и богати!
    Но клептокрацията това никога няма да направи.
  • 49 не е така

    17 1 Отговор

    До коментар #46 от "България е":

    Българите никога нищо не са избирали. Нито голямо ,нито малко зло. Всичко им е назначавано отвън. Изборите са един цирк,където се подиграват с населението. И продължават да ви лъжат с тия комунисти и демократи. А баш комунистите ,които уж така мразите са в Герб, и ти ги наричаш малкото зло.
    Изобщо българите са докарани до такова ниво на мислене,че и едно дете може да ги манипулира както си иска.

    Коментиран от #50

  • 50 България е

    16 0 Отговор

    До коментар #49 от "не е така":

    Страна на парадоксите. Богатите олигарси са от левицата, а десницата е социална... Всичко е игра на думи. Едни обезумели от алчност лъжци обличат делата си в думите които искат да чуят хората. Хората не разбират разлика между левия лъжец и десния крадец няма, всичко е в името на парите.
  • 51 Математик от БАН

    1 19 Отговор
    Брaтя нaциoнaлиcти, бългaрoфили, кaрaнтинaтa удaри прoруcкитe прoдaжници пo джoбoвeтe и тe вeчe пoчти мрaт oт глaд и нeплaщaнe нa cмeтки, нaгънaти oт чacтнитe cъдии... Тoвa e зaщoтo ca cвикнaли нa oхoлeн живoт, нo кръчмaтa им ceкнa.. Нaдявaт ce нa зaплaти вeднaгa cлeд приключвaнeтo нa карантинaтa, нo дaли ca нaяcнo, чe тe нe ca държaвни cлужитeли, a измeнници нa Рeпубликa Бългaрия пo чл. 108 и пoдcъдими пo тoзи члeн, и зaплaти нямa дa пoлучaт в близкитe 12 мeceцa?? Ocтавa им мaлкo, нo ниe нямa дa ги ocтaвим тaкa и щe ги пoнaтиcнeм към ''oтвъднoтo'' дoпълнитeлнo... Cъглacни ли cтe или дa?

    Коментиран от #52

  • 52 Мъко, мъко

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Математик от БАН":

    Ти пък в друга крайност
  • 53 Docenta

    4 5 Отговор
    Тоя дедо е типичен комунистически отпадък.Живее в сащ,взима космически хонорари,децата и внуците му учат в най скъпите западни университети а на простилюдието разправя колко е зле в западния свят и как в русия и куба е супер.

    Коментиран от #54

  • 54 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Docenta":

    Защо все гледаме в канчето на другите и обсъждаме живота им?
    Защото животът но явно ни е скучен,а на другите по-интересен?
  • 55 Храна за размисъл

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "не е така":

    Има филм по тази тема за икономически убийци,които действат дипломатично и казват ако не се направи еди какво си,ще последва нещо и ако и тогава не бъде послушен държавника война и погром.
    После чрез дългът се контролира държавата.
  • 56 волен сидеров

    7 0 Отговор
    Пичове не се връзвайте на тези интервюта.Короната си дойде от човека или по точно РЕПТИЛИТЕ-за да уплашат човечеството и да го ЧИПИРАТ от там да го манипулират за цял живот.Да се уплашат всички хора .ОКТОМВРИ 14ти И ДЕКЕМВРИ 21-ви ПАК СА РИСКОВИ да знаете .Рептилите няма да се откажат.НО НИЕ СЪЩО НЯМАМЕ КАКВО ДА ГУБИМ.НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ -ЩЕ ДОЙДА МНОГО ХУБАВИ ВРЕМЕНА ЗА ЧОВЕЦИТЕ-от нас зависи-мислете Положително.Тръмп е точен и пак ще стане президент за втори мандат-Спокойно,той е пич..демократите с хилъри са рептили.....Най после се усети и нашият Генерал Майтапчийски че го манипулират.А нашите през това време КРАДАТ като за световно.Ще има Възмездие не се бойде-всеки ще си плати....Народа изнемогва-Ще дойде време НЯМА ДА ИМА БЕДНИ-АМИН.
  • 57 волен сидеров

    2 0 Отговор
    и да не го триете ей-това и вас ви засяга,само не плашете хората
  • 58 Марони

    0 8 Отговор
    При соца,българина работеше за около 100 долара на месец!Сега работи за около 1000.Почти всеки има западна кола.Неолиберален или не,капитализма е добрата система,създаваща всичко блага и удобства.Вече всички сме отвъд "Берлинската стена", която падна благодарение на същия този заклеймяван капитализъм!Сега сме свободни,а това е най-висшата човешка ценост.

    Коментиран от #59

  • 59 Главният архитект

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Марони":

    В матрицата на капитала.
    Матрицата се презарежда.
    До вчера бяхте роби, но ви манипулираха, че сте свободни, като ви внушаваха, че собствената ви съдба е собствените ви ръце.
    От утре няма да сте роби, защото станахте излишни като "лош човешки мат'рял".
    Ще бъдете дециминирани.
    Вече ви дециминират чрез коронавируса.
    Дециминация за дисциплинация чрез 5G следене и чипизация.

    Честито! Вече не сте хора, а биороботи.
    Чрез 5G ще ви се внушава най-директно, че сте свободни и че вашият живот зависи от самите вас.
    Матрицата се презарежда.
    От хора станахте батерии, ресурс, биороботи.
    Радвайте се, че не сте от съкратените, убитите, дециминираните!
    Изтъквайте колко сте свободни и викайте "Слава на капитализма!" и "Слава на матрицата".

    Главен Архитект: Сатанаил

    ПС:
    Следващото презареждане ще бъде не чрез дециминация, а чрез оставяне жив всеки един от петнайсет (1/15).
    Нужни за качествени батерии, за да има в изобилие земни ресурси за избраната каста.
    Заповед №1: Човечеството да не надвишава 500 милиона.
    Всичките 10 сатанински заповеди – на седем езика – там на Georgia Guidestones, since March 22, 1980.
  • 60 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българан Европейски":

    Искате, искате акъл. Виж колко хора от цял свят гледат с интерес лекциите му в y-tube и прочети коментарите им. Опитай да го обориш, а не да казваш, какъв бил. Трудно, нали.
  • 61 Фило Софчев

    4 0 Отговор
    Едно е да се говори за провал а друго е „провалените“ нал- богати да става още по-богати. Най-силно забогатява от сегашната криза световната финансова олигархия проповядваща глобализма и псевдодемокрацията - раздава рекордни заеми на затруднени и фалиращи държави. А печатницата работи нон-стоп, отдавна не е нужно златното покритие на парите.