ФАКТИ.БГ

Йонко Мермерски пред Фрог: Стресират хората с непрекъснатите съобщения за починали

Получава се разминаване между фокуса на шефа на Щаба и отговорностите на премиера пред нацията

Публикувана: 2 Май, 2020 09:59
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4295
Йонко Мермерски пред Фрог: Стресират хората с непрекъснатите съобщения за починали
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Катя Илиева за "Фрог нюз"

Очевидно е, че с новата информация за COVID-19 настоящите мерки са неефективни. Разхлабването им е неизбежно и поздравявам Националния оперативен щаб за днешното решение да отменят носенето на маски на открито. Получава се разминаване между фокуса на шефа на Щаба и огромните отговорности на премиера Бойко Борисов пред нацията.
Това каза пред "Фрог нюз" Йонко Мермерски, доктор по органична химия и изобретател, относно борбата с коронавируса. Ето какво още допълни той по темата, правейки сравнение между ситуацията в Българи и САЩ, където живее в момента:

Г-н Мермерски, наскоро във "Фейсбук" написахте по отношение на борбата с коронавируса в България, че „това безумно стресиране и плашене на хората“ трябва да спре“. Кое ви възмути толкова?

За съжаление по отношение на мерките в България, предприети в борбата срещу коронавируса, съзирам излишна истерия. Когато липсва плурализъм, особено в науката, много лесно се стига до фашистки или тоталитарни положения. Нормално е в началото, когато не сме наясно какъв точно е този вирус и какво ни очаква, да има лутане. Спомнете си, първо мислеха, че става дума едва ли не само за една настинка. После пък решиха, че ще бъде ужасяващо. Но реакцията при всички случаи трябва да е флуидна.

Какво имате предвид?

В смисъл да се действа според това, което се научава за този вирус. Вече се знае изключително много за него. Геномът му е направен и става дума за амплифициран патоген, с който е работено в лабораторията в Ухан. Видя се, че се касае за стандартен вирус. Президентът на САЩ Доналд Тръмп категорично застъпва тезата, че мерките не могат да бъдат в пъти по-ощетяващи от самата болест. Дари да махнем икономическите последствия, които са убийствени за икономиката, здравните щети и тези върху човешкия живот са по-тежки от щетите на самата болест. С наличната за вируса информация, вече може да се търсят начини за излизане от кризата, а не да стоим сковани и да чакаме да видим ще мине ли „цунамито“. Окуражаващо е, че вече има нови лечения. В момента се работи върху 70 ваксини, като 7 от тях вече се експериментират върху хора. Изследванията са в напреднала фаза. Жестока надпревара върви между учените за създаване на ваксина срещу COVID-19, защото който e пръв, ще има преимущество в целия свят.

Каква е съдбата на разработения от вас тест за коронавирус?

Китайците в момента го купуват, а после ще ни го продадат на нас. Това, което исках да направя, е преди да продам тестовете, които са два вида, да дам възможност да се ползват в България. Ще си позволя да направя разяснение. Тестът е за хора, които са симптоматични. Целта е да се направи анализ на дъха, като това отнема 30 секунди. На практика се проверява дали белите дробове на даден човек функционират нормално. Известно е, че коронавирусът нанася щети в долните дихателни пътища. Когато човек има нарушен газообмен в дробовете, това състояние не е специфично за COVID-19. Това е само биомаркер. Но показва дали дробовете са заразени. Може да е коронавирус, може да е друг вирус, а може и да е пневмония. Но знаете, че когато някой е със симптоми като течащ нос и болки в гърдите, но белите му дробове са добре, няма нужда да му се тегли кръв, не е нужно да се ходи на рентген и да се правят други скъпоструващи анализи. Ако виждате, че този човек е с една настинка, той си заминава вкъщи, за да пие аспирин, аналгин и толкова. Това е много хубаво скиниращо средство. Китай прояви огромен интерес към тези тестове.

Термометрите /gateway/, с които се мери за ковид по летищата, може да се манипулират, защото ако някой има температура и изпие преди това два нурофена, тя ще спадне. С тестове, които разработих, това няма как да се случи, защото те показват колко е издишания въглероден диоксид, което не може да се скрие. Друг позитив е, че с тези тестове може да се пестят ресурси. Държа да подчертая, че дори и масовото тестване не е панацея, защото дава само моментното състояние, един кадър от филм. Тестовете са само един компонент в лего, ако мога образно да се изразя. Най-важното е да се прилага принципа на флуидността - с научаване на повече информация за пандемията, да се актуализират решенията за справяне с нея.

Но при нас всяка сутрин се изнася информация от Националния оперативен щаб.

Идеята не е да се кажат само колко са заразените хора и колко са починалите, а да се следи каква е тенденцията. И на базата на това да се вземат решения как да се действа. За жалост, за да се стресират хората, непрекъснато се натяква колко са починалите. Така се показва каква угроза има за тях и колко страшно нещо ги настига. Децата не ходят на училище, родителите си седят вкъщи. Стана известно, че лятно време, при висока температура, този вирус е много по- уязвим и умира. Защо тогава хората стоят затворени?

В медиите се появи информация, според която Доналд Тръмп е настоял болните да се облъчват с УВ светлина, както и да приемат дезинфектанти. Това вярно ли е?

Това беше поредното извращаване на новините. Думите му бяха извадени от контекста на новините по СиЕнЕн. Знае се, че тази медия е пропаганден канал на демократическата партия. Преди Тръмп да говори по темата, той много дълго се подготвя с екипа си. А за какво всъщност става дума - има една компания, която при тежко болни пациенти, към тръбата за интубиране интегрира ултравиолетов диод, който пряко чрез облъчване през трахеята убива вирусите. Другото нещо, което екипът на Тръмп е обсъждал, е дали е възможно при интубираните тежко болни, чиито дробове са силно увредени от вируса, да се използва някакъв вид казано общодостъпно „дезинфектант“. Но в никакъв случай не става дума изобщо за тези, с които се пръскат повърхности или белина. Прополисът, например, е дезинфектант. Този общ термин включва много различни неща. Проблемът идва от това, че хората не четат повече от 7 думи в една новина. Най-интелигентните четат до 23-та дума. Представете си какво се получава когато едни думи се извадят от контекста и се сложат в голямо заглавие. Американският президент не си е измислил такова нещо. Спомням си, че преди години зимно време ни облъчваха с УВ-лъчи за имунитет, витамин Д, против вирусите и т. н.

Как американците преживяват извънредния период?

Много спокойно. Във Вашингтон дори не нося маска. Слагам я само в затворени пространства. Тук всичко е отворено, всичко работи. Има 20-30 щата, в които нищо не е променено, защото няма проблем. 10 души самоубили се, за това, че бизнесът им е фалирал, е повече отколкото един починал от коронавирус. Не е добре да говорим кой човешки живот е по-ценен, но ако сметнем в абсолютни цифри нещата стоят точно така. От начало, когато нямаше достатъчно информация за заболяването и се очакваше апокалипсис, беше добре да има твърди мерки. Но когато се вижда, че нищо такова няма, не може да се държат същите мерки. За два месеца икономиката ще се съсипе, децата ще изпуснат учебната година, а междувременно родителите половината ще се разведат, защото не могат да се гледат. А отгоре на това са обеднели всички до един. Трябва ясно да се разбере, че Щабът не решава проблема с коронавируса. Решават го хората с всички усилия, които полагат. Не Щабът, а самите хора спасяват положението. Надявам се България много скоро да започне да копира американския модел за борба с коронавируса и мерките да се разхлабят.

Да, това вече започна да се случва. Отпадна вече изискването да се носят маски на открито.

В хората, обаче трябва просто да остане навик да са по-внимателни с хигиената и в общуването си. Винаги трябва да се има едно наум. Освен това трябва да се насочим към това карантината да е за уязвимите, а не за здравите. Здравите трябва да се „мешат“, защото на тях нищо няма да им стане. Ако имахме първоначална информация за действието на вируса реално трябваше да има карантина за уязвимите групи хора, а другите да си работя. Ясно е, че трябва да се образува имунитет, не е нужно да се пренаписва учебниците по вирусолология и имунология. Очевидно е, че трябваше да се разхлабят мерките, но ми се струва, че шефът на Щаба със зъби и нокти ще се опитва да запази нещата такива, каквито са. Не е добре, когато някой се вземе за Господ. Няма да се изненадам, ако между Щаба и премиера възникне противоречие. Защото премиерът трябва се грижи за много неща, включително за здравето на нацията и икономиката ни. А това в един момент ще започне да противоречи на тежките мерки, които иска да наложи Щабът. Убеден съм, че сега имаме нужда от експертно мнение, което да е релевантно на променящата се ситуация.

Ако продължим по линия на сравненията между двете страни, трябва да кажем, че не липсват противоречиви мнения и в САЩ по темата за мерките. Съгласен ли сте с това?

САЩ експонира инфантилността на ЕС. Като структура тук има федерално правителство и всеки отделен щат им свой губернатор, еквивалентен на президент или министър-председател, в зависимост от устройството. Президентът Тръмп дава общи направления и насоки, както и идеята поетапно да се разпускат мерките на базата на постоянно постъпваща информация. Тези препоръки не са задължителни, те имат препоръчителен характер. Това е добър подход за всички, защото всеки на място, в зависимост от спецификите на съответните щати, взима мерки. Знаете, че в Калифорния и Ню Йорк беше най-тежка ситуацията, тъй на тези места има най-голямо смесване на хора. Разбираем бе страхът да не се преодолее капацитета на болниците. Заради политиканстване нещата бяха преекспонирани. Тръпм направи невероятни неща - изпрати военен кораб с 1000 легла и около 10 процента от неговия капацитет се запълни. Да, тук също има сблъсък на позиции между експерти. Д-р Антъни Фаучи, който е директор на Националния институт по алергология и инфекциозни болести на САЩ, иска сегашната извънредна ситуация да продължи още 6 месеца. Но икономиката не може да го чака. В края на краищата президентът изслушва различните гледни точки и взима решение как да се действа. Нещо повече-той умишлено разшири кръга от експерти.

Тук също бе създаден медицински експертен съвет, който в много отношения опонираше на Щаба. Той обаче просъществува има-няма една седмица, след което бе закрит.

Съжалявам, но това не е добре.

Въпросът е ще продължим ли живота си както е бил досега или ни очаква драстична промяна?

В САЩ има дуализъм, който е противопоставящ се. Всичко се политизира, но за щастие фактите излизат наяве. Половината от хора смятат, че ще се върнем към нормален начин на живот. Мисля че след два-три месеца, като се види за какво става дума, всичко ще се нормализира. Разбира се, преживяното ще остане за дълго в съзнанието на хората и това ще се отрази на тяхното поведение. Има един много тънък момент. Специалистите сега се чувстват много важни, защото едва ли не решават съдбата на цялото човечество. Те имат мотив да продължи сегашното положение. При такава ситуация лесно се стига до тоталитаризъм. Според мен в името на научния плурализъм в Националния оперативен щаб би трябвало да има повече специалисти като доц. Атанас Мангъров. В науката това е изключително важно нещо. Ако в науката няма плурализъм, тя се превръща в религия. Т. е губи своя смисъл. Вярващ съм, но в науката, истината се ражда в различните мнения. Мерките трябваше да се преосмислят в плуралистичен разговор.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 33 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Жоро
1 Отговор
Някой знае ли как се носи отговорност в ръка в джоб в чанта

Оценка:
-2 +34

Платено съобщение
2 Отговор
Платено съобщение и реклама

Оценка:
-15 +24

габровец от варна
3 Отговор
И от всичките тия брътвежи дето съм ги чел,май наистина само реклама.

Оценка:
-7 +23

Борислав
4 Отговор
Каква пандемия? Пълна глупост е това! Аз го оприличавам като "ПАНДИМИЯ НА СТРАХА". Страх наложен от медиите. Извънредните положения въведени по цял свят не е нищо друго освен грубо нарушение на човешките права.

Коментиран от #14


Оценка:
-11 +50

Друг професор
5 Отговор
Яжте истинско кисело мляко

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +21

Без Коментар за каубойте
6 Отговор
..." Проблемът идва от това, че хората не четат повече от 7 думи в една новина. Най-интелигентните четат до 23-та дума.".....

Коментиран от #30, #31


Оценка:
-4 +16

Русороб
7 Отговор
Какъв е този полуидиот, само глупости говори

Оценка:
-29 +13

Активист на БСП
8 Отговор
Брифингтатурата падна ! Скоро ще падне и ГЕРБературата ! Слава на БСП !!!

Коментиран от #26


Оценка:
-14 +26

друг овчар
9 Отговор

До коментар #5 от "Друг професор":


Истинското кислело мляко изчезна след 1989 (с упадъка на истинската държава) .Това,което ядем в момента е един йогурт в токсична пластмасова опаковка с трайност над 10 дни.В него процента на живи бактерии е равен на 0,предвид стерилизацията му на температура 60 градуса.Причината е интересите на големите хранителни вериги.

Коментиран от #41


Оценка:
-4 +43

ТОЧНАТА ДУМА Е ЯТРОГЕНИРАТ ХОРАТА
10 Отговор
Публикувано във факти.бг: Йонко Мермерски пред Фрог: Стресират хората с непрекъснатите съобщения за починали

---- А ТОВА МИСЛЯ, ЧЕ Е ПОДСЪДНО! ВСИЧКИ ОТ ЩАБА СА ЛЕКАРИ И ИМ Е ИЗВЕСТЕН ТОЗИ ФАКТ!

Оценка:
-8 +27

Дъртия Мермер
11 Отговор
набута и синчето си в бизнеса. И звамата нищо не разбират от здравословно хранене, ама карай да върви.

Оценка:
-12 +13

Къде е СЕМ
12 Отговор
Детето ми вече е стресирано да гледа по БНТ игли, спринцовки, епруветки, кървища, медицински манипулации по централните новини. Същото важи и за другите телевизии. Поне да изписват предупредителни надписи.

Оценка:
-8 +25

пенсионер
13 Отговор
по добре стресиран но жив, отколкото умрел, верващ на хейтърите дето само плюят по щаба и търсят лековерни да ги манипулират !!!!

Коментиран от #18


Оценка:
-27 +15

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Госта
15 Отговор
Този е същият великан като баща му (агроном, даващ здравни съвети). Изкарва се най-големият изобретател, учен. Това е един всезнайковци, който си прави самореклама. Спрете да публикувате рекламни материали.

Оценка:
-13 +18

ПОЗОРЪТ на БГ трябва да приключи
16 Отговор
Поемане на отговорност от правителството И ОСТАВКА Е ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПЪТ. Лъжи, корупция и манипулации. Безработица, глад, мизерия и несигурност за утрешния ден. Наркомания, убийства, ПТП, кражби и изнасилвания всеки ден най-малко по 2-ва случая. Това правителство НЕ СЕ СПРАВЯ С ОСИГУРЯВАНЕ НА РЕД, СПРАВЕДЛИВОСТ и БЛАГОДЕНСТВИЕ на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ОСТАВКА!!!

Коментиран от #23


Оценка:
-11 +19

ани
17 Отговор
Поредният недоволен ,че не са му купили глупавите тестове.Какво ще ни сравнява с Америка ?.Като отидат там се мислят за много велики.Видяхме ги и тях каква здравна система имат.Тук може да не сме много богати ,но на тези ,които не са дали една стотинка за здравеопазване не се отказва лечение, докато там май поизмряха.Само глупости се тиражират.

Оценка:
-8 +17

КОЙТО НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН
18 Отговор

До коментар #13 от "пенсионер":


ИМА ХОРА СЪС СЛАБИ "ЧУВИИ" И ВЕЧЕ СА НА ЕДНО "ПО ДОБРО" МЯСТО. ТЕ СА ПОЧИНАЛИ ОТ СТРЕСА ОТ КОРОНАВИРУСА.

Оценка:
-1 +14

Гост
19 Отговор
Тестове бил разработил, миличкия. Дали има област, в която не е специалист?

Оценка:
-6 +13

Кой68
20 Отговор
Поредния със изява да напомни за себе си...Тия брифинги не са само в България?Сравнението със САЩ ме обижда и е лицемерно.Та той дори не е лекар?Такива като него всяват това за което говори.Да си гледа изобретенията този капацитет.......

Коментиран от #22


Оценка:
-8 +10

asd
21 Отговор
Синчето на агент Чавдар да не се обажда мн мн. Че и неговото дупе е наакано и е част от схемите на ДС.

Оценка:
-1 +9

селянин 1
22 Отговор

До коментар #20 от "Кой68":


Да не би коремнио хирург да е спец по вирусология,или да е бил стажант в инфекциозно заведение..болниците бяха неподготвени,персонала нямаше защ.облекла..
кметове,обл.управители се разтичаха да спасяват лекарите-а тва беше работа на катрано,на черньо,на тиквата..а они строот ктп-ета.

Оценка:
-9 +11

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
Plovdiv
25 Отговор
Не знам кой поддържа Вица на деня, но му кажете да спре да поства там някакви безумни тъпотии, които минават за смешни само в празната му глава. Ако няма какво да сложите, просто не слагайте нищо и толкоз!!!

Оценка:
-6 +6

Математик от БАН
26 Отговор

До коментар #8 от "Активист на БСП":


Харесва ми това, че в България не се употреби методът на доцента със странен произход и доста съмнително образование. Този метод беше използван в Ню Йорк и Лондон и видяхме резултата. Но ми харесва и това, че Русия използва и копира точно този метод като в България и се запазиха за по-дълго време живи. Но тук вируса вече мутира и въпреки, че нищо не е спирано освен моловете, театрите, казината и ресторантите официално беше прекратена карантината, а вирусът там в момента набира скорост и е във вихъра си. Трябва наистина да си с основно образование ако не можеш да изчислиш за 1 минута, че Русия ще настигне и задмине САЩ по броя на заразените и смъртни случаи точно след 16 дни и 8 часа, а икномиката и е върната назад до нивото на 1949 година. Не изхвърляйте маските защото идва втората вълна!

Оценка:
-11 +6

Бях там
27 Отговор
Още като прочетох ,че всичко във Вашингтон работело спрях да чета. Бях там по работа преди седмица. Булевардите пусти , всичко затворено. Ходи се с маска , въпреки ,че не е задължително . В хотела всичко получаваш пакетирано. Национална библиотека , Конгрес и други Национални сгради без достъп. Българско посолство не работи, дава дежурства само за спешни документи. Обслужва през стъклена преграда. Та др. Мермерски има много здраве от мен. По добре да остане да пълни шишетата с Дизел Юнак , там по му се получава .

Коментиран от #39


Оценка:
-4 +14

Пако
28 Отговор
Мермерски,и ти ли Бруте??????

Оценка:
-3 +6

29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
31
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
32 Отговор
Нелепо изказване на псевдо учен, колкото нелепи са и лечебните методи на баща му.Интересно защо никой не търси отговорност на него и на баща му за амбулантната търговия с уж лечебни отвари и мазила, за които никой не знае какво съдържат.Защо не ги пуснат в продажба в САЩ или в Китай?

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +11

Бай ганьо
33 Отговор

До коментар #32 от "Гост":


Първо се поинтересувай и почети за тях и пациентите им, и тогава плюй

Оценка:
-6 +2

Едмон Дантес
34 Отговор
Бях загубил надежда че има все още умни българи, но Йонко Мермерски категорично ме опроверга за което се радвам.Браво !

Оценка:
-6 +9

Вече не.
35 Отговор
100-200 починали не стресират никой. Опитват се да стресират хората с измислици и прогнози, но малко се хващат вече. Хората търсят информация, не пропаганда.

Оценка:
-5 +1

233р
36 Отговор
Моля, някой да обяви маршрута на хладилните камиони, само се говори, никой не ги е виждал.

Коментиран от #38


Оценка:
-6 +4

Васил
37 Отговор
Като ти се лепне заразата друга песен ще запееш повечето се правят на мъже ама като им дойде до главата напълват памперса

Оценка:
-3 +9

Кой68
38 Отговор

До коментар #36 от "233р":


Да нямаш нужда??????Явно вече ти липсват брифингите.Виж си новите опорни точки.

Оценка:
-2 +1

XMAN
39 Отговор

До коментар #27 от "Бях там":


Аре бе,наистина ли беше там!? Как постигна това след като от 1 месец Щатите не пускат чужденци.На семинар,ли на конгрес ли или просто отиде да видиш Белия дом ?! Да ти кажа нещичко и да знаеш,има такава болест при която когато много лъжеш чак започваш да си вярваш и събития които си мечтал си мислиш че си изживял.Хапчето??

Оценка:
-4 +6

Народна медицина
40 Отговор
Баща и син Мермерски,На тези двамата амбулантни търговци ,който продават хапче за всяка болка.Кога ще попаднат на една хубава проверка от НАП ,РЗИ и КОМПИ.тези са страшни измамници,питайте ги колко данък са платили😬

Оценка:
-2 +7

Рошко
41 Отговор

До коментар #9 от "друг овчар":


Това ядете вие в градовете, аз си го квася сам

Оценка:
-1 +2

ПЕНКО
42 Отговор
СТАР ХИТ : " КРИТИКАР СЪМ . И СТОЙКАР СЪМ ...СЪС ГОЛАМ МЕРМЕСКИ СТАЖ ... С ДРЪЪНКАНИЦИ ПРАВЯ-ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЗА ВАС !!!

Оценка:
-1 +2

Наблюдател
43 Отговор
Последния месец и кусур се оказва по информация на управляващите и подопечните им медии че в България се умира САМО от Коронавирус 19!
Това ако не е постоянно тиражирана фалшива новина с откровенна цел маниполация "здраве му кажи"!!

Оценка:
-2 +3

baihui
44 Отговор
Поредния шмекер-евангелист!

Оценка:
-0 +2

45
Този коментар е премахнат от модератор.
Немаа лабааво
46 Отговор
МАСКИТЕ ПАДНАХА, А ЛИЦАТА - СЪЩИТЕ! НЕ СЕ УСЕТИХА ОТ "НОЩ-та" И , СЕГА ЩЕ КУПУВАМЕ ОТ КИТАЙ ТЕСТОВЕТЕ НА МЕРМЕРСКИ И КОЛЕКТИВ. А НИ ПРЕДЛАГАШЕ ТЕХНОЛОГИЯТА БЕЗВЪЗМЕЗДНО....

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Д-р Десислава Кателиева
Д-р Десислава Кателиева коментира в "България сутрин" освобождаването си
Освобождаването ми от "Пирогов" е политическа поръчка. Бях уволнена, след като застанах в защита на д-р Кацаров."

Още бисери