Last news in Fakti

2 Май, 2020 07:44 4 850 93

Мартина Бянов – една българска медицинска сестра срещу COVID-19 във Виена

  • covid-19-
  • мартина бянов-
  • коронавирус-
  • медицинска сестра

В Австрия оборудването и базата са много по-добри

Мартина Бянов – една българска медицинска сестра срещу COVID-19 във Виена - 1
Снимка: БНР

Мартина Бянов така и не осъществява мечтата си да стане актриса, но животът я поставя на по-голяма сцена – с истински герои, чиито истории, за съжаление, не винаги завършват с щастлив край, съобщи БНР.

Преодоляла срещата си с коронавируса, тя отново е на първа линия – там, където раздава себе си, без да се пести. Мартина работи като медицинска сестра във Виена в един от специалните павилиони пред всяка болница, през които най-напред минават пациентите. На работното си място е облечена със защитно облекло – но дори и то не я опазва от Covid-19.

За щастие, прекарва двуседмичната карантина без симптоми. И докато стои в дома си, следи ситуацията и у нас.

“В Австрия оборудването и базата са много по-добри – казва Мартина. – Но определено българският медицински персонал е много по-способен. Българите са свикнали със стреса и с условията на работа – говоря за оборудването, инструментите за бърза реакция, дори линейките, и няма база за сравнение. Така че ако изляза с някой австриец с българската “Бърза помощ”, не съм сигурна дали той ще се справи. Докато ние сме малко по-креативни.”
Мартина разказва, че в Австрия се изследват само хора със симптоми и до момента са направени около 200 хил. теста. Пикът на заразата вече е отминал, затова и от 1 май правителството ще разхлаби мерките – ще бъдат отворени големите магазини, училищата, ресторантите. По думите ѝ, хората спазват наложените ограничения, носят маските си и се радват, че могат да излязат навън. И въпреки че опозиционни партии обвиниха премиера Себастиан Курц в умишлено насаждане на страх по отношение на коронавируса, Мартина е категорична, че от страна на властта никога не е чувала предупреждения за очакван ад и чували с трупове, каквато терминология се използва у нас.

“В Австрия са малко по-завоалирани, не толкова директни като нас, българите – добавя медицинската сестра. – Наистина ти казват нещо лошо, но по начин, че да не те шокира. По-скоро звучи като нареждане – какво може да се прави, какво е забранено, какви са глобите и всичко това не подлежи на дискусия.”

Като ученичка Мартина посещава театралната експериментална школа “4хС” на режисьора Николай Георгиев и мечтае за сцената, ала летен курс по немски език в Австрия сменя посоката на живота ѝ. В университета се запознава с бъдещия си съпруг – парамедик, а по-късно се записва в училището за медицински сестри. Днес тя работи с хора с тежки физически и психически увреждания, дежури в павилиона пред болница “Рудолфщифтунг”, пътува с “Бърза помощ”.

“Преди ми беше много “терсене” и даже исках тук да кандидатствам в театрална академия – спомня си Мартина Бянов. – Но от момента, в който влязох в болницата и започнах да се занимавам с пациентите, престанах да съжалявам и все още искам да се развивам в тази насока. Явно преди години е било времето за онази моя мечта, а сега е времето за нещо друго. Сега мечтая да постъпя в “Лекари без граници” – само дъщеря ми да порасне още малко. Вече си подадох молбата и чакам отговор, дали съм одобрена и мога да поема някоя мисия.”

И докато изчаква да дойде времето на новата ѝ мечта, наблюдава как хората се променят за добро и вярва, че ще излезем от изпитанието с научени житейски уроци.

“Има пълни егоисти, които казват – аз съм здрав, имам храна и нищо друго не ме интересува – продължава Мартина Бянов. – Но повечето хора гледат да напазаруват на възрастен човек, да викнат линейка на улицата, ако на някой му стане лошо. Като че ли започнахме повече да се грижим един за друг, особено младите хора. Аз имам практиканти и те ме питат дали може да закъснеят за работа, защото с приятели са се организирали да разнесат храна на възрастните хора от квартала. Разбира се, че може – това е много по-важно. Мисля си, че нещата отиват към по-добро, а и природата е вече много по-спокойна.”


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обещано от пп ГРОБ

    36 5 Отговор
    А тук страдаме от липса на мед. специалисти :\
  • 2 Изучила с държавна пара

    41 23 Отговор
    избягала в Австрия сега да ни я хвалите на фона на пенсионирани мед, сестри в България.

    Коментиран от #11, #33

  • 3 Гост

    44 1 Отговор
    Тя и преди ,,вируса,, си е била там.......Що не пишехте тогава за нея....А,колко такива има като нея....Ама не беше ,,интересно,, нали
  • 4 Защо

    21 12 Отговор
    е нужно да казва , че съпруга ѝ е парамедик , като простичко можеше да каже - санитар ! Което , разбира се е една достойна и отговорна професия !

    Коментиран от #59

  • 5 пенсионер

    29 17 Отговор
    защо пък българка !? отрекла се от българската си фамилия в името на какво !? позорно е ! много са като нея за съжаление ! да си стои там и да не плаче !
  • 6 Яврум

    17 8 Отговор
    Много хвалиш авустрията
  • 7 Австрииския Курец

    27 22 Отговор
    Стига правихте реклама на отрепки.Изучила се в България с нашите пари сега си дава Г...за под наем и кво да и ръкопляскаме ли?
  • 8 м'чи тъй де

    26 18 Отговор
    глю глюглюглю! Тая и името променила : бояноВ. Какво я вадите на показ?! Кой го интересува тая безмислица?!
  • 9 истина е

    41 10 Отговор
    И за какво да е мед. сестра в България, като тук политиците се отнасят с тях като с проститутки и работят на минимална работна заплата !! Всичко младо и умно отдавна се изнесе ,тъй като виждат ,че се управляват от пълни крадци и некадърници !

    Коментиран от #21

  • 10 Платена измислица

    17 10 Отговор
    "Мартина разказва, че в Австрия се изследват само хора със симптоми" "За щастие, прекарва двуседмичната карантина без симптоми. И докато стои в дома си, следи ситуацията и у нас."...нея в Германия ли са я изследвали след като е нямала симптоми или целта е била да изкара кризата у дома си в безопасност. А това че българския медицински персонал е по способен ме накара да се смея.

    Коментиран от #60

  • 11 Те всички мигранти са така

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Изучила с държавна пара":

    Дори и миячите на чинии са изучени с държавна пара.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 глоги

    15 5 Отговор
    " В Австрия оборудването и базата са много по-добри." Е,ИМЕЕТСЯ ХАС!
  • 14 ЗАД ВСЕКИ

    27 9 Отговор
    УСПЯЛ БЪЛГАРИН,СТОИ ДРУГ БЪЛГАРИН И МЪРМОРИ........
    ОТКЪДя ТОЛКОЗ ПАРИ БЕ......§§§§§§§ §§§§........§§§§§.....СЕЩАТЕ СЕ......
    Така или иначе,тази жена е успяла и се е реализирала и доказала в чужбина..........Ама що трябва да завиждаме и злословим,когато можем просто да се радваме,че е българка и е успяла........

    Коментиран от #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    9 6 Отговор
    Това бе мн полезна имформация, аз досега си мислих че и в Австрия здравеопазването и линейките са като нашите същите де, даже и за по малки заплати работили, мислите ли вие джурналя та, че вече някой ви вярва, за мен сте смешни
  • 17 пенсионер

    12 10 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    там си стой !

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българка

    21 7 Отговор
    Да, в чужбина ние показваме качества и благодарения на това, променяме мнението на тези, които ни имат за някаква невзрачна страна...
    И няма нужда някой покровителствено да ни казва, че няма срамна работа... Повечето сме с висше образование, интелигентния човек нсмира РЕШЕНИЯ.... БЪЛГАРИ, не се срамувайте от сънародниците ди, а от бездействието си и примиренчеството си. Да се вземем в ръце, да ИМ ПОКСЖЕМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРСКИЯ НСРОД, А НЕ НА ГРУПА... ДОКОПАЛИ СЕ ДО ВЛАСТТА

    Коментиран от #37

  • 21 пенсионер

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "истина е":

    така са си подложили, така и се отнасят с тях ! у нас всички сме проститутки, защото сме апатични като цяло. лесно е да се изнесеш и да отидеш на хубавото наготово. трудно е да се бориш и направиш хубавото тук. не искам да давам рецепти за това, защото на много хора ще им се стъжни.........
  • 22 Българка

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "пенсионер":

    Не,няма да стоя .Заплатата ми стига да отида където си искам.Да не говорим за мойта пенсия и твойта след някоя година.За разлика от Вас,който ще реве по форумите,че няма пари,щото взима 150 лв. пенсия.

    Коментиран от #26, #40

  • 23 Нова

    13 2 Отговор
    Само да попитам, отивайки в Австрия окончанието "а" отпаднали от името? Интервюиращия поради каква причина я представя ~Бянов? Не виждам смисъл да ме информират какви са условията в Австрия, доста самолети кацнаха в София след обявяването на извънредното положение. Последния случай на завърнала та се от Холандия и избягала от летището. Колкото до по заобиколено съощаване на лошите новини на болните, някои бълг. лекари следват стратегията на американските.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българка

    13 5 Отговор
    Научавам, че на БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ НЕ СА ДАЛИ,, ОБЕЩАНИТЕ 1000Лева!!!!! И, вие, сънародници седите и ПИШЕТЕ..... СРАМУВАМ СЕ ОТ ВАС....
  • 26 пенсионер

    6 9 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    за моята пенсия не се грижете ! дал съм на страната си достатъчно и сега мога да си позволя дори нов автомобил и жубаво жилище ! и мнооого пътуване за кеф, не за слугуване! а Вие продължавайте да се гърбите !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Илян

    7 13 Отговор
    Познаеам я лично. Много сериозна наркоманка!! Кокаинова кралица.

    Коментиран от #30, #41, #52

  • 29 Илян

    5 10 Отговор
    Мъжът на сестра и е наркодилър!
  • 30 Българка

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Илян":

    Не те познавам, но си личи, че оправдаваш нищожността си, като оплюваш всеки, който се опитва да напраеи живота по-добър
  • 31 Ангел

    1 1 Отговор
    защо на на някои починали на смъртният акт не пише вярната диагноза а коронавирус и получават добра сума и кой ще носи отговорност ако това е вярно
  • 32 ХАЙДЕ СТОЙ СИ В АВСТРИЯ

    6 15 Отговор
    И НЕДЕЙ ДА НИ ОБЯСНЯВАШ КАКВО Е НИВОТО НА ОБОРУДВАНЕ ТАМ И НЕ ГИ ИЗДИГАЙ НА ПИЕДЕСТАЛ...НИКОЙ НЕ ТИ Е ИСКАЛ МНЕНИЙЦЕТО И НЕ ТЕ Е ПИТАЛ ЗА КОЙ СИ ЖЕНЕНА И Т.Н...АМАН ОТ ТАКИВА " БЪЛГАРИ " КАТО ТЕБ КОИТО СЕ СПУСКАТ И НАДПРЕВАРВАТ ОТ ЧУЖБИНА ДА НИ ОБЯСНЯВАТ КАКВО Е ТАМ И ДА КРИТИКУВАТ БЪЛГАРИЯ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА НИ РАЗКАЗВАТ КООООЛКО СА НАПРЕД ЕДИ КОИ СИ....ПРОСТО ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН НИКОЙ ТУК НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ЗА ВАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ ЗАД ГРАНИЦА...ПОВЕЧЕТО ХОРА СА БИЛИ В ЧУЖБИНА И ИМАТ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ....СЪЩО ТАКА НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ГОУЕМИ ПАТРИОТИ ЗАЩОТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ВАС СА СЪС ЧУЖДИ ПАСПОРТИ И СА ЦЕЛУВАЛИ ЧУЖДИ ЗНАМЕНА И СА ПОЛАГАЛИ КЛЕТВА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПАСПОРТ КОИТО ИМАТ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ИЛИ СЪС СЪКРАТЕНИ ИЛИ СМЕНЕНИ ИМЕНА КАТО ТВОЕТО... ТАКА ЧЕЕЕЕ...НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ПРЕДАТЕЛИ...КАПИШ...

    Коментиран от #34, #44, #61

  • 33 1234

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Изучила с държавна пара":

    Ами ще избяга , в мизерия ли да тъне с 600лв ли , и аз избягах
    Вие си ги търпете тиквите
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    5 2 Отговор
    Факти да ви пикая и на сайта и на модераторчетата........
  • 36 Нова

    5 2 Отговор
    Разгоря се дискусия за какви са сънародниците ни в чужбина! Ами като Ганьо Балкански! Всичко в чужбина е мед и масло, нищо, че живеят в тип къщи пренаселени от сънародници, че чистя домовете и г.... те на чужденците, берат реколтата им, все работа, която дори гостите на фрау не искат да я работят. Това говори и колко им плащат на нашите. Но върнат ли се от чужбина то не са лекари, зъболекари и други които там нещо не искат да ги извършват! Аман от чуждо поклонничество.

    Коментиран от #38

  • 37 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Какви качества показваш точно ти ?Имала"ВИШУ УБРАЗУВАНИЕ"????????Имал грешни пари баща ти дал.Дреме му на работодателя ТИ с какво образование ще му лъскаш кенефа...И не само...Качества имала ТЯ ти ако беше КАЧЕСТВЕНА нямаше да си навън...
  • 38 Българка

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нова":

    Ти подкрепи ли българските медицински сестри, когато протестираха, ще подрепиш ли сега БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ, СЕГА, КОГАТО ПАК БЯХА ИЗЛЪГАНИ.... ИЛИ ЩЕ ДАВАШ ОПРЕДЕЛЕНИЯ... ЗА РОДОЛЮБИЕ....
    ... Като пишеш. ИЗЛЕЗ НА ТЯХНИЯ ПРОТЕСТ, АМА ЩО ЛИ...

    Коментиран от #43

  • 39 Kasapina

    1 0 Отговор
    Да то винаги мизерните и бедните са много креактивни от своита мизерия във коиято са свикнали да живеият затова БОИКО е богат авия мизерни
  • 40 Аман

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    от такива икономически емигранти , които напълнихте Западна Европа и развалихте облика на държавите ѝ !

    Коментиран от #42

  • 41 ИлЯне

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Илян":

    Най-напред се нучи да си пишеш името, че от такива като теб сме в това положение.
  • 42 Българка

    9 3 Отговор

    До коментар #40 от "Аман":

    Жалкото е, че ти си обобщен образ на доволния, който остана в л... Ото, в което. Превърнаха България нашите Родолюбиви Управници. Ние работим в чужбина, за да помагаме на семействата си тук... Жалко...
    , но където. и да сме, ние сме БЪЛГАРИ
  • 43 ША ИЗЛЕЗИ

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "Българка":

    ДА ПОДКРЕПЯ И ПРОТЕСТИРА,МА НЕ МУ СТИСКА.........
    Щото като излезат 200 да протестират,2000 (и тоя)стоят отстрани(българи ГОУЕМИТЕ ПАТРИОТИ) гледат сеир,снимат с телефоните и дават акъл......Е това е Ганьо,в цялото му ,,величие,,
    Пък тия дето се пънат и плюят по българските емигранти.......
    Еми...границите са отворени за всички бе.......Ето ти терминали 1 и 2....тръгвайте...Никой не ви държи насила.......

    Ама за да излезеш навън,се иска много смелост и има много лишения. и най-вече ЯКО БАЧКАНЕ....Хайде да ви видим........

    Коментиран от #47

  • 44 Ха ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "ХАЙДЕ СТОЙ СИ В АВСТРИЯ":

    Разсмя бе човече:))) не се интересувате от тяхното съществуване, а само от евракита та и доларакитата, които изпращат в България. 30% в българската хазна се пълни от техните пари. Айде остани си със здраве.

    Коментиран от #45

  • 45 БРАВОс

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха ха ха ха ха":

    Точно........Добре,че ни приеха в ЕС та хората от половин България си оправиха живота и помагат на семействата си......
  • 46 Edin balgarin

    16 5 Отговор
    Не е необходимо да плюете по жената.Потърсила е начин да живее по добре и след като не го е намерила в България се е реализирала на друго място.Аз съм пенсионер в Австрия и имам 21 год.трудов стаж в БГ,за който взимам,97,82лева а в Австрия за 25 години взимам 14 пенсии годишно по1560Е€.На 28 ,04 са ми превели заедно с пенсията и някаква добавка заради Коронавируса от 850€.На вас дадоха ли ви нещо заради Короната.БГ получи 1,4 милиарда евро от ЕС и изтегли 10,милиарда заем,и парите вече ги няма.И двете държави БГ и АТ са в ЕС.За 30 години,България се върна икономически на нивото от преди 1-вата световна война.Не ги избирайте повече политическите партии от парламента.Те ви лъжат и крадат ежедневно.А ние Българите в чужбина обичаме както България така и народа си,но в момента можем само да му съчустваме.Мислите ли че живея с удоволствие в Австрия.Да,имам всичко,но България с нищо не мога да я заменя.В момента имам само гняв към управляващите от 30 години до момента, и съчуствие към сънародниците си.
  • 47 Нова

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "ША ИЗЛЕЗИ":

    Излизам, излизам, ама изборите купуват. Докато генерал ~губернатора подкрепя антибългарското няма да стане! Пари се наливат от ф~ции, НПО и купуват, много купуват. 80%не я искаха сегашната кметица ама на спечели и как? Без коментар!
  • 48 Eleonora

    5 4 Отговор
    Мартина, не чу ли, не чете ли изказването на Курц "много скоро всеки в Австрия ще познава някой починал(не заразен, а починал!!!)от корона- вирус" и това казано не в началото, а в средата на извънредното положение, когато народа беше вече 2- 3 седмици "под ключ" и бяха вече наложени най- строгите мерки, както и прогнозите на Курц за 100.000 корона-жертви! И това не е ли предупреждение за очакван ад!?!? Да, завоалирани са австрийците- от правителството не говориха директно за чували с трупове, но пък деликатно(с "бонбонче" от 1 млн.€ на австр.медии още в средата на март, за да "дадат рамо" в създаването на паника сред народа) подсказаха(August Wöginger, шефа на парламентарния клуб на АНП)на медиите да публикуват към корона- новините колкото се може повече снимки с ковчези! Да, завоалирано се действа в/у психиката на народа, но се действа- има ли значение дали директно или завоалирано, резултата е еднакъв! А иначе възможно е бг ти колеги да са по- креативни, все пак както казват австрийците "Not macht erfinderisch", т.е "Бедственото положение прави човека креативен"...

    Коментиран от #62

  • 49 До 42

    6 4 Отговор
    Не позна ! Точно , защото познавам Западна Европа , далеч преди да се довлекат такива като теб на хубавото и на готовото , като кукувици в чуждо гнездо , точно за това имам право на мнение - какъв рай беше , и какво е сега !

    Коментиран от #51

  • 50 От чужбина

    12 1 Отговор
    Айде сега избягала. Много сме в чужбина и не сме избягали, а сме имали смелостта да започнем от 0 и до живеем, а не да съществуваме в родината. Хора с професии сме и в България бяхме подигравани като не сме хора на някой, ама в чужбина те оценяват като си с професия. Това е разликата. Пълно с псевдопатриоти в България. А ние българите по света въпреки всичко даряваме за България, знаете ли? Ние , поне за моето семейство гарантирам, винаги казваме от къде сме и децата ни говорят перфектно български и знаят кои са. Ама не се хвалим по медиите. Бъдете по-добри, боли ли ви от това?!?
  • 51 Хммм

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "До 42":

    Ако мислиш,че 200 000 българи може да развалите облика на една 80 милионна Германия,или 200 000 българи могат да развалят облика на една близо 70 милионна Франция,значи нямаш връзка с главния мозък. Тежък случай си!
    Ти да си чувала за финансови и дългови кризи?М? Определено не,защото с едната гънка ,няма как да го разбереш!
    Не се мъчи да ми отговаряш.
  • 52 Ммммм

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Илян":

    "ИлЯне" не говори глупости,защото и теб те познавам лично и знам за какво леке става въпрос! Мери си приказките , живуркай си мизерния живот като подлога и избивай комплекси някъде другаде!
  • 53 стоян

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "ЗАД ВСЕКИ":

    До 14 комк =Успяла в какво бе =че имала кураж да емигрира ли =какво толкова е постигнала =мъки и страдания от емигранството

    Коментиран от #54, #55

  • 54 ОНЯ СЪЩИЯ

    10 5 Отговор

    До коментар #53 от "стоян":

    Е...И....??? Правилно е постъпила ,важен е крайния резултат....
    Който е излязъл навън,си е направил сметката и знае от какво се лишава.....Ти като си останал в България,какво...???? Интриги.....завист...бъзици ....някаква мижава ,,заплата,, с която едва изкарваш месеца.......А в чужбина получаваш достойно заплащане и когато работиш съвестно и коректно,хората го оценяват и ти отговарят със същото.........
  • 55 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    5 5 Отговор

    До коментар #53 от "стоян":

    Напротив.....Навън си ЧОВЕК........
    То пък ти като си останал у Бегето си цъфнал и вързал........
  • 56 изумен

    3 9 Отговор
    Чудя се, кой реши че е важно да знаем мнението на някаква жена родена в България и избрала да живее в друга държава?!
    Наистина ли горката женица си мисли, че някой й се възхищава на "геройството"?
    Този тип хора - емигрантите са малко превъртели и се изживяват като някакъв образец, а не разбират че никой не се интересува от персоните им.

    Коментиран от #57

  • 57 още по изумен

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "изумен":

    то пък някой заритал за вас,тези които сте у Бегето.........
    Добре,че са емигрантите,та покрай тях да оцеляват и семействата им...с парите които изпращат......

    Коментиран от #58, #78

  • 58 изумен

    3 6 Отговор

    До коментар #57 от "още по изумен":

    Едно време имаше виетнамци в България.
    Не съм чул някой да е поканил на вечеря виетнамец или пък да го възприел като равностоен.
    Напълно разбирам нашите "виетнамци" навън, но не разбирам защо повечето се връщат чак когато вече са разплетени кошници и не стават за нищо?
    Обикновенно при първи проблеми с простатата или изпопадали зъби.
    Би трябвало да усетиш навреме ако от теб очакват да живееш в кучешката колиба!
  • 59 Adi

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Mnogo zloben i kompleksarki komentar!!! No ako vi kara da se tcuvstvate po dobre sas sebe si razboram vi ohhh ne e lesno da si mozatcen hirurg kakavto ste nai malko 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 60 Рижавия

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Платена измислица":

    Първо чуйте какво казва в интервюто, после се изказвайте, аххахаха! Там жената обяснява защо е изследвана! Тъпотия до шия, братче...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Лъчезар

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "Eleonora":

    Като те гледам ти май само си чела... ама, чела - недочела някакви си статистики.. не се прави на специалистка, тъпо е, когато и грам не разбираш от това, което е реалност!!! Специалисти като теб много, наблюдават страхливо през прозореца и не смеят да помогнат на никого!

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мери

    3 3 Отговор
    Лошотията няма край! Злобата също - чуйте интервюто на жената по радиото и тогава коментирайте! Отвратителни хорица
  • 65 Eleonora

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Лъчезар":

    Статистики???? Къде откри статистики в коментара ми? Изказванията на Курц и дотацията на австр.медии в началото на извънредното положение, за които съм писала в # 48 са неоспорими(и недементирани) факти, а не статистика, г-н експерте! Факти, за които е достатъчно да отвориш австр.медии, за да прочетеш за тях....А, освен да категоризираш другите като страхливи наблюдатели през прозореца(без да познаваш всъщност РЕАЛНОСТТА, дали помагат или не), къде са твоите факти, показващи реалността!???

    Коментиран от #66

  • 66 Лъчезар

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Eleonora":

    Ти чу ли интервюто на жената по радиото?! И да, статистики са твоите- сухи и глупави! Самата ти казваш, че отваряш медиите!!!! Реалността е в болниците и по апартаментите на хората! Аман вече от специалисти като теб!!!! Слушай интервюто й, после говори и пиши с ГОЛЕМИ БУКВИ!
  • 67 Медик

    5 0 Отговор
    Много ми е странно, всички вие, които плюете и злобеете, преди пандемията оценявайте ли българските медици?! Не!!! Плюехте ги, биехте ги, наричахте ги утрепки, некадърници и какво ли не!!! Изведнъж започвате да аплодирате фалшиво от балконите и да се “прекланяте” пред тях, но само във фб! Заради лайкове! Защо скачате срещу човек, коойто си изкарва парите с честен труд, денонощно, лишава себе си и хората около себе си от присъствието си?! Какво ви направи толкова тази жена, че да заслужи цялата злоба и инижение тук!!!!! И ако бяхте толкова смели, защо не си пишете истинските имена?! Фамилия?! Професия и т.н?! Тогава да видим кой какво е!!!! И да, казвам го от опит, защото съм бил лекар и в България, и по света!!!! И да, ние , които се борим с болестите, не делим хората на българи и както в случая - австрийци или други националности! Борим се и се опитваме да помогнем на всеки!!!!!! Чух интервюто на жената по радиото и съм очарован! Искрена е и позитивна! А вие тук си плюйте и си мислете колко сте умни и оригинални! Срамота! Но това е типична черта на хронично недоволния човек- мачка, плюе, бълва злоба и гадост, за да се почувства по- добре в жалкото си съществувание!!!! Колко Пт вас искат да отидат да помагат ма двцата и болните в Африка, както иска тя?! Знаете ли какво е изобщо ПОМОЩ?! Не мисля.... отвратен съм! Жал ми е за хора като вас
  • 68 Иван

    4 0 Отговор
    Вие, псевдонационалисти и псевдопатриоти, чухте ли интервюто й по радиото?! Можете ли да четете?! Жената изтъква, че българите са много по- добри и успешно специалисти от австрийците!!!!! Въпреки, че работи за тях, въпреки, че всичко е преведено и на немски!!!! Не я е страх, че ще обиди хората, с които работи или че ще има последствия за нея!!!! Това, мили мои съграждани, е обич към България, а не злобен коментар и псевдопатриотизъм като вашите!!! Нооооо... глупави хора има навсякъде.. то това не е проблем! Проблемът е, че се мислят за специалисти!!!! И между другото - срамувайте се, защото вие дори не можете да пишете правилно на български, а тя говори отлично и интелигентно!!!!! Кой от вас може да се похвали с перфектна граматика?! Никой! Срамота! Патриоти?! Не! СРАМ
  • 69 Нали

    4 0 Отговор
    Много истинско и хубаво интервю!!! Слушах я по радиото! Вие , които коментирате, ще отидете ли да се излагате на Ебола и други болести в Африка ?! Ще отидете ли в един дом з хора с увреждания да им помогнете в хигиената или да ги нахраните?! Знаете ли изобщо какво е да си мед сестра?! Знаете ли колко любов и грижа се изисква?! Само плюете и псувате!!! Срам и позор за вас!!!! Криете де в къщите си, а тя, въпреки, че е била с корона, пак отива да се грижи за хората!!! Пак отива на риск!!! И мечтата к е да работи в лекари без граници!!! Знаете ли изобщо какво е това?! Страхливци!!!
  • 70 Божидар

    5 0 Отговор
    Боже Господи!!! Вместо да се гордеете, че българка се опитва да спаси някого и е в медиите, вие я плюете!!! Все едно, че е някакъв убиец!!! Човек с хубава професия, честна, умна и искрена!!! Срам ме е от вас, ла...нари! Заслужили сте си карантината и маските! Стойте си в къщи! От вас няма полза никаква! Не само за България, но и за света! ИЗМЕТ
  • 71 Ванина

    5 0 Отговор
    Господи колко глупав народ!!! Не само, че плюят по човек с хуманна професия, а и са “специалисти”, “лекари”, “патриоти”!!! Хахахахаххахахаха, срам за вас! Момичето в интервюто си говори толкова мило и искрено!!! И казва само хубави неща за България!!! Толкова сте глупави! Грозни сте! Срамно сте! Вдигнете си г...овете от дивана и направете нещо смислено!!! Глупаци тъпи грозни селяни!!! По принцип не обичам да пбиждам и псувам, ноооооооо сегаааа искам да ви кажа нещо!!!! Ама, няма, защото ще ме цензурират
  • 72 БРАВО

    6 0 Отговор
    Много позитивно и мило интервю......Слушах го и мога само да се радвам и да се гордея,че има такива стойностни и почтени хора като Мартина.......Адмирации.....!!!!!!!
  • 73 Мария

    4 0 Отговор
    Жената си казва всичко в интервюто, тъпанари!!!! Слушайте го, после плюйте!
  • 74 Момчил

    5 0 Отговор
    Как не ви е срам, бе?! Човек се жертва заради вас , защото да не мислите, че вирусът избира България или Австрия, или която и да страна!!!! Момичето работи денонощно, била е заразена и пак отива да работи...колко от вас, глупави хора- критици, направиха нещо повреме на карантината, освен да си напълните шкафовете с храна?! Безсрамие!!! Докато живея с хора като вас, ще ме е срам да казвам, че съм българин!!!! И! Научете се да пишете правилно, тъпанари! Аман вече от такива амеби и парацити
  • 75 Коя

    4 0 Отговор
    Като чета, ме е срам Пт вас!!! Плюете по човек, който с честна работа и то не една!!!, си изкарва првхраната!! Да не говорим, че иска да ходи да работи в Африка и да спасява дечица... вие сте умрели души, бе!!!! Изобщо знаете ли къде е Африка?! Знаете ли , че има Лекари без граници?! Мился, не!!!!! Ужас! Срам ме е от вас всичките!!!! Поне дано се чувствате по- добре в нищожноя си живот като се изплюйте на нормален човек! 🤮
  • 76 Мале

    4 0 Отговор
    Божееее, като ви чета злобните коментари , си викам: защо не ядохте вие прилепа?! Хахаххаха! Жената работи честно за вас, защото в момента се търси лечение за короната, а вие я плюете!!! Жалко, че ви има!
  • 77 деси

    2 3 Отговор
    Тя не е българска сестра, работи в Австрия. В България изнемогваме но работим.

    Коментиран от #79, #80

  • 78 Тоя па

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "още по изумен":

    Алоооооо, чу ли интервюто й?! Не!!! Нея са я потърсили и са я питали, и тя отговаря! Селянино!!!! Чети , слушай и после се изказвай неподготвен! Жалък индивид

    Коментиран от #81

  • 79 Деси 2

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "деси":

    Тя точно това казва в интервюто по радиото, че се прекланя пред българския мед персонал!!!!!! Само хубави неща говори за вас, но явно никой не е слушал! А само плюете
  • 80 Само

    4 0 Отговор

    До коментар #77 от "деси":

    Нека само да добавя, че в сравнение с Италия, Испания и дори Австрия, вие сте наистина облагодетелствани!!!! Едва ли си знаете какво е да не си сваляш маската за 48 часа!!!! Стига плюхте!!! Стига!!! Всеки, който работи в момента в сферата на медицината е за адмирациии! Няма знамение в коя държава!!!!! Хората са хора в цял свят!!!!! Стига вече с това деление!! Ужасно е! Мн ми е мъчно наистина, но за вас! Хората, които работят за НАС, нямат време за плюене в сайтовете! Хахахах, само ние - безделниците и “специалистите”!
  • 81 я па я

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Тоя па":

    скрий се бе оли*******.....слушах интервюто и и съм възхитен от тази жена,много позитивна и с думи казани на място......По- скоро съм възмутен е от такива отворковци( като тебе) ,които плюят по българските емигранти....Какво не ти е ясно...????
  • 82 Май

    5 1 Отговор
    Лелеееее, лелееее, добре, че момичето е далеч от тая пумия!!! Повечето от вас, л...нари, които плюете сте на ракия... или на дезинфектант!!! Егати, глупават злоба! Ама то какво да очакваш от отчаяни и нереализирали се хорица... я, по- добре пийте и мълчете! Ама, внимавайте, защото ако някой ден стигнете до изтрезвитвлното, може тя да ви е сестра 😂❤️❤️❤️🤦🏼‍♀️
  • 83 Хакараииии

    4 1 Отговор
    А бе, вие сте или луди, или тъпи!!! А може о наистина да сте на дезинфектант!!! Чухте ли интервюто, че плюете, като болни Пт тубекулоза?! Ебаси, срама... пивници и безделници , аааа и една статистичка- професорка, коментират човек, който си изкарва честно парите с кански теуд
  • 84 Белина

    3 1 Отговор
    Ей, белинаджий, спрете да пиете белина!!! И да плювате! Селски ла***нари!
  • 85 ДИВ БАЛКАНСКИ СУБЕКТ

    4 1 Отговор
    Толкова злоба има тук ,от някои и техните коментари,че ако се ухапят биха се отровили.....
  • 86 Мамамаманама

    4 1 Отговор
    Лекета, на колко грама сте, че пишете тия коментари и плпете по жена, която би ви изпомпала червата, за да ви спаси от предозиране?! Я малко повече респект, ко....пелета
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Нанананнана

    2 0 Отговор
    Грозна работа! Недоразбралите и тъпи пияници се изказват... и тая Елеонора пък тя ми пише на немски😂😂😂хубавите и добри пияници знаем какво е да имаш добра мед сестра... грижат се за над! Обичам виииии! Всичките! Най- обичам в пирогов
  • 89 Кууууалалалака

    1 0 Отговор
    А бе, я си..... м....ката! Само тя не! Мартина е добра
  • 90 Домитъровка

    3 0 Отговор
    Ееех, направо се съсипах тика да чета! Егати, сериала! Мн забавно! Да ви кажа обаче, мен жената ме кефи! Не е като повечето да лежи и да чака някой да й плати сметката! Напротив! Бачка си яко и то на няколко места! Вие, глупаци, на колко работите?! Тя дори върши работа, която вие не бихте си представили, че можете! Тая Елеонора - статистичката- колко д..пета избърса в живота си и на колко хора помогна! А бе, ебаси пародият, брат
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Weeeeeeewwww

    4 0 Отговор
    Жената си работи честно и си казва оскреното мнение! На вас , злобари, какво ви попречитова?! Отсрат
  • 93 Елена

    4 0 Отговор
    А бе, чухте ли интервюто?! Толкова е мила и позитивна! Защо плюете такъв човек???? Вие сте луди