Last news in Fakti

12 Септември, 2012 14:45 3 795 0

Българските нотариуси с достъп до европейски регистър за завещанията

  • танев-
  • нотариуси-
  • достъп-
  • европейски-
  • регистър-
  • завещания
Българските нотариуси с достъп до европейски регистър за завещанията - 1
Снимка: в.Строител
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До края на месеца ще стартира свързването на България с Европейския регистър на завещанията, което на практика означава, че българските нотариуси и техните клиенти ще могат да извършват справки дали  дадено  лице има завещание в съответната страна. Това съобщи председателят на Нотариалната камара (НК) Димитър Танев. У нас  за да тества българския регистър, преди официалното ни включване в системата, пристигна Селин Манжон, ръководител на финансирания от Европейската комисия проект за свързване на регистрите на завещанията в Европа - „Свързване на европейските регистри на завещанията”.

Включването на страната ни в Европейския регистър на завещанията има значение за защита на интересите на чуждите граждани, които имат имоти в България и на договарящите се с тях, коментира Димитър Танев. От своя страна Селин Манжон оцени високо техническата готовност на страната ни за включване в европейската мрежа.

Пред екип на БНТ Манжон направи и първия тест - проверка от кантора на български нотариус за наличие на завещание на починало лице в 3 европейски държави. Манжон обясни, че изричното изискване за ползване на регистъра е спазването на Конвенцията от Базел, че справка за завещание може да се иска само за починали лица.

В края на миналата седмица председателят на НК Димитър Танев  и министърът  на правосъдието Диана Ковачева участваха  в съвместен семинар на българската и германската нотариални камари. В изказването си министър Ковачева подчерта, че сред приоритетите на Министерство на правосъдието е развитието на електронното правосъдие, като част от електронното управление. Като конкретни краткосрочни стъпки тя посочи разработването на сайт срещу имотни измами, върху чиито функционалности работят експерти от Агенцията по вписвания. Председателят на НК Димитър Танев увери министър Ковачева в готовността на българските нотариуси да подкрепят усилията на правосъдното ведомство за създаването на сайт срещу измамите, като  предоставят безплатни правни консултации за чуждите граждани.
Сред мерките срещу измамите на т.нар „кражби на фирми”, които до ноември ще въведе  правосъдното ведомство е и уведомяването на всички заинтересувани лица чрез SMS за промяна с състоянието на дадена фирма в Търговския регистър.


Нотариус Танев съобщи ,че вече е приет Единен европейски регламент за издаване на удостоверения за наследници, което означава ,че България ще трябва да приведе законодателството си  в съответствие с европейските изисквания.
 

В интервю за БНТ и Факти.бг нотариус Танев коментира акцентите от българо-германския семинар, както и необходимите промени за преодоляване на кражбата на фирми.

Г-н Танев, в края на миналата седмица се проведе съвместен семинар на Българската и немската нотариални камари, на който присъства и министърът на правосъдието Диана Ковачева, какви са най-важните акценти от този семинар?

Това е увеличаване правната сигурност при сделките с недвижими имоти, което пряко засяга всички граждани. В случая едно от нещата, които коментирахме, бе предложението на Министерство на правосъдието на сайта на Агенцията по вписване да се открие специална електронна страница, на която да се отговаря на въпроси и запитвания на чуждестранни граждани във връзка с различни сигнали от посолства на държави-членки на ЕС с имотни спорове в страната. Касае се за граждани от Англия, Германия, Франция, както и Норвегия, Русия, и т.н. Според мен, Нотариалната камара и колегите нотариуси особено в районите край Черноморието, където има много сделки с чужденци могат да се включат, като оказват такава помощ да дават практически съвети, да запознават чуждестранните граждани с основните процедури в страната за значението на различните документи, с опасностите, които крият сключването на сделки с недвижими имоти, които са типични за всяка държава, така както и за България. Правят се най-основни рамкови консултации и съответно след това чуждите граждани трябва да се обърнат към съответния адвокат и към съответния нотариус. Мисля, че това би ги предпазило да няма неблагоприятни последствия и имотни спорове.

Една от много важните теми бе споделеният немски опит за това, как може да се гарантира сигурността на фирмите, защото като, че ли  в България участваме с една иновативна технология наречена „кражби на фирми”. Какво всъщност може да взаимстваме от германския опит, какво можем да променим в българското законодателство?
Германските лектори запознаха с уредбата на Търговския регистър, с вписванията и значенията на тези вписвания. Действително в Германия това явление не е познато в настоящия момент, може би в миналото да е имало инцидентни случаи. Една от причините е строго регламентираните процедури и ред по вписване. Най-важното в България, което го няма, е архивирането на доказателствата, с които се констатират различни обстоятелства с факти и актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър. Така например, един протокол на едно търговско дружество, при което се иска увеличаване на капитала, прехвърляне на дялове, евентуално разпореждане с недвижими имоти и т.н. освен, че се вписва незабавно в Търговския регистър, екземпляр от него се вписва и остава при нотариуса, който от своя страна го вписва незабавно с подпис в Търговския регистър.

Как е в България? Дружествените лица по Търговския регистър всъщност проверяват документа само от формална страна. Те не съхраняват доказателства,  автентични екземпляри. Не могат да се подготвят доказателства за бъдещ процес по оспорването на самото вписване. Записано е в Търговския регистър, че проверката на документа се извършва само формално от външната му страна, което означава, че е едно сканирано копие на лична карта е възможно да бъде представено като доказателство и да последва решение за смяна на управител на фирма. При нас е възможно да се представи само съгласието на новия управител, който се вписва като представляващ съответното търговско дружество, без да се иска съгласието на предходния управител. Това позволява именно и кражбата на фирми и възможност да се сканира лична карта. Министерство на правосъдието подготвя проект, където с SMS да се уведомяват гражданите още при подаване на заявленията при иск за смяна на управител. Според мен, ние трябва да отидем по-напред, по-далеч, освен безспорно полезната инициатива за тези SMS-и, да ползваме практиката  на Германия и нотариусът да архивира всички документи необходими при пререгистрация на фирми. Защото със SMS ще се даде възможност да се узнае, че е настъпило някаква промяна, че тя е в Търговския регистър, но то не е възможно да спре самия процес, няма такава процедура по спиране на самото вписване. Има процедура по оспорване на вписаното, което винаги става по исков път, по жалба на лице или по жалба на прокуратурата и пак се стига до едно съдебно производство. Могат да се обезпечат именно такива доказателства за едно бъдещо съдебно производство. За мен, освен SMS-ите е необходимо, както и в Германия, да се заверяват протоколите решенията на търговските дружества, на едноличния собственик и ред други документи. Те да се заверяват като подпис и съдържание и да остава екземпляр при нотариуса. Тогава отговорността ще е не на системата, а ще е определено на нотариус. Немските колеги ни запознаха, че нотариусът носи пълна имуществена отговорност. В Германия нотариусът е застрахован за сумата от 60 милиона евро. Ако настъпи някаква промяна, която не е съобразена със закона или със съгласието на участващите в търговската фирма нотариусът носи пълна имуществена отговорност и нещата са доведени детайлно до край. Също и при нас, трябва да се използва тази възможност на нотариуса да носи пълна имуществена отговорност и той би могъл да помогне като архивира тези документи. Нотариусът би могъл да извърши и самото вписване на подписа.

Доколкото разбрах, в Германия не може всеки да отиде в регистъра и да направи каквато и да е промяна, а задължително това трябва да се извърши от упълномощено лице, нотариус или адвокат?
Да, така е. Това би могло да стане и в България и е нормално да черпим опита на Германия, тъй като по отношение на търговското право ние сме рециклирали уредбата от Германия. България исторически е взаимствала немската правна уредба, немските институти, така че е нормално да доведем нещата до край и по отношение на различните промени на вписване на търговските дружества да се взаимства немският опит. По отношение на вещото право нещата са уредени както е във Франция, френският граждански кодекс.

С каква промяна това трябва да стане в законодателството, кой закон трябва да се промени?
Най-общо трябва да се промени Законът за Търговския регистър и със сигурност и Търговския закон.

Доколкото знам, вчера пристигна ръководителят на проекта „Свързване на европейските регистри на завещанията” разкажете повече..

Нотариалната камара завършва проекта. Селин Манжон идва на проверка, за да се увери, че нещата са технически в ред – готови са сървърите и връзките, за да можем да подпишем окончателен приемно-предавателен протокол и да дадем възможност на нотариусите и на клиентите да могат да извършват справки по европейските регистри на завещанията. Мисля, че до края на месеца ще раздадем на колегите паролите, за да могат да извършват такъв тип справки, които ще са в помощ на чуждите граждани, когато придобиват и се разпореждат с недвижимо имущество, т.е. да се извършват справки и за завещания.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА