Last news in Fakti

7 Юни, 2020 16:00 2 932 49

САЩ: От робовладелския до неолибералния „демократичен“ расизъм

  • сащ-
  • протест-
  • расизъм

Всъщност Великобритания,  която поставя основите на САЩ, е унищожавала разглеждани  като по-нисши за англичаните нации в мащаби, по-големи от тези на Хитлер

САЩ:  От робовладелския до неолибералния „демократичен“ расизъм - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Васил Проданов за сайта "24 май"

Расовото, етническото, религиозното неравенство са вградени в логиката на функциониране на капитализма. Всяко засилване на неговите противоречия се проявява в религиозни, етнически, расови противопоставяния, които прикриват реалните класови разделения. Началото на развитие капитализма е ознаменувано с религиозни противопоставяния, с изтрепването на около десет милиона души в 30 годишната религиозна война в Европа между 1618 и 1648 г. След това се поставят основите на националните държави и националните идентичности, при което конфликтите и противопоставянията приемат формата на междунацонални войни, войни за национално освобождение, етнически и расови конфликти.

Между най-трайните противоречия на капитализма са расовите противоречия, експлоатация, неравенства, които започват от началото на развитието му и продължават и до днес. Тяхното изостряне през ХХ век роди фашизма, а днес е в основата на множество версии на неофашизъм.

В най-висока степен тези противоречия се проявяват в страните, които имат водеща роля в развитието на капитализма. Расизмът е феномен, който може да бъде открит на територията на Северна Америка от около пет века. Това е мястото с една от най-дългите расистки истории и с най-много проявления на расизъм. От първия до последния президент в историята на САЩ са свързани с расизма и с разделението на хората на висши и нисши раси. Първият президент е робовладелец, последният е възприеман от повечето американци като расист.

При това, както робовладелските основи, така и глобалните основи на расизма, презрението и унищожаването на други общности в резултат на развитието на капитализма, се поставят в най-висока степен от Великобритания, първоначалния колониален господар на Северна Америка, унищожил милиони индианци и черни роби, както и представители на различни подчинени народи.

Типичен пример са два от случаите на многомилионен геноцид. Първият е спрямо ирландците през 1845-1852 г. и организирането на така нар. картофен глад, когато  английското правителство умишлено изнася извън страната огромно количество храни и оставя да умрат около един милион ирландци, а още толкова да емигрират, за да се спасят от глад.  Друг такъв случай е свързан с колониално подчиненото индийско население, спрямо което през 1876-1878 г. се организира „големият глад“, който убива между 6 и 11 милиона души. Трети случай е през 1943 г., когато пак в Индия, в района на Бенгалия, около 4 милиона индийци умират от глад, тъй като британският лидер Чърчил целенасочено пренасочва доставките на храни към британски войници и други страни.

Всъщност Великобритания,  която поставя основите на САЩ, е унищожавала разглеждани  като по-нисши за англичаните нации в мащаби, по-големи от тези на Хитлер. Расизмът и днес съществува там на всички равнища на обществото. Как иначе да си обясним,че не кой да е, а мулатката Меган, съпруга на британския престолонаследник принц Хари, се оказа така мачкана от расистки нападки, че се отказа заедно с мъжа си от кралските наследствени  привилегии и избяга от Великобритания да търси спасение далеч от светския живот и контакти с медиите, за да не бъде унижавана на расистка основа. Ако една принцеса е подложена на расов тормоз в днешна неолиберална евроатлантическа Великобритания, какво да кажем за другите? Нашите евроатлантици се правят обаче, че такива неща не съществуват, и от сутрин до вечер говорят за страшния „комунизъм“. Не предлагат приемането на декларации от нашия или от Европейския парламент за „престъпния британски капиталистически режим“ или за „престъпния американски робовладелски и расистки капитализъм“.

САЩ  са другата англосаксонска страна, на територията на която обаче расизмът, експлоатиращ, сегрегиращ, мачкащ, убиващ черното население продължава около пет века. Най-общо в него могат да бъдат разграничени четири основни етапа. На първите два етапа расизмът е официално реализирана, политически обоснована политика, а след това той е маскиран от формално равенство и приказки за мултикултурализъм, джендър равенство и какво ли още, докато

логиката на капиталистическия пазар
засилва и прави все по-остро расовото неравенство

Първият етап е на робовладелския капитализъм. Той е най-дългият, продължава до гражданската война в средата на 19 век. Първите африкански роби са докарани на територията на днешна Америка през 1526 г. Робовладелският капитализъм съществува официално там в продължение на близо три века и половина, т.е. две трети от историята на този регион. В продължение на по-голямата част от историята на Северна Америка натрупването на капитал става с помощта на робския труд на милиони африканци, който е вграден в основите на богатството на тази страна. Създателите на САЩ са едри робовладелци. Това е единствената държава в света, чиято столица е наречена на името на едър робовладелец – Джордж Вашингтон, чието богатство се опира на труда на стотиците роби, които той притежава през своя живот, но независимо от това и до днес е разглеждан като най-видната и почитана фигура в американската история. А робовладелството е най-откритата и безчовечна форма на расова експлоатация. Физиономията на този робовладелец и до днес стои върху американските долари, с които всичко по света се купува и продава. Противоречията на този етап ще доведат до гражданската война в Америка през 1861-1865 г., която е най-кръвопролитната в историята на САЩ.

Вторият етап на американския расизъм е либерален и продължава повече от един век – от Гражданската война в средата на XIX век до 60-те години на XX, когато официално имаме расова сегрегация. Негрите нямат право да пътуват в същите превозни средства, да учат в същите училища, да живеят на същите места, да се женят за бели хора. Те са нещо по-долно от останалото население. Изолирани са в гигантски гета. САЩ са страната, в която най-дълго в историята на капитализма съществува официално като политика расова сегрегация. Тя продължава  около четири века и половина –  до 60-те години на ХХ век и борбата на Мартин Лутер Кинг за расово равенство. Противоречията на този етап, съчетани с Виетнамската война, водят до масови бунтове и вълнения, които за да бъдат спрени, в 23 щата е пусната в действие националната гвардия на САЩ, има кървави сблъсъци, и в крайна сметка Мартин Лутър Кинг е убит.

Третият етап на американския расизъм е свързан с неолибералния капитализъм от 1980-те години насам, който „демократизираше“ с  бомби, и с ликвидацията на стотици хиляди хора от една или друга страна в света, организираше „цветни революции“, вербуваше в различни държави отряди от верни компрадорски сили, а в същото време реално създаваше условия за непрекъснат възход на расизма. Неолиберално политкоректно се говореше не за негри, а за „афроамериканци“, за да се скрият механизмите на непрекъсната маргинализация и разрастване на дистанцията между това население и белите американци, много по-голямото равнище на бедност сред тях.

Българските либерални реставратори на капитализма и платени пропагандни структури на НПО-тата у нас взеха ентусиазирано пропагандния модел на американския неолиберален капитализъм и поискаха наименованието „цигани“ да бе заменено с политкоректното „роми“, за да скрият зад подобни езикови фокуси гигантското разграбване и унищожаване на принадлежащата на всички нас собственост. Това доведе и до рязко увеличаване на социално-икономическите и всички останали дистанции между българи и цигани. Идеологическите локуми от рода на политкоректното „роми“ трябваше да прикрият дейността по създаването на един грабителски, компрадорски капитализъм, който в най-висока степен удари българските цигани.

И в Америка, и у нас демонстрираха формално равенство чрез така нар. „дискурс“ срещу „езика на омразата“, с равенство чрез думите, за да измамят хората за реалния скок на неравенствата, включително и на расовите неравенства. Затова от 1960-те години, когато негрите получиха формално равни права, до наши дни в десетилетията на неолиберален капитализъм разликата в средните доходи на черните и белите работещи са се увеличили, т.е. неолибералният капитализъм е засилил неравенството. През 1979 г. средното заплащане на час на един негър в САЩ е 22.2 % по-ниско отколкото средното заплащане на бял човек. След няколко десетилетия неолиберален капитализъм, чиито идеолози бърбореха срещу „езика на омразата“ и политкоректно настояваха да се говори за „афроамериканци“, а не за „негри“, дистанцията в средното заплащане на един афроамериканец в сравнение с един бял американец се е увеличила на 31 %.

Затова през 2018 г. 21 % от черното население в САЩ живее под равнището на бедност, докато като цяло под равнище на бедност с намира 12 % от американското население. През 2016 г. средното бяло семейство притежава нетно собственост за 171 хиляди долара, а средното афроамериканско семейство – за 17.2 хиляди долара, т.е. около 10 пъти по-малко, което води до своеобразна „велика социална стена“ помежду им. Това е свързано с непрекъснат битов расизъм и полицейско насилие. Основната част от тези, спрямо които полицията употребява оръжие и стреля, са афроамериканци, които са убивани три пъти повече, отколкото бялото население. В американските затвори делът на черните американци е пет пъти по-голям, съотнесен с техния брой, в сравнение с този на останалото население.

Четвъртият етап на американския расизъм започна с рязкото изостряне на социално-икономическите, расови и всякакви други неравенства, станало предпоставка за неочакваната поява на президентския пост на Доналд Тръмп.

Този етап може да бъде наречен тръмпо-пандемичен

Противоречията на неолибералния капитализъм засилиха расизма на битово равнище в резултат на рязкото нарастване на социалното неравенство, а президентът Тръмп дойде на власт, използвайки нагласите на недоволните бели мачисти, които са губещи в социалноикономическо отношение. Затова през последните години имаме възход и на множество други форми на расови дистанции и омраза – от антисемитизма, китаефобията и руфобията до увеличаването на убийствата от расов характер.

30 години „демократизаторите“, въвеждащи капитализма у нас, ни обясняват как ще станем „нормална държава“ „като американците“ и тем подобни, дрънкайки либерални идеологически локуми за „правата на човека“, за да скрият, че ни вкарват в една система на нарастващо класово, расово, етническо разделение, в която реално различните групи имат съвсем различни права. Неслучайно изследване на Пю рисърч център ни показва, че 87 % от афроамериканците и 61 % от белите американци отговарят, че пред наказателната система на САЩ белите и черните са третирани по различен начин, имат различни права, характеризира се с расово разделение. При това повечето от анкетираните американци (65 %) отговарят, че откакто дойде Тръмп на власт е станало нещо обичайно да се изразяват публично расистки възгледи.

С увеличаването на социално-икономическите неравенства и с нарастващите противоречия тези тенденции на расови разделения и противопоставяния се засилваха непрекъснато. Във възход в САЩ днес е така нар. бял мачизъм, свързан с превъзходството на бялата раса. В политиката демократи и републиканци се обвиняват взаимно за тези разделения. Тръмп в много отношения възседна белия мачизъм и непрекъснато е обвиняван в безброй анализи и публикации в расизъм заради своето говорене и поведение. Само статията в Уикипедия, озаглавена „Расовите възгледи на Доналд Тръмп“, обобщаваша част от тези анализи и публикации, е около 50 страници.  Социологическите проучвания показват, че по-голямата част от американците характеризират Тръмп като расист.  Всъщност Тръмп е просто изразител на мощна тенденция на расови разделения, съществуваща на американска земя от близо пет века. Фразата на английски “Trump is a racist” (Тръмп е расист) се среща 2 650 000 пъти в англоезичнните сайтове на  търсачката на Гугъл. В същото време фразата „Hitler is a racist“ (Хитлер е расист) се среща едва 29 500 пъти, т.е. около 90 пъти по-малко. Според сегашното английски говорещо дигитално пространство Тръмп изглежда 90 пъти по-голям расист от Хитлер.

По време на пандемията през последните месеци бяха спонтанно нападани и прогонвани хора с азиатски физиономии, обвинявани, че са носители на заразата. Всъщност именно

пандемията рязко изостри съществуващите расови различия

Голяма част от негрите останаха без работа и рухнаха икономически. Много повече от тях са без здравни осигуровки и възможност да се лекуват. Тя извади много ярко на показ връзката между расово неравенство,  класово неравенство, здравно неравенство. Показа, че расизмът има множество различни измерения – не само социално-икономически и образователни, но и здравни, по отношение на живота и смъртта.

Расовото неравенство е елемент на неолибералната капиталистическа система, при която по-нисшите расово не само са експлоатирани и насилвани повече, но и много повече убивани от съществуващата система, както директно чрез куршумите на полицията, така и чрез маркетизираното здравеопазване и бедност. Създадена е социалноикономическа система, при която и пандемията е оставена да убива повече негри, отколкото бели американци. И в САЩ „системата убива“, както говореха у нас майките на деца с увреждания, но там увредените от системата са афроамериканците. Системата убива несъразмерно повече черни, а не бели американци.  От около 100 000 умрели от короновируса в САЩ към края на май 26.3 %, т.е. повече от една четвърт се оказаха афроамериканци. Равнището на смъртност на 100 000 души от черните американци се оказа 2.4 пъти по-висока в сравнение с тази на белите. Унижаваната, оскърбяваната, по-бедната и мачкана част от населението се оказа и много по-малко защитена от смъртната опасност. Системата на неолибералния капитализъм прави расизма не само част от живота, но и част от смъртта.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Украйна

    10 52 Отговор
    Виждаш "24 май" или "Гласове" и хвърляш статията в червеното кошче за боклук с надпис "Фалшивка от Москва". Без да четеш.
    Освен, ако си болен русороб.
  • 2 Ето

    37 1 Отговор
    и този човек е писал дълго и напоително за историческото развитие на расизма по света, чат-пат обвинявайки неолибералите, както и ТРъмп, но всъщност налива вода в мелницата на най- тъмните неолиберални сили в САЩ на които служат и нашите медии в купом. Да, има голям проблем с расизма. Да, има голям социално икономически проблем в САЩ, но всъщност основния проблем в момента е политически. По този въпрос никой не пише, включително и настоящия неолиберал. Или пък не му стиска.

    Коментиран от #10

  • 3 ZZorro

    11 38 Отговор
    ТРЪМП СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СЕ РАЗМИНЕ С ВТОРИ МАНДАТ.НЕ СТАВА.

    Коментиран от #17

  • 4 ВСВотСАЩ

    22 6 Отговор
    И сега ние сМе парнери с убийците на света.
    Срам!

    Коментиран от #13

  • 5 АДОЛФ

    10 15 Отговор
    Кажи ДА на расизма 😎😎😎😎
  • 6 нашия

    17 1 Отговор
    започна правилно -с това че англосакса са агресивни и трпат наред каквото е по добро от тях и не ги зачита за нормални хора-и после се почна едно овъртане и пускане на мъгла-доре нагласена статийка на ДЕМАГОГ
  • 7 Ivan

    18 2 Отговор
    Тези мародери си намериха майстора в очите на собствения си народ .Следващата стачка ще е за смяна на системата, там е отговора на всички въпроси!

    Коментиран от #9

  • 8 нашия

    13 3 Отговор
    истини полуистини-и премълчани такива с подходящи мъгливи заключения и анализи с подчертан неолиберстки уклон
  • 9 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ivan":

    второто което казваш е абсолютно необходимо-първото не съвсем
  • 10 нашия

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ето":

    или така му е поръчано
  • 11 Бай хой

    29 2 Отговор
    Бил се разпадал сащ? Ми какво да се очаква след като се съюзиха(окупираха) нас Българите? Какво се случи с византийската империя, с османската империя и СССР? Това ги чака и сащ. Безвъзвратно.
  • 12 нашия

    19 4 Отговор
    мулатката Меган, съпруга на британския престолонаследник принц Хари, се оказа така мачкана от расистки нападки-ето пример за манипулация с полуистина и грешен манипулативен анализ-момата е недолюбвана в кралския двор защото не е с подходящо потекло-а се набляга на смесената и кръв-и по бяла от принца да беше пак щеше да е същото-но незнайно защо АВТОРА набляга на расата....и т.н и т.н.
  • 13 нашия

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВСВотСАЩ":

    на кой си партнер бе приятелю-прислуга си-кой ще те пусне на масата с лапаницата да седнеш-питай Горбачов ако не вярваш
  • 14 Expat

    23 2 Отговор
    Човек не се ражда расист. След дълги години пребиваване в северна америка, бих се могъл да се нарека такъв.
  • 15 фен

    20 5 Отговор
    За превъзходството на бялата раса.Сравнете Европа и Африка!Защо Европа е със столетия напред в развитието си?Всичко свързано с наука изкуство и култура е направено от бели хора.
    Статията е манипулативна.
  • 16 0011345

    9 0 Отговор
    Съгласен съм има капитализъм, за който много рядко се споменава! Има бедни, богати, много бедни и много богати, има доброволно мигриращи роби! В америка има три раси. Автохтонно местно население - американоамериканци наречени индианци живеещи в резервати и нямащи собственост и права. Втората раса са пришълци плод на великите географски открития, те са господарите - евроамериканци! Всичко е тяхно, особено на богоизбраният етнос пазаруваш от кашер магазини! Третата раса са насилствено заселени афроамериканци със статут на роби.
  • 17 И що

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ZZorro":

    реши, че не става...? Явно си мераклия да пламнат още две войни по границите ни?!
  • 18 големите демокрации

    15 5 Отговор
    са най големите убийци в човешката история. В сравнение с тях Сталин и Мао са начинаещи чавдарчета. При това, Сталин е вършил убийства в името на защита на държавата, а не от расови подбуди.
  • 19 Тито

    9 2 Отговор
    Във тази страна е имало винаги расизъм и винаги ще има.това е страната на малко богати и много много бедни били те бяли или черни роби.
  • 20 другарят

    11 5 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с всичко написано, с изключение на едно нещо.. Националният капитализъм насажда расизма на бели срещу други за да разделя хората и така едрите капиталисти си гарантират власта. Неолибералния расизъм е социален, а не расов. Той разглежда всички хора като стадо овце и е безжалостен към изпадналите от системата, като им внушава през медиите че вината си е в самите тях.Иначе това че всички проблеми произтичат от болната капиталистическа система е самата истина. Дали е национален, или глобален капитализма винаги ще насажда разделение и омраза сред хората за да могат шепа хора да си запазят богатствата и власта.Тези стихиини бунтове в Америка нямат водачи с ясна идеология от социалистически консерватизъм и всичко ще се върне отново в блатото на капитализма до следващите още по-стихиини бунтове, които могат да разрушат САЩ.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стефан

    5 8 Отговор
    Поредната необолшевишка помия, защо толкова "умния'автор не каже нещо за крепостните селяни в Русия
  • 23 Професор

    10 6 Отговор
    Този Проданов не е и про-московски активист. Той е БОЛШЕВИШКИ активист на бака на Дойчо Зеле. Лаейки против капитализма, предложен от Доналд Тръмп, който преди "пандемията" създаде най-многото работни места за черни и латиноси в Америка в ИСТОРИЯТА на САЩ, той адвокатства за хаос, анархия и разруха в Америка. Замислете се на КОГО ще е от полза ТОВА? Интуитивно и по инерция, може да си помислите -- на Путин. НО всъщност, става въпрос за комунокитайците и преминалите към тях на бака нео-марксистки управления на Германия и Франция, които вече загубиха националните си държави. Режимът на Путин въобще не е глобалистки и изобщо не е комунистически, а е капиталистически. Той няма никакъв интерес от нео-марксистката разруха, заплашваща САЩ. Интерес от разрухата на САЩ имат нео-марксистите от Западна Европа, съюзили се с национал-комунистите от Китай.
  • 24 Професор

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "другарят":

    Драги другарю, съвременната консервативна капиталистическа демокрация, предлагана от Доналд Тръмп няма никакъв интерес от расизъм. Напротив, създаде най-много пълни платени работни места (не временни) за черни и латиноси в цялата история на Америка. Каква работеща обществена система предлагаш ТИ вместо консервативната капиталистическа демокрация? Обаче ми покажи тази система дето я предлагаш РАБОТЕЩА, а не да ме караш да вярвам в разни комуно-социалистически утопии с обещания за "светло бъдеще" и "веър утрешен ден". Утре умирам, другарю. Живея ДНЕС. Предложи ми алтернатива ДНЕС.

    Коментиран от #28, #37

  • 25 расист

    9 1 Отговор
    Днес утрепах муха.Голяма и черна.
  • 26 БПФ

    10 4 Отговор
    Нищожеството, написало тоя мерзък пасквил, дори не е посмяло да си напише именцето - колко познато !!!
    Историческите (и верни) съпоставки са само с цел да се прикрие истината - вече има ОБРАТЕН расизъм - по каноните на който белите мъже винаги са зли расисти, а черните са винаги дискриминирани, дори когато имат привилегии.
    Никой не казва, че "клетият" Флойд е закоравял рецидивист, многократно осъждан за тежки престъпления, включително въоръжени грабежи. Ако беше бял бoклук, а не черен, никой нямаше да го направи на въпрос, защото- според новия лозунг, само живота на черните има смисъл, нали?
    Много на място е асоциацията с ромовете - и днес гледахме по тв как един клет старец (явно отявлен българо-расист) в рамките на месец, на два пъти е брутално ограбван от "клетите дискриминирани ромове" - последният път от "палави ромови дечица", които освен всичко и са го пребили, явно като проява на бунт срещу неравенството?
    Разбира се - президентът е главният архизлодей, по-страшен от Хитлер - как така негодникът ще се осмелява да отваря милиони работни места и да кара клетите афроамериканци да работят, вместо да лежат на социални помощи? Това за "жертвите на дискриминация" е най-страшния расизъм !!!
  • 27 БПФ

    11 3 Отговор
    Истината е съвсем различна. И у нас - и в САЩ - "дискриминираните" отдавна имат равни възможности и дори привилегии. Образователните изисквания например бяха многократно преправяни и занижавани, за да са удобни на "малцинствата" и това съсипа образователните системи и на двете държави. Дори коронавирусът бе изкаран "расист" - за да се прикрие простата истина - че "цветните" имат проблем с дисциплината (т.е. спазването на елементарни противоепидемични мерки) и с елементарната хигиена !!!
    Щом "афроамериканците" искат възстановяване на "историческата справедливост", защо просто не се върнат в прародината си, където никой няма да ги "дискриминира"? Връх на всичко обаче са протестите в Лондон и на други места в Европа, където протестиращите дори нямат оправданието на съплеменниците си от САЩ, че те (или по-точно прадедите им) са насила поробени и отвлечени от родните си земи. Ами вървете си в къщи - вие, дискриминираните !!!

    Но най-големият и гаден расист е проф. Джеймс Уотсън - откривателят на ДНК - на когото бе отнета Нобеловата награда и всички отличия, защото се осмели да каже ИСТИНАТА: че черната раса е с много по-ниско IQ от европейците и от азиатците !!! И на никой не му пукаше, че неговото становище е подкрепено с милиони направени тестове !!! За пореден път т.нар. "права" на тъмните бяха поставени дори над научната истина. Добре че се намери един рески "олигарх", който откупи отнетата Нобелова награда и отново я връчи на най-великия биолог на 20

    Коментиран от #47

  • 28 другарят

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    Аз не съм за връщане изцяло на старата консервативна социалистическа система, която беше у нас! Просто казвам, че ако не бъде изградена компромисна система между "консервативният капитализъм" и "консервативният социализъм", нищо добро не ни чака! Сега виждаме, как се сменят "десни"-либерали с "леви"-либерали и това съвсем задълбочи проблемите на и без това болната капиталистическа система. Тръмп, който е консерватор трябва да намери левите консерватори в Америка /каквито там са рядкост/ и да търси копромисен модел за излизане от този батак. Другият проблем е че едвали богатият елит там ще му позволи да направи това, докато не им паднат главите при следващите такива бунтове, както това стана в Русия 1917г.

    Коментиран от #29

  • 29 Професор

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "другарят":

    Тоест, ти си прогресивен нео-марксист, така ли да разбираме нещата? Освен това си и УТОПИСТ, защото това, което ти искаш НИКЪДЕ ГО НЯМА, или ако го е имало, не е било успешно, ами е довело до инфлация, обществен колапс и всеобща мизерия. Та, съсредоточи се, КАКВО ТОЧНО ИСКАШ. Моля те, обясни ми бавно и напоително, понеже съм природно тъп и съм аутист. Мерси предварително!

    Коментиран от #30

  • 30 другарят

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Професор":

    Да, това което съм написа "го няма никъде и въобще не е успешно" -Беларус, Виетнам който се развива с бесни темпове и представи си УТОПИЯТА- Китай, които ще завладеят целият свят. Не казвам връщане на еднопартиината система. Може и да е многопартиина демокрация, но да има съгласие за такъв компромисен социално-икономически модел, нещо като в Беларус например. Между другото Куба също прави реформи в момента и тръгва по този път.

    Коментиран от #31

  • 31 Професор

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "другарят":

    Ясно. Според ТЕБ, тези държави УСПЕШНИ ЛИ СА? Какъв им е националният доход на глава от населението, доволни ли са хората от живота си там? СПОРЕД ТЕБ, да искаш САЩ да станат като Беларус, Куба, или Виетнам нормално ли е? Как мислиш? И също така, СПОРЕД ТЕБ, Китай комунистическа страна ли е, или не? Има ли в Китай гарантирана частна собственост, или не? Има ли гарантирано авторско право и право на интелектуална собственост, или не?

    Коментиран от #33, #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 другарят

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Точно така! Китай вече не е комунистическа страна, както и останалите и затова ти казвам КОМПРОМИСЕН МОДЕЛ между консервативният социализъм и консервативният капитализъм, ама ти не четеш какво пиша. Русия също запази до голяма степен своята социална система и може да бъде включена в тези страни. Що се отнася до САЩ... Да правят каквото искат, но при следващите още по страшни бунтово, ще се замислят много добре за някой реформи. Повярвай че съм запознат с проблемите там и следващият път ще излезнат и работещите американци..Високи наеми и над 50% от хората нямат собствен дом и всичко, което имат е в кредит, висше образование което изплащат до пенсия, скъпи здравни застраховки всеки месец и при това трябва да доплащат хиляди долари при влизане в болница и купища още проблеми...

    Коментиран от #34

  • 34 Професор

    5 8 Отговор

    До коментар #33 от "другарят":

    Виж какво, другарю, аз съм бил в Китай и съм много наясно по въпроса. В Китай частна собственост НЯМА, има лизинг, който се контролира от компартията. Авторски права и права за интелектуална собственост НЯМА -- те трябва да служат на държавата, тоест, на компартията. Слънце там не грее, защото въздухът е мръсен. За да оживеят дърветата в Пекин, карат с рейсове тип Чавдар бедни селяни да бършат на ръка прахта от листата по тях всяка сутрин за една шепа ориз. ТАКА ЧЕ, ти си поредният УТОПИСТ-марксист, и вземи се гръмни. Вероятно даже китайските комунисти не ти и плащат, вземи се свържи с тях поне да изкараш някой лев.

    Коментиран от #35, #45

  • 35 другарят

    11 4 Отговор

    До коментар #34 от "Професор":

    Ти не си бил в Китай, а си бил на някоя друга планета. Сега от коя планета пишеш? Ти си от психо-"десните" болни мозъци, на които главите нищо не можаха да родят, а само плюехте и разрушавахте последните 30 години.

    Коментиран от #39

  • 36 123

    4 3 Отговор
    Има много неверни твърдения в тази статия, черните хора в САЩ както и индианците имат много повече права от Белите.Има много черни хора които живеят много по добре и от белите,черните получават пълни стипендии за обучение в Университет а белите плащат от 35 000 нагоре година. Но се иска и някой да иска да учи.За черните има квота която работодателите трябва да попълнят но се иска и някой да има желание да работи. А заплащането завсиси от квлаификацията не от цвета на кожата.Причината тези хора да няма медицинска застраховка е че не работят и нямат намерение да работят, нито са кандидатствали за безплатна държавна медицинска застраховка.България е няколко пъти по расистка страна от САШ

    Коментиран от #38, #43

  • 37 Комунист

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Професор":

    Ти отдавна си умрял, каква алтернатива търсиш?

    Коментиран от #42

  • 38 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    Да имат правото да нямат права. Капиш?
  • 39 Професор

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "другарят":

    Виж какво, другарю -- ти си комунист-утопист, привърженик на комунокитайците. Преди, докато на власт беше бай Тошо си беше ортодоксален комунист, сега си се реформирал. Честито, за което. Аз изобщо не съм "психодесен". Аз съм обикновен тръмпист. Така че, бон шанс и се стягай да се реализираш във Виетнам.
  • 40 Браво!

    2 0 Отговор
    Много правилно и точно на място казано!!!
  • 41 Браво!

    3 2 Отговор
    Коментатори Професор и БПФ 👏👏👏👏👏👏👏
  • 42 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Комунист":

    Търся следната алтернатива -- както съм си умрял, да ме балсамират, да ме сложат в мавзолей, гвардейци да ми стоят мирно пред мумията, и ТИ да ми носиш ежедневно свежи цветя. Сега разбра ли каква алтернатива търся?
  • 43 Браво!

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    Коментар номер 40 се отнася до Вас! 👏
  • 44 ПРЕТОРИЯ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: САЩ: От робовладелския до неолибералния „демократичен“ расизъм наречен НЕОРОБОВЛАДЕЛСКИ РАСИЗЪМ КОЙТО Е СЪЩИЯ КАТО НЕОКОЛОНИАЛИЗМА ПРИЛАГАН ОТ САЩ КЪМ БЪЛГАРИЯ.КОЛОНИАЛИЗЪМ ОТ НОВ ВИД,НОВ ТИП. СЛАГАМЕ КУКЛА НА КОНЦИ НАЧЕЛО И ГОТОВА КОЛОНИЯ.
  • 45 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Професор":

    Има повече достйнство в това, ако си беден да бършеш листа, отколкото да разбиваш магазини, за да крадеш

    Коментиран от #48

  • 46 киттаец

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Много по-важно е има ли здравеопазване, сигурност, образование.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "мнение":

    Ами бърши си кротко листата и не разбивай магазините за да крадеш! Живей достойно!
  • 49 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "киттаец":

    Виж какво, образование, сигурност и здравеопазване има и в зоологическата градина. Там те образоват да слушаш надзирателите и те учат как точно да го правиш, хранят те, и се грижат за здравето ти. Заключи се там и си гледай живота. Имаш и алтернатива -- иди в цирк. Само че там пък взеха да забраняват дресирането на животни, нищо че образователният процес беше изчерпателен, а и се предлагаше здравеопазване и сигурност. Помисли си защо стана така?